Jump to content
FAS Goran
milkobgd

Fiat 500L - deaktiviranje META alarma?

Recommended Posts

Izgleda da mi je crkao akumulator (500L 1.4 nationale), u stvari sigurno je crkao ali me zanima razlog tj da li je "prirodna smrt" ili nesto do auta. To racunam da moram kod auto elektricara. Citajuci forum naisao sam na temu Fiat 500L - akumulator i vidim da su mi simptomi identicni (bez ikakve najave mrtav, cak ni kontakt, samo se upale i zmirkaju 2 lampice na tabli) tako da racunam da je samo akumulator. E sad, pitam matorog gde se gasi alarm (ima Punta sa Meta alarmom). Kaze, na sireni ima kljucaonica i ugasim kljucem (kao oni PC kljucevi) koji sam dobio!? Ja nista nisam dobio, ni uputvstvo, ni kljuceve, ni kutiju (za razliku od radija, nisam uzeo onaj touch screen radio uredjaj)!? Da li su me zeznuli i nisu mi dali kljuceve? Kako se gasi alarm (za slucaj skidanja akumulatora), gde se uopste nalazi sirena? Nigde se ne vidi u prostoru kod motora...   Moze i savet za akumulator, Sta je najbolje kad se ukombinuje cena/garancija/kvalitet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otključaš normalno auto daljincem (time si ujedno i deaktivirao alarm) i slobodno skini akumulator, neće se ništa desiti. Ako imaš Meta alarm trebao si zaista dobiti dva ključića poput onih za nekadašnje poker aparate - ja sam ih recimo dobio  (jedino ako je tvoj alarm drugačiji pa i nema tu bravicu?). Oni služe da deaktiviraš alarm ako se "zablesavi" pa neće da se isključi, ne da ti upaliti auto i slično. No za običnu zamenu akumulatora nisu ti potrebni. 

 

Što se tiče samog akumulatora, ja sam kod svog Punta ubacio identičan kakav je i ranije bio (fabrički) - Magneti Marelli 44Ah jer volim da je sve i dalje "fabrika". Pogledaš lepo kakav imaš pa kupiš isti takav. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, bas takvi kljucici. Matori je dobio sa Puntom. Ja sa 500L nisam. Ni njih, ni kutiju, ni uputstvo. Njemu je sirena na vidnom mestu (sto bas i nije pametno), kod mene nema sanse da je nadjemo gde je (da mi je ispravan akumulator pa da trazimo po zvuku).

Edited by milkobgd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako se nešto drastično nije promenilo, ključiće imaju samo alarmi sa samonapajajućom sirenom i služi da se ista isključi kad se skine klema (ili kad joj se iseku žice prilikom pokušaja krađe). Ja to odavno nisam video u prodaji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alarmi koje su svojevremeno ugrađivali u Punta Classic (M871 i M872) imaju te ključiće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cale kupio punta u julu, ja 500L u aprilu sledece godine. On ima kljuceve, ja ne. Ako je do modela alarma, kako ga gasim u slucaju servisa? To sam imao i na Excaliburu pre 300 godina. Ako je dovoljno da skinem klemu i time ga neutralisem pa sta sprecava lopova da to uradi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidi, kada otključaš auto daljinac je istovremeno poslao i signal alarmu da se isključi. Lopov to nema, naišao bi na uključen alarm i aktivirao bi ga već pri pokušaju otvaranja haube ili bilo kojih vrata, dakle i pre nego što bi stigao do kleme. Plus, svaki iole bolji alarm ima sopstveno napajanje (ili makar napajanje sirene), pa ne pomaže ni skidanje kleme. :)

Edited by Sasa_NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...