Jump to content
FAS Goran
nstyner

Leto 2018 / 2019 / 2020 / 2021 / 2022 - Grčka

Recommended Posts

Meni prekjuče AirSerbia otkazala let za Sankt Peterburg u Septembru... mada mi više deluje da je to zbog predviđenog slabog odziva za tu destinaciju i putovanja uopšte.
Sad mi sledi dugotrajna borba za refundaciju para

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, bane1321 said:

Znači, obojicu nas pr...ala crevca!!!:wallbash:

E, ništa me ne pitaj. Guglao sam tri dana po grčkim internetima da nađem boost crevo. Obišao dva majstora, zvao Cipe Mileta - nema, nema - odnosno 7-10 dana da se nabavi iz inostranstva. 


Sa druge strane, hvala majstoru Alexu iz Leptokarije i Miletu na nesebičnoj pomoći. ;)

 

Skontao sam da rezervni delovii nisu mnogo skupi, čak je cena ista kao kod nas. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Martin

Ma meni se srećom desilo par dana pre putovanja, ali nimalo prijatan osećaj odlaska na put posle poruke: "STOP! Engine Failure Hazard!"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izbor je i ovako dosta velik pitanje je džepa.

Za Tanzaniju potreban test

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Možemo u Brazil

Državljani Srbije sada mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu.

Pored ovih izmena, spisak zemalja u koje možemo slobodno da uđemo bez obaveznog testa i karantina sada broji njih 17:

* Albanija

* Belorusija

* BiH

* Brazil

* Egipat

* Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com)

* Republika Kongo

* DR Kongo

* Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)

* Meksiko

* Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

* Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

* Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

* San Marino

* SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”.

* Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

* Centralnoafrička republika

Podsetimo, sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.

[\quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na omiljenom odmaralištu Srba u Grčkoj stigli neočekivani gosti 

 

Plažama na Halkidikiju, jednom od omiljenih mesta za naše turiste, nisu mogli da odole ni - delfini. Ovih dana na Halkidikiju delfini zaista uživaju. Lepu sliku ove igre delfina, uspeli su da uhvate kajakaši koji su se, očigledno, zatekli na pravom mestu u pravo vreme. Veslači kajaka na Sitoniji uspeli su da im priđu prilično blizu i zabeleže ovaj nesvakidašnji prizor.

 

delfini.jpg

 

Jedan drugi video nastao ovih dana takođe:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grčka uvela naplatu autoputeva po pređenim kilometrima

 

211273-grcka.jpg

 

Grčka je prva zemlja u Evropskoj uniji koja koristi elektronski sistem naplate putarine u kome se vozačima automobila naplaćuju samo stvarni pređeni kilometri autoputem.

Novi sistem kompanije Kapsch TrafficCom dopunjuje nepopularni postojeći sistem plaćanja koji vozačima naplaćuje celi deo puta, čak i ako izađu nakon prve naplatne naplate.

 

Evropska unija na tradicionalno plaćanje po deonicama gleda kao na nepravedan model i promoviše naplatu samo stvarno pređenih kilometara.

Ova metoda biće obavezna za nove rute putarina, pa je preporučena i za staru mrežu autoputeva. To znači da prelazak na novi sistem naplate autoputa A8 (Atina - Patras) u decembru 2020. nije samo revolucionaran za Grčku, već će verovatno stvoriti primer u celoj EU.

 

Automobili će biti opremljeni elektronskim jedinicama koje se pričvršćuju na unutrašnje vetrobransko staklo. Kad automobil uđe na punkt za naplatu putarine, sistem će automatski teretiti troškove putarine sa korisničkog računa vlasnika i otvoriće se rampa kako bi vozilo moglo da prođe na autoput. Kada vozilo izađe sa rute, svi preplaćeni troškovi za celu deonicu biće vraćeni na račun vozača u transakciji naplate prema kilometraži. Čelnici gradova i mesta duž autoputa Atena-Patras su lobirali za uvođenje hibridnog sistema sa više traka putarine, starog sistema naplate i novog. Razlog je taj što su vozači koji žele izbeći troškove celog dela autoputa A8 ostali na putevima koji prolaze kroz gradove, što je rezultiralo znatnim opterećenjem bukom i emisijama. U budućnosti je moguće odrediti putarinu za vozila prema različitim ekološkim standardima: e-vozila bi plaćala manje od benzinaca ili dizelaša.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rezervisao NIkiti za 26. Avgust...neka ide zivot :D postoji mogucnost da zbog bilo kog razloga vezanog za COVID otkazem sve bukvalno dan pred polazak, uz povrat novca za rezervaciju, tako da - sta nam tesko...

Edited by Milutinac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja odoh na Krit 12.juna.

Nadam se da cu naci bar jednu savrsenu plazu kao sto su recimo na Lefkadi...:thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ove patrole su uvek ok. Ja sam mojima uplatio za 11 jun. Cene su iste kao i prošlih godina samo zbog ove korone i pošto sve kasni cene su fiksne nema popusta.Uglavnom šamaraju sa osiguranjem otac napunio 71 god izašlo za 10 dana sa dodatkom za koronu 4100 din za majku 2700. A bilo je pre 1 evro dan i 2 evra preko 70 godina.A zadnji termin 15 septembar poskupeo je 50% taj termin smo često koristili što roditelji što ja od 2014 kad smo prestali da idemo kolima u Grčku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu baš pojasnili do kraja, jer odavno postoje postpaid paketi bez limita za minute/SMS ka svima, već samo postoji limit za internet, npr. svi ''Neo'' paketi kod A1 su takvi.

Tu ne postoji prekoračenje minuta/SMS poruka ka svima, već jedino prekoračenje internet saobraćaja.

 

Imajući u vidu da je u međuvremenu rečeno:

Quote

Zapravo je cena kao u domaćem saobraćaju, samo što oni koji su radili na sporazumu roming tretiraju kao interkonekcije, ali više nema plaćanja po cenama koje su postojale. One pakete koje koristimo u domaćem saobraćaju - po tim istim cenama ćemo moći da telefoniramo, šaljemo poruke...'', objasnila je ministarka.

...to zaista znači ukidanje rominga. :thumbup: 

Svi koji danas iz SRB zovu bilo koga u SRB neograničeno minuta i šalju im neograničen broj SMS-ova...na isti način će moći neograničeno da zovu i šalju neograničen broj SMS-ova i kad se nalaze u Grčkoj.

Zašto bi bilo ko danas uopšte još uvek imao postpaid paket sa ograničenim minutima i brojem SMS poruka - nije mi jasno. Najjeftiniji Neo paket je 1.900 mesečno, sve je neograničeno prema svima, osim interneta gde se dobija 5GB saobraćaja u okviru paketa.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Woodoo

Izvini sto tek sad pisem, juce sam video pitanje.

Smesteni smo u Retimnu.

Gledao sam reportaze o Kritu, ako mislis na plaze Balos i Elafonisi koje su kao naj...one nisu po mom ukusu!

Meni idealne plaze su smestene u uvali, sa visokim stenama sa bocnih strana, krupnim peskom ev.sljunkom ( najgore su mi one sa brasno peskom koji na usi izlazi ili ostrim stenama gde moras sa obucom u vodu...).

I najbitnije, sadrzaj na plazi: lezaljke i suncobrani, KAFIC sa dobrom kafom, pivom, brzom hranom itd, toaletom, tusevima, muzika.

U sustini kad ima lezaljke ima sve ostalo.

Iz tog razloga ne volim divlje plaze, osim na fotkama :D.

Takodje ne volim ni kilometarske plaze sa ogromnim guzvama kao sto su Alanja u Turskoj, Rimini u Italiji, a od grckih Olimpic Beach, Sarti na Sitoniji, Golden beach na Tassosu, i vecina na Kassandri na Halkidikiju.

Volim kombinaciju prirodnih lepota i light-urbanih ako me razumes?

Najlepse plaze na kojima sam bio:

- Lefkada: Milos, Porto Katziki, Megali Petra

- Kefalonija: Myrtos, Macros Gialos

-Krf: Glyfada, Agios Gordis

-Tasos: Paradise beach, Makriamos, Alexandra beach resort na ulazu u Potos

- Pilion: Milopotamos

-Skiatos: sve osim Kukunaris (KukuLele blato!!! ).

Ako znas neku takvu a da nije na kraju sveta, preporuci! :thumbup:

Edited by italiano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo je biti na moru posle 18 meseci,dugacak dan,nije pakleno vruce,taman koliko treba,voda malo hladnija al prihvatljivo.Put ko put,ok,na granicama nema guzve,standardno na ulasku u MK se uvek nesto razvlaci.U MK je nesto malo poskupelo gorivo,sad ima 5 putarina oko 7e.Ulaz u GR mala guzva zbog papira,al ide policaj i trazi na uvid papire o vakcinama ili pcr i plf qr code,pa ako je sve ok ide se dalje na pasosku kontrolu.Kako ce biti kad krenu vece guzve,'bem li ga,za sad je ok.Kroz GR kao i pre,sve isto,gorivo je poskupelo, Shell je nekako najpovoljniji 1.615,mada sam video i na Eko pumpi,samo jednoj,1,589,benzin,dizel nisam obracao paznju,plin je 0,70.Putarina ista ko i do sada,jedino sto njihov TAG sada vazi kroz celu GR,ranije je bilo  posebno za svaki ap.Sto se tice mera bezbednosti,vrlo sam iznenadjen,postuju se,svi nose maske i na otvorenom,ako su sami onda skinu a kad naidju na grupu onda vracaju maske.Pohvalno za Grke koji su prilicno lelemudavi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako do Grčke uz besplatnu putarinu kroz S. Makedoniju?

 

autoput.jpg

Fotografija od Heorhii Heorhiichuk sa Pexels

 

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom, od danas će na Graničnom prelazu Tabanovce dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine u oba smera na auto-putu ''Prijateljstvo'' od Tabanovca do Bogorodice - na granici Grčke. ''15. juna započela je podela M-smart kartica srpskim turistima koji prelaze GP ''Tabanovce'' i tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova'', rečeno je medijima u Vladi Severne Makedonije.

 

Po odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 napunjenih elektronskih M-smart kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta. Karticu dobijaju svi koji ulaze kolima u Severnu Makedoniju sa srpskim tablicama i koji kažu da putuju za Grčku. Karticu aktivira odmah policajac. Pravo na korišćenje te kartice će imati svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja. Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu Tabanovce, što će kontrolisati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve.

 

Kartice ostaju u trajnom vlasništvu državljana Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema ''e-kard'', sa najmanje 300 denara za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

''Ovo je gest zahvalnosti Republici Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji'', ističu u Vladi Severne Makedonije. Tih 200.000 M-smart kartica za elektronsko plaćanje putarine Vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati oko 2.8 miliona evra. Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svim forumasima sa prelepog i dalekog Krita!

Smesteni pored Retimna, hotel Maravel Land sa lepom plazom iza hotela, u sklopu je odlican bar.

I naravno Mutos! :thumbup:

 

20210612_205625.jpg 20210614_114936.jpg

20210614_114949.jpg 20210614_115008.jpg 20210613_224210.jpg

 

U petak idemo na izlet u Heraklion, obilazak Knososa.

Vise detalja pisem kad se vratim...:fun:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...