Jump to content
FAS Goran
n3nE

Sporazum o priznanju prekršaja

Recommended Posts

Zdravo svima, pokušao sam da nađem temu na forumu o ovome, ali nisam je našao, ako postoji izvinjavam se.

 

Da li je neko upoznat sa ovim sporazumom?

Vidim da se piše o ovome po netu, ali ništa toliko zvanično i konkretno kakav je postupak nakon nekog prekršaja, gde otići, kome se obratiti...

 

Skoro su me uhvatili u naseljenom mestu sa 111km/h, što znači da sam prešao za 61km/h preko ograničenja. :o

Još mi nije stiglo pismo, ali propisana kazna je 15.000 - 30.000 dinara, 7 kaznenih poena i najmanje 4 meseca oduzimanje dozvole.

 

Da li sporazum o priznanju prekršaja smanjuje samo novčanu kaznu ili i oduzimanje dozvole?

Ako neko ima neka iskustva, voleo bih da ga podeli sa nama na forumu :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo nije smešno @beli_Punto :huh::D

Stvar je u tome što to i nije naseljeno mesto, nema žive duše, ali ga oni vode kao naseljeno mesto i postavili ograničenje, a odmah na par stotina metara stavili znak za 40km/h, navodno škola, a škola tu ne postoji preko 30 godina... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, n3nE said:

Da li sporazum o priznanju prekršaja smanjuje samo novčanu kaznu ili i oduzimanje dozvole?

Ako neko ima neka iskustva, voleo bih da ga podeli sa nama na forumu :whistle:

Čekaš da ti dođe poziv za Sud. Onda, npr. 7-10 dana pre datuma koji piše u pozivu za Sud, odeš u stanicu Policije koja je određena za sporazume. U Beogradu se ona nalazi na opštini Rakovica. Poneseš taj poziv. Javiš se policajcu na ulazu, kažeš da si došao zbog zaključenja sporazuma o priznanju krivice za saobraćajni prekršaj. On te uputi dalje.

Prvo ideš u kancelariju gde ti pročitaju opis prekršaja i pitaju je l' tako sve bilo. Kažeš da jeste. Usmeno ti saopšte koja je ''ponuda'' Policije. Npr. za tvoj prekršaj 15.000 dinara, 7 poena i 3 meseca bez dozvole (ili ako baš imaš sreće 1 mesec bez dozvole). Šta god da ti ponude, ti prihvatiš. Kada je zaprećena kazna 1 mesec bez dozvole, onda se prolazi bez izricanja mere zabrane, ali kada je ovako 3, ili 4 meseca, ili još više...onda skoro pa nema šanse da prođe bez zabrane, samo što je vremenski skrate. Onda te pošalju u hodnik dok otkucaju tekst sporazuma na osnovu toga što ste se dogovorili. Kad završe pozovu te da potpišeš i naglase da sudija ne mora da prihvati taj tekst sporazuma (po pravilu prihvataju).

Dobiješ svoj primerak sporazuma.

 

Svoj primerak ponesi u danu kada budeš išao na Sud, jer iako je jedan primerak poslat i njima, moguće je da iz ko zna kojih razloga sporazum ne stigne do sudije na vreme.

Kad te u Sudu prozovu, kažeš (ili će oni već videti da postoji sporazum), i samo će u presudi da potvrde ono što piše u sporazumu.

 

==========

 

Sporazum novčanu kaznu ne smanjuje, tj. pošto je uvek zaprećena novčana kazna u određenom rasponu, po sporazumu obično bude ona najniža cifra.

Sporazum bodove ne briše, tj. oni moraju da se dobiju. Ali, pričalo mi je više ljudi da ih nisu dobili po sporazumu...mada, pre verujem da samo nisu obratili pažnju na tekst jer po Zakonu ne mogu da se ''oproste'' bodovi. 

Sporazum najviše utiče na meru zabrane. Otprilike je onako kako sam gore napisao. Ako je zaprećen 1 mesec zabrane upravljanja i postignut je sporazum, onda neće biti izrečena mera zabrane upravljanja vozilom.

Ako je zaprećeno za određeni saobraćajni prekršaj više od 1 meseca zabrane, onda će biti izrečena ta mera, ali u kraćem vremenskom periodu (npr. umesto 3 meseca biće 1 mesec). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ce pred sudiju za ovo. Ja sam presao 38 preko ohranicenja i morao da idem pred sudiju. Kontam da u pkliciji nema sta da radi jer za ovo nema sporazuma nego ata ti audija odluci ali uglavnom ti daju najmanju mogucu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvek se ide pred Sudiju. Sporazum ne isključuje odlazak na Sud. I za manje prekoračenje, npr. za 21 km/h u naseljenom mestu se ide pred sudiju. Nema tu razlike, pred sudiju se mora pa mora. :thumbup: 

Nijedna kazna se ne plaća po sporazumu, nego samo po onome što piše u presudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam šta podrazumevaš pod "pred sudiju se mora pa mora". Sudija donosi presudu na osnovu sporazuma koji vozač sklopi sa policijom i pošalje je poštom okrivljenom. Okrivljeni ne ide u sud, fizički.

Lično iskustvo, Novi Sad, prekoračenje 21+.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja iz ličnog iskustva mogu da potvrdim ovo što je Neša napisao. E sad, kako su tebi "eskivirali" odlazak kod sudije, to mi već nije jasno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo pre da mora. Odnosno da te sudija upucuje u MUP. Sada po dobijanju poziva mozes da odes u nadlezni MUP i sklopis prekrsaj. MUP dostavlja svu papirologiju sudu i to je to.
U tome i jeste svrha tog -priznanja-. Smanjivanje papirologije, odlazaka na sud, itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Milutin-NS said:

...odes u nadlezni MUP i sklopis prekrsaj...

 

Jel' ga sklapaš u kocku ili u trougao? Mora da stane u kovertu ili može kao avion od papira da se pošalje...?

 

:D

43 minutes ago, totti said:

...E sad, kako su tebi "eskivirali" odlazak kod sudije, to mi već nije jasno.

 

Nije se odazvao  :D  :D  :D

šalim se  ;)

Edited by PremieRacing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nagodba u saobraćaju i dalje moguća - osim za teške prekršaje poput nasilničke vožnje

 

Od 3. aprila, saobraćajna policija kažnjavaće vozače po novoj tarifi - pojedine kazne uvećane su i 100 odsto. Kao i do sada biće moguć takozvani dogovor između učinioca prekršaja i saobraćajne policije. Međutim, ne u svakoj situaciji. Kada vas saobraćajna policija kazni na licu mesta, potrebno je sačekati poziv sudije za prekršaje, a potom se javiti u teritorijalno nadležnu stanicu policije ili u policijsku jedinicu u mestu svog prebivališta - kako biste zaključili sporazum. O sporazumu, na kraju, odlučuje sud. Takav sporazum mogu da zatraže svi vozači, osim onih koji su počinili teške saobraćajne prekršaje.

Tri su ograničavajuće mogućnosti:

Ako je neko, u prethodne dve godine, pravosnažnom presudom suda osuđen za prekršaj koji predviđa šest ili više poena;

ukoliko je u poslednje četiri godine izvršio teško krivično delo protiv bezbednosti i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi;

ako je neko učinio prekršaj nasilničke vožnje.

 

Za istek vozačke dozvole, ili istek važenja registracije, kao i za prekršaje kao što su nasilnička vožnja - vožnja u potpuno alkoholisanom stanju - više neće biti moguće zaključenje nagodbe. Inače, kazne za pojedine prekršaje su povećane, pa će se, na primer, vožnja u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici umesto sa 6.000 kažnjavati sa 10.000 dinara; za preticanje preko pune linije kazna je povećana sa 15.000 na 20.000 dinara, koliko će koštati i prelazak na crveno svetlo. Saobraćajna policija će u narednom periodu strogo kontrolisati i korišćenje sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozači, od sutra...

 

alko.jpg

 

Od utorka mnogo veći oprez za volanom. Pored nasilničke vožnje, ima još nekih slučajeva u kojima nije moguć dogovor sa policijom.

 

Od utorka, 3. aprila, saobraćajna policija će početi da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS). Pojedine kazne uvećane su i 100 odsto, poput razgovora mobilnim telefonom sa aparatom u ruci ili nevezanog pojasa. Posebno je deo oko nasilničke vožnje pretrpeo izmene. Vožnja zaustavnom trakom se više ne smatra najgorim vidom vožnje.

Ali ono što se smatra jeste vožnja u stanju potpune alkoholisanosti (preko 2 promila alkohola u krvi), kao i dva uzastopna prolaska kroz crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije. ''Nasilnikom'' se smatra i ako vozač prekorači brzinu u naselju preko 90 km/h, odnosno 100 km/h van naselja. Ovaj najgori tip ponašanja za volanom se sankcioniše sa jednim do dva meseca iza rešetaka. Novina je da se odlazak u zatvor može zameniti društveno-korisnim radom u trajanju od 240 do 360 sati. Za slučaj da vozač u nasilničkoj vožnji napravi i saobraćajnu nezgodu čeka ga zatvor od 45-60 dana, odnosno 300-360 sati rada u javnom interesu. Uz to će dobiti i dvocifren broj kaznenih bodova, kao i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Nasilnička vožnja je i jedan od vidova prekršaja u vožnji za koji nije moguće sporazumno se nagoditi sa policijom.

 

Kao i do sada, za nagodbu je potrebno sačekati poziv sudije za prekršaje, a potom se javiti u teritorijalno nadležnu stanicu policije ili u policijsku jedinicu u mestu svog prebivališta - kako biste zaključili sporazum, prenosi RTS. O sporazumu, na kraju, odlučuje sud. Osim ''nasilnika'', nagodbu ne mogu da traže ni vozači koji su počinili teške saobraćajne prekršaje ili su u prethodne dve godine pravosnažnom presudom suda osuđeni za prekršaj koji predviđa šest ili više poena, kao ni ukoliko su u poslednje četiri godine izvršili teško krivično delo protiv bezbednosti i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Nagodba nije moguća ni ako vam je istekla vozačka dozvola ili registracija.

 

RTS prenosi da će saobraćajna policija u narednom periodu strogo kontrolisati i korišćenje sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Nasilnikom'' se smatra i ako vozač prekorači brzinu u naselju preko 90 km/h, odnosno 100 km/h van naselja

 

Sta ovo tacno znaci: ako van naselja (ogranicenje 80km\h) idem vise od 100km\h - to je "nasilnicka voznja"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne, misli se ako ides 100 km/h vise od dozvoljene brzine koliko sam upucen.

Znam da zvuci nelogicno ali mislim da je tako

Edited by rkoma1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

U tekstovima vole da to bude senzacionalisticki, "sta vas ceka, pogledajte ovde", "foto+video" i sl...

Tako da im ovde fali jedno veliko "ZA".

Tj. prekoracenje brzine: u naselju ZA vise od 90 km/h, van naselja ZA vise od 100 km/h, smatra se nasilnickom voznjom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ide dan bezbednosti...treba para za to.Posle ce malo da spuste loptu.Bitno da namaknu pare...ako to rade stalno...neko ce se setiti da pocne protiv vlasti...ovako,skupljaju pare u intervalima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...