Jump to content
FAS Goran
N.N.

Novi FCA biznis plan / Stellantis planovi

Recommended Posts

Hm, da, a zaboravio sam da napisem, da sam isto tako negde procitao (na vise mesta zapravo) i da ce se ugasiti, odnosno da nece dobiti naslednika.... malo kao da se raspravljam sam sa sobom, lol :D :D Bitno je da  se nece ugasiti :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^

Neće ga imati kao što do sada nijedan Fiat iz C segmenta nije imao svog pravog naslednika sa istim imenom. Možda neki "veliki 500" zameni Tipa. Svakako je još rano da se razmišlja o zameni Tipa. Još je mlad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferrari potvrdio SUV, nove V6 motore, hibridizaciju ponude...

 

ferrari 2022.jpg

 

Ferrari je predstavio svoj plan razvoja do 2022. u kome su javnosti otkrivene neke veoma značajne novosti. Tačnije, Ferrari u periodu između 2019. i 2022. namerava da lansira čak 15 novih modela koji će se bazirati na dve platforme, jednoj sa napred i jednoj sa centralno smeštenim motorom. Obe će podržavati hibridne pogonske sklopove. Ponudi će se pridružiti nova linija V6 motora, a planira se i nova ''Turbo Hybrid'' linija sa u potpunosti eliminisanom turbo rupom. Dalje, iz Ferrarija je potvrđeno da će prigrliti hibridizaciju pogonskih sklopova. Drugim rečima, ono što je započeto sa modelom LaFerrari će se nastaviti pa će do 2022. oko 60% novih Ferrarijevih modela biti dostupno sa hibridnim pogonskim sklopovima. Iako se možda ovaj potez neće svideti najzagriženijim ljubiteljima propetog konjića iz Ferraija poručuju da će njihovi hibridni modeli biti zabavniji za vožnju i sa manjom emisijom.

 

Ferrari namerava da svoju ponudu koncipira po četiri osnovna tipa vozila, a reč je o tzv. ''strateškim stubovima''.

Prvi stub čine dobro poznati modeli koji će pripadati liniji Sport, Gran Turismo i posebnoj Special seriji. Njima će se priključiti linija Icona koju će činiti posebno personalizovana vozila.

- Što se linije Sport tiče ona bi trebalo da potvrdi Ferrari kao predvodnika u ovom segmentu, a kupci mogu očekivati hibridne pogone i bar dve verzije pogonskog sklopa različite snage. Dalje, navodi se da će naslednik modela 488 biti pre svega zabavan za vožnju, a moguće je i proširenje modelske ponude.

- Linija Gran Turismo će biti orijentisana na komfor i luksuz, a budući modeli će kombinovati ''stil, eleganciju i emocije''. Ponuda ovih automobila će u skoroj budućnosti rasti, a potvrđene su i plug-in hibridne verzije.

Potvrđeno je da će se u ovoj liniji naći i crossover koji će nositi pomalo ironični naziv Purosangue (ital. čista krv).

- Takođe, GT linija će biti proširena i sa novim ''elegantnim modelom'' sa ''jedinstvenim dizajnom inspirisanim GranTurismo modelima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.''

- Serija Special će se orijentisati na modele koji su ''jedinstveni kada je reč o dizajnu i voznim sposobnostima.'' Mogu se očekivati ekstremniji sportski dizajn, veća snaga u odnosu na modele na kojima se baziraju i limitirana serijska proizvodnja.

- Novu liniju Icona će činiti ''reinterpretirani legendardni Ferrarijevi modeli sa inovativnim materijalima, kao i vrhunskom tehnologijom.'' Drugim rečima, ovi modeli bi trebalo da imaju retro dizajn i veoma laganu konstrukciju. Ograničena serijska proizvodnja se podrazumeva.

 

Naravno, Ferrari nije odustao od tzv. hyper automobila pa je tako potvrđeno da se sprema naslednik modela LaFerrari koji će se bazirati na vrhunskoj tehnologiji, a koja će mu omogućiti iznuzetne performanse i vozne karakteristike. Kupci mogu da očekuju inovativnu instrument tablu, nove upravljače, high-tech infotainment, moderne sisteme povezivosti i sl. Drugim rečima, pred kokpitom je značajna modernizacija, a u razvoju su i sistemi polu-autonomnog upravljanja. Na kraju dodajmo i da u Ferrariju nameravaju da skrate vreme trajanja servisa i da zadrže ekskluzivnost svoje marke. Takođe, biće povećane mogućnosti personalizacije, ali očekuje se i rast cena vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Direktor Ferrarija pod pritiskom da ispuni Markioneva obećanja

 

Ferrari-488_Pista_Spider 111.jpg

 

Direktor Ferrarija Luis Kamileri trenutno je pod pritiskom, zato što pokušava da postigne ambiciozne ciljeve koje je Serđo Markione postavio pre svoje smrti. Kamileri je stupio na mesto direktora u julu, nakon što je Markione operisan, a samo nekoliko dana kasnije je preminuo. Nedugo potom, akcije Ferrarija opale su za više od 8 odsto, a Kamileri je Markioneove planove nazvao ambicioznim, nagoveštavajući da ih možda nije moguće ispuniti. Markioneov plan bio je udvostručenje profita na dve milijarde evra do 2022. godine, kao i uvođenje prvog SUV-a ovog italijanskog proizvođača. Ferrari je tokm Markioneovog vođstva već jednom udvostručio svoj profit i poslovao je dobro u trenutku Kamilerovog preuzimanja čelne pozicije. Međutim, ako se neke stvari ne promene - kao što je usvajanje hibridnih i tehnologija električnog pogona - ishod bi mogao biti drugačiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promjene u menadžmentu FCA 

 

https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2018/10/02/promene-u-menadzmentu-kompanije-fca 

 

Nadam se da će promjene u menadžemntu uvidjeti greške prethodnika i da će se Fiat brend vratiti na stare puteve sa širokom paletom modela u Evropi.

 

PS Juče je i Juventus otpustio Marotu, što se tumači kao pobjeda Anjelijevih nad Elkanom, pa bi bilo poželjno da Anjelijevi i u FCA preuzmu glavnu rijec. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam ništa oko Juventusa. Koliko znam to je igračka za lude Agnellie.

 

Pametni, staloženi Agnellie kontrolira FCA.

 

Što se tiče promjene menadžmenta. Ne znam što to donosi.

Mislim da je sve po starom.

FCA nema nekih problema u Europi. Oni su neka zlatna sredina.

Čak ni Renault nije nešto efikasniji. Tu sve šiju PSA i VAG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.sportske.net/vest/medjunarodni-fudbal/juventus-uveo-pravilo-45-godina-marota-servira-osvetu-ide-kod-najveceg-rivala-353438.html 

 

Fiat u Evropi nema predstavnika u klasičnom B segmentu, crossover u B segmentu, crossover u C segmentu. Dakle u dva trenutno najprodavanija i najisplativija segmenta u Evropi. 

Jeep nije Fiat i to ne treba miješati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeep je dio FCA.

 

Ali nekima smeta Jeep. Nekima obitelj 500.

 

Svi bi auto za džabe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste dio FCA, ali nije Fiat. Ja želim da Fiat bude Fiat i treba da zadrži familiju 500 za djevojčice i dječake, ali treba da ima i ozbiljne automobile, kojih trenutno osim 500X i dijelom Tipa nema.

Priča o nerantabilnosti B segmenta nije relevantna. Ako je mogao PSA da napravi bum u crossover C segmentu, može i Fiat, samo treba imati adekvatan dizajn i marketing.

Edited by Elra

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Elra said:

Fiat u Evropi nema predstavnika u klasičnom B segmentu, crossover u B segmentu, crossover u C segmentu.

Ne sporim da u Evropi nemaju dovoljno ovih modernih SUV/Crossover modela sa značkom Fiata, ali nije baš da nemaju predstavnika ni u jednom segmentu koji si pomenuo, jer gde bi svrstao Fiat 500X?

Jeftiniji model od njega je ono što se izgleda sprema kao naslednik Grande Punta, tj. Grande neće dobiti klasičnog naslednika, nego će postati crossover Grande Punto, tj. onaj jeftiniji B-SUV u ponudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

500X je negdje izmedju B i C segmenta. Nešto kao Mokka kod Opela, pa i Ateca kod Seata, Karoq kod Škode u nekim verzijama. I on se vrlo dobro prodaje, a nakon FL ima sve pretpostavke da nastavi uzlaznom putanjom.

I to za izostanak nadljenika Punta jednog od lidera segmenta ne moze biti nikako racionalno niti opravdano. Prodaja u tom segmentu pada, broj konkurenata raste, ali niko osim Fiata nije napustio klasicni B segment. 

Edited by Elra

Share this post


Link to post
Share on other sites

500X sa svojom motorizacijom može da konkuriše i u D segment. Mislim da Fiat baš želi da se pozicionira u te međusegmente. Tu je i Panda koja je više B nego A segment, a ima i Cross varijantu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Elra said:

500X je negdje izmedju B i C segmenta.

Da. I jedini takav je T-Roc. Platforma i tehnika, izbor motora kao C segment, a neke dimenzije kao B.

 

Samo je problem što je T-Roc progurao priču o kompaktnom crossoveru dok to Fiatu nije pošlo za rukom.

 

 

Ono što previđaš u globalu za Fiat. Talijansko tržište je danas preslabo. Ukupan volumen tog tržišta je daleko manji nego prije 10, a još više u usporedbi sa prije 20 i 30 godina. 

I recimo da dođe Punto. 7000 komada mjesečno u Italiji. Još možda toliko van Italije. Rentabilnost takvog modela u takvom proizvodnom kapacitetu je upitna.

E sada napravi 500 neki klinac. 20% skuplji od Punta u prodaji, možda 5% skuplji u proizvodnji. Broj komada možda 20-30% manji od Punta.

Valjda shvaćaš poantu.

Edited by N.N.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu se opet vraćamo na nesposoban i neažuran odjel marketinga unutar FCA. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li ima novosti o novom Doblu i Fiorinu? Aktuelni su već poprilično u godinama i sve teže se nose sa konkurencijom, prije svega novi PSA trojac i Caddy. 

U toj klasi vjerovatno veliku ulogu imaju i fleet management kompanije, leasing ugovori, ne znam kakva je pozicija Fiata na tom polju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi izguglati kakve planove po tom pitanju ima Renault.

Kao što znamo, ima skoro dve godine kako su Fiat i Renault potpisali ugovor po kome će zajedno praviti komercijalna vozila (od lakih do kombija pune veličine). Ustvari, ipak će Renault tu imati jaču ulogu.

Do sada je iz tog braka izašao Talento...ostali, pretpostavljam, tek treba da uslede.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je tako, ne svidja mi se izbor partnera. Sad ce 1.6 dci biTurbo da guraju i u kombije veličine Ducata :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće. Sa stupanjem Euro 6d-temp 1.6 dCi prestaje sa proizvodnjom, a menja ga novi 1.75 dCi, a biturbo verziju će menjati i novi 2.0 dCi. Novi Kangoo bi trebao da krene na proleće.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, neshaoct said:

Trebalo bi izguglati kakve planove po tom pitanju ima Renault.

Kao što znamo, ima skoro dve godine kako su Fiat i Renault potpisali ugovor po kome će zajedno praviti komercijalna vozila (od lakih do kombija pune veličine). Ustvari, ipak će Renault tu imati jaču ulogu.

Do sada je iz tog braka izašao Talento...ostali, pretpostavljam, tek treba da uslede.

Nema nikakvog ugovora između FCA i RNMA po pitanju razvoja komercijalnih vozila. FCA trenutno uzima 2 vozila od njih, a barem za jednog je plan da se to promijeni u budućnosti. FCA pick-up bi se trebao raditi u Meksiku. Jednom kada HD Ram modele prebace u SAD.

 

2 hours ago, Elra said:

Ako je tako, ne svidja mi se izbor partnera. Sad ce 1.6 dci biTurbo da guraju i u kombije veličine Ducata :( 

Koliko znam Ducato za sada po planu ostaje na 2.3 motoru od Iveca. Dobio je SCR. Više od toga ne znam.

 

11 minutes ago, kvaka said:

Neće. Sa stupanjem Euro 6d-temp 1.6 dCi prestaje sa proizvodnjom, a menja ga novi 1.75 dCi, a biturbo verziju će menjati i novi 2.0 dCi. Novi Kangoo bi trebao da krene na proleće.

Samo što za laka gospodarska vozila vrijede druga pravila i rokovi i što je 1.6 dCi tamo već imao SCR. Ali vjerujem da će i to mijenjati. Svakako ćemo vidjeti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, N.N. said:

Nema nikakvog ugovora između FCA i RNMA po pitanju razvoja komercijalnih vozila. FCA trenutno uzima 2 vozila od njih, a barem za jednog je plan da se to promijeni u budućnosti. FCA pick-up bi se trebao raditi u Meksiku. Jednom kada HD Ram modele prebace u SAD.

July 22, 2014

Renault and Fiat have signed an agreement under which Renault will supply Fiat with a light commercial vehicle based on a Renault platform. The styling of the Fiat vehicle will be developed by Fiat and will feature unique and distinctive elements on the model, branded Fiat Professional. The vehicle will be manufactured by Renault in France starting from the second quarter of 2016.

group.renault.com

 

Pominjali smo to i na Forumu u vreme kada je potpisano, baš je @Elra otvorio tu temu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/65233-renault-i-fiat-professional-potpisali-ugovor-o-saradnji/

 

Zar nisu Turci prešli na proizvodnju putničkog modela za celu Evropu (a, ne kao do tada sa Lineom, ili starom Cromom prvenstveno za njih i tek nešto malo za izvoz), baš zato što je Fiat prekinuo saradnju sa PSA grupacijom po pitanju komercijalnih vozila? Kao što znamo, dobar deo zajedničke game modela komercijalnih vozila Fiata i PSA se pravio u Turskoj, i kada je fabrika ''izvisila'' za taj program vozila (jer je Fiat promenio partnera i uzeo Renault), oni su otišli u Torino, napravili dogovor da ulože u fabriku kako bi je osposobili za pravljenje putničkog modela, a FCA deo posla je bio da napravi taj novi model...i tako danas imamo Tipo u sve tri verzije koji se pravi u Turskoj.

Hoću da kažem, gde bi Fiat sada uopšte i pravio samostalno svoju gamu komercijlanih vozila...u kojoj fabrici kada mu je nekada glavna fabrika za to prešla na putnički program i danas pravi Tipo? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

 

Fiat ovdje samo lijepi svoju značku na Renault vozilo.

 

Slično kao u vrijeme Scuda koji je bio PSA vozilo iz cinki se Sevel Nord aranžmana.

 

Sevel Sud živi i dalje. Ducati će i dalje imati PSA klonove.

 

Turska sa ovim svim nema ništa. Tamo Fiat ostaje barem za sada sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...