Jump to content
FAS Goran
Tommy92

American muscle

Recommended Posts

Prodaja Challengera, Mustanga i Camara u prvom kvartalu

 

204679-Dodge-Challenger 02.jpg

 

Dodge je saopštio da je u prvom kvartalu ove godine u Americi prodao 15.096 primeraka sportskog modela Challenger, što je za 24% više nego u istom periodu prošle godine. Treba napomenuti da je Challenger postao i treći najprodavaniji Dodge model.

 

Ford-Mustang p01.jpg

 

Ipak, Ford Mustang je u prvom kvartalu bio prodavaniji, budući da su Amerikanci u tom periodu kupili 17.274 primerka ovog Fordovog sportiste (to je inače pad od 4.4% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine).

 

199805-chevrolet camaro 002.jpg

 

Iza ova dva mmodela se po prodaji nalazi Chevrolet Camaro koji je u prvom kvartalu u Americi našao 7.089 kupaca (minus od 1.3%). Sa druge strane, prodaja modela Corvette je porasla za 73.1% na 6.611  primeraka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autocar.jpg Autocar: Ford Mustang CS850 GT vs Chevrolet Camaro ZL1

 

Tipični amerikanci - oba imaju V8, Mustang sa 850KS dok Camaro u ovoj varijanti ima 770 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Challenger u 2021. prodavaniji od Ford Mustanga

 

204679-Dodge-Challenger 1.jpg

 

Podaci pokazuju da je Dodge Challenger prošle godine bio prodavaniji od Fordovog Mustanga.

Tačnije, prodajne brojke u Americi kažu da je tokom 2021. godine tamo prodato 54.314 Challengera (rast od oko 3%), dok je Ford plasirao 52.414 Mustanga (pad od 14.2%). Ako se uključe i brojke za električni crossover Mustang Mach-E, onda kombinovana prodaja oba Mustanga iznosi 79.554 vozila.

 

ford-mustang 11.jpg

 

Ovde treba pomenuti i Chevrolet Camaro koji je 2021. našao samo 21.893 kupca, što je 26.5% manje nego 2020. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Charge Ford Mustang

 

223086-charge 03.jpg

 

Charge Cars (specijalista za elektrifikovanje starijih vozila) je još pre tri godine prikazao električnu verziju klasičnog 1967. Ford Mustanga Fastback, a sada je predstavljen i konačni proizvod. To znači da njihov Mustang umesto standardnog V8 benzinca ima dva elektromotora (sa ukupno 544KS i 1.500 Nm), dok sa jednim punjenjem baterija od 64 kWh može da pređe oko 322 km.

 

223087-charge 02.jpg

 

Automobil ima i pogon na sva četiri točka, a što se performansi tiče u vesti se navodi da ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) traje 3.9 sekundi.

 

223088-charge 01.jpg

 

Tu su i novi prednji gril, LED prednja svetla, nove ručice na vratima, unikatni točkovi, Charge oznake, minimalistički volan, sportska sedišta, digitalna instrument tabla, infotainment sistem... U planu je serija od 499 primeraka ovakvog Mustanga (po ceni od 420.745 evra), a narudžbine se već primaju.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Charger Hellucination sa 1.000 konja

 

charger 03.jpg

 

Dodge Charger iz 1968. je već ikona sam po sebi, ali kada ga kombinujete s umom glavnog dizajnera Stellantisa Ralpha Gillesa i ljudima iz SpeedKorea, znate da ćete dobiti nešto zaista posebno.

Sa 1.000KS i kompletnim telom od ugljeničnih vlakana, ovo čudovište je nazvano ''Hellucination''.

 

charger 02.jpg

 

Pokreće ga Hellephant V8 od 1.013KS spojen na automatski ZF menjač sa osam stepeni. Tu je i 3.0 kompresor koji daje dodatnu snagu. Eksterijer ovog Chargera je gotovo u potpunosti obložen ugljeničnim vlaknima i završen prozirnim premazom. Poklopac motora je posebno izrađen od strane SpeedKorea, kao i podna ploča od ugljeničnih vlakana.

 

charger 01.jpg

 

HRE naplaci s imenom Hellucination se nalaze na svakom uglu - 19-inčni napred i 20-inčni pozadi. Ogromne zadnje gume Michelin Pilot Sport 4S širine 345 pomažu u prenošenju silne snage na tlo. Kada je u pitanju kočenje, velike Brembo kočione čeljusti sa šest klipova obavljaju najveći deo posla. Tu je i SpeedKoreov izduvni sistem koji proizvodi zadivljujući zvuk motora. Stellantisov glavni dizajner Ralph Giles je davao glavne smernice tokom izrade Hellucinationa. To uključuje i unutrašnjost u kojoj ćete pronaći mešavinu retro stila sa nekim futurističnim elementima. Klasični analogni merači se nalaze ispred upravljača, a velika Hellephant značka je smeštena na sredini brojača obrtaja.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodaja Chevrolet Camara i Ford Mustanga porasla u drugom kvartalu

 

199805-chevrolet c 03.jpg

 

Chevrolet Camaro je u drugom kvartalu pronašao 4.545 kupaca, što je rast od 62.8% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Takođe, za prvih šest meseci ove godine prodaja Camara je porasla 13.9% (iznosi ukupno 11.255 primeraka).

 

Ford-Mustang 02.jpg

 

Ford je u drugom kvartalu 2022. plasirao 4.647 Mustanga, što je skok od čak 107.5%. Ipak, prodaja Mustanga u prvih šest meseci je i dalje u minusu (-17.9% sa prodatih ukupno 26.244 primerka).

 

221687-dodge challenger 01.jpg

 

Na kraju, Dodge Challenger je u drugom kvartalu prodat u 14.558 primeraka (minus od 3%), a u prvih šest meseci 2022. njegov plasman iznosi ukupno 25.682 jedinica (minus od 15%).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford Mustang Convertible CAGED by Ringbrothers

 

227036-Ringbrothers mustang 05.jpg

 

Ringbrothers, svetski poznati proizvođač automobila po narudžbini i proizvođač delova, predstavlja svoju najnoviju kreaciju - kabriolet Ford Mustang iz 1964.5, poznat kao ''CAGED''. Cilj dizajna je bio da suptilno evoluira i modernizuje originalne Mustangove linije i proporcije uz poštovanje estetike originalnog Fordovog poni automobila. Rezultat je moderna privlačnost i neobuzdane performanse koje spajaju dizajn ikone 20. veka sa tehnologijom 21. veka.

 

227037-Ringbrothers mustang 04.jpg

 

Nastao iz originalnog Mustang kabrioleta iz 1964.5, skoro svaka komponenta je unikatni komad koji je napravio Ringbrothers, a jedini fabrički delovi Mustanga su centralni poklopci za točkove. Tim Ringbrothersa je izvršio opsežne radove, uključujući proširenje i produženje karoserije za 25 mm. Zatim je primenjen BASF Glasurit "Burgundy Brave" završni sloj, a sve hromirane i nerđajuće obloge su tretirane Cerakote Titanium C-105P.

 

Ringbrothers mustang 03.jpg

 

''Klijent je bio veoma uključen u proces i nepokolebljiv u održavanju suptilnog izgleda nalik na fabrički'', rekao je suvlasnik Ringbrothersa Mike Ring. ''Sve je proizašlo iz originalnog Mustangovog dizajna, ali smo izoštrili linije i dodali niz 3D štampanih detalja kako bismo ga učinili zaista jedinstvenim.''

 

227038-Ringbrothers mustang 02.jpg

 

''Svaki deo ovog automobila je dotaknut i ažuriran imajući na umu originalne dizajnerske naznake, sve do ikoničnih okvira zadnjih svetala Mustang, poklopca rezervoara i amblema konja za trčanje'', dodao je suosnivač Ringbrothersa Jim Ring. ''Postoji mnogo nijansi koje su ušle u dizajn, i mi smo ponosni na taj aspekt izgradnje. Samo stručno oko će moći da razazna suptilnost razlika.'' Redizajnirana prednja maska je pomerena 50 mm unazad i dovodi vazduh u Ford Performance 5.0 Coyote V8 motor.

 

Ringbrothers mustang01.jpg

 

Tu su i Flowmaster izduvni sistem, 10-stepeni automatski menjač, set Continental guma, 18-inčni EVOD Industries točkovi, nezavisno zadnje vešanje i kompletu Baer kočnica. ''Ukupno, više od 4.200 sati je uloženo u oživljavanje CAGED'', nastavlja Jim Ring. ''Bilo nam je zadovoljstvo da ponovo sarađujemo sa našim pouzdanim partnerima BASF, Motul, GFS, Heat Shield Products, Miller Welding, Painless Wiring i drugima kako bismo oživeli ovaj automobil.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

American muscle je totalno drugačija priča od evropskih auta/superauta. Vozio sam drugarovog Challangera sa 500+ ks, stvarno nenadjebiv osećaj :)

mscl01.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/15/2022 at 12:37 AM, Grafit said:

...ali kakvi su ovo poklopci na izduvima?

Na vertikalnim izduvima (npr. traktori) sam to viđao, kao i kod brodova/jahti... a sve iz istog razloga da voda ne ulazi unutra.

Ali ovde... jedino ako su one klapne unutar izduvnog sistema koje služe da promene zvuk izduva stavili skroz napolje, ali nešto ne znam da li to onda uopšte ima isti efekat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji automobil troši najviše goriva?

 

chevrolet camaro 01.jpg

 

Chevrolet Camaro je predstavljen kao odgovor na Ford Mustang 1966. Prva generacija Camara, koja se proizvodila u SAD-u od 1966. do 1969. utelovila je sve ono po čemu je jedan sportski automobil iz šezdesetih godina prošlog veka kasnije postao poznat, uključujući i raskošnu potrošnju goriva. Uz vlasništvo nad Camarom trebalo je zakupiti i benzinsku pumpu. :D 

Osnovni Camaro je pokretalo 140KS, sa linijskim 3.8 motorom sa šest cilindara i ručnim 3-stepenim menjačem. Sa ugradnjom V8 motora (SS verzija) od 6.5 l i 350 konja dolazimo do fascinantne brojke. Vlasnici vozila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka su javljali neverovatne podatke, a prosek potrošnje na 100 km bio je oko 43 litra. Odnosno litar goriva na malo više od dva kilometra vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

1969. Chevrolet Camaro restomod

 

camaro e3.jpg

 

Ubacivanje modernog motora u klasičan automobil bi moglo da ga učini restomodom, ali to ga ne čini potpunim paketom. Da bi se dostigao taj nivo, potrebno je ići dalje i to je ono što ovaj Chevrolet Camaro iz 1969. predstavlja.

LSX sa dva turba ispod haube je samo početak jednog neverovatnog paketa na četiri točka. Prema prodavcu, 6.2 V8 razvija 710KS i šalje ih na zadnje točkove putem šestostepenog ručnog menjača Tremec. Za zaustavljanje je zadužen Wilwoodov kočioni sistem s čeljustima sa šest klipova napred i bušenim diskovima.

 

camaro e2.jpg

 

Zatim su tu i Ridetech oslanjanje i trodelni COR Forged felne ''umotane'' u Michelin Pilot Super Sport gume. Većina karoserije je standardna, ali nekoliko izmena odaju performanse koje ovaj automobil poseduje. Te promene uključuju poklopac motora od ugljeničnih vlakana, gabaritna svetla, LED prednja i zadnja svetla te spojleri napred i pozadi. Shark Grey Metallic boja je suptilna i savršeno se stapa s dvobojnim točkovima.

 

camaro e1.jpg

 

Promene spolja su nešto hrabrije. Standardna unutrašnjost je otišla u korist ažuriranih prednjih i zadnjih školjkastih sedišta. Ona su prekrivena crvenim vinilom s crnim umecima. Kabina je čak dobila i crveni tepih. Osim toga, tu su i neke moderne stvari poput Air kontrole klimatizacije, Alpine zvučnog sistema sa Apple CarPlay sinhronizacijom. Klasični instrumenti daju informacije o brzini, brojku obrtaja, temperaturi rashladne tečnosti, pritisku ulja, nivou goriva i naponu baterije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: 1968. Dodge Charger sa 1.000 konja

 

Glavni dizajner kompanije Stellantis Ralph Gilles, najpoznatiji je po automobilskim ikonama kao što su Chrysler 300 i SRT Viper pete generacije. Ali, Hellucination 1968. Dodge Charger od 1.000 konjskih snaga sa karoserijom od karbona koju je napravio SpeedKore je njegov ponos...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Challenger u 2022. po prodaji opet nadmašio Mustang i Camaro

 

dodge black 02.jpg

 

Dodge Challenger je ponovo po prodaji na američkom tržištu pobedio Ford Mustang i Chevrolet Camaro, drugu godinu zaredom.

Podaci o prodaji u SAD pokazuju da je Dodge prodao 55.060 primeraka Challengera u 2022. godini, što je za oko 1% više u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja Mustanga je nastavila da pada, a broj od 47.566 jedinica za 2022. godinu bio je manji za 9.2% u odnosu 2021. Prodaja Mustanga bi mogla da se oporavi kada redizajnirani model MY2024 stigne u prodajne salone.

 

ford mustang california 2.jpg

 

Ovde treba napomenuti da je prodaja električnog Mustanga Mach-E u 2022. porasla za 45.4% na 39.458 primeraka.

 

220732-chevrolet ss 1.jpg

 

Na kraju, Chevrolet je u 2022. plasirao 24.652 primerka Camara u SAD, što je povećanje od 12.6% u odnosu na 2021.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...