Jump to content
FAS Goran
Irena HGT

Tesla Model 3

Recommended Posts

Zagreb među prvim evropskim gradovima u kojima je predstavljen Tesla Model 3

 

tesla zg.jpg

 

U sklopu projekta ''Domovina Nikole Tesle'', na zagrebačkom Cvjetnom trgu je predstavljeno najiščekivanije vozilo na svetu, električni Tesla Model 3.

 

tesla model 3 zg.jpg

 

Zagreb je tako postao jedan od prvih evropskih gradova u kojima se bliže može upoznati Model 3, ali i Model S i Model X.

''Povodom obeležavanja 'Evropske nedelje mobilnosti 2018.' posvećenoj održivom razvoju, poruka koju želimo da pošaljemo prezentacijom ovog a u skoroj budućnosti i drugih naprednih i dostupnih električnih vozila, jeste da uz edukaciju i veći razvoj infrastrukture od električnih vozila mogu da imaju korist svi, a posebno je važna njihova upotreba unutar gradskih centara zbog smanjenja emisije CO2 i buke. Rana adaptacija novih tehnologija, jedinstvena je prilika za našu zemlju za otvaranje novih radnih mesta i značajno jačanje vlastitih proizvodnih energetskih kapaciteta kroz obnovljive izvore energije. Tako će se smanjiti sada veliki uvoz električne energije (oko 40 posto) i zadržati milijarde kuna unutar Hrvatske'', poručuju organizatori predstavljanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

------------------

 

Ne kažu kako mu je ta ''domovina'' opljačkala kuću u rodnom mestu (nije spaljena za vreme poslednjeg rata kao što se pričalo, već eto samo opljačkana), i kako su crkvu, u kojoj mu je služio otac kao pravoslavni sveštenik, ostavili bez zvona i pokrali sve crkvene relikvije. Kao što su Turci zabranjivali da se koriste crkvena zvona tokom okupacije Srbije, tako je domovina Hrvatska skinula zvona sa pravoslavne crkve u Smiljanu. To sve ne kažu...i kako više nema Srba u rodnom mestu Nikole Tesle isto ne kažu...

 

Ne kažu i da se Gospićka osnovna škola do 1991. godine zvala po Tesli, tj. nosila je Teslino ime. Veliki trg u ovom gradu takođe je nosio Teslino ime, a trgom ispred hotela ''Like'' dominirao je Teslin spomenik, rad vajara Frane Kršinića. Ovaj spomenik je miniran 1991. godine, uklonjena je Teslina bista ispred škole, a na trgu je 1995. godine, umesto Teslinog spomenika, podignuta fontana sa skulpturom koja je predstavljala vilu Velebita. Ni to ne kažu...

U Go­spi­ću, veliki trg se sa­da zo­ve po ''ocu hr­vat­ske do­mo­vi­ne'' An­ti Star­če­vi­ću, a ni osnov­na ško­la vi­še ne no­si ime Ni­ko­le Te­sle. Cr­kva Sve­tog Ni­ko­le iz 18. ve­ka je sru­še­na, tu je sa­da par­king. Spa­ljen je i pa­ro­hij­ski dom.

Teslin spomenik su sačuvali, ali ga neće vraćati u Gospić, nego postaviti (ili već jesu) u Smiljan, između Tesline kuće i pravoslavne crkve.

 

Naravno, u poslednjih 10-15 godina došlo je do nekih mozgova u HRV koliko je Tesla značajan za ceo svet, pa su se setili da obnove kuću, ubace replike nameštaja, urede travnjak, naprave izložbu...prosto da ulože pare. I, to je ok. Ali, ok je i da kažu zašto su morali da rekonstruišu, zašto je kuća ostala samo sa golim zidovima, gde su mu sunarodnici, tj. zašto su svi preostali Srbi u Smiljanu - na pravoslavnom groblju, ispod zemlje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin Model 3 obara prodajne rekorde iz meseca u mesec

 

183167-tesla model 3.jpg

 

Nakon što je u julu na američkom tržištu prodao 14.250 primeraka Modela 3, Tesla je u avgustu isporučio 17.800 ovih vozila, dok je u septembru stigao do broja od 22.250 automobila. To je prvi put da je mesečna prodaja nekog električnog modela u SAD premašila 20.000 primeraka. Isti izvor navodi da je u septembru u Kanadi isporučeno 1.540 Modela 3. Sada je Teslin najnoviji model ubedljivo najprodavaniji auto na struju u SAD u 2018, sa 78.132 jedinica, a do kraja godine ostalo je još tri meseca. Prethodni prodajni rekord u segmentu električnih automobila držao je Nissan Leaf koji je 2014. prodat u 30.200 primeraka. Ako Tesla nastavi ovim tempom, do kraja ove godine značajno će premašiti broj od 100.000 prodatih Modela 3 na američkom tržištu. Inače, Tesla je u septembru kupcima u SAD isporučio i 3.750 Modela S, kao i 3.975 primeraka Model X.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiže još jeftiniji Teslin Model 3

 

177900-tesla model 3.jpg

 

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, najavio je početak prodaje do sada najpristupačnije verzije najtraženijeg modela te kompanije. Mask je u četvrtak objavio da je počela prodaja Modela 3, koji uz federalne i lokalne subvencije u Kaliforniji košta 35.000 dolara. Na sajtu kompanije navedena je osnovna cena od 45.000, u koju nisu uračunate beneficije i subvencije, koje u Kaliforniji - američkoj saveznoj državi najnaklonjenijoj električnim automobilima - umanjuju troškove nabavke Modela 3 za čak 10.000 dolara. Tesla ide i korak dalje, pa ''realnu'' cenu vozila procenjuje na svega 30.700 dolara, kada se uračunaju uštede na gorivu koji bi potrošio auto slične veličine sa benzinskim motorom. Trenutno najjeftiniji Model 3 ima projektovanu autonomiju u vožnji do 260 milja (418 km), sa potpuno napunjenim baterijama.

 

Iz Tesle su za CNBC saopštili da je ''nastavljen postepeni rast prodaje Modela 3 i da se proizvodnja stabilizovala'' što je kompaniji omogućilo da kupcima ponudi raznovrsne verzije ovog automobila. U toj kompaniji kažu da su tokom ove sedmice ponudu za kupce u SAD i Kanadi proširili modelom sa paketom baterija koji omogućava srednji radijus kretanja - ovaj model pozicioniran je između standardne varijante Modela 3 i one sa produženim radijusom kretanja. Takođe, navodi se da kupci koji naruče model sa standardnim paketom baterija sada čekaju 4-6 meseci na isporuku svog vozila. Podsećamo, Mask je 2016. godine prilikom predstavljanja Modela 3 najavio da će najjeftinija verzija koštati 35.000 dolara, ali bez uračunatih subvencija, što znači da će kupci morati još da sačekaju da kompanija počne da nudi najpristupačniju varijatu ove električne limuzine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla napravio preko 110.000 Modela 3

 

tesla model 3 p.jpg

 

Proizvodnja najprodavanijeg električnog automobila u 2018. godini se stabilizovala i iznosi blizu 5.000 vozila nedeljno. Na putevima je već preko 110.000 primeraka Modela 3, zahvaljujući pre svega činjenici da je obim proizvodnje u drugoj polovini 2018. dostigao 70-ak hiljada automobila. Kako je do kraja kalendarske godine ostalo nešto više od dva meseca, očekuje se da će 2018-tu kompanija Tesla završiti sa oko 150.000 napravljenih primeraka Modela 3. Iako su početak proizvodnje ovog električnog automobila obeležili brojni problemi zbog čega je sa fabričkih traka mesecima silazilo daleko manje vozila nego što je planirano, negde od juna 2018. proizvodni proces na liniji koja izrađuje Model 3 se stabilizovao. ''Blumberg'' je objavio pregled proizvodnje ovog Teslinog električnog automobila po kvartalima:

  • 3/2017...................260
  • 4/2017...................2.425
  • 1/2018...................9.766
  • 2/2018...................28.578
  • 3/2018...................53.239
  • 4/2018 (do sada)...17.700

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 počinje sa prodajom u Evropi

 

183167-tesla model 3.jpg

 

Od februara 2019. Tesla Model 3 počinje da se prodaje u Evropi. Da li evropski premijum proizvođači imaju od čega da strahuju? Mnogi su već zaboravili da je Model S bolje prodavan od Mercedesa S Klase. Model 3 će, prema najavama dilera, u Nemačkoj koštati 63.000 evra u verziji sa većom baterijom, dok će S verzija sa dodatnim motorom koštati oko 88.000 evra. Ovo će biti cene bez lokalnih subvencija, ukoliko ih tržište ima. Prodaja će prvo krenuti u Nemačkoj i Švajcarskoj, a potom Norveškoj. Proizvodnja Modela 3 sa volanom na desnoj strani počinje tokom proleća kada će krenuti i isporuke u Englesku. Prema cenovnom pozicioniranju, Model 3 za cilj ima kupce snažnih limuzina D segmenta u premium klasi kao što su BMW Serije 3 i Mercedsa C Klase, koji su spremni da se okrenu ka električnom vozilu. Šta više, mnogi predaviđaju i da će Tesla doći u situaciju kanibalizma, pa će Model 3 preuzeti i deo kupaca od Modela S.

Trenutno, Model S se u Evropi bolje prodaje od Mercedesa S Klase i BMW-a Serije 7 i Audija A8. U brojkama, za prvih 10 meseci ove godine, prodato je 13.209 Tesla modela S, 12.688 Mercedes S Klasa, 8.221 BMW Serije 7 i 4.854 Audija A8.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 nastavlja da postavlja prodajne rekorde u svetu el. automobila

 

167128-tesla 3 11.jpg

 

Nijedan električni automobil u istoriji nije prodat u toliko primeraka u jednom mesecu kao Model 3 u decembru 2018. Tesla je u decembru prodala čak 25.250 Modela 3, pa je tako Model 3 postavio apsolutne standarde za jedan električni automobil. Dugo se mučila Tesla sa proizvodnjom Modela 3, pa je tako pre samo godinu dana prodala tek 1.060 primeraka, u maju i junu ukupno 6.000, ali je usledio nagli rast pa je isporučeno 14.250 u julu, a 17.800 u avgustu. Američki proizvođač je takođe prodao i skoro 100.000 jedinica Modela S i X, a čak 90.000 svojih vozila je isporučio u poslednjem kvartalu godine tokom kog je Tesla pravio 1.000 automobila dnevno. Tako je Tesla 2018. zaključila sa 141.546 prodatih Modela 3, a ukupno 245.250 automobila što su apsolutni rekordi u EV sektoru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 je najprodavaniji premium automobil u SAD-u

 

tesla model 3 j.jpg

 

Teslin Model 3 je uspeo ne samo da nadmaši sve druge premium limuzine, već je na svom domaćem, američkom tržištu po prodajnim rezultatima nadmašio čak i SUV-ove. Dakle, bez obzira šta mislili o Masku, Tesli i električnim pogonima, električno pokretani automobil proizvođača koji je počeo da proizvodi automobile pre desetak godina uspeo je da u SAD-u nadmaši sve ostale modele premium marki, uključujući i SUV-ove. To je zaista veliki uspeh s obzirom da je Model 3 na tržište stigao sa višom cenom nego što je prvobitno najavljeno, a česti su izveštaji o slabijem kvalitetu izrade i sl.

Od februara ove godine Model 3 će biti zvanično lansiran na kineskom i evropskom tržištu pa će prodajni rezultati ovog modela biti još bolji. Procenjuje se da je američkim kupcima isporučeno 139.782, a ukupno ih je prodato u 145.846 jedinica. Ukupno Tesla je u 2018. prodala 245.240 vozila što je gotovo kao svih prethodnih godina zajedno. Da zaključimo, Teslin najmanji model je pun pogodak, a treba dodati da je prodaja u trećem i četvrtom kvartalu 2018. ubrzano rasla.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 dobio evropsku homologaciju

 

tesla zg.jpg

 

Teslin električni automobil za mase, Model 3, porazio je konkurenciju sa one strane Atlantika, ostavivši iza sebe modele poput Mercedesove C klase, BMW-a Serije 3 i Audija A4, pa je postao najprodavaniji automobil u takozvanom premium segmentu. Štaviše, Model 3 je u SAD-u bio toliko popularan, da je tržišnim rezultatima nadmašio i sve modele iz rastućeg segmenta kompaktnih SUV-ova. Proizvođač iz Palo Alta je sada dobio i evropsku homologaciju za Model 3, pa bi ova kompaktna električna limuzina u prodaju na Starom kontinentu trebalo da krene krajem februara. U Tesli ističu da je segment premium limuzina srednje klase u Evropi dvostruko veći od onog u SAD-u, pa veruju da će luci Zeebrugge u Holandiji nedeljno isporučivati 3.000 primeraka Modela 3. Prvih 14.000 automobila je već rezervisano, a analitičari veruju da bi Model 3 mogao da pomrsi račune i nestandardnoj konkurenciji u crossoverskom i SUV segmentu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla šalje Model 3 u Evropu. Nažalost, nijedan ne stiže u Srbiju

 

167128-tesla 3 11.jpg

 

Tesla motors konačno kreće s isporukom Modela 3 u Evropu; nažalost nijedan, koliko vidimo, ne stiže u Srbiju. Prema podacima koje su skupili oni koji su naručili Model 3, najpopularniji je u Norveškoj. Tesla je nedavno dobila dozvolu za početak prodaje Modela 3 u Evropi, piše Blumberg. Nakon što su dobili dozvolu norveškog centra za vozila (RDW), iz Tesle su najavili da će prve isporuke evropskim kupcima krenuti 3. februara. Inače, evropski kupci na isporuku čekaju već jako dugo, budući da su narudžbine otvorene početkom 2016. godine. Kupci u Velikoj Britaniji, kojima je volan sa desne strane vozila, moraće da pričekaju do sredine godine.

 

Tesla je od početka 2016. godine dobila oko 16.000 narudžbna iz Evropea, sudeći po podacima koje su iskopali neki vlasnici Modela 3. Te podatke skupili su u jedan javno dostupan Google Sheets dokument, a mogu se pregledati i unutar Microsoftovog ''PowerBI'' sistema. Prema tim podacima, prosečna cena im je od 64.500 evra. Najveći broj porudžbina, njih 4.921 prodat je u Norveškoj, a u drugoplasiranoj Nemačkoj predato je 3.073 narudžbi. Treća je Švajcarska, sa 1.434 narudžbine. Iz Srbije, prema tim podacima, zvanično nije dobijena nijedna porudžbina.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompanija Tesla opet spustila cene za Model 3

 

tesla p 111.jpg

 

Već drugi put ove godine kompanija Tesla je spustila cene svog Modela 3. Ovaj potez stiže u trenutku kada Tesla gubi poreske olakšice koje čine njihove automobile pristupačnijim kupcima u SAD. Kompanija povećava proizvodnju Modela 3 i pokušava da ga učini dostupnijim ''običnim'' kupcima. Istovremeno Tesla ''reže'' troškove kako bi pokušao da ima profitabilnu godinu. Federalne poreske olakšice su prestale da važe za Teslu u januaru, što je povećalo cenu vozila za 3.750 dolara. Tesla je u utorak objavio smanjenje cene za Model 3 za 1.100 dolara, nakon smanjenja za 2.000 u januaru. Nakon novog rezanja vrednosti početna cena Modela 3 je 42.900 dolara, što je i dalje značajno iznad obećanih 35.000$ kada je ovaj automobil predstavljen. Direktor Tesle Ilon Maks je istakao da kompanija radi sve što je moguće da obori cenu osnovnog Modela 3 na 35.000$. Uprkos značajnom rastu proizvodnje i prodaje, Tesla je isporučila manje jednica Modela 3 u poslednjem kvartalu 2018. od planiranog broja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko je prvi u Evropi dobio Teslin Model 3?

 

tesla 3 eur.jpg

 

Američki proizvođač električnih automobila Tesla počeo je isporuku Modela 3 u Evropi. Prvi primerak na ''Starom kontinentu'' dobio je Fred Kristenhuš koji se odmah zahvalio Ilonu Masku.

''Stigao je! Prvi Tesla Model 3 u Evropi. Hvala Ilono Masku i Teslinom timu na sjajnom urađenom poslu. Ponosan sam što smo dobili prvi Model 3 u Evropi'', napisao je Kristenhuš na Tviteru. On je svoj Model 3 dobio čak nedelju dana pre planirane isporuke. Tesla Model 3 pravi u Kaliforniji, a nakon što je posle SAD i Kanade stigao i u Evropu, sada ga je moguće kupiti u ukupno 17 zemalja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vlasnici Teslinog Modela 3 na rezervni branik čekaju 3 meseca

 

tesla lager.jpg

 

Kompanija Tesla je izgleda prebrodila porođajne muke sa uvođenjem velikoserijske proizvodnje, ali tu su novi problemi. Nakon problema sa povećanjem proizvodnje, ali i logistikom pri isporuci, vlasnici najpopularnijeg Teslinog modela bi mogli da imaju nove probleme. Kako piše ''Wall Street Journal'', Tesla Model 3 je auto u kome se ne smete razbiti jer će i manja nesreća značiti višemesečno odsustvo sa puteva. Naime, usled drastičnog povećanja proizvodnje došlo je do nestašice delova, pa se tako zadnji branik navodno čeka bar tri meseca. Situacija sa drugim delovima nije puno bolja, pa kvar koji se na nekim drugim automobilima otkloni za nekoliko sati na Tesli može da traja mesecima.

Elon Musk je svestan problema pa je odlučio da servisne usluge i njihovu optimizaciju stavi na listu prioritetnih tema kojima će se baviti u ovom kvartalu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla počeo sa isporukama Modela 3 u Kinu nedelju dana pre najavljenog roka

 

tesla model 3 2019.jpg

 

Američki proizvođač električnih automobila ''Tesla'' počeo je sa isporukama svog modela 3 u Kinu, i to nedelju dana pre najavljenog roka. Kineski sajt ''Pejper'' prenosi da je pošiljka od preko 1.600 modela 3 već stigla u Šangaj, iako je kompanija Ilona Maska prošlog meseca najavila da će isporuke krenuti tek u martu. Ta kompanija je u januaru počela sa izgradnjom fabrike u Šangaju, gde bi proizvodnja trebalo da otpočne u drugoj polovini ove godine. Prihodi ''Tesle'' na kineskom tržištu pali su za 13 odsto na 1.8 milijardi dolara prošle godine, saopštila je ta kompanija u dokumentima koje je dostavila američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

whatcar.jpg WhatCar? video: Test 2019. Tesla Model 3

 

3 godine posle najave modela, i 18 meseci nakon što je prodaja počela u Americi, evo i prvih primeraka ovog automobila za Evropu. Jedan od prvih evropskih testova Modela 3:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Model 3 je bio najprodavaniji električni automobil u Evropi tokom februara

 

tesla model 3 2019.jpg

 

Po podacima koje je objavio Jato Dynamics, najprodavaniji električni automobil u Evropi je tokom prošlog meseca bio Teslin Model 3. To je bio i prvi puni mesec prodaje za ovaj automobil, budući da je evropska prodaja Modela 3 zvanično startovala krajem januara. Ukratko, Model 3 je u februaru na evropskom tržištu prodat u 3.657 primeraka, dok je na drugom mestu bio Renault Zoe sa 2.884 primerka. Zatim slede Nissan Leaf, BMW i3, Hyundai Kona Electric.

U februaru je u Evropi inače prodato 1.14 miliona novih automobila, što je pad od 1.3 odsto u poređenju sa februarom 2018. Prodaja električnih automobila međutim raste pa je u februaru 2019. u Evropi kupce našlo 20.000 električnih automobila (rast od čak 92 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine). Ovde se kao primer opet navodi Norveška gde je prošlog meseca 40% svih novih automobila bilo sa elektropogonom. Što se tiče najprodavanijih automobila u Evropi, na prvom mestu je i prošlog meseca bio VW Golf (prodat u 31.769 primeraka), a slede ga Renault Clio (26.062) i VW Polo (22.610).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...