Jump to content
n3nE

Sporazum o priznanju prekršaja

Recommended Posts

Zdravo svima, pokušao sam da nađem temu na forumu o ovome, ali nisam je našao, ako postoji izvinjavam se.

 

Da li je neko upoznat sa ovim sporazumom?

Vidim da se piše o ovome po netu, ali ništa toliko zvanično i konkretno kakav je postupak nakon nekog prekršaja, gde otići, kome se obratiti...

 

Skoro su me uhvatili u naseljenom mestu sa 111km/h, što znači da sam prešao za 61km/h preko ograničenja. :o

Još mi nije stiglo pismo, ali propisana kazna je 15.000 - 30.000 dinara, 7 kaznenih poena i najmanje 4 meseca oduzimanje dozvole.

 

Da li sporazum o priznanju prekršaja smanjuje samo novčanu kaznu ili i oduzimanje dozvole?

Ako neko ima neka iskustva, voleo bih da ga podeli sa nama na forumu :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo nije smešno @beli_Punto :huh::D

Stvar je u tome što to i nije naseljeno mesto, nema žive duše, ali ga oni vode kao naseljeno mesto i postavili ograničenje, a odmah na par stotina metara stavili znak za 40km/h, navodno škola, a škola tu ne postoji preko 30 godina... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, n3nE said:

Da li sporazum o priznanju prekršaja smanjuje samo novčanu kaznu ili i oduzimanje dozvole?

Ako neko ima neka iskustva, voleo bih da ga podeli sa nama na forumu :whistle:

Čekaš da ti dođe poziv za Sud. Onda, npr. 7-10 dana pre datuma koji piše u pozivu za Sud, odeš u stanicu Policije koja je određena za sporazume. U Beogradu se ona nalazi na opštini Rakovica. Poneseš taj poziv. Javiš se policajcu na ulazu, kažeš da si došao zbog zaključenja sporazuma o priznanju krivice za saobraćajni prekršaj. On te uputi dalje.

Prvo ideš u kancelariju gde ti pročitaju opis prekršaja i pitaju je l' tako sve bilo. Kažeš da jeste. Usmeno ti saopšte koja je ''ponuda'' Policije. Npr. za tvoj prekršaj 15.000 dinara, 7 poena i 3 meseca bez dozvole (ili ako baš imaš sreće 1 mesec bez dozvole). Šta god da ti ponude, ti prihvatiš. Kada je zaprećena kazna 1 mesec bez dozvole, onda se prolazi bez izricanja mere zabrane, ali kada je ovako 3, ili 4 meseca, ili još više...onda skoro pa nema šanse da prođe bez zabrane, samo što je vremenski skrate. Onda te pošalju u hodnik dok otkucaju tekst sporazuma na osnovu toga što ste se dogovorili. Kad završe pozovu te da potpišeš i naglase da sudija ne mora da prihvati taj tekst sporazuma (po pravilu prihvataju).

Dobiješ svoj primerak sporazuma.

 

Svoj primerak ponesi u danu kada budeš išao na Sud, jer iako je jedan primerak poslat i njima, moguće je da iz ko zna kojih razloga sporazum ne stigne do sudije na vreme.

Kad te u Sudu prozovu, kažeš (ili će oni već videti da postoji sporazum), i samo će u presudi da potvrde ono što piše u sporazumu.

 

==========

 

Sporazum novčanu kaznu ne smanjuje, tj. pošto je uvek zaprećena novčana kazna u određenom rasponu, po sporazumu obično bude ona najniža cifra.

Sporazum bodove ne briše, tj. oni moraju da se dobiju. Ali, pričalo mi je više ljudi da ih nisu dobili po sporazumu...mada, pre verujem da samo nisu obratili pažnju na tekst jer po Zakonu ne mogu da se ''oproste'' bodovi. 

Sporazum najviše utiče na meru zabrane. Otprilike je onako kako sam gore napisao. Ako je zaprećen 1 mesec zabrane upravljanja i postignut je sporazum, onda neće biti izrečena mera zabrane upravljanja vozilom.

Ako je zaprećeno za određeni saobraćajni prekršaj više od 1 meseca zabrane, onda će biti izrečena ta mera, ali u kraćem vremenskom periodu (npr. umesto 3 meseca biće 1 mesec). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ce pred sudiju za ovo. Ja sam presao 38 preko ohranicenja i morao da idem pred sudiju. Kontam da u pkliciji nema sta da radi jer za ovo nema sporazuma nego ata ti audija odluci ali uglavnom ti daju najmanju mogucu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvek se ide pred Sudiju. Sporazum ne isključuje odlazak na Sud. I za manje prekoračenje, npr. za 21 km/h u naseljenom mestu se ide pred sudiju. Nema tu razlike, pred sudiju se mora pa mora. :thumbup: 

Nijedna kazna se ne plaća po sporazumu, nego samo po onome što piše u presudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam šta podrazumevaš pod "pred sudiju se mora pa mora". Sudija donosi presudu na osnovu sporazuma koji vozač sklopi sa policijom i pošalje je poštom okrivljenom. Okrivljeni ne ide u sud, fizički.

Lično iskustvo, Novi Sad, prekoračenje 21+.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja iz ličnog iskustva mogu da potvrdim ovo što je Neša napisao. E sad, kako su tebi "eskivirali" odlazak kod sudije, to mi već nije jasno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo pre da mora. Odnosno da te sudija upucuje u MUP. Sada po dobijanju poziva mozes da odes u nadlezni MUP i sklopis prekrsaj. MUP dostavlja svu papirologiju sudu i to je to.
U tome i jeste svrha tog -priznanja-. Smanjivanje papirologije, odlazaka na sud, itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Milutin-NS said:

...odes u nadlezni MUP i sklopis prekrsaj...

 

Jel' ga sklapaš u kocku ili u trougao? Mora da stane u kovertu ili može kao avion od papira da se pošalje...?

 

:D

43 minutes ago, totti said:

...E sad, kako su tebi "eskivirali" odlazak kod sudije, to mi već nije jasno.

 

Nije se odazvao  :D  :D  :D

šalim se  ;)

Edited by PremieRacing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×