Jump to content
FAS Goran
The Punisher

Alfa Romeo istorijat

Recommended Posts

Alfa Romeo istorijat

 

Image

 

 

Kao i svi ostali tekstovi o istorijatu Alfa Romea, i mi ćemo tekst započeti tvrdnjom da je Henry Fordu (osnivač Forda) pao šešir kada je pored njega prošao Alfa Romeo, a da je Enzo Ferrari plakao kao beba onog dana kada je uspeo da pobedi Alfe. Mlađoj publici će više značiti to što poznati britanski automobilski novinar, Jeremy Clarkson i njegove kolege iz britanske TV emisije “Top Gear” često izgovaraju jednu rečenicu, u stvari, jednu veliku istinu o Alfa Romeo automobilima: “Ukoliko želite da se nazovete ljubiteljem automobila, morate posedovati bar jedan Alfa Romeo.”

 

I stvarno, vozači Nemačkih, Japanskih ili bilo kojih drugih automobila, možda mogu da potegnu argument pouzdanosti, međutim, jedna vožnja u čistokrvnom italijanu (kada je u ispravnom stanju) je jedini način da saznate šta znači italijanski šmek. Italijanski automobili sa sobom nose italijanski mentalitet i to se ne nikako ne može opisati rečima, već se mora iskusiti iz prve ruke. Pokušaćemo da kroz hronološko izlaganje i ključne momente u istoriji ove marke obuhvatimo što je više moguće detalja iz veoma bogate istorije ovog proizvođača. Segmenti su organizovani po hronološkom redosledu i obeleženi su ključnim datumima u sveobuhvatnoj istoriji Alfa Romea.

 

Početak
 

Alfa Romeo je osnovana 1910. godine i za par godina ova kompanija, jedna od najznačajnihih u globalnoj automobilskoj istoriji, puni čitavih 100 godina. Tačan datum osnivanja kompanije je 24. jun 1910. godine, kada je grupa preduzetnika i biznismena zajedničkim sredstvima preuzela italijanski deo francuske Darracq automobilske kompanije, koji se nalazio u predgrađu Milana, Portobellu. Novi naziv ove kompanije je bio ALFA – Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Prvi automobil, koji je nova kompanija proizvela je nosio naziv 24HP. Kao i današnji modeli, i 24HP je posedovao nezaboravnu kombinaciju mehaničkih komponenti, performansi i voznih karakteristika koji su ga odmah učinili veoma poplarnim, kao i samu marku. Odmah nakon predstavljanja novog modela, ljudi iz ALFA-e su odlučili da se okušaju na trkama, a cilj je bio pobeda na legendarnoj trci „Targa Florio“.

 

Vremeplov

 

Postoje ikone koje će uvek biti deo slike svetske javnosti o Alfa Romeu: to su “cuore sportivo” odnosno sportsko srce, neukrotiva vitalnost, zvuk motora, elegantna forma i italijanski dizajn. Zato smo pripremili putovanje kroz vreme, vezujući se za razne slike o legendi Alfa Romea od nastanka do današnih dana.

 

Image result


Vrednosti kroz koje ćemo pratiti istoriju Alfa Romea:

Strast (passione)

Od 1910 do danas: evolucija brenda koja je uvek bila nepogrešiva. Shvatanje Alfa Romea na paralelnom putu kroz evoluciju italijanskih i međunarodnih običaja. Alfa Romeo u knjigama i filmovima kao predmet želja, statusni simbol, slika lepote i italijanska izražajnost.

Automobili

Od Torpeda do Duetta preko Giuliette. Oni su nezaboravni: “tehnološka remek dela“ iz epskog doba automobilizma zaključanih u mašti ljubitelja automobila iz celog sveta.

Trke (gare)

Alfa Romeo zauzeo je mesto u takmičenjima prvih meseci postojanja: po zanimanju, po potrebi, po uverenosti. Neobičan niz pobeda na stazi, sve sa potpisom Alfa Romeo.

Ličnosti (Personalità)

Sećanje na velikane koji su doprineli stvaranju legende Alfa Romea, od Tazio Nuvolaria – “letećeg Mantuanca“, do Ferraria, Fangia, inženjera Merosia i dizajnera Janoa, Pininfarine i Zagata.

Kompanija (società)

Više od jednostavne priče o kompaniji kao instituciji, ali takođe duge pustolovine Alfa Romea, od ranih godina prošlog veka sve do danas, u istorijskom putovanju potpuno obojenom činjenicama i ličnostima.

 

Period 1910. – 1920. godina

 

Logo Alfa Romea sadrži dva Milanska simbola: Visconti zmiju na svetlo plavoj pozadini ( ideja koja je potekla od mladog dizajnera iz tehničkog odeljenja koji je primetio zmiju na Filarete kuli, dok je čekao tramvaj kod Piazza Castella) i crveni krst na beloj pozadini, koje zaokružuje metalik krug na kome su ispisane reči: ALFA (“Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“) i MILANO, razdvojenim sa dva čvora, simbola Savoia dinastije. Crveni krst na beloj pozadini predstavlja herojska dela Giovanni da Rhoa, stanovnika milana, koji je učestvovao u Prvom Krstaškom Pohodu tokom 11. veka. Zmije predstavljaju grb Ottone Visconti-ja od koga je potekla poznata Visconti familija iz Milana Visconti je takođe učesnik Prvog Krstaškog Pohoda.

 

1915. godine kompaniju ALFA preuzima Nicola Romeo, koji je sveoj prezime dodao postojećem nazivu kompanije i tada nastaje naziv „Alfa Romeo“.

1925. godine dodat je lovorov venac na obod logoa kako bi se obeležila prva titula Svetskog Šampiona Alfa Romea.

Nakon što je 1972. godine otvorena Alfasud fabrika u Napulju, natpis „Milano“ je izbačen sa logoa, dok su lovorove grančice nestale sa logoa 1981. godine.

 

Image result

 

Zanimljiv paragraf iz italijanskog časopisa iz 1910. godine: “ALFA: Sam svet je čitav program, ili tačnije, razumljivo objašnjenje programa. To određuje prvo slovo alfabeta, simbol startne tačke, početak nečega, stvaranje novog života…“ Prvi automobil koji je kompanija proizvela, a koji je nosio logo Alfa Romea je 1920 Torpedo 20-30 HP. Targa Florio: Časopis “Autocar” ističe ozbiljan karakter trke, koja se u tom periodu vozila kao trka od četiri kruga. Svaki krug je bio dugačak 180km sa samo 21km pravca i čak 1500 krivina.

 

 

AUTOMOBILI

 

 

Prvii među 300 modela, koje je dizajnirao Giuseppe Merosi, 24 HP je i brz i pouzdan, a takođe je i Alfin prvi komercijalni uspeh. Model je postigao trenutan uspeh kod ljubitelja sporta svojim izvanrednim ubrzanjem. Automobil je imao veoma moderna tehnološka rešenja za to vreme, od jedinstvenog bloka motora pa do kompaktnog menjačkog sklopa. 24 HP ostvaruje debitantski nastup 1911. godine u šestoj sezoni trke Targa Florio, sa dva automobila koji će se istaći svojom brzinom i upravljivošću, koji su dokazali da su Alfa Romeo automobili zaista sportski autombili.

 

Image result for alfa romeo 24 hp png

 

1911. godine je predstavljen model 15 HP Corsa, koji je bio namenjen prvenstveno sportskim takmičenjima. Maksimalna snaga motora u ovom modelu je bila 45KS. 1914. godine predstavljen je poboljšani model pod nazivom 15-20 HP, a prateći primer modela 24 HP napravljen je 12 HP, koji je manje kompleksan, ali sa jednako blistavim karakteristikama.

 

04af7ddf17873dd715e4ef5590f754.jpg

 

TRKE

 

Još od osnovne zamisli 1910. godine, namera Alfa Romea je bila da svoje automobile prodaje širokoj publici, sa posebnim akcentom na one kupce, koji su stremili ka autosportu. Sportski poduhvat počinje 1911. godine, kada vozači Franchini i Ronzoni debituju sa dva modela 24 HP u šestom izdanju trke Targa Florio. Iskustvo nije bilo pozitivno, ali Alfi definitivno nije splasnuo entuzijazam.

 

LIČNOSTI

 

Giuseppe „Nadzornik“ Merosi (1872. – 1956.), dizajner u Alfa Romeu od 1910. do 1924, projektovao modele: 24 HP (1910), 40/60 HP (1913), G.P. (1914), 15/20 HP (1915), 20/30 HP (1920) i G.P. P1 (1923).

 

Image

 

Rođen u Piacenzi 1872. godine, Giuseppe Merosi 1910. godine preuzima težak zadatak, predstavljanje Portello automobila na tržištu, koje je još uvek bilo prilično neodređeno. On je pravi čovek za posao: njegovi projekti vode ka proizvodnji efektnih automobila u kojima je vožnja prijatna, bilo da je u pitanju otvoreni put ili trkačka staza. Tokom 1923. godine ovaj dizajner stvara P1, trkački dvosed koji debituje na trci za veliku nagradu Monze, ali fatalni incident koji je tokom kvalifikacija koštao života Uga Sivoccia, značio je zastoj u razvoju automobila, odmah po njegovom stvaranju. Putnički automobili na meti privatnih kupaca, RL i RM, imali su više sreće.

 

KOMPANIJA

 

Firma “Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“, A.L.F.A. osnovana je 1910. godine, u nesrećnom industrijskom kompleksu koji je 1907. godine sagradio Alessandro Darracq u Portellu u Milanu. Pod rukovodstvom Uga „Cavaliera“ Stelle, Alfa proizvodi serije modela, koji ubrzo pomažu firmi da postane konkurentna na tržištu, a ističu se svojim performansama i kvalitetu vožnje: 24 HP bio je prvi automobil sa imenom Alfa ( sa cenom od 12,000 lira) i mnogi modeli potiču upravo od njega, kao i 40-60 HP sa mnogo snažnijim motorom. Alfin poduhvat u svetu nadmetanja se nastavlja – nakon prekida rada 1915. godine i umešanošću kompanije u proizvodnju vojne opreme i pridruživanjem grupi kompanija pod kontrolom Nicole Romea. Po završetku rata, 1919. godine, nastavlja se proizvodnja automobila, a 1920. godine na svetlost dana izlazi prvi automobil sa logom Alfa Romea: “Torpedo 20-30 HP“. Trka sa konkurentima ponovo počinje.

 

preuzeto sa - nacionalnaklasa.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Period 1920. – 1930. godina

 

Logotip u periodu 1925. do 1946. godine: Lovorov venac stilizovan u metalu, okružuje logo radi podsećanja na legendarnu pobedu sa modelom P2 na prvom šampionatu sveta u voznji (World Driving Championship) 1924. godine. Prečnik je prvobitno povećan sa 65 na 75 mm, ali je zatim 1930. smanjen na 60 mm i takav je ostao do 1945. godine.

 

1750 Mania: Pat Braden sekretar kluba vlasnika Alfa Romea u Americi, opisao je model 1750 u novinskom članku iz 1961. godine:“Da li sam pomenuo zvuk koji stvara motor Alfa Romea – to je kao neka vrsta neopisive rapsodije. Sve u vezi ovih kola daje takvu senzacionalnost i svaki put kad uđem u njih i pustim motor da radi, dosada svakodnevnog života nestaje u daljini i život ponovo postaje svež i nov“.

Peter Hull, u svojoj Istoriji Alfa Romea iz 1970 opisuje model 1750 na ovaj način:“Automobil podjednako lep i uzbudljiv kao prelepa žena, uglavnom ne dolazi bez svojih mana, ali u ovom odnosu, Alfa 1750 je sigurno izuzetak.“

 

Tri musketara: Slava Alfa Romeo tima je osigurana. Ascari, Campari i Sivocci kasnije će dobiti nadimak “tri musketara“.

 

Quadrifoglio: 1923. Targa Florio: Sivoccijev automobil se po prvi put pojavljuje noseći simbol zelene deteline sa četiri lista(“Quadrifoglio“) u trouglu na beloj pozadini. Simbol koji će kasnije postati simbol Alfa Racinga.

 

Princ od Siama: 1924. godine Princ od Siama posećuje Alfa Romeo i kupuje RL Sport sa Castagna karoserijom.

 

Mille Miglia: Započeta 1927. godine trka pod nazivom ”1000 Milja” (“Mille Miglia”) je nešto potpuno novo i senzacionalno. Ta duga, zahtevna ruta, Brescia-Roma-Brescia, uskoro postaje legendarna trka. To je “staza” od oko 1600 km kroz gradove i seoske predele Italije.

 

AUTOMOBILI

 

Image result

 

RL

 

GODINA PROIZVODNJE: 1922-1927
MOTOR: 6 cilindara u liniji, blok motora od livenog gvožđa
ZAPREMINA MOTORA: od 2916 do 3620 ccm 
SNAGA: 
– 56 KS pri 3200 o/min. (model RL Normal)
– 61 KS pri 3200 o/min. (model RL Touring)
– 71 KS pri 3500 o/min. (model RL Sport)
MAKSIMALNA BRZINA: 110-130 km/h

 

Elegancija na putu – projektovan od strane Merosija 1921. godine, RL pokreće 6-ocilindrični motor i prednjim kočnicama koje eliminišu vibracije pri kočenju. Proizvedeni su u Normal i Sport verziji, a fabrikant Portello ih takođe koristi u trkama, specijalno u propagandne svrhe. Uvodi ih u nacionalna takmičenja koristeći oba proizvodna modela ili specijalno adaptiranu verziju za kružne, brdske i trke izdržljivosti. Rezultat: RL niže uspeh za uspehom i stvara garancije za komercijalnu dobit Alfa Romeo proizvoda. Jedna verzija posebno je pripremljena za učešće Alfa Romea u trkama Targa Florio 1923. i 1924. godine. Vozeći je Campari postiže prosečnu brzinu preko 178 km/h na deonici dužoj od 10 km. Modeli 2640 izrađeni su u različitim verzijama, sa narudžbinama iz svih krajeva sveta.

 

RM

 

GODINA PROIZVODNJE: 1923-1925
MOTOR: 4 cilindra u liniji, blok motora od livenog gvožđa
ZAPREMINA MOTORA: 1944 ccm 
SNAGA: 40 KS pri 3000 o/min.
MAKSIMALNA BRZINA: 95 km/h

 

Jeftiniji RL – Prikazan 1923. godine na auto reviji u Parizu (Paris Motor Show), model RM je opremljen četvoro-cilindričnim, dvolitarskim motorom, objedinjen mnoštvom delova sa RL motora, ali po mnogo pristupačnijoj ceni. Dostupan u tri varijante: Normal, Sport i Unified (ujedinjen). Ukupno je proizvedeno 500 modela automobila. RM svoj sportski debi doživljava na takmičenju pod nazivom “Coppa delle Alpi“ 1923. u trećoj sezoni održavanja. Završava na četvrtom mestu u kategoriji “Dvolitraša“ nakon pređenih 3000 kilometara u šest etapa.

 

Image result for 6c 1500

 

6C 1500

 

GODINA PROIZVODNJE: 1927-1929
MOTOR: 6 cilindara u liniji, blok motora od livenog gvožđa
ZAPREMINA MOTORA: 1487 ccm 
SNAGA: 44 KS pri 4200 o/min.
MAKSIMALNA BRZINA: 110 km/h (4 sedišta), 105 km/h (6 sedišta)

 

Lagan, sjajni automobil. Prvi automobil koji je dizajnirao Vittorio Jano, 6C 1500 označio je početak proizvodnje automobila sa srednjim kapacitetom motora za kompaniju Alfa Romeo. Najmanja moguća težina automobila u kombinaciji sa 6-cilindričnim OHV motorom ukazivala je na značajne performanse, zajedno sa dobrom stabilnošću i lakim upravljanjem. Prikazan 1925. na auto reviji u Milanu, a zatim i na sličnim manifestacijama u Parizu i Londonu, model 6C 1500 izazvao je divljenje eksperata svojim naprednim karakteristikama, a takođe uživao je komercijalnu i sportsku slavu. Između 1927. i 1929. godine proizvedeno je ukupno 1075 automobila.

 

1931_alfa_romeo_6c_1750_super_.jpg

 

6C 1750

 

GODINA PROIZVODNJE: 1929-1933
MOTOR: 6 cilindara u liniji, blok motora od livenog gvožđa
ZAPREMINA MOTORA: 1752 ccm 
SNAGA: 
46 KS pri 4000 o/min.
85 KS pri 4800 o/min. (Super Sport i Grand Sport)
MAKSIMALNA BRZINA: 110 km/h, 165 km/h (1929), 170 km/h (1930)

 

Još snažniji model od prethodnika, 6C 1500. Prvi put prikazan 1929. godine na auto reviji u Rimu, proizvođen u Touring, Grand Touring, Super Sport i Grand Sport varijanti, model 6C 1750 zadržava istu težinu i strukturu kao njegov prethodnik, ali poseduje mnogo snažniji motor (povećenjem zapremine od 10-15% postiže 100 KS za motore koji se koriste u trkama ), i mnogo veći obrtni momenat, doprinoseći boljem ubrzanju. Montaža šasije takođe je poboljšana, radi obezbeđenja maksimalne sigurnosti, kako kod proizvodnih modela, tako i kod specijalne takmičarske verzije. U sportu se prvi put pojavljuje 1929. na trci Mille Miglia i sve do 1931. godine sigurno dominira svim trkama u sportskoj kategoriji. Ukupno je proizvedeno 2579 vozila.

 

Image result for alfa romeo p2

 

P2

 

GODINA PROIZVODNJE: 1924-1930
MOTOR: 8 cilindara u liniji 4 bloka prevučena čeličnim pločama
ZAPREMINA MOTORA: 1987 ccm 
SNAGA: 
140 KS pri 5500 o/min. (1924)
155 KS pri 5500 o/min. (1929)
175 KS pri 5500 o/min. (1930)
MAKSIMALNA BRZINA: 225 km/h

 

Nepobediv – Prvi automobil koji je dizajnirao Vittorio Jano u 1924. godini, model P2 je takođe prvi model Alfa Romea sa osmocilindičnim turbo motorom i dva karburatora smeštena iza kompresora. Tajno pripreman u Portello-vim radnim prostorijama, P2 ostvaruje iznenađujući debi u drugoj sezoni trke pod imenom Circuit of Cremona 1924. godine. Na 320km dugoj trci, stiže do trijumfa sa neverovatnom prosečnom brzinom, preko 158 km/h, uz to postiže prosek od 195 km/h u brzinskom takmičenju na deonici od 10 kilometara.

 

Učestvovanje u međunarodnom Grand Pri takmičenju 1924. i 1925. godine vodi do osvajanja prve titule svetskog šampiona, što je uslovilo da logo Alfa Romea dobije dodatak u vidu lovorovog venca, kao znak sećanja na pomenuto ostvarenje. Smatran jednim od najboljih Grand Pri automobila dvadesetih godina, P2 polaže temelj za legendu o Alfa Romeu. Od šest modela konstruisanih samo dva još uvek postoje, a danas se mogu naći, u Muzeju Alfa Romea u Aresi (Alfa Romeo Museum, Arese), dok je verzija iz 1930. godine izložena u Muzeju Automobila u Torinu (Automobile Museum, Turin).

 

TRKE

 

Image

 

Tokom 1920. godine Alfa počinje da ispisuje neobičnu sportsku legendu. Campari ostvaruje pobedu na stazi Mugello 1920. i ponavlja podvig 1921. godine, ovog puta praćen od strane timskih kolega Enza Ferrarija (drugoplasirani) i Uga Sivoccija (treći). 1920. godine Campari se takmiči i u brzinskom takmičenju na kilometar, na stazi Gallarate sa “Grand-Prix” automobilom koji je projektovao Merosi 1914. godine.

 

LIČNOSTI

 

Vittorio “Genije” Jano – Projektovao modele: P2 (1924), 6C1500 (1927), 8C2300 (1931), tip B P3 (1932), 6C2300 (1934), 8C2900 A (1935) i 8C2900 B (1937)

 

Prigrabljen od Fiata usled intervencije Enzo Ferrarija, rođen u Torinu dizajner Vittorio Jano 1923. stiže u Alfa Romeo i gotovo odmah ostavlja utisak sa legendarnim P2 modelom, automobilom čija je sudbina bila da ostane neporažen sedam dugih godina. On je takođe kreator modela 1750, koji je dominirao na takmičenju “Mille Miglia” 1929. i 1930. godine, i stvaralac modela P3, koji je posle 1932. postao omiljen automobil najvećih vozača iz tog vremena. 1937. godine on napušta Alfa Romeo.

KOMPANIJA

 

Dvadesetih godina kompanija biva umešana u još jednu krizu povezanom sa većinskim vlasnikom njihovih deonica, bila je to Banca Italiana di Sconto. Zaista, u jednom periodu 1927. godine postojala je mogućnost da se prekine aktivnost kompanije, ali reputacija koju je Alfa Romeo stvorio u Italiji i širom sveta, bila je takva da se kompanija nije mogla zatvoriti. Odlazak Nicole Romea 1928. godine podudara se sa pojavom lakih, brzih i blistavih šesto-cilindričnih automobila. Naklonost za vožnjom postaje izražajna strast i istinski “statusni simbol”. Masovna proizvodnja je započeta, a 1929. godine kreiran je Scuderia Ferrari, usredsređen u potpunosti na trke.

Period 1930. – 1940. godina


U ovom vremenskom periodu najupečatljiviji bio je model 8C 2300. Da bi održao superiornost “brenda”u kategoriji sportskih trka, osmocilindrični motor proizveden je sa istim hodom i prečnikom cilindra kao kod modela 6C 1750, 2336 kubnih centimetara montirana su na oba modela sa kratkom šasijom i na model Spider, na model Torpedo sa long wheel-base ili na specijalni jednosed sa grand pri šasijom. Struktura motora razlikuje se od šestocilindrične verzije utoliko što mehanizam za upravljanje ventilima pozicioniran centralno dok su cilindri napravljeni od dve komponente, po prvi put, napravljenih od lakih legura. Nakon nesrećnog debitantskog nastupa na trci Mille Miglia 1931.godine, automobil osvaja prvo mesto na Targa Floriu i od tada potvrđuje niz pobeda sa modelima Le Mans dvosed/četvorosed Spider, Monza i Le Mans Grand Prix dvosed. Proizvodnja različitih verzija Janovih modela počinje 1931. i završava 1934. godine, sa ukupno 188 proizvedenih automobila.

 

Related image

 

8C 2300

 

GODINA PROIZVODNJE: 1931-1934
MOTOR: 8 cilindara u liniji, dvodelni blok motora od lakih legura sa čeličnim ojačanjima
ZAPREMINA MOTORA: 2336 ccm 
SNAGA: 
142 KS pri 5000 o/min. (Cut off – Long model)
155 KS pri 5200 o/min. (Spider trkački model)
165 KS pri 5400 o/min. (Monza model)
155 KS pri 5200 o/min. (Le Mans model, 1931)
165 KS i 180 KS pri 5400 o/min. (Le Mans model, 1932-34)
MAKSIMALNA BRZINA: od 165 (Long model) sve do 225 km/h (Monza model)

 

TRKE

 

Image result

 

1931 – Na trci Mille Miglia 1931. godine , Alfa Romeo je predstavio automobil koji je na prvi pogled podsećao na 1750, tačnije imao je skoro identičnu šasiju. Tajna je ležala u osmo-cilindričnom motoru: novi, izuzetni 2300. Nuvolari i Arcangeli su vozači, ali bez naklonosti sreće, pobedu ostvaruje Caracciola u Mercedesu. Model 2300 ubrzo uzvraća udarac: pod vođstvom Janoa i Ferrarija automobil dominira na trci Targa Florio u redosledu: 1. Nuvolari, 2. Borzacchini. Model “2300 Monza” ostvaruje pobedu u svom prvom nastupu na italijanskom GP-u u Monci, kao i na evropskom GP-u sa Nuvolarijem i Camparijem plasiranim ispred drugih modela 2300, koje su vozili Minoia i Borzacchini.

 

1932 - Trkačkom scenom gospodari novi P3 jednosed. Debitantski nastup ostvaruje 5. juna u Monci, a 4 automobila vozili su Nuvolari, Campari, Borzacchini i Nemac Caracciola. Sa svake trke on donose novu pobedu: neosporno on je idol navijača. Nuvolari je nadmoćan odnosi pobede sa sledećih trka: Targa Florio (sa istim modelom 2300 koji je vozio predhodne godine), GP-u Italije, GP-u Francuske, Circuit of Avelino, Coppa Ciano i Coppa Acerbo. Borzacchini i Bignami dobijaju trku Mille Miglia sa modelom 2300, a Chinetti i Sommer trke Le Mans, Brivio i Siena at Spa.

 

auto-1223.jpg

 

1933 - Alfa se povlači iz takmičenja, odluka je donešena bez obzira na činjenicu da su prikazali demonstraciju nepobedivosti njihovih automobila tokom 1932. godine. Ipak “milanski crveni” automobili nastavljaju takmičenje. Prestaju da koriste znak sa detelinom i zamenjuju ga Ferrarijevim simbolom crnog propetog konja na žutoj pozadini. Nuvolari je pobednik sedam trka, uključujući trijumf u Le Manu i trci “1000 Milja”. Godina se ipak tragično završava: na stazi Monza, živote su izgubili vozači Giuseppe Campari (na njegovoj poslednjoj trci pred povlačenje, u 41. godini) i “Mario Umberto” Baconin Borzacchini.

 

images.jpg

 

1934 - Ferrari nastavlja sa trijumfima u jednosedu. Varzi osvaja pobedu na trci Mille Miglia, dok su Etanchelin i Chinetti zauzeli prvo mesto u Le Manu vozeći Alfu 2300.

 

1935 - Nuvolari ostvaruje legendarnu pobedu na nemačkom GP-u na stazi Nürburgring – zahvaljujući njegovim veštim vozačkim sposobnostima i vrhunskom kontrolom, lakoćom i upravljivošću njegove male Alfe (sa 300 KS), on uspeva da nadmaši nemački Mercedes sa 400 KS i Auto Union, isto kao i Maserati i Bugatti. Nuvolari takođe testira pogon sa dva motora koji je projektovao Luigi Bazzi za Ferrari. Na trci Florence-Mare uspeva da postigne neverovatnu brzinu od 336 km/h.

 

1935_box.jpg

 

1936 - Dvostruka pobeda na trci Mille Miglia. Nuvolari čini herojski podvig na trci Coppa Caino u Livornu: pošto je došlo do kvara na njegovim kolima, vraća se u boks, ulazi u Pintacudin automobil (poslednji Alfin automobil na trci) i vozi do pobede. Trijumf i za Alfa Romeo. Prvi automobil iz Auto Uniona završava tek na četvrtom mestu. 1936. godine Tazio Nuvolari oduševljava američku publiku pobedom na prestiznoj njujorškoj trci – Vanderbilt Cup. Niz pobeda na trci Mille Miglia, Alfa Romeo nastavlja 1937. i 1938. godine.

 

1939 - Na trkama Coppa Ciano i Coppa Acerbo postignuto 158 pobeda.

 

1940 - Zatvoreno je autonomno Alfa Corse odeljenje.

 

 

LIČNOSTI

 

Tazio “leteći Mantuanac” Nuvolari – (nadimak dobio po gradu gde je rođen, Mantua – Mantova), „Najbolji vozač svih vremena” (Ferdinand Porsche) ovaj citat ga najbolje opisuje. Sitan i koščat, krhke građe (Enzo Ferrari je za njega rekao: “…Uopšte nisam pridavao mršavom momku nikakav značaj, ali tokom trke shvatao sam da je on jedini suparnik, koji može da me ugrozi…“), Tazio Nuvolari je u sebi imao kombinaciju hrabrosti, veštine i osećaja za pobedu, što ga je činilo jedinstvenim. Njegova ostvarenja, njegov agresivni i iznenađujući trkački stil, kao i njegovo rivalstvo sa Varzijem postaće deo legende i uspomena u sećanju mnogih navijača. Stiže u Alfu 1930. godine, ostvaruje ubedljivu pobedu na trci Mille Miglia, u istom stilu nastavlja na trci Targa Florio, a zatim i Monza GP-u zajedno sa Camparijem.

 

On je vodeći vozač u Ferrariju. Možda je Nuvolariju 1932. godina najuspešnija, tada je “leteći Mantuanac” imao pobedničku sezonu, sa 7 pobeda po plasmanu i 5 po kategorijama. On postaje nesumnjivi italijanski šampion i zauzima prvo mesto na međunarodnom šampionatu vozača (International Driving Championship). Nuvolarijeva popularnost nema granica. Gabriele D”Annunzio ga daruje malom zlatnom kornjačom (“najsporija životinja za najbržeg čoveka”), koju Tazio pribada na njegovu žutu trkačku jaknu. Među njegovim pobedama treba istaći trijumf u Le Manu 1933. godine, spektakularnu trku na Nürburgringu 1935. kada je porazio Mercedes i Auto Union, kao i pobedu na GP-u Beograda 1939. godine.

 

Image

 

Achille “džentlmen iz Galliate” Varzi – Hladan, precizan, brz. Nuvolarujev najveći rival, ali potpuna suprotnost u odnosu na njega kada su u pitanju karakterne crte i stil vožnje. 1929. godine osvaja naslov prvaka Italije u modelu P2, gubi na trci “1000 Milja”, pa onda uzvreća pobedom na Targa Floriu. Prelazi u Maserati, kasnije i u Bugatti, da bi se ponovo vratio među “crvene” 1934. godine. Ostvaruje nove pobede na trci Mille Miglia, pa ponovo u Tripoliju, trci Targa Florio, na GP-u u Peruu i u Nici. Tokom 1946. nastavlja sa pobedama, potvrđujući nove trenutke slave. Poginuo je 1948. tokom treninga na kružnoj trci u Bernu.

 

Ugo “veliki organizator” Gobbato – Rođen je u porodici farmera u Volpago di Montellu, u okrugu Treviso. Diploma inženjera omogućuje mu da stekne iskustvo u Nemačkoj, gde je diplomirao na smeru mašinskog inženjera. Odlazi da radi u Fiat, a onda se 1933. godine pridružuje najvišim nivoima Alfa Romea posle teškog prelaska pod kontrolu države. Pozvan da pokuša da spasi Alfu, Gobbato odlučuje da prekine proizvodnju automobila i daje prioritet izradi avio-motora i vozila namenjenih vojsci. Ostaje u upravi kompanije čak i pod okupacijom nacista, ali 28. aprila 1945. godine, nekoliko dana nakon oslobođenja, biva ubijen pod nepoznatim okolnostima.

 

KOMPANIJA

 

Krajem 1932. godine Alfa Romeo ponovo menja vlasnika, pokazaće se da je to poslednja promena, do kasnijeg preuzimanja od strane Fiata. Kompanija je sada u rukama Instituta za Rekonstrukciju Industrije – I.R.I. koji objavljuje povlačenje Alfe iz takmičenja. “Milanski crveni” ipak nastavljaju da se takmiče, a na mesto deteline, postavljaju znak Ferrarijevog propetog konjića, koji predstavlja Alfu u takmičenjima. Pod rukovodstvom Uga Gobbata, fabrika se modernizuje, uvedena je masovna proizvodnja, a takođe počinje izrada kamiona i autobusa. Do druge polovine 30-ih godina, kompanija pravi napredak. Nastavljena je sportska aktivnost, ali u toliko smanjenom obimu, da je serijska proizvodnja bila u drugom planu. 1937. godine Gioacchino Colombo zamenjuje Vittoria Janoa, dok je 1938. stvorena Scuderia Alfa. Pojačana je proizvodnja motora za avione, a počinju radovi na izgradnji nove fabrike u Pomigliano d'Arcu.

 

preuzeto sa - nacionalnaklasa.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poseban rođendan za brend Alfa Romeo

 

180614_Alfa-Romeo_ORAX8592.jpg

 

  • Alfa Romeo 24. juna puni 108 godina: to je posebna godišnjica u 2018. godini koja je prepuna događaja.
  • Predstavljene su specijalne Nirburgring Verzije modela Giulia Quadrifoglio i Stelvio Quadrifoglio, i svaki od ta dva modela je napravljen u serijama od po 108 jedinica.
  • U nedelju, moći ćete uživo da gledate Alfa Romeo Sauber F1 tim kako se trka u Alfa Romeo muzeju u Arezeu, u hali pod imenom ''Sala Giulia''.
  • U muzeju će biti izložena prestižna nagrada Zlatni kompas (Compasso d’Oro ADI), najznačajnija svetska nagrada u domenu dizajna, koja je dodeljena modelu Alfa Romeo Giulia u sredu.

 

Alfa Romeo brend 24. juna puni 108 godina: naime, prvi auto koji je poneo A.L.F.A. oznaku na svom hladnjaku, sa 24 KS, je napravljen još pre nego što je osnovana fabrika Anonima Lombarda Fabbrica 24. juna 1910. godine, a Corsa verzija je odmah ostvarila sjajne rezultate na raznim takmičenjima. Istoriju brenda Alfa Romeo, koja se proteže preko 108 godina, karakteriše DNK satkan od raznih trka i takmičenja, što je danas oslikano u Nirburgring izdanjima modela Giulia Quadrifoglio NRING i Stelvio Quadrifoglio NRING, sa posebnim bojama napravljenim specijalno za njih. Ovo su dva nesvakidašnja automobila, napravljena u serijama od po samo 108 modela kako bi se obeležilo 108 godina brenda Alfa Romeo; oni predstavljaju izvrsnost brenda u smislu tehničkog sadržaja, performansi i stila. Uz ove elemente, tu je i ugodno i ekskluzivno iskustvo korisnika, namenjeno kolekcionarima i najvernijim kupcima koji će voziti modele u kojima se spajaju nagrađivane performanse i tehnologija.

 

Zapravo, u prilog karakteristikama Quadrifoglio verzija, ove NRING verzije imaju i posebnu opremu kao i specijalan ''paket dobrodošlice''. Sa 510 KS, 2,9-litarski Bi-turbo V6 motor koji je stavljen u modele Giulia i Stelvio Quadrifoglio je najsnažniji Alfa Romeo motor, koji je danas dostupan za vožnju na putu; a takođe je u stanju da zasija i na stazi: nije slučajnost to da je Stelvio Quadrifoglio najbrži terenac na svetu, držeći prvo mesto u toj kategoriji na Nirburgring stazi, na kojoj je Alfa Romeo brend ispisao neizbrisive stranice svoje duge i slavne istorije. Stelvio je iskoristio svoj obrtni moment of 600 Nm, ubrzanje od 0-100 km/h za 3.8 sekundi i maksimalnu brzinu od 283 km/h da pređe 20,832 km dugu Nordšlajfe (Nordschleife) stazu za 7 minuta i 51.7 sekundi. 

 

Ne samo Nirburgring: ove sezone, Alfa Romeo se vraća i na staze Formule 1, i slavlje koja je Alfa Romeo muzej u Arezeu pripremio za rođendan brenda je omaž njegovom sportskom srcu (cuore sportivo). Za ovu priliku, izložbeni model Alfa Romeo Sauber F1 tima, C37, će biti izložen u popularnom Vremeplovu (La Macchina del Tempo) kako još nazivaju Alfa Romeo muzej, gde će prestavljati vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti brenda. U Arezeu su takođe stalno izloženi modeli Alfetta 158 sa kojom je Nino Farina osvojio prvi Formula 1 šampionat 1960. godine i Alfa 159, sa kojom je Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio) ponovio taj uspeh sledeće godine. Na jedan dan, ovo mesto prepuno istorije će se pretvoriti u tribinu sa koje će ljubitelji moći da gledaju Pirelli Formula 1 Gran Pri u Francuskoj, u saradnji sa televizijom ''Sky Sports''. Da bi se dočarala atmosfera, tamo će biti ne samo šarmantni C37, već i originalna potpisana trkačka odela koja su nosili vozači Alfa Romeo Sauber F1 tima, Šarl Leklerk (Charles Leclerc) i Markus Erikson (Marcus Ericsson) u svojim prvim trkama F1 šampionata za 2018. godinu. Početak događaja je zakazan za 16.10 časova u hali Giulia - u kojoj je 24. juna 2015. godine po prvi put svetu predstavljen automobil koji predstavlja novu paradigmu Alfa Romeo brenda - za uživo gledanje trke koja će se odvijati u gradu Le Kastelet (Le Castellet). Paradigma očiglednog uspeha: Zapravo, Alfa Romeo Giulia je nedavno dobila nagradu Zlatni Kompas, najznačajniju svetsku nagradu u domenu dizajna, koju dodeljuje panel specijalizovanih eksperata, dizajnera, kritičara, istoričara i novinara, i ova nagrada će biti izložena u Alfa Romeo muzeju.

 

Nova Giulia, poput svakog Alfa Romeo modela, proističe iz savršene ravnoteže nasleđa, brzine i lepote, što je čini najvišim izrazom italijanskog stila u svetu automobilizma. Ona objedinjuje sve prepoznatljive karakteristike suštinskog italijanskog stila i jedinstvene elemente koje je Alfa Romeo brend doneo kroz ekstremno konstantnu evoluciju tokom 108 godina: besprekoran osećaj za proporcije, jednostavnost i superiorni kvalitet završne obrade svih površina, za inovativni dizajn koji je veran univerzalno cenjenoj tradiciji.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo slavi 110. rođendan i priprema nešto posebno

 

179375-alfa 6c.jpg

 

Alfa Romeo ove godine obeležava 110 godina od osnivanja, a tom prilikom će prikazati i neke novosti sa kojima bi trebalo da hrabro uđe u sledeću deceniju postojanja. Vreme radnje je 24. jun, mesto je Torino, a proslava će biti organizovana kao mali salon automobila. Teško je pretpostaviti šta će biti glavna novost.

Naime, projekat naslednika supersportskog 8C je nažalost otkazan, a Tonale će premijeru imati već u martu na salonu u Ženevi. Velike su šanse da će to ipak biti neki crossover, a da stvar bude ''gora'' moglo bi da se radi o modelu na francuskoj osnovi kao posledici spajanja sa PSA koncernom. Poslovni planovi koji su ranije procureli u javnost govorili su upravo to, odnosno da će Alfa od 2021. godine imati u ponudi crossover model u B ili C segmentu. Istinski zaljubljenici sa najvećom verom se nadaju da će Alfa iznenaditi naslednikom legendarnog sportiste Duetta, ili bar GTV-a, a to bi čak mogao da bude i coupe Alfa Romeo 6C. Bila bi to zaista dostojna proslava velikog jubileja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Romeo: 110 godina neprikosnovene istorije

  • 24. juna se obeležava 110 godina istorije brenda Alfa Romeo, tokom kojih je brend pratio vozače na terenu za trke i na putu emocija.
  • Za ovu godišnjicu, Centro Stile Alfa Romeo je dizajnirao novi logo, veran najprepoznatljivijim elementima brenda, broj „110“ predstavlja grafički dinamički prikaz prelaza iz prošlosti u budućnost.
  • Tokom godine održaće se niz manifestacija, od trke Hiljadu milja (Mille Miglia) i Festivala brzine Goodwood do proslava u muzeju (Museo Storico). Godišnjica brenda Alfa Romeo je veliki dan i za njegove bezbrojne ljubitelje, bilo da su članovi njegovog kluba tzv. Alfiste, ili ne.
  • Predviđeno je zatim da se izda nekoliko bogatih publikacija kako bi se dočarali najznačajniji trenuci brenda Alfa Romeo između 20. i 21. veka, pored nikada ispričanih priča.
  • Alfa Romeo je neizostavni deo svetske istorije automobila. Ovaj proizvođač je prirastao srcima ne samo svojih poklonika (kol. fanova), nego i svih ljubitelja automobila.

Alfa Romeo 110anniversary.jpg

 

24. juna 2020. godine Alfa Romeo će obeležiti novi prestižni jubilej: proslaviće 110 godina prepoznatljivih po tehnološkim inovacijama, sportskim uspesima i nezaboravnim kreacijama na četiri točka. Kako bi proslavili događaj, Centro Stile Alfa Romeo je kreirao novi logo koji će se nalaziti na automobilima i kako bi podržao sve brojne inicijative brenda tokom manifestacija planiranih u 2020. godini. Sve aktivnosti i proslave tako važnog rođendana u samo jednom danu ne bi bilo izvodljivo, zato je brend odlučio da iznenadi sve svoje mnogobrojne ljubitelje bogatim kalendarom manifestacija. I to nije sve. Potpuno nove publikacije će preneti neispričanu priču brenda Alfa Romeo, uključujući i onu van sveta automobilizma, iz različitih oblasti: zanimljivosti, anegdote i više priča o istorijskom i društvenom razvoju Italije. Na kraju, istorija brenda Alfa Romeo je isprepletena onim najboljim italijanskim duhom i sažima taj karakter, pored dobro poznatog tehničkog i umetničkog nasleđa.

 

Novi logo ''110 Alfa Romeo''

U čast 110. godišnjice, Centro Stile Alfa Romeo je napravio poseban logo koji sažima snagu brenda, onu jedinstvenu sposobnost da spoji tehnologiju, užitak vožnje i lepotu. Nastavljajući se na proslave stogodišnjice, sam broj daje oblik logou. Prve dve brojke ''1'' su predstavljene u perspektivi koja daje broju izgled prelaska iz prošlosti u sadašnjost, što dostiže vrhunac u brojci ''0''. Jedan od najkarakterističnijih i najprepoznatljivijih elemenata logoa Alfa Romeo se može videti unutar brojke ''0'' - Biscione (velika zmija). Datum osnivanja i trenutna godina, 1910-2020 kompletiraju donji deo kruga. Na ovaj način, brojevi će zajedno sa čuvenim obeležijima udahnuti život odmah prepoznatljivom, elegantnom brendu, kao što je to slučaj sa svakim automobilom koji nosi Alfa Romeo logo.

 

Muzej Alfa Romeo - Il Museo Sorico Alfa Romeo - centar proslava
Postoji samo jedna moguća lokacija za tako veliki događaj: 24. juna, Il Museo Storico Alfa Romeo će ugostiti i klubove i ljubitelje. Prestižni prostor za najznačajnije kreacije brenda predstavlja opipljivi most između era i generacija. Tamo svako može da izrazi i podeli svoju strast duvanjem u 110 treperavih svećica. Ljubitelji brenda imaće mnoštvo prilika oko tog datuma da proslave godišnjicu brenda i imaće priliku da dožive slavnu istoriju koja je stalno okrenuta ka budućnosti.

 

Alfa Romeo strast na velikim automobilskim festivalima
Alfa Romeo je oduvek bio ključni deo velikih manifestacija u sportskom i automobilskom kalendaru. Naprimer, povezanost sa trkom ''Hiljadu milja'' (Mille Miglia), koja iz godine u godinu jača kroz takmičenje, pobede i podršku javnosti. Prošle godine Alfa Romeo je osvojio prva dva mesta na podijumu, osvojivši takođe sponzorski timski trofej. Videti dragulje poput modela 6C 1500 SS iz 1928. godine, 6C 1750 Zagato iz 1929. godine i 6C 1750 SS Young iz 1929. godine na najprepoznatljivijim ulicama i lokacijama u Italiji je poseban prizor, ali na 110. godišnjici, od 13-16. maja na stazi Breša-Rim-Breša videćemo i model ''Red Arrow/Freccia Rossa'', a pre ove istorijske trke biće organizovano slavlje koje se ne sme propustiti.

 

Iznenađenja će biti i na manifestaciji Goodwood gde će se od 9-12. jula održati renomirani ''Festival brzine'', omiljen među fanovima četvorotočkaša širom sveta. Alfa Romeo će biti počasni gost i dobiće priznanje za svoju godišnjicu u parku oko imanja Goodwood i tokom legendarne trke uspinjanja uz brdo. Ove i mnoge druge različite manifestacije tokom godine prepune proslava će igrati ulogu u konsolidaciji legende ovog brenda i entuzijazma vozača koji odluče ne samo da sednu za njegov volan, automobila koji je stvoren za uživanje u vožnji, i da zadovolji strast vozača. Od 1910-2020. godine, naša putanja je sadržala kombinaciju međunarodne popularnosti brenda, motora, tehnologije, adrenalina, istorije i zabave: godišnjica i rođendan brenda Alfa Romeo je veliki dan i za sve.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'': Pogled izbliza u priču italijanske ikone

  • ''Storie Alfa Romeo'', nova internet serija koja zaviruje iza scene kako bi pružila pregled 110 godina istorije Alfa Romea.
  • Neobjavljene anegdote i arhivske fotografije izložbenih automobila u muzeju Museo Storico Alfa Romeo, u Arezeu Museo Storico Alfa Romeo di Arese.
  • Epizoda 1. počinje sa prvim modelom brenda, modelom 24 HP iz 1910. godine.

Sjajne priče mogu biti uzbudljive i ohrabrujuće, trenutak ohrabrenja u teškim vremenima. Dobro ispričana priča je poput dobro napravljenog automobila, pokupi vas i pokrene. Može vas odvesti daleko, barem u mašti. Alfa Romeo poziva fanove na putovanje koje traje 110 godina, oživljavajući svoju istoriju serijom čarobnih epizoda.

 

rsz_cover_110_ar.jpg

 

''Storie Alfa Romeo'': Slavimo 110 godina istorije

Alfa Romeo će 24. juna obeležiti prestižnu prekretnicu: Bisone - kako je brend poznat u Italiji - proslaviće 110 godina tehnoloških inovacija, sportskih uspeha i nezaboravnih kreacija. „Storie Alfa Romeo“, internet serija namenjena ljubiteljima brenda i automobilizma, slavi ovu prekretnicu. Bisone je pohvaljen ne samo od entuzijasta, već i od svih onih svi koji cene lepotu, inovativnost i performanse. Isprepletena samo najboljim iz Italije, istorija Alfa Romea predstavlja nadahnjujuću priča o karakteru, domišljatosti, hrabrosti i trijumfu.

 

Alfa Romeo priča svoju priču: Strast u srcu

Koristeći svoje najpoznatije modele i prilažući uz njih arhivske slike modela izloženih u muzeju Museo Storico Alfa Romeo u gradu Areseu, ''Storie Alfa Romeo'' ističu italijansku istoriju i društvo, istovremeno naglašavajući evoluciju brenda od proizvođača kočija do šampiona moto sporta i globalne ikone. Kao i svaka druga kreacija koja nosi logo Biscione, ''Storie Alfa Romeo'' fokusirana je na one koje pokreće fasciniranost automobilima. Iz epizode u epizodu, ''Storie Alfa Romeo'' vodi gledaoce na bliske sastanke sa vozačima i zvezdama, inženjerima i dizajnerima, poznatim i običnim fanovima brenda - a oni svi predstavljaju ključne igrače u stvaranju legende zvane Alfa Romeo.

 

rsz_puntata1-hp.jpg

 

Od milanske ulice Via Cappuccio gde je dizajnirana

''Storie Alfa Romeo'' započinju prvim autom koji smo ikad napravili, modelom 24 HP, koji je dizajnirao Đuzepe Merozi (Giuseppe Merosi) u svom domu u milanskoj ulici Via Cappuccio, pre nego što je kompanija uopšte registrovana kao A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - Lombard Automobile Factory, Inc.) u Milanu 24. juna 1910. godine. Dođite i otkrijte korene brenda Alfa Romeo, kao i njegovu blisku povezanost sa Londonom, Bordoom i Napuljem, koja je širom otvorila vrata ovom brendu od samog njegovog začetka. Takođe ćemo još jednom iskusiti trkačku legendu koja jeste brend Alfa Romeo: od njegovog prvog debija na stazi 1911. do prve pobede 1923. u Targa Fiorio, kada se rodio čuveni Quadrifoglio.

 

potpis.png

 

Sledi Epizoda 01 u narednom postu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'' prva epizoda

Vožnja u modelu 24 HP, od početaka do prvih međunarodnih pobeda (1906 - 1925.)  

 

Priče i ličnosti sa početka 20. veka, okupljenih oko prvog automobila: elegantnog torpeda koji je jurio stotinu kilometara na čas...

 

Francuz iz Napulja 
Zvanično, naša priča je počela 24. juna 1910. godine sa osnivanjem kompanije A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Međutim počećemo par godina ranije, sa živopisnim likom: Francuzom sa dugim uvijenim brkovima i izuzetnim osećajem za biznis. Pjer Aleksandar Darak (Pierre Alexandre Darracq) je počeo svoju karijeru u fabrici bicikala u francuskoj pokrajini Bordo, a onda se zaljubio u automobile. I tako, počeo je da proizvodi automobile u Francuskoj, bio je veoma uspešan u tome. 
 

image.png

 

Onda je odlučio da ih izvozi, i otvorio je podružnice u Londonu, a onda u Italiji. U Italiji je počeo da posluje u Napulju u aprilu 1906. godine. Napulj je bio veoma udaljen od Francuske, i putovanje je bilo komplikovano i skupo. Zato je proizvodnju do decembra preselio u Milano, u broj 95 u četvrti Portelo (Portello). Pored logističkih poteškoća, shvatio je da takođe postoje i problemi tržišta. Automobili su se slabo prodavali u Italiji: samo par hiljada automobila na ulicama i generalno niska prosečna kupovna moć svakako nisu pomagali. Još gore, u poređenju sa Francuskom, potencijalni kupci u Italiji su imali drugačija očekivanja: Darakovi automobili su bili lagani i jeftini, i nisu imali snagu za ukuse Italijana. Krajem 1909. godine Darak je stavio svoju kompaniju u likvidaciju.

 

image.png

 

Kavaljer iz Milana
U međuvremenu neko drugi je bio ubeđen u potencijal fabrike u Portelu. Kavaljer Ugo Stela, generalni direktor kompanije Darracq, brzo je radio kako bi pronašao lokalno finansiranje i dobio garanciju od Poljoprivredne banke Milana, a potom je preuzeo fabriku i ponovo zaposlio više od 200 ljudi koji su tu radili. Ambiciozan i definitivno riskantan potez...ali Stelin potez bio je jedan od brojnih hrabri, predosećaj koji su utabali put za priču Alfa Romea. Znao je svoj posao dobro, izvagao je rizike i razumeo je automobile koje je želeo. Pored toga, imao je keca u rukavu: pronašao je čoveka koji će ga dizajnirati. 

 

Nadzornik iz Pjačence
Đuzepe Merozi bio je inženjer za nadgledanje količina iz Pjačence. Kao i mnogi drugi mladi ljudi u to vreme, obuzela ga je strast za motornim vozilima i radio je na različitim pozicijama u tom sektoru.
 

image.png

 

Na jesen 1909. godine Stela je od njega tražio da napravi dva potpuno nova automobila sa snagom od 12 i 24 HP: moćnija od modela Darracq, pogodna ukusu italijanskih mušterija i okvirom koji omogućava postavljanje prestižne karoserije. U svom boravištu u Milanu, u ulici Via Cappuccio 17, mladi inženjer je radio danonoćno i 1. januara 1909. dostavio je planove za prvi automobil tehničkom odeljenju.

 

Model 24 HP

Možda je jedini put u istoriji motornih automobila stvoren model vozila pre marke pod kojom će se prodavati. ''24 HP'' imao je motor sa jednim blokom (neuobičajeno u to vreme), 4 cilindra, 4 litra zapremine i 42 konjske snage, sa jednim kardanskim menjačem za zadnje točkove. Imao je čvrst okvir sa bočnim nosačima i ukrštanjem C-presovanog lima, što je omogućilo vozačima Castagna, Schieppati, Sala i Bollani da razviju verzije torpeda i limuzine za veoma zahtevnu klijentelu. Model je od početka ciljao visoko: danas bismo to nazvali Premium modelom, a koštao je koliko i dve godišnje zarade zaposlenih.
 

image.png

 

Takođe je od početka krenuo brzo dostigavši brzinu od 100 km/h, a napravljen je sa izuzetnom pažnjom i preciznošću. To je značilo da nije samo ''brzo krenuo'', već je pružio i izvanredne performanse na putu. Nije ni čudo što je bio tako dobro primljen. Prva A.L.F.A. je već bilo pravo Alfa Romeo vozilo: elegantno i sportsko, tehnološki avangardno sa nepogrešivom harizmom. Ovo bi bila magična formula brenda tokom njegove duge istorije: legendarna očaranost koja je čini jedinstvenom u istoriji automobila. Merozi je shvatio da je na pravom putu i spustio nogu na gas. Do 1911. godine razvio je Corsu od 24 HP: manja težina, veća snaga i potisak...pomalo kao današnji GTA. Sa ovim modelom, samo godinu dana od osnivanja, A.L.F.A. je ušala u svet trka. Prva pobeda ostvarena je na trci Parma-Poggio di Berceto 1913. godine: vozač Nino Frančini (Nino Franchini) zauzeo je drugo mesto i prvo u svojoj kategoriji.
 

image.png

 

Model 40/60 HP 
Za nov brend, trke su bile najbolji način da se stekne popularnost. Merozi je bio u potpunosti svestan toga, i odlučio je da napravi korak i napravi trkački automobil s novim konceptom motora. Do 1913. verzija 40/60 HP bila je spremna. Od Kastanje, proizvođača automobila, grof Rikoti je zahtevao da se ova A.L.F.A. šasija izradi po principima nove nauke: aerodinamike. Rezultat je bio 40/60 HP Aerodynamic Ricotti Torpedo, kreacija kao iz romana Žila Verna, koja je mogla da dostigne brzinu od 139 km/h.
 

image.png

 

Ali, izbijanje Prvog svetskog rata promenilo je igru za sve, uključujući kompaniju A.L.F.A., koja je pozvana da doprinese potrebama vojske. Promena međutim znači i određene prilike, tako je 2. decembra 1915. kompanija ograničenog partnerstva zvana Engineer Nicola Romeo & Co preuzela fabriku u Portelu, koju je preradila tako da proizvodi municiju i motore za avione. Izvorni odsek za proizvodnju je zamenjen novim topionicama i livnicom, opremljenim mašinskim alatima i opremom kupljenom direktno od SAD. Nekoliko stotina zaposlenih uskoro je poraslo na više od 1.200.

 

Inženjer i senator
Nikola Romeo (Nicola Romeo), budući senator u Kraljevini Italiji, još jedna je bitna ličnost u ovoj priči. Tokom rata, osnovao je velike kompanije za mašinski inženjering poput ''Costruzioni Meccaniche di Saronno'', ''Officine Meccaniche Tabanelli'' u Rimu i ''Officine Ferroviarie Meridionali'' u Napulju. Preimenovao je svoju kompaniju u ''Engineer Nicola Romeo Anonymus Co.'', a kada je Banca Italiana di Sconto zatražila likvidaciju kompanije A.L.F.A. bio je spreman da je kupi.
 

image.png

 

Ovo je dovelo do borbe sa prethodnim vlasnicima oko imena, tako da je Romeo odlučio da prodaje svoje proizvode tako što će upariti ime Alfa sa svojim prezimenom Romeo. Prva vozila koja su nosila ime novog brenda su bila modela 20-30 HP i njegovog derivata ES Sport. To su bili automobili koji su pratili put koji je započeo Merozi pre rata: elegantna, brza i sa nepogrešivim karakterom. Tokom posleratnih godina, trkači poput Đuzepea Kamparija (Giuseppe Campari), Antonija Askarija (Antonio Ascari), Uga Sivoćija (Ugo Sivocci) i mladog Enca Ferarija (Enzo Ferrari) su izbili na naslovne strane u Evropi. Na trkama Mugello, Parma-Poggio di Berceto, Targa Florio, Aosta-Gran San Bernardo, Coppa delle Alpi: Alfa Romeo je uvek bio među nagradama. Jedino što je nedostajalo bio je prvi međunarodni trijumf.
 

image.png

 

Merozijevo remek-delo
Italijanski odgovor na najelegantnija svetska vozila: ovako je britanska štampa opisala novi Alfa Romeo RL kada je prezentovan na Sajmu automobila u Londonu novembra 1921. godine. Model RL je još jednom promenio pravila u moto svetu. Ovaj model je verovatno Merozijevo remek-delo. Trolitarski motor sa 56 konjskih snaga, 6-cilindarskim monoblok sistemom sa uklonjivom glavom, ventilima kontrolisanim sistemom klipa i poluge: RL je postizao brzine od 110 km/h, ali sa nepogrešivo preciznom kontrolom. 1923. godine Merozi je izvadio dve specijalne trkačke verzije modela Corsa iz svog šešira, čija je težina smanjena na 980 kg. One su dizajnirane da pobede na poznatoj trci Targa Florio...i pobedile su.
 

image.png

 

U aprilu, Ugo Sivoći je zauzeo svoje mesto na startnoj liniji sa zelenim znakom ''quadrifoglio'' (prevod sa italijanskog: detelina sa četiri lista) naslikanim na beloj pozadini na boku automobila. Amajlija za 

sreću je odradila svoj posao: Sivoći je trijumfovao na 15. Targa Florio trci (prva u seriji pobeda), a Quadriofoglio je postao deo istorije brenda.

 

Dizajner kojeg je predstavio Ferrari

Došlo je vreme da se odvoje serijski proizvedeni automobili od specijalnih Gran Pri trkačkih automobila. Enzo Ferrari je predložio pravog čoveka za posao: Vittorio Jano je mladi inženjer dizajner iz Pijemonta koji je radio za Fiat i bio je specijalista za arhitekturu motora i okvira.
 

image.png

 

Alfa Romeu je doneo revolucionarne ideje, kao što je prinudna indukcija motora sa malom zapreminom. Pobedničke ideje: Janoov GP P2, sa Askarijem za upravljačem, oborio je sve konkurente u krugu Cremona, prosečnom brzinom preko 158 Km/h. Pobede P2 dovele su Alfa Romeo do vrha svetskih moto trka, a 1925. godine Alfa Romeo trijumfovao je na Prvom svetskom prvenstvu za Gran Pri, koje je priznalo i organizovalo Međunarodno udruženje priznatih automobilskih klubova. Kako bi proslavio pobedu logotip Alfa Romeo bio je uokviren lovorovim vencem.

 

potpis.png

 

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodat YT link

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'' druga epizoda

Klasični model 6C 1750 predvideo budućnost i gospodario erom

 

2 epizoda ar 110.jpeg

  • Tokom 1930-ih, model 6C 1750 je posedovao jedinstvenu sposobnost za osvajanja trka i nagrada za dizajn
  • Sa izvanrednim odnosom težine/snage i savršenom ravnotežom, model 6C 1750 pokrenuo je tradicije u tehnici koje se nastavljaju i danas
     

Achille-Varzi-Tazio-Nuvolari---1930.jpg

 

Leteći čovek iz Mantove

Trinaesti april 1930. godine. malo posle 5 časova ujutru, tihe senke pored jezera Garda protresa huk automobila Alfa Romeo 6C 1750 Gran Sport spider Zagato, koji se vozi 150 Km/h sa ugašenim svetlima. Za volanom je Tacio Nuvolari (Tazio Nuvolari), iz Mantove, zvani ''Nivola''. Pored njega je Đan Batista Gvidoti (Gian Battista Guidotti), glavni Alfa Romeo test vozač u fabrici u Portelu (Portello). To je ključni trenutak legendarne trke Mille Miglia. Vođa trke i verovatno pobednik je Ahile Varzi (Achille Varzi). Međutim, nekoliko kilometara pre jezera, u Veroni, Nuvolari i Gvidoti došli su do neverovatne ideje: da isključe svoje farove. Njihova jedina nada da će pobediti svog rivala bila je da ga iznenade. Bližila se zora. Posle jezera, u mirnim predelima prirode ide se do cilja u Breši. Ovde su Varzi i njegov drugi vozač Kanavesi čuli odjek drugog motora. Prekasno...pre nego što su shvatili šta se događa, njih je prestigao automobil identičan njihovom.

 

Nuvolari-Guidotti,-Mille-Miglia-1930,-6C-1750-Gran-Sport---1930.jpg 

 

Nuvolari je pobedio. Njegova prosečna brzina bila je 100.45 km/h. Ovo je bio prvi put da je rekord prosečne brzine od 100 km/h probijen u ovoj legendarnoj trci...rekord koji je bio na naslovnim stranama širom Evrope. Deset minuta kasnije, zaprepašćen Varzi je stigao drugi. Treći po redu bio je Đuzepe Kampari (Giuseppe Campari). Četvrti, Pjetro Gersi (Pietro Ghersi). Vozači različiti u načinu vožnje sa jednim zajedničkim: svi su se trkali u istom modelu - 6C 1750. I nisu bili jedini. U sledećih sat i po su stigli i ostali 6C modeli...ukupno, osam od prvih jedanaest. Slučaj tzv. apsolutne nadmoći koji će se te godine ponoviti sa tri najbolje završnice u 24-satnoj trci Spa u Belgiji i u Belfast Tourist Trophi-u. 6C 1750 bio je jednostavno najbrži automobil svoje ere.

 

Vittorio-Jano,-Monza---1923.jpg

 

Porodica modela 6C

Vitorio Jano (Vittorio Jano) je preuzeo brigu za planiranje proizvoda Alfa Romeo 1926. godine, a 6C je bila njegova prva kreacija. Njegov zadatak je bio da izmisli ''lagan automobil bilijantnih performansi'' koji će pobeđivati na trkama i osvajati srca obožavatelja, ali i osvajati nova tržišta. Model 6C kombinuje strukturnu jednostavnost i sofisticirani inženjering...tipične vrline Janovih kreacija. Međutim, ona je takođe ponudila nešto drugo za šta se ispostavilo da postaje posebnost brenda Alfa Romeo: izuzetno velika specifična snaga. Jano je imao zadivljujuću sposobnost da izvuče dodatne konjske snage iz malih motora, i to mu je omogućilo da zamisli ono šta bismo danas nazvali ''downsizing'' (smanjivanjem): dizajniranje motora sa zapreminom negde između 1 litre - npr. komercijalni automobili - i 2 ili 3 litra luksuznih modela. Još tada Alfa Romeo se mogao pohvaliti najboljim odnosom težine i snage, i samim tim je bio najbrži.

 

Depliant-6C-1750.jpg

 

Tehnološka inovacija

Ova inženjerska intuicija dovela je do serije automobila koji su postali legendarni. Merosi je prethodno razvio vrlo originalne motore za GP 1914. (blokiran izbijanjem rata), koji su dominirali budućim dizajnom motora Alfa Romeo: dve bregaste osovine na glavi motora, četiri ventila po cilindru i dvostruko paljenje. 6C 1900 GT (a kasnije i 6C 2300 i 6C 2500) uveli su nove inovacije: nezavisnu osovinu i novu šasiju sa zavarenim (umesto zakovljenim) komponentama, kako bi se povećala čvrstoća. Performanse Alfa Romeo modela kada su u pitanju upravljanje i održavanje na putu postali su ključni elementi brenda.

 

6C-1750-Gran-Sport---1930.jpg 6C-1750-Gran-Sport---1931.jpg

 

Model 6C 1750

Za model 6C 1750 predstavljen u januaru 1929. godine na sajmu automobila u Rimu, moglo bi se reći da je ostvario punu zrelost formule 6C. Motor je predstavljao evoluciju prethodnog 1500 šestocilindričnog linearnog motora. Proizveden je u različitim verzijama - jednoosovinskim i dvoosovinskim, sa i bez volumetrijskog kompresora, a njegova snaga se kretala od 46 KS verzije Turismo do 102 KS Gran Sport ''Fixed head''. Poslednji je bio ''posebna verzija'' kojih je vrlo malo proizvedeno: glava cilindra i kućište radilice izliveni su u jedan blok da bi se uklonili spojevi (i rizik od progorevanja), težina je bila samo 840 kg i maksimalna brzina dostizala je 170 km / h.

 

Merosi-Faragiana,-Grand-Prix-1914,-Portello---1914.jpg 6C-1750-Sport---1929.jpg

 

Motor nije bio jedini faktor koji je 6C 1750 učinio vrhuncem u automobilskoj inovaciji. Koristio je mehanički kočioni sistem sa velikim čeljustima koje pokreće prenosni sistem. Njegov okvir od presovanog čelika bio je savršeno izbalansiran i izvanredno čvrst, sa ojačanom osovinom. Lamelne opruge postavljene su izvan karoserije automobila a ne ispod bočnih nosača, a donje težište je znatno ojačalo ugaoni zahvat prilikom skretanja. Rezervoar za gorivo postavljen je dalje prema zadnjoj strani, kako bi se dobila veća težina na zadnjim točkovima i poboljšao balans osovine. U skladu sa filozofijom brenda, sva inovativna rešenja primenjena su i na trkačke i na obične automobile.

 

Zehender-Rigal,-6C-1750-Super-Sport,-24-Hours-Spa-Francorchamps---1929.jpg

 

U što je više trka pobeđivao, više je rasla fantastična tehnička reputacija modela. Od svog predstavljanja, model 6C 1750 je odmah postigao zapažen rast prodaje. Između 1929. i 1933. godine, 2.579 modela je izašlo iz fabrike Portelo na tržište u Italiji, ali i inostranstvu: posebno u Velikoj Britaniji i zemljama Komonvelta. Izuzetan rezultat, posebno imajući u vidu status automobila kao izrazito elitnog proizvoda. Naprimer, u Italiji je koštao između 40.000 i 60.000 lira: što je otprilike sedmogodišnja prosečna zarada.

 

Chassis-6C-1750-Super-Sport---1929.jpg

 

Era izrade karoserije

Model 6C je bio ''ultra'' brz, ali i lep. Uspeh u velikoj meri duguje svojim tvorcima koji su bili zaduženi za njegov prvobitni izgled: majstori zanata sposobni da ujedine više zanatskih veština - sedlari, limari i tapetari...kreatori, svojevrsni umetnici i stilisti koji su ostavili svoj trag u jednoj eri. Do 1930-ih bilo je uobičajeno da goli okviri napuštaju proizvodne pogone opremljeni samo motorom, menjačem i osovinom. Kupac bi kupio automobil, a zatim naložio proizvođačima da naprave praktično jedinstvenu karoseriju po narudžbi. Prvo odeljenje karoserije u fabrici Portelo pokrenuto je tek 1933. Prvobitno je istovremeno postojao sa prethodnim sistemom prodaje osnovne konstrukcije automobila, prodaje direktno kupcima i proizvođačima karoserija. Model 6C 1750 nudio je izuzetne mogućnosti za fine ukrase majstora. Izuzetna mehanička i inženjerska osnova Alfa Romea predala se stvaranju nekih najelegantnijih karoserija ikad izgrađenih, dizajniranih od strane najboljih stilista i koje su kupile najpoznatije ličnosti.

 

Josette-Pozzo---6C-1750-GS-Touring-“Flying-Star”,-Villa-d’Este,---1931.jpg

 

6C 1750 GS Touring Flying Star

Model Flying Star (''Leteća zvezda'') je napravljen da bude neodoljiv kao i njegova vlasnica: Žozet Pozo ( Josette Pozzo), milionerka, model i pripadnica visokog društva. Osmišljen je posebno da učestvuje u takmičenju u eleganciji u Villa d'Este 1931. godine, a napravila ga je kompanija Carrozzeria Touring, čiji je osnivač Feliće Bjanki Anderloni (Felice Bianchi Anderloni.). Model 6C 1750 Spider je bio unikatna kreacija: dragulj originalnosti, elegancije i posvećenosti detaljima. Bio je u potpunosti beo, uključujući i podvozje, žbice na točkovima, volan i sedišta, a jedini izuzetak je bila crna instrument tabla, kao kontrast. Touring je podario modelu 1750 nove proporcije, dodajući niz elegantni art nouveau estetskih detalja...kao što su spušteni prednje i zadnji pragovi koji se šire od blatobrana i prepliću ispod vrata bez toga da se dodiruju.

A rezultat? Na događaju u Villa d'Este, model 6C 1750 GS Touring osvojio je Zlatni kup za najlepši automobil, a sama Žozet ga je dovezla kako bi primila nagradu odevena u prelepu belu kombinaciju koja se slagala sa bojom vozila.

 

potpis.png

 

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodat YT link

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'' 3. epizoda

6C 2500 Villa d'Este - Najelegantnija sinteza motornog vozila

 

rsz_alfa_romeo_storie_3_cover.jpg

  • Tokom godina, pre i posle Drugog svetskog rata, Alfa Romeo je ostao obeležje prelaska sa vrhunca ere zanatskog pristupa na moderniju industrijsku organizaciju.
  • Model 6C Villa d'Este je bio pionir što se tiče elegancije, tehničkih noviteta, performansi i prestiža.
  • Stvarajući neuporedivu auru, model 6C Villa d'Este je privukao mnoge kultne poznate ličnosti tog doba, od Tajrona Pauera (Tyrone Power) do Evite Peron (Evita Peron), od Rite Hejvort (Rita Hayworth) do Ranijerija III (Ranieri III) od Monte Karla, i čak 20-godišnjeg Valentina Macole (Valentino Mazzola), koji je - mnogo pre nego što je postao fudbalska legenda - radio u fabrici u Portelu (Portello) 1939. godine

Simbol jedne ere

U proleće 1949. godine, kada se pojavio model 6C 2500 sa karoserijom Touring na sceni Cernobbio, svima je bilo jasno koji auto će osvojiti Zlatni kup. Njegova originalnost i jedinstvene linije bile su tako neodoljive da je bilo sasvim prirodno da se počastvuje imenovanjem najbitnijeg svetskog takmičenju u eleganciji.

 

storie 03 01.jpg

 

Međutim, model 6C 2500 Villa d’Este nije bio samo na vrhu onoga što je lepota. Ovaj automobil je bio i krajnji podvig rukotvoraca u stvaranju automobila po meri, a ujedno i prekretnica ka modernijoj proizvodnoj organizaciji.

 

Međunarodni inženjer iz Trevisa (Treviso)

Vratimo se deceniju unazad. Kada je 6C 2500 lansiran, 1939. godine, fabrikom Portelo je već šest godina upravljao inženjer Ugo Gobato (Ugo Gobbato), koji je brendu Alfa Romeo doneo široko industrijsko iskustvo.

 

storie 03 02.jpg

 

Gobatova biografija uključuje diplomu u Nemačkoj, vremena upravljanja Marelli radovima i fabrikom Lingotto u Torinu, kao i na iskustvo kao jednog od glavnih stvaralaca ''grinfild'' projekta za izgradnju prve ogromne fabrike kugličnih ležajeva u Sovjetskom Savezu. Ovaj skromni čovek koji se u radionicama osećao kao kod kuće, često je razgovarao sa svojim timovima i uvek je uporno pokušavao da shvati kako da poboljša efikasnost. Od svog dolaska prvo se usredsredio na proučavanje pitanjima koja nisu bila zadovoljavajuća: neispravne mašine, ''fabrika kojoj nedostaje sklad'' sa previše ''pogrešnog kretanja materijala''. Na osnovu te analitičke dijagnoze Gobato je lansirao svoj lek. Objasnio je svoje metode u dva priručnika objavljena 1932. godine, pod naslovom ''Organizacija proizvodnih faktora''. Posvetio se teoretisanju i sprovođenju dobro isplanirane sinteze između modernog proizvodnog sistema i tradicije zanatske preciznosti koja je do tada bila karakteristična za Alfa Romeo.

''Racionalna proizvodnja, a ne masovna proizvodnja'' bio je cilj koji je najviše postignut kroz zapošljavanje nove generacije mladih inženjera. Sa njima, nastupila je primena niza novih pravila i modernih metoda. Ovo je uključivalo jasniju hijerarhiju, precizne odgovornosti i proporcionalne plate.

 

storie 03 03.jpg

 

Perspektivan mladi talenat

Među drugim aspektima široke reorganizacije fabrike u Portelu, postavljen je fudbalski teren u susednoj zoni, zajedno sa atletskom stazom i malim tribinama. 1938. godine, tim zaposlenih iz kompanije koji se okupljao posle posla - nazvan ''Gruppo Calcio Alfa Romeo'' - osvojio je regionalni šampionat, i dospeo je u Diviziju C. Kao rezultat, tim je privukao perspektivnog mladog igrača koji je bio privučen i mogućnošću stalnog zaposlenja kao mehaničara u Portelu. Njegovo ime je bilo Valentino Macola, i on je kasnije postao kapiten italijanske reprezentacije i legendarnog ''Grande Torino'' tima. Ko zna da li je ovaj idol u nastajanju ikada radio kao mehaničar na modelu 6C 2500? Ono što znamo jeste da je radio u Portelu 1939. godine, kada su izašli prvi automobili nove serije.

 

Model 6C 2500

Nastavši direktno iz modela 6C 2300 i 2300 B koji su mu prethodili, 6C 2500 je nasledio razne važne tehničke inovacije, kao što su zadnje suspenzije sa torzionim šipkama sa teleskopskim amortizerima i hidrauličnim kočnicama umesto mehaničkih.

 

storie 03 04.jpg

 

Performanse su bile bolje i agilnije: nivo snage se peo do 110 KS u varijanti Super Sport, koja je mogla da se kreće brzinom od 170 km/h. Imala je svoj debi pobedom u trci Tobruk-Tripoli 1939. sa karoserijom ''debljih krila'' koja je integrisala branike u telo automobila.

 

storie 03 05.jpg

 

Još jednom tehnička jedinstvenost modela i njegovi sportski uspesi postali su ključni razlog za privlačenje elitne klijentele. Proizvodnja je počela sa Turismo verzijama sa pet ili sedam sedišta, kao i Sport i Super Sport sa kratkim međuosovinskim rastojanjima, koji su povereni eksternim proizvođačima karoserije. Uprkos ceni (od 62 do 96 hiljada lira), reakcija tržišta bila je vrlo pozitivna. Model je postao veliki poslovni uspeh: 159 prodatih primeraka zaradilo je podjednako kao i 1.200 Fiat 508 Balilla modela.

 

Povratak modela 6C

Nakon Drugog svetskog rata fabrike su ponovo prilagođene za civilnu proizvodnju. Fabrika Portelo je u velikim razmerama bombardovana 1943. i 1944. i bila je teško oštećena. Počinjanje, dakle rad ispočetka je bio kompleksan izazov, i skoro neizbežno je podrazumevalo oživljavanje poslednjeg modela kompanije, posebno jer su razni mehanički delovi za 6C 2500 sačuvani.

 

storie 03 06.jpg

 

Godine 1945. bilo je moguće sastaviti samo nekoliko verzija modela 6C 2500 Sport, ali tehničari i radnici su na sve gledali kao nemoguće. Izvan fabrike Portelo, Milano i mnogi italijanski gradovi su urušeni, kao i ekonomija države: kompanije su morale da kupuju neophodne materijale i goriva za svoje fabrike direktno na crnom tržištu.

 

Model 6C 2500 Pinin Farina Special Cabriolet

U 1946. godini proizvodnja je porasla na 146 jedinica kada se uzmu u obzir gotovi automobili i šasije poslate proizvođačima tela automobila. Jedna od tih šasija je prerađena u kabriolet verziju i prevezena na Sajam automobila u Parizu. Međutim, kao poražena zemlja Italija nije pozvana na taj događaj...i zato je kreativni proizvođač tela automobila parkirao svoj automobil ispred ulaza u Gran Palais, i svako veče ga vozio do Place de L'Opéra. To je bilo dovoljno da se obezbedi uspeh automobila i njegovog kreatora Batiste ''Pinina'' Farine (Battista ''Pinin'' Farina).

 

storie 03 07.jpg

 

Takođe u 1946. godini, originalni Freccia d'Oro je izrađen na okviru modela Sport u fabrici Portelo. Njega je krasio kratak i okrugao zadnji deo koji je odražavao najnovija otkrića u aerodinamici. Ovaj model će potom podstaći brojne ambicioznije verzije. Pinin Farina je stvorio elegantan kupe s revolucionarnim konturama, pobedničku berlinetu za takmičenje Cernobbio. Ahil Kastoldi (Achille Castoldi), šampion trka gliserom, kupio je kupe Touring i koristio istu taktiku na Sajmu automobila u Ženevi koju je Farina koristio u Parizu.

 

VIP model

Tajron Pauers vozio je svoj model Alfa Romeo 6C 2500 po celom Rimu, a Huan Peron (Juan Peron) i njegova žena Evita su želeli da se pohvale tim modelom u Milanu. Kupile su ga i poznate ličnosti kao što su Kralj Egipta Faruk i Ranijeri III od Monte Karla. 27. maja 1949. godine, kada je Rita Hejvort stigla u opštinu u Kanu kako bi se udala za princa Alija Kana, dovezla se modelom 6C 2500 koji je upravo dobila kao poklon za svadbu. Model je imao elegantnu sivu spoljašnost, sa haubom tamno plave boje i presvlakama koje su savršeno odgovarale odeći mlade.

 

storie 03 08.jpg

 

Prvobitno svadba je planirana za početak maja, ali je odložena zbog pada aviona u Supergi kada je ceo fudbalski tim ''Grande Torino'' poginuo. Princ je bio ljubitelj fudbala iz Torina. To nas vraća u 1939. i rođenje prvog modela 6C 2500 u fabrici Portelo gde je radio mladi i tada nepoznati Valentino Macola.

 

6C 2500 SS Coupé Villa d'Este

Što se tiče modela Villa d'Este, u pitanju je sinteza najlepših kreacija u svetu automobilizma. 6C 2500 SS ''Villa d'Este'' bio je jedan od poslednjih Alfa Romeo modela koji su napravljeni sa okvirom odvojenim od tela. Samo 36 primeraka je napravljeno, a svi su bili jedinstveni po željama vlasnika i inspiraciji proizvođača.

 

storie 03 09.jpg

 

Napuštajući koncept 6C 2500 SS Coupé, koji je proizvodila njegova sopstvena kompanija za proizvodnju karoserija - Touring, Bjanki Anderloni (Bianchi Anderloni) uveo je velike promene: prednji deo je dobio novi dizajn sa četiri svetla integrisana u telo, a dva ugrađena i produžena otvora za hlađenje su dodata. Branici su integrisani sa bokovima, ali su ostali jasno vidljivi. Vetrobransko staklo je podeljeno u dva dela i nagnuto. Zadnji deo bio je vrlo nizak i naglašen, sa dva mala elegantna svetla koja se jasno vide. Remek-delo automobilizma dvadesetog veka je rođeno. Godine 1949. na takmičenju Villa d'Este Elegance, automobil je osvojio ''Grand Prix Referendum'', nagradu koju dodeljuje publika...zauvek spajajući njegovo ime sa događajem koji ga je ovekovečio.

 

potpis.png

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodat YT link

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', četvrta epizoda:

Alfa Romeo postaje prvi proizvođač automobila koji je osvojio šampionat Formula 1

 

cover foto 4 epizoda.jpeg

 

Veza između brenda Alfa Romeo i Formule 1 je upisana u istoriju GP trka: Alfa Romeo je osvojio prvi Grand Prix (Velika nagrada) šampionat u prvom izdanju najvažnije kategorije moto-trka 1950. godine, kada je Nino Farina bio za volanom modela Alfa Romeo Grand Prix Tipo 158 ''Alfetta'', a taj uspeh je ponovljen 1951. godine od strane Huana Manuela Fanđa (Juan Manuel Fangio) u modelu Alfetta 159.

 

Trka broj hiljadu

Trinaesti maj je godišnjica prve ikada Formula 1 Grand Prix trke...koja je pokrenula jedan od najvećih sportskih legendi modernog doba. Događaj povodom otvaranja (1950. godine u Silverstounu) obeležila je i Međunarodna federacija u Šangaju 14. jula 2019. (povodom hiljadite trke) i sada ponovo 13. maja 2020. povodom sedamdesetog rođendana Formule 1. Dve vrlo različite ere, lice u lice: 1950. godine kacige su i dalje bile stvar izbora, nije bilo televizije, a publika je bila raspoređena tako da stoji duž staze. Danas je ''cirkus'' Formule 1 ultra-tehnološka globalna industrija, koja se prenosi publici od 400 miliona putem TV-a i interneta tokom svake sezone. Jedine dve stvari koje su zajedničke i jednoj i drugoj eri: strast publike, i Alfa Romeo...koji se vratio Formuli 1 2018. godine sa timom Sauber, i koji će se od 2020. takmičiti pod imenom Alfa Romeo Racing Orlen. Alfa Romeo jednostavno nije bio isti bez Formule 1. A možda ni Formula 1 nije bila baš ista bez brenda Alfa Romeo.

 

rsz_motore-gp-158-“alfetta”---1938_eng.jpg 

rsz_gran-premio-europa-spa-trossi-gp-tipo-158-“alfetta”---1947_eng.jpg rsz_gp-europa-silverstone-farina---1950_eng.jpg

 

Alfetta 158

Model Alfetta iz 1938. bio je tehnološki dragulj. Osmocilindrični pravolinijski motor sa jednofaznim kompresorom i trodelnim karburatorom izradio je Đoakino Kolombo (Gioacchino Colombo), direktor odeljenja za dizajn, koji je namerio da ga učini moćnim, spremnim za momentalno ubzanje i apsolutno pouzdanim. Prenos snage bio je obezbeđen dvostrukim bregastim vratilom iznad motora. Korišćenje lakih legura (elektron za monoblok, nikl-hromijumski čelik za radilicu) omogućilo je da se težina motora smanji na samo 165 kilograma. Menjač je bio postavljen dalje u bloku sa diferencijalom. Ovo je bio poznati ''transaxle'' (transosovinski) raspored, koji je zauzimao manje prostora i omogućavao optimalnu distribuciju težine između dve osovine: rešenje koje će brend kasnije koristiti i u svojoj seriji automobila za običnu vožnju. Onda je Drugi svetski rat prekinuo nit istraživanja, i naglo zaustavio razvoj Alfa Romeo automobila: ali tehnička rešenja predviđena projektom su bila dovoljno sofisticirana da budu aktuelna i u posleratnom periodu, i u nekim slučajevima i dan danas.

 

rsz_gp-europa-silverstone-farina-158---1950_2_eng.jpg rsz_gp-europa-silverstone-farina-158---1950_1_eng.jpg

 

Let u Abiategraso (Abbiategrasso)

Veze između predratnih i posleratnih modela Alfa 158 nisu bili samo stvar jednostavnog dizajna, postojao je i fizički kontiuitet: posleratni modeli bili su bukvalno isti kao i predratni koji su sakriveni kako bi sačekali kraj rata. Zamislite scenu:

1943. godina, Milano je okupiran, postrojavanja i hapšenja je sve više svakim danom. Mali broj modela Alfetta 158 ostao je u skladištu u fabrici Portello, ali postoji rizik da će biti uzeti kao ratni plen. Razni tehničari i radnici firme Alfa Romeo odlučuju da moraju da ih sklone. Počinju tajne planove i spremaju se da ih odvezu kamionima. Razni strasni ljubitelji brenda Alfa Romeo dobrovoljno ih sakrivaju...a među njima i šampion u vožnji glisera Ahile Kastoldi (Achille Castoldi), koji je oborio svetski rekord 1940. godine koristeći motor Alfa Romeo 158. Međutim, nastaje problem. Baš kad se konvoj kamiona spremao da pođe, patrola Vermahta se pojavila, sa oružjem na gotovs. Na sreću, Alfin test vozač Pjetro Bonini (Pietro Bonini) bio je Švajcarac, i živeo je neko vreme u Berlinu. Govoreći samopouzdano na savršenom nemačkom i mašući bezbednosnom dozvolom, uspeo je da umiri komandira i spasi situaciju. Sto pedeset osam modela je odvezeno u garaže i ambare, kako bi bili sakriveni iza lažnih zidova ili gomila debala...kako bi sačekali bolja vremena.

 

rsz_fagioli-farina-fangio---1951.jpg rsz_berna-fangio-159---1951_eng.jpg

 

Lansiranje F1

Nedugo posle kraja rata, ti isti modeli Alfetta 158 su vraćeni u Portello i pažljivo obnovljeni i pripremljeni za povratak na trke, a trkanje je značilo pobedu, iako su staze i šampionati bili fragmentirani i s minimalnim uslovima za trku. Između 1947. i 1948. godine Nino Farina je osvojio prvo mesto na Velikoj nagradi nacija u Ženevi, Varzi je bio prvi u Velikoj nagradi Torina na stazi Valentino, a Tosi (Tossi) je bacio na kolena konkurente u Velikoj nagradi Milana. Poruka je bila sasvim jasna: Alfa Romeo je i dalje bio pobednički automobil. Velika nagrada Velike Britanije na stazi Silverstone 1950. bio je prva od osam trka koje su činile prvi Svetski FIA Formula 1 šampionat. Države koje su ratovale jedna protiv druge samo nekoliko godina pre su se udružile radi jedinstvenog sportskog događaja: u pitanju je bio istorijski trenutak. Ispostavilo se i da će biti istorijski trijumf za Alfa Romeo. Prva četiri mesta na početku zauzela su četiri modela Alfetta 158. Đuzepe ''Nino'' Farina (Giuseppe ''Nino'' Farina) osvojio je pol poziciju, najbrži krug i konačnu pobedu. Drugi je bio Luiđi Fađoli (Luigi Fagioli), a treći Reg Parnel (Reg Parnell). Prvi podijum F1 bio je pod monopolom brenda Alfa Romeo.

 

Tim 3 F

Kombinacija izvanredne brzine, upravljanja i pouzdanosti modela 158 učinila ga je vrhunskim postignućem automobilske tehnologije tog vremena. Kada je predstavljen 1938. godine imao je 1.5 motor sa kompresorom i 185 KS. U drugoj verziji, nakon rata, kompresor je postao dvofazni i motor je dostizao 275 KS, a do 1950. je dostizao 350 (pri 8.600 obrtaja). Zahvaljujući svojoj ekstremnoj lakoći, njegov odnos težine i snage bio je samo 2 kg / KS vrednost u skladu sa današnjim serijama super sportskih automobila.

 

Tehnička superiornost donosi pobede. Za medije, Farina, Fanđo i Fađoli bili su ''tim 3 F'', nepobedivi trio koji je ''razbijao'' sve rivale. Tri Alfa Romeo asa osvojili su sve Grand Prix trke na kojima su učestvovali, završivši na podijumu dvanaest puta i sa 5 najbržih krugova. Kao što je Đuzepe Buso (Giuseppe Busso), dizajner u Alfa Romeo kompaniji i saradnik Kolomba, rekao kasnije ''naš glavni problem bio je da se odlučimo koji bi od tri vozača pobediti u datoj trci.'' Trećeg septembra 1950. godine, na Velikoj nagradi Monce, Alfa Romeo je isprobao nove tehničke resurse modela Alfetta 159, koji su zapravo razvijeni za upotrebu u šampionatu sledeće godine. Nova Alfetta debitovala je pobedom. Za volanom bio je Nino Farina, koji je tako postao prvi svetski šampion Formule 1.

 

rsz_gp-tipo-158-“alfetta”---1939.jpg

 

Alfetta 159

Naredne godine, šampionat je odlučen tek u poslednjoj trci, na kraju dugog duela između brendova Alfa Romeo i Ferrari. Nakon 17 godina, fenomenalni motor Alfetta dostizao je kraj svog potencijala za budući razvoj, ali tokom trka 1951. tehničari su ipak uspeli da iscede poslednje kapi dodatne snage i dostignu prekretnicu od 450 KS. Zahvaljujući konačnom trudu, i izuzetno talentovanim vozačima, model 159 trijumfovao je na Velikim nagradama u Švajcarskoj, Belgiji, Francuskoj i Španiji, sa jedanaest finiša na podijumu i najbržim krugovima u svih sedam trka.

 

''Tri F'' i njihove pobede postale su legendarne i dovele su Alfa Romeo na platna bioskopa. Dva najvažnija italijanska producenta tog doba, Dino Delaurentis i Karlo Ponti (Dino De Laurentis; Carlo Ponti) odabrali su najveće zvezde tog vremena - Amedea Nacarija (Amedeo Nazzari) i prelepu Alidu Vali (Alida Valli) - za glavne uloge u ''Ultimo Incontro'' (''Poslednji susret''), film na stazama Formule 1 i kancelarijama tima Alfa Romeo Racing Team. Pisac Alberto Moravia takođe je radio na scenariju. Film je imao premijeru 24. oktobra 1951. i 4 dana nakon što je Huan Manuel Fanđo, koji je vozio legendarni model Alfetta 159, osvojio Veliku nagradu Španije i time postao svetski šampion. Druga pobeda zaredom. Alfa Romeo je osvojio prva dva svetska šampionata Formule 1 u istoriji...i tada je mogao da se povuče iz Formule 1 nepobeđen i posveti se umesto toga izradi nepobedivo prelepih putničkih i trkačkih automobila.

 

potpis.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', peta epizoda

''Gazele'' i ''Panteri'' kreću se ulicama Italije: Alfa Romeo sportske limuzine u službi zakona

 

rsz_episode_5_-__cover.jpg

  • Peta epizoda ''Storie Alfa Romeo'' serijala je smeštena u posleratnu Italiju, od obnove do ekonomskog procvata.
  • Tokom tih godina, Alfa Romeo je potvrdio svoj status legende: najbrži automobili na stazi i van nje, oni su postali statusni simboli kao i savršena vozila za državnu službu, u bojama državne policije i Karabinijera.
  • Od modela 1900 iz 1950. godine, do današnjeg modela Giulia, tokom godina policijske snage su koristile najznačajnije modele brenda Alfa Romeo.
  • Tokom tog istog perioda brend se razvio i modernizovao, otiskujući se na put masovne proizvodnje zadržao je šarm i toplinu koju mu daje izvrsna izrada.
  • Evolucija brenda je išla ruku pod ruku sa uspehom i prodaja je naglo porasla: model Giulietta - sa preko 177.000 prodatih primeraka od 1954. godine - postala je ''mezimica Italije'', a njen naslednik Giulia sa preko 570.000 prodatih primeraka smatra se simbolom Italije.

Automobili državne policije

U posleratnoj Italiji, Alfa Romeo automobili su bili legendarni. Dokazali su da su brži od svih drugih automobila, i na stazi i van nje. Bili su toliko moćni da su uvek pobeđivali, bez obzira na sve - kao dobro nad zlom. Imali su prave tehničke i simboličke karakteristike da postanu automobili koji su snaga državne policije. Veza između brenda Alfa Romeo i državne policije je zanimljiv mali deo istorije Republike.

Od 1950-ih naovamo, Alfa Romeo automobili su odabrani za zvanična vozila za odazivanje na hitne pozive. Zvali su ih ''volanti'' (leteći na italijanskom) i građani su se navikli da ih viđaju na ulicama, i uskoro su im dali druge nadimke: one koje je koristila državna policija su zvali ''Panteri'', a one koje su koristili Karabinijeri (italijanska žandarmerija) su zvali ''Gazele''. Dve metafore koje su isticale njihovu snagu i agilnost.

Prvi ''Panter'' je bio Alfa Romeo 1900 napravljen 1952. godine, a nadimak je bio inspirisan njegovom agresivnom siluetom.

Prva ''Gazela'' je ušla u upotrebu par godina kasnije. Najpoznatiji policijski automobil je bio model Giulia Super, ali je policija koristila mnogo drugih Alfa Romeo modela, praktično sve one najznačajnije, od modela Matta do Alfasud, Alfa 75, Alfetta, 156 i Giulia, model koji se danas koristi.

 

rsz_giulia-carabinieri_eng.jpg

 

Alfa Romeo je stil života

Istorija veze brenda i policijskih snaga teče paralelno sa pričom kako se Alfa Romeo razvijao tokom godina. Ova tema nas dovodi do još jednog protagoniste naše priče:

Oracija Sate Pulige (Orazio Satta Puliga), rođenog u Torinu, poreklom sa Sardinije, i strastvenog ljubitelja brenda Alfa Romeo.

 

rsz_orazio-satta-puliga-gp-159-giulietta-ti-giulia.jpg

 

Njemu dugujemo čuvenu frazu: ''Ima mnogo proizvođača automobila, a među njima Alfa Romeo zauzima jedno posebno mesto. To je neka vrsta zaraze, entuzijazma za prevoznim sredstvom. To je način života, poseban način osmišljavanja motornog vozila''. Imenovan za direktora dizajna 1946. godine, Sata Puliga je imao težak zadatak pred sobom: ne samo da je morao da izgradi sve što je bilo uništeno u ratu ispočetka, nego je trebalo i da transformiše zanatlijsku kompaniju u modernu proizvodnu silu, nastavljajući put koji je utabao Ugo Gobato (Ugo Gobbato). Sata Puliga je odmah počeo sa radom. Kada je on stigao, Alfa Romeo je proizvodio svaki mehanički deo u svojoj fabrici u Portelu u skladu sa strogim kriterijumima izvrsne izrade. On je racionalizovao proces, proizvodnju sekundarnih delova napravio je da bude eksterna i smanjivao je troškove. Istovremeno, počeo je da razmišlja o stvaranju novih masovno proizvođenih Alfa Romeo automobila, koji bi se pravili uz korišćenje najefikasnijih tehničkih i organizacionih metodologija koje su bile dostupne.

 

rsz_1900-polizia_eng.jpg

 

1900 - prvi ''Panter''

Model 1900 iz 1950. godine, koga je dizajnirao Sata Puliga, bio je prvi Alfa Romeo automobil sa volanom na levoj strani, i prvi koji je imao samonosivu karoseriju. Odustao je od tradicionalnih motora sa 6 i 8 cilindara i prešao na novu verziju sa 4 cilindra i aluminijumskom glavom cilindra, dve bregaste osovine sa lancem. Motor je imao samo jedan karburator nudeći odlične performanse i malo smanjenje konjskih snaga. 1900 je dostizao 80 KS. Bio je agilan i brz, kao što se očekuje od Alfa Romeo automobila, ali i veoma lak za vožnju. Drugim rečima, dizajniran je da cilja šire tržište. Slogan tokom njegovog pojavljivanja na tržištu je bio: ''Porodični automobil koji pobeđuje na trkama''. 1900 je takođe bio prvi Alfa Romeo automobil koji se proizvodio na montažnoj traci. Istinska revolucija: ukupno vreme potrebno za proizvodnju jednog vozila se smanjilo sa 250 na samo 100 sati. Ovaj novi pristup je doveo do neviđenog uspeha u prodaji: samo 1900 se prodao u više primeraka nego svi Alfa Romeo modeli proizvedeni do tog trenutka.

 

rsz_bat-7.jpg rsz_1900-m-matta.jpg

 

Ovaj uspeh je takođe bio rezultat pažljivog upravljanja ciklusom proizvodnje. Predstavljeno je nekoliko verzija visokih performansi (1900 TI, 1900 C Sprint i Super Sprint, kao i 1900 Super), koje su osvojile važna međunarodna takmičenja u svojoj kategoriji. Alfa Romeo je nastavio da sarađuje sa svojim proizvođačima karoserija: kompanija BAT (Berlinetta Aerodinamica Tecnica) je predstavila seriju koncept vozila koja su koristila mehaniku modela 1900, koju je kreirala kompanija Bertone a dizajnirao mladi Franko Skaljone (Franco Scaglione). Isti motor koji je imao model 1900 se koristio za model AR51, poznatiji kao ''Matta'': 4x4 vozilo koje je napravljeno da zameni posleratna terenska vozila Italijanske vojske.

 

rsz_giuseppe-luraghi.jpg

 

Milanski ljubitelj kulture, ali i boksa

Dok je sa modelom 1900 brend Alfa Romeo započeo put serijske proizvodnje, tek je sa modelom Giulietta istinski postao velika automobilska fabrika. Čovek koji se nalazio za upravljačem ove transformacije je bio Đuzepe Luragi (Giuseppe Luraghi). Rođen u Milanu, studirao je na Univerzitetu Bokoni (Bocconi), gde je trenirao plemenitu veštinu boks. Kad se priključio našoj priči već je imao reputaciju odličnog menadžera, sa velikim iskustvom iz kompanije Pirelli iza sebe. Od 1951. do 1958. godine bio je generalni direktor kompanije Finmeccanica, holding društva koje je kontrolisao Alfa Romeo. Nakon kratkog perioda provedenog u kompaniji Lanerossi, vratio se 1960. kao predsednik kompanije Alfa Romeo i ostaće na toj poziciji do 1974. Revnosan pisac, novinar i publicista, Luragi je takođe promovisao kulturne inicijative u okviru kompanije. 1953. godine, imenuje Leonarda Sinisgalija (Leonardo Sinisgalli), ''inženjera pesnika'' da stvori magazin koji bi uspostavio dijalog imeđu humanističke kulture, tehničkog znanja i umetnosti. Rezultat je nazvan ''La Civilità delle Macchine'' (Civilizacija vozila), a među njegovim piscima su bili Ungareti (Ungaretti) i Gada (Gadda).

 

rsz_portello-produzione-1900_eng.jpg

 

Pred početak procvata

Nakon što je stigao u Alfa Romeo, Luragi je napravio revoluciju u strukturi proizvodnje, pozvavši dizajnera Rudolfa Hrusku i Frančeska Kvaronija da reorganizuju industrijske procese. Shvatio je da je pred njima bila ogromna prilika: brend je imao izvanrednu vidljivost, njegove sportske pobede osvojile su milione ljudi i inspirisale njihove snove. Bilo je vreme da se taj uspeh prevede u prodaju. Ekonomski bum je bio tu iza ćoška, a automobili su bili najpoželjnija svojina: za Luragija, posedovanje modela Alfa Romeo moralo je da postane osobina onih koji su zaista uspeli u životu. Od elitnog proizvoda do predmeta želja: kompanija je sada usmerila sve svoje dizajnerske i industrijske resurse u tom novom smeru. Giulia je bila proizvod ove prekretnice u istorijatu brenda Alfa Romeo, automobil koji je dizajniran da pojača prodaju, ali u isto vreme i da potvrdi brendovu tehničku tradiciju i sportski duh.

 

rsz_giulietta-sprint.jpg

 

Giulietta, prva ''Gazela''

Novi model vraća nas na vezu između brenda Alfa Romeo i policijskih snaga. Prvi model ''Gazela'' Karabinjera bio je baš model Giulietta, dizajniran za patrole. Zapravo, ušao je u upotrebu već opremljen sa radio sistemom za komuniciranje sa centralom. Kao što kažu pripadnici italijanskih oružanih snaga, model ''Gazela'' podseća na samog vozača patrolnog vozila: brz je, agilan i jak. Ove karakteristike su odmah prenete na automobil. Kraća, tanja i lakša od modela 1900, Giulietta je povela Alfa Romeo u novi segment, za novu publiku. Nudila je moderan, skladan eksterijer i maksimalan komfor unutra, kao i izvanredno prianjanje na put, brz start i brzinu. Njen motor (potpuno od aluminijuma) isporučivao je 65 KS dostižući maksimalnu brzinu od 165 km/h.

 

rsz_giulietta-ti.jpg rsz_giulietta-ti-polizia_eng.jpg

 

Na Sajmu automobila u Torinu 1954. godine Giulietta je debitovala u kupe verziji. Giulietta Sprint, u izradi Bertonea, bila je nisko spušten, kompaktan, agilan, mali automobil koji je postao instant klasik. Treba napomenuti da je sportska verzija zasnovana na standardnoj: to je bio nesvakidašnji (a uobičajen za Alfa Romeo) izbor, koji je par godina kasnije ponovo ponudio model Giulia Quadrifoglio. Giulietta je bila sjajan uspeh, postavši toliko popularna da su je zvali „mezimica Italije“. A njeni prodajni rekordi bili su podjednako izvanredni: preko 177.000 primeraka.

 

rsz_giulia-polizia_eng.jpg

 

Giulia, revolucija

Samo revolucionarno vozilo može da  oduzme prvo mesto modelu Giulietta. Sata Puliga je to dobro znao, a njegov tim (Đuzepe Buso, Ivo Koluči, Livio Nikolis, Đuzepe Skarnati i tester Konsalvo Sanesi) se bacio na posao, kako bi izradio vozilo koje je definitivno bilo daleko ispred svog vremena. Giulia je bila jedno od prvih vozila na svetu s drugačije oblikovanom osnovnom strukturom. Prednji i zadnji delovi su dizajnirani tako da upijaju udare, a kabina je bila izuzetno čvrsta kako bi zaštitila putnike i vozača: u pitanju su rešenja koja su tek dosta kasnije postala obavezna.

 

1.6 motor sa dve bregaste osovine predstavljao je evoluciju 4-cilindričnog motora od 1.3 litra, a isticao se zbog izduvnih ventila koji su hlađeni natrijumom. Dizajn modela Giulia je takođe bio i revolucionaran. Kompaktan, sa dobrim proporcijama prostora i jedinstvenim stilom. Nizak prednji deo i skraćen zadnji deo inspirisani su aerodinamikom. Kada se automobil pojavio, njegov slogan opisao ga je kao automobil koji je ''dizajnirao vetar''. Zahvaljujući inovativnom radu na razvoju u vetro-tunelu, koeficijent čeonog otpora (Cx) modela Giulia bio je izvanredan za to vreme: samo 0.34. Vozilo je bilo izuzetno uspešno: prodato je u više od 570.000 primeraka (više nego trostruko u odnosu na model Giulietta). Giulia je postala jedan od simbola Italije.

 

Posetioci muzeja Alfa Romeo u Arezeu mogu da obiđu sobu posvećenu brendu Alfa Romeo u svetu filma. Ona prikazuje mnoge pojave grandioznih vozila, ali Giulia je neosporiva zvezda tog šoua jer se pojavila u mnogim ''poliziotteschi'' filmovima snimljenim u tom periodu - počeli su kao niskobudžetni, a kasnije su postali kultni filmovi. U tim filmovima gde se ''policajci i lopovi'' sukobljavaju, Giulia se često pojavljuje i kao policijski automobil i kao vozilo za bekstvo.

 

potpis.png

 

 

Bacite pogled i na temu:

Polizia Italiana

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', 6. epizoda:

Duetto, italijanski pauk osvaja Holivud

 

rsz_story_6_-_cover.jpg

  • Model Giulietta Spider prikazan je u italijanskim filmovima sa početka 60-ih godina prošlog veka, režiranih od strane Felinija i Antonionija: ovo su bile probe pre nego što je harizma ''napravljenog u Italiji'' (Made in Italy) osvojila Holivud i SAD.
  • Njen naslednik i potomak je osvojio Stiva Mekvina, Dastina Hofmana i Muhameda Alija: Alfa Romeo Duetto je bio neodoljiv.
  • Veran tradiciji brenda Alfa Romeo, ovaj model je bio mnogo više od lidera u stilu: bio je izuzetno elegantan i takođe sposoban da pruži uzbudljiva i zadovoljavajuća iskustva vožnje.
  • Četiri generacije, preko 124.000 primeraka proizvedenih tokom 28 godina: model Duetto je imao najduži životni vek od svih Alfa Romeo modela.

Holivudska sudbina
''Bio je veoma veličanstven automobil. I veoma lep''. Ovo je jedan izuzetni gospodin vozač rekao o modelu Duetto: legendarni Stiv Mekvin tokom leta 1966. godine, kada je bio pozvan od strane magazina Sports Illustrated da isproba italijanski roudster, zajedno sa drugim ''brzim drugarima''. Model koji je vozio je bio jedan od prvih modela Alfa Romeo 1600 Spider koji je pristigao u SAD, nakon premijere na Sajmu automobila u Ženevi par meseci ranije. U par reči, Mekvinova ocena je sažela suštinu modela Duetto i jedinstvenost Alfa Romea: užitak u vožnji i čista lepota.
 

rsz_portello_plant-guidobaldo-trionfi-spider_1600-1966_eng.jpg

 

Tehnički, njegovo mišljenje ima autoritet. Stiv Mekvin je bio kolekcionar superautomobila i vrstan vozač, koji je bio drugi u svojoj kategoriji u trci ''Sebring 12 Hour'' 1970. godine, u paru sa Piterom Revsonom. Godinu dana kasnije, mladi Dastin Hofman je vozio Duetto pri punoj brzini uz muziku Sajmona i Garfankla u filmu ''The Graduate'' (Diplomac). Kultne slike koje su ostale uklesane u istoriji filma dovele su do niza ponuda, gde je Duetto viđen kako se vozi u stotinama filmova i TV priča, i sam postajući deo kulta. Kada je svetski šampion u teškoj kategoriji, Muhamed Ali imao Duetto: kopirajući svoj poznati moto ''Leti kao leptir, bodi kao pčela'', tražio je da njegove tablice imaju natpis ''Ali Bee'' (Ali Pčela). Tako je Duetto postao međunarodna zvezda. U međuvremenu, hajde da se vratimo nazad kroz vreme, korenima modela Duetto...tehničkoj inovaciji modela Giulia i harizmi modela Giulietta Spider.

 

Rođena da otkrije Ameriku

Priča modela Giulietta Spider takođe ima jednog Hofmana kao glavnog junaka. Ne glumca Dastina, već biznismena Maksa Edvina Hofmana: bivšeg trkača, koji je zbog širenja nacizma pobegao iz Austrije u SAD, gde je za nekoliko godina postao glavni američki uvoznik evropskih automobila. Maks je bio više od prostog trgovca: on je imao izuzetno stručno znanje o tržištu. Pružao je savete za komercijalne politike tražeći specifične modele, predlažući varijacije u stilu - i doprinoseći stvaranju nekih od najomiljenijih sportskih automobila ikada napravljenih. Jedan od njih bio je Giulietta Spider. 

 

rsz_giulietta-spider-shipping_to_us.jpg

 

Ta dama postala je opsesija Hofmana. Počeo je da se raspituje o njoj u Alfa Romeu 1954. godine, odmah nakon pojave modela Giulietta Sprint. Verovao je da  bi to bio savršen automobil za obalu Pacifika, ubeđen da bi svako u Holivudu hteo takav automobil. Toliko je bio uveren u uspeh modela da je rekao da je spreman da kupi nekoliko stotina, čak i pre nego što je video konačni dizajn!

 

Prelepa mlada dama
Hofman je uspeo da ubedi Frančeska Kvaronija i Rudolfa Hrusku, i projekat je pokrenut. Takmičenje u stilu je počelo između dva tadašnja dizajnera: Bertonea i Pinina Farine. Bertone je osmislio ekstremnu ideju, ćerku koncepta ''2000 Sportiva'' Franka Skaljonea: špicast prednji deo, i prednja svetla i zadnja ''peraja'' koja se utapaju u konturu modela. Predlog Pinina Farine dizajnirao je Franko Martinengo i odabran je zbog elegancije i klasične ravnoteže oblika.
 

rsz_giulietta-spider-prototype1955_eng.jpg

 

„Prelepa mlada dama“ što je bio nadimak Pinina Farine za model, započela je sa panoramičnim vetrobranskim staklom i klizećim počnim prozorima. Takođe, model nije imao kvaku na unutrašnjoj strani vrata: umesto toga, kanap je aktivirao otvaranje vrata. Tek kasnije je uvedeno tradicionalno vetrobransko staklo, uz spuštajuće bočne prozore, postavljene panele vrata, krov na sklapanje, kvake i nove enterijere. Čisto sportski koncept, što su potvrdile njegove izuzetno briljantne performanse. Spider je nasledio motor modela Giulietta: motor od 1.290 kubika sa četiri cilindra u redu, koji je isporučivao 65 KS i omogućavao maksimalnu brzinu od 155 km/h. Snaga je nastavila da se povećava u naknadnim verzijama, počevši sa modelom Spider Veloce as 80 KS iz 1958. Fleksibilna, mlada i brza. I prelepa. Giulietta Spider bila je zvezda velikog platna: Felini joj je dao ulogu u ''La Dolce Vita'', Antonioni ju je odabrao kao automobil Alejna Delona u ''Pomračenju''. Postala je statusni simbol: obožavana kod poznatih, priželjkivana od strane svih.

 

rsz_giulietta-spider-veloce-1956.jpg

 

Proizvedeno u Italiji
Došlo je vreme kada je trebalo da se napravi naslednik za model Giulietta Spider. Luragi i njegov tim bili su svesni da pravljenje odličnog automobila neće biti dovoljno: potrebna je ista harizmatična aura. Njegovo predstavljanje mora da bude glavni događaj: svečana ceremonija, negde između dočeka i krunisanja.
 

rsz_spider-1600_launch_on_raffaello_ship-1966_eng.jpg

 

Alfa Romeo je želeo nešto veliko. Tako je za pokretanje u SAD organizovao transatlantsko luksuzno krstarenje i pozvao najekskluzivnije poznate ličnosti iz šoubiznisa, sporta i mode. Tu je bilo je 1.300 poznatih ličnosti, kao što su Vitorio Gazman, Rozela Falk i operska pevačica Ana Mofo. Italijanski kruzer Rafaelo plovio je iz Đenove ka Njujorku, sa pauzom u Kanu zbog filmskog festivala. Sve vreme tokom krstarenja, na komandnom mostu broda su ekstravagantno prikazana tri primera novog Spider-a: jedan zeleni, jedan beli i jedan crveni. Naglašavajući tako italijansko poreklo svog proizvoda, Alfa Romeo je bio pionir trenda ''Made in Italy'' skoro deset godina pre njegovog buma.

 

Tehnički deo nasleđa modela Giulia
Alfa Romeo Spider 1600 napravljen je na bazi modela Giulia, sa međuosovinskim rastojanjem koje je smanjeno na 2.250 mm; njegova mehanika pripada osavremenjenom modelu Giulia Sprint GT Veloce  (evolucija Sprint GT-a). Prilikom predstavljanja, Duetto je bio opremljen klasičnim četvorocilindričnim motorom sa dvostrukim cilindrima od 1.570 cm³, od lakog aluminijuma koji može da generiše 108 KS i sa težinom praznog vozila manjom od 1.000 kg. Najveća brzina mu je bila 185 km/h.

 

rsz_1600-spider-1966.jpg

 

''Duetto'' ili ''Sipina kost''? 
Pronalazak imena modela je bio priča za sebe. Organizovano je nagradno takmičenje zajedno sa svim evropskim dilerstvima. ''Duetto'' je pobedio, ali nastao je problem sa autorskim pravima (zbog čokoladnog biskvita sa istim imenom), i zbog toga se automobil pojavio na tržištu pod nazivom Alfa Romeo Spider 1600.
 

rsz_spider-1600_name_contest_flyer_eng.jpg

 

Naziv Duetto ostao je u pozadini, ali je sačuvan u sećanjima ljubitelja, i postao je nadimak za sve generacije automobila. Bilo je i drugih: model 1966 Spider prvi u seriji, i poslednje remek-delo Batiste Pinina Farine, imao je nadimak ''Sipina kost'' zbog svog elipsoidnog oblika, sa oblim prednjim delom i visokim, izbočenim bokovima, i vrlo niskom linijom prozora. Drugi nadimak je iz 1969. godine ''Coda Tronca'', ili ''Kratki rep'', koji se isticao aerodinamičnim oblikom zadnjeg dela. 

 

rsz_1750-spider-veloce-1969.jpg

 

Treći je ''Aerodinamica'' iz 1983. godine, nazvan po dugim testiranjima u vazdušnom tunelu. Godine 1989. stigla je poslednja generacija, takozvana ''IV serija''. Automobil glatkog i fino oblikovanog izgleda, praktično povratak korenima.

 

rsz_spider-20i-quadrifoglio-verde-1989.jpg

 

Četiri generacije, više od 124.000 modela za primer proizvedenih tokom 28 godina: najduži vek jednog Alfa Romeo modela.

 

rsz_spider-16-1990.jpg

 

potpis.png

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', 7. epizoda:

Revolucija oblika i boja: modeli 33 Stradale, Carabo i Montreal

 

rsz_cover_hd.jpg

  • Genijalnost i snaga, umeće i hrabrost u izboru materijala, stil koji spaja tehnološke inovacije i kreativnost: to su sastojci dizajna modela Tipo 33.
  • Dizajn je nastao iz takmičarskog duha koji daje život u svaku kreaciju Alfa Romea. Taj isti duh dao je rezultat u mnogim trkačkim pobedama, i stvorio je dva ''neidentična blizanca'': modele 33 Stradale i Carabo.
  • Model 33 Stradale dizajnirao je Franko Skaljone (Franco Scaglione) model koji predstavlja sintezu svog tehničkog iskustva i kreativne hrabrosti: remek-delo u kome su stilske inovacije spojene sa težnjom ka aerodinamičnosti i funkcionalnosti.
  • Bertoneov Marčelo Gandini (Marcello Gandini) dizajnirao je model Carabo, a njegove futurističke osobine i pažnja posvećena bojama čine ga automobilom sutrašnjice. Isto takvo istraživanje kolorita nastavljeno je i sa modelom Montreal.
  • Ove godine je 50. godišnjica modela Montreal. Predstavljen je 1967. godine u neuobičajenoj zelenoj boji predstavljajući ''najveće dostignuće modernog čovečanstva kada je reč o automobilima''.

Automobil kao simbol jednog perioda

Svetla kao ''oči'', prednji hladnjak kao ''usta'', prednji deo kao ''lice'' - i naravno, automobil kao ''telo sa ramenima'' i ''kukovima'' koje prate konture blatobrana. Ove antropomorfske sličnosti se koriste i danas. Kako su nastale, i zašto?

 

rsz_33_2-coupè-speciale-1969.jpg

 

Prvi automobili bili su kočije bez konja, bez posebnih ukrasa. Počevši od 1930. ''proizvođači kočija'' (eng: coachbuilders, ime koje se koristi i danas) postali su stručnjaci za rad sa metalom. Oni oblikuju ploče metala ručnim radom direktno na drvenom ramu, praveći istinski jedinstvene modele sa zaokruženim, senzualnim linijama za koje se čini da teže organskom idealu. Sa razvojem industrijske proizvodnje oblici su pojednostavljeni jer oprema za pravljenje šablona iz tih vremena nije omogućavala previše prefinjenosti i trodimenzionalnosti.

U jednom trenutku, kasnih 1960-ih, dve stilske inspiracije su se primetno razdvojile. Razlika između ''antropomorfskog automobila'' i ''automobila sutrašnjice'' jasno je predstavljena u modelima 33 Stradale i Carabo - dvoma Alfa Romeo modelima koji su izrađeni na istoj tehničkoj osnovi.

 

Zasnovani na istoj platformi

 

rsz_33-stradale-1967_2.jpg

rsz_33-stradale-1967_4.jpg

 

Modeli 33 Stradale i Carabo nisu mogli više da se razlikuju. Jedan je bio sav u nervima i žilama, kao sportista u sred takmičenja; drugi, sav u pravim linijama i uglovima sa ciljem da pogodi suštinu mobilnosti i povede je u budućnost. To nisu bile samo dve interpretacije, bila su to dva različita sveta. Zajednička tehnička osnova ovih automobila predstavlja sintezu 50 godina trkačkog iskustva brenda Alfa Romeo. Genijalno i temeljno planiranje, umeće i hrabrost u odabiru materijala, stil koji je spajao tehnološke inovacije i kreativnost: to su bili sastojci dizajna modela Tipo 33.

 

Želja za takmičenjem

 

rsz_luraghi-zeccoli-a-balocco-1969_eng.jpg

 

Sve ovo potiče iz želje za takmičenjem, koja nikada nije nestala. Godine 1964. Đuzepe Luragi (Giuseppe Luraghi), tadašnji predsednik Alfa Romea, osetio je da je vreme za zvanični povratak. Kako bi ponovo pokrenuo trkački tim kupio je Autodeltu, kompaniju iz grada Udine koja je već bila privilegovani partner u proizvodnji TZ-a. Zajedno sa Autodeltom, Karlo Kiti (Carlo Chiti), koji je radio u fabrici Portello od 1952. do 1957. godine, takođe se vratio u Alfa Romeo, postavši vođa zvaničnog tima. Iste godine, projekat 33 je počeo. Luragi je tražio od svog tima da naprave automobil koji će moći da se takmiči sa ''današnjim klasama'' u ostvarivanju uspeha u javnosti i medijske pažnje: na Svetskom šampionatu sportskih automobila i vremenski ograničenim trkama.

 

Autodelta

 

rsz_autodelta-1968.jpg

 

Sredinom 1960-ih Autodelta se preselila u Settimo Milanese - bliže Alfa Romeo fabrici, ali pre svega, bliže stazi za testiranje Balocco. Prvi Tipo 33 okvir koji je dizajnirao Alfa Romeo stigao je u radionice Autodelte 1965. godine. Imao je asimetričnu strukturu cevi u obliku slova ''H'', napravljenu od aluminijumske legure sa integrisanim internim rezervoarima za gorivo. Na prednjem panelu, struktura od magnezijuma pruža optimalnu potporu za prednje vešanje, hladnjake, sisteme za skretanje i papučice. Jedinica za motor i osovinu je postavljena longitudalno u centralnoj poziciji u zadnjem delu. Karoserija je izrađena od staklenog vlakna, kako bi se ukupna masa automobila ograničila na 600 kg - minimalnu propisanu težinu. Još jednom, lakoća je bila tajno oružje Alfa Romea.

 

Pobeda na svetskim šampionatima trkačkih modela 1975. i 1977. godine

 

rsz_giulia-tz-1963.jpg

 

Kratki periodi razvoja bili su nerealni za tako ambiciozan (i inovativan) projekat. Skoro dve godine će proći pre nego što će 33 postati spreman za trke. Za prve testove, automobil je opremljen 4-cilindričnim motorom zapremine od 1.570 cm³ iz modela TZ2; u međuvremenu, razvijen je potpuno nov motor, 8-cilindrična V konfiguracija, sa kapacitetom od dva litra i snagom od 230 KS u vreme prvog pojavljivanja. Prvi 33 koji se trkao imao je nadimak ''Periscopica'', zbog otvora za vazduh koji se otvara iznad zaštitnog kaveza.

Vremenski ograničene trke u mestu Fléron, u blizini Liège, odabrane su za njegovo prvo predstavljanje. Vozač je bio glavni test vozač u kompaniji Autodelta Teodoro Zekoli (Zeccoli). Nakon godina pažljive pripreme, 33 je ušao u svet takmičarskog moto-sporta 12. marta 1967. i odmah je počeo da niže pobede u dugoj seriji pobeda na najprestižnijim stazama. Ovaj niz pobeda, uključujući i one na Svetskom šampionatu za trkačke modele 1975. i 1977. godine čini model 33 svetskim liderom.

 

Aristokrata iz Firence koji je želeo da bude dizajner

 

rsz_tz2-sede-autodelta-1965.jpg

 

Kada je Alfa Romeo odlučio da proizvede model 33 u izuzetno malim količinama za određene pojedince, morao je da mu pruži novi izgled koji će doneti sportski karakter modela na putevima. Projekat je poveren Franku Skaljoneu. Skaljone je rođen u Firenci kao dete drevne aristokratske porodice, studirao je aeronautičko inženjerstvo dok nije regrutovan u vojsku. Onda je otputovao na libijski front, i zarobljen je u Tobruku. Vratio se u Italiju krajem 1946. godine. Odlučivši da ne nastavi svoje studije, odabrao je da postane dizajner automobila: prvo kod Pinina Farine, onda kod Bertonea, i kasnije radeći kao frilenser. Skaljone je svo svoje tehničko znanje i kreativnu smelost uneo u dizajn modela 33 Stradale, i rezultat je bilo remek-delo u kome se inovacija spaja sa težnjom ka aerodinamičnosti i funkcionalnosti.

 

Model 33 Stradale

 

rsz_33-stradale-1967_1.jpg

rsz_33-stradale-1967_3.jpg

 

Hauba modela 33 Stradale otvara se u potpunosti kako bi se omogućio lakši pristup mehaničkim komponentama. Prvi put na automobilu koji je smeo da se vozi na ulicama, ''elytra'' vrata, sa visinom manjom od metra omogućila su lakši ulazak u vozilo. Jedine razlike između trkačke verzije su produžetak međuosovinskog rastojanja za 10 cm i čelični okvir umesto aluminijumskog. Motor je isti kao i u modelu Tipo 33 i napravljen je u potpunosti od legura aluminijuma i magnezijuma, sa indirektnim mehaničkim ubrizgavanjem i suvim ''dry-sump'' podmazivanjem. Distribuciju obavlja dvostruko bregasto vratilo postavljeno iznad motora, sa dva ventila i dve svećice po cilindru. U tako laganom automobilu njegovih 230 KS značilo je da može da dostigne maksimalnu brzinu od 260 km/h, sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 5.5 sekundi.

 

Premijera u Monci

Automobil je zvanično izašao na tržište 1967. godine na Sajmu automobila u Torinu, ali je predstavljen nekoliko nedelja pre toga entuzijastičnoj publici stručnjaka. Desetog septembra 1967. Italijanski Gran Pri, deveta runda Svetskog vozačkog šampionata Formule 1, održan je u Monci. Taj GP ostao je zapamćen zbog epskog preokreta koji je Džim Klark izveo protiv Džeka Brabama - i zbog debija jednog od najlepših sportskih automobila ikada napravljenih. Kada se pojavio, model 33 Stradale bio je najskuplji sportski automobil na tržištu, i tada se prodavao po ceni od skoro 10 miliona italijanskih lira, u poređenju sa 6-7 miliona, koliko su koštali njegovi najprestižniji rivali. Samo 12 modela sa Skaljoneovom karoserijom je proizvedeno. Njihovi kupci su tada napravili najveće investicije u životu: oni su danas skoro neprocenjive vrednosti.

 

Automobil - svemirski brod

 

rsz_1900c52-disco-volante-1952.jpg

 

Model 33 Stradale predstavlja otelotvorenje koncepta ''antropomorfskog automobila''. Međutim, potraga za stilom takođe je odvela Alfa Romeo i u drugim smerovima. Ideja ''automobila budućnost'', analognog svemirskom brodu, pojavića se 1950-ih zahvaljujući dizajnu ''Disco Volante'' (''Leteći tanjir'') koji je izradio Touring: pauk, plod naprednog istraživanja aerodinamike, sa branicima koji su zaobljeni sa strane, spojenim sa niskim, glatkim telom automobila. ''Automobil iz snova'' predstavljen je na Sajmu automobila u Parizu 1968. godine, i predstavljao je evoluciju radikalne ideje: model Carabo, koga je za Bartonea dizajnirao Marčelo Gandini, koji je tada imao samo 30 godina.

 

Neidentični blizanac: model Carabo

 

rsz_33-stradale-1967_carabo-1968.jpg

rsz_carabo-1968_1.jpgrsz_carabo-1968_2.jpg

 

Carabo je zasnovan na mehanici modela 33 Stradale, koga su tada koristili drugi dizajneri za jedinstvene modele kao što su bili Iguana Đorđeta Đuđara (Giorgetto Giugiaro), model 33 Special Coupé, Cuneo Pinina Farine, i Bertoneov Navajo. Visina je bila ista, ali su oble linije nestale. Sve u modelu Carabo bilo je oštrih crta, od klinastog dizajna do makazastih vrata. Ime Carabo inspirisano je Carabusom auratusom, insektu svetlo-metalik boje. Iste boje se koriste za karoseriju automobila: svetleća zelena sa narandžastim detaljima. Od tada, Alfa Romeo je počeo da daje posebnu pažnju ekstravagantnim bojama i posebnim tehnikama farbanja, kako bi istakao još više jedinstvenost brenda. Isto ispitivanje kolorita nastavilo se sa modelom Montreal.

 

Model Montreal

 

rsz_montreal-1970.jpg

 

Godine 1967. narodi celog sveta predstavili su svoja najveća tehnička i naučna postignuća na Međunarodnom i univerzalnom ekspou u Montrealu (International and Universal Exposition). Od brenda Alfa Romeo se tražilo da osmisli tehnološki simbol ovog ekspoa - model koji će predstaviti ''najviše ciljeve modernog čoveka kada su u pitanju automobili''.

Sata Puliga i Buso tražili su pomoć od Bertonea, koji je zadužio Gandinija da osmisli izgled i enterijere. Rezultat je bio izvanredan uspeh. Posetioci iz Severne Amerike su vrlo cenili eleganciju i sadržaje automobila. Uz odobrenje javnosti, razvijena je standardna verzija, koja je promovisana na Sajmu automobila u Ženevi godine 1970. Za razliku od originalnog koncepta ovaj model Montreal imao je V8 motor zasnovan na onom iz modela Tipo 33, sa povećanim kapacitetom od 2.6 litra, i ograničen na 200 KS. Model je impresivan zbog svoje izvanredne palete boja, kako pastelnih tako i metalik: od zelene (prethodno korišćene za predstavljanje automobila) do srebrne, i od narandžaste do zlatne.

 

rsz_navajo-1976.jpg

 

Istraživanje kolorita je tradicija brenda Alfa Romeo, kojoj ćemo se vratiti u budućim epizodama ovih priča. Ista tradicija se nastavlja i danas, u novoj paleti boja koje su u ponudi: Red Villa d'Este, Ocher GT Junior i Montreal Green. Ove nijanse inspirisane su 110-godišnjom istorijom brenda, i posvećene su nekom od njegovih najslavnijih modela.

 

potpis.png

 

 

 

Edited by neshaoct
dodao YT video

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', 8. epizoda

Dizajn, sportski duh i inovacije: model 156 autentični uspeh brenda Alfa Romeo

 

rsz_cover_.jpg

  • Milion ljudi u dilerstvima kada je predstavljen i više od 680.000 prodatih primeraka ukupno: podaci su koji pokazuju da je 156 jedan od najvećih uspeha brenda Alfa Romeo.
  • Predstavljen je 1997. godine i brzo je osvojio kupce i kritičare i odneo prestižnu nagradu ''Automobil godine'' 1998.
  • Model 156 bio je izvanredna kombinacija snage, inovacija i klasike, ali je pritom i oživeo hromatska istraživanja koja su bila deo upečatljivih karakteristika modela Carabo i Montreal.
  • U pitanju je takođe bio revolucionaran automobil iz tehničke perspektive, sa inovacijama koje su ga pretvorile u novu vrstu sportskog automobila, koji kombinuje snagu, lakoću i kontrolu: večne odlike genetskog koda Alfa Romeo brenda.
  • Prelep, uzbudljiv i rođeni pobednik: za 10 godina šampionata Gran Turizmo osvojio je 13 titula.

Limuzina sa sportskim srcem

Skoro milion ljudi posetilo je dilerstva u nedelju kada su održana ''otvorena vrata''. Više od 100.000 porudžbina za nekoliko meseci. 680.000 ukupno prodatih primeraka od 1997. do 2005. godine. Ove brojke čine model 156 jednim od najuspešnijih AR modela u istoriji. Alfa Romeo 156 predstavljen je svetskim medijima 1997. u Centro Cultural de Belem u Lisabonu. Namere kompanije bile su jasne: da napravi limuzinu koja kombinuje stil, izvrsnost i savršeno dinamično rukovanje, sa savršenom ravnotežom između performansi i upravljanja. Formula proizvoda koja je 100% Alfa Romeo. Cilj je bio vrlo ambiciozan - i rezultat je bio jedan od najboljih automobila sa pogonom na prednjim točkovima ikada napravljenih.

 

Alfa Romeo i pogon na prednje točkove

Prvi automobili bili su pravljeni sa pogonom na zadnjim točkovima - ali od početka, hipoteza pogona na prednjim fascinirala je dizajnere. Ideja je pala na pamet Alfa Romeo dizajnerima u prvom posleratnom periodu. Sata Puliga (Satta Puliga) i Buso (Busso) su bili uvereni da ovo rešenje ima potencijala, i počeli su razvojni program koji je za cilj imao da učini model 1900 prvim vozilom sa pogonom na prednje točkove ovog brenda. Međutim, kompanija je odlučila da ode u drugom pravcu: početkom 1950-ih razmatrala se ideja pravljenja manjeg Alfa Romeo modela sa pogonom na prednje točkove, što je dovelo do proučavanja raznih vrsta pogonskih sistema.

 

rsz_centro-stile_96-vetturetta-v-style-model_eng.jpg

 

Nijedan od ovih projekata nije dostigao fazu industrijalizacije. Međutim, odluka je samo odložena. Alfa Romeo je odlučio da proširi svoju gamu sa modelom pored Giuliette: kompaktan model u stilu ''punom parom napred'', koji će pojačati prodaju. Umesto toga, novi projekat je poveren Rudolfu Hruski, ''ocu'' različitih verzija modela Giulietta. Alfa Romeo mu je dodelio dvostruku odgovornost: da u isto vreme dizajnira novi automobil i fabriku gde će se on praviti. Tako je nastao Alfasud, prvi Alfa Romeo model sa pogonom na prednje točkove.

 

rsz_alfasud-1972_1.jpg

 

Alfasud je nastao kako ''na praznom papiru'' tako i ''na zelenim poljima''; bio je to redak slučaj da se fabrika automobila projektovala i pravila kako bi proizvodila konkretan model. Automobil nije imao tehnička ograničenja kojih je morao da se drži, sem da bude veran ciljevima proizvoda. ''Očigledno je morao da ima pogon na prednje točkove. I morao je da bude luksuzni potkompaktni model, automobil sa pet sedišta i vrlo velikim prtljažnikom.'' Tako je Hruska opisao projekat nekoliko godina kasnije.

 

rsz_alfasud-turin-exposition-1971_eng.jpg

 

Bokser motor od 1.2 litra je bio izabran umesto 4-cilindričnog motora sa linijski postavljenim cilindrima, jer je niži i pogodniji za aerodinamičan profil. Struktura automobila sa ''dvostrukom zapreminom'' koja je bila osmišljena tako da pobošlja i pristup prtljažniku zapremine 400 litara, zahvaljujući činjenici da je rezervoar smešten ispod zadnjeg sedišta, umesto između sedišta i dela za prtljag. Ovo je omogućilo inovativan, funkcionalan i bezbedan pristup koji je odmah naširoko imitiran. Alfasud je bio prvi važni zahtev koju je preuzeo Đorđeto Đuđaro (Giorgetto Giugiaro) i pokazalo se da je veliki komercijalni uspeh. Kako bi se ispoštovala sva ograničenja prostora i veličine, mladi stilista je osmislio osobinu ''high tail'' (visok rep) i povezao ga sa aerodinamičnim prednjim delom jednostavnom pravom linijom.

Alfasud  je počeo da se proizvodi 1972. godine, što je godina kada je proizvodnja brenda premašila milion primeraka od osnivanja. Alfasud će skoro dostići ovaj rekord samostalno, sa 900.925 primeraka proizvedenih između 1972. i 1984. (a da ne pominjemo verziju Sprint). Postao je najprodavaniji Alfa Romeo automobil.

 

Od racionalizacije proizvodnje do centralizovanja brenda

Godine 1986. IRI (državni vlasnik kompanije Alfa Romeo od 1933.) prodao je brend grupi Fiat - i, kao i u svim procesima industrijske integracije prvih nekoliko godina posvećeno je uglavnom racionalizaciji proizvodnje i lanaca snabdevanja. Godine 1980. glavna reč svih proizvođača automobila bila je ''sinergija''. Procesi i proizvodi bili su sve više i više standardizovani. Mnoge komponente su se koristile na više modela zbog troškova. Dizajneri su morali da poštuju stroga ograničenja (kao što je veličina vrata), što je prigušilo kreativnost. Narednih godina, pravila su relaksirana. Kupcima se nije dopala prevelika homologacija, i počeli su da traže automobile koji su bili upečatljiviji. Ličnost brenda povratila je svoj izgubljeni značaj, što je uticalo na izbor javnosti. Ova prekretnica promenila je istoriju dizajna automobila na kraju veka.

 

Sportska vožnja, visoke performanse, inovacija (i stil)

Za Alfa Romeo, to je značilo povratak na početke. Prvi veliki korak bilo je ponovno uvođenje upečatljivih karakteristika brenda pomoću oživljavanja tima Alfa Corse, slavnog trkačkog tima u kome je Enco Ferari (Enzo Ferrari) napravio svoje prve korake. Godine 1993. model 155 GTA učestvovao je u DTM šampionatu u Nemačkoj, i vozio ga je Nikola Larini (Nicola Larini) - koji je bio prvi u 11 od 20 trka, vrativši Alfa Romeo i to prvi put na Nirburgring podijum.

 

rsz_alfa-romeo-164-1987.jpg

 

Doprinos dizajna bio je veliki. Model 164 iz 1987. godine, prvi brendov glavni automobil sa pogonom na prednjim točkovima, dizajnirao je Pininfarina...ali od tada, uloga internog dizajnerskog centra Centro Stile Alfa Romeo počela je da postaje sve važnija. U Areseu, tehnologije su se menjale, ljudi su se menjali, i proces se menjao. Novi sistemi koji su radili uz pomoć računara uvedeni su za dizajniranje i izradu prototipa. Tim Centro Stile je uključen u dizajnerske platforme, i učestvovao je i u izborima tehnologije - na kraju krajeva, ono što je funkcionalno mora takođe i da bude lepo, i obratno. Forma i suština uvek idu zajedno: to je ona ''neophodna lepota'' brenda Alfa Romeo.

 

rsz_alfa-romeo-gtv-1994.jpg

 

Dizajniranje nove game

Centro Stile nije napravio samo stil modela...dizajnirao je celu gamu. I nekoliko godina kasnije san je postao stvarnost. Godine 1995. brend je uneo originalni model sa dvostrukom zapreminom, 145 u C segment, i naredne godine njemu se priključila i verzija sa dve i po zapremine (model 146). GTV i Spider sportski automobili su došli sledeći, izrađeni u saradnji sa Pininfarinom.

 

rsz_alfa-romeo-145-and-146_eng.jpg 

rsz_1alfa-romeo-spider-1994.jpg

 

Prava prekretnica bio je model 156.

Stil modela 156 bio je izvanredna kombinacija snage, inovacije i klasike. Prednji ''štit'' je povratio svoj dominantni karakter i prebacio svoje linije na haubu. Kada se posmatra spreda, blatobrani su ''grabili točkove'', isijavajući snagom i kontrolom na putu. Veza između staklenih i metalnih površina podsećala je više na kupe nego na limuzinu. Kvake zadnjih vrata su nestale, i bile su skoro nevidljivo integrisane u okvire prozora, a čisti bokovi su naglašavali gipki i dinamični profil automobila. ''Izgleda kao da se kreće čak i kad stoji mirno'', komentarisao je de Silva.

 

rsz_alfa-romeo-156-1997_2.jpg

 

Model 156 se vratio onoj vrsti hromatskog istraživanja koje je prethodno moglo da se vidi na modelima Carabo i Montreal. Alfa Romeo dizajneri pronašli su inspiraciju u kolekciji muzeja, istoj zgradi u kojoj je i danas: posmatrajući boju modela 8C 2900 B iz 1938. izmisli su ''Nuvola'' (ita. oblak) plavu, sa efektom nalik slojevima liskuna koji je ukrašavao automobil sjajem u duginim bojama.

 

rsz_alfa-romeo-156-1997_1.jpg

 

Napredni sportski karakter

Model 156 je i sa tehničke strane  bio izvanredan automobil. Od dizajnera je traženo da razviju koncept ''naprednog sportskog karaktera'' kombinujući snagu, lakoću i kontrolu. Ovo je uvek bila formula koja odražava vožnju Alfa Romeo automobila. Kako bi se postigao ovaj cilj, upotrebljeni su novi materijali (npr. magnezijum i ''tailored blank'' vrste čelika), dizajnirani su izuzetno pažljivo izrađeni sistemi vešanja (npr. visok prednji paralelogram), i posebna pažnja je posvećena mehaničkom podešavanju kako bi se unapredilo upravljanje i preciznost trajektorija. Model 156 osvojio je sve: bila je to najuzbudljivija limuzina za vožnju u celoj generaciji. Sportska verzija bila je pobednik: za 10 godina šampionata Gran Turizmo, osvojila je 13 titula.

 

rsz_alfa-romeo-156-1997_4.jpg

 

Rođenje sistema ''common rail''

Kada se pojavio imao je šest verzija motora. Busso V6 imao je tri Twin Spark motora koji su prvi put kombinovali duplo paljenje (tehnologiju koju je prethodno koristio Đuzepe Merosi (Giuseppe Merosi) 1914. godine) sa četiri ventila po cilindru. Prema logici evropskog tržišta u to vreme, benzin je bio dominantno gorivo; ali ova pravila će se uskoro promeniti. I Alfa Romeo je bio taj koj je započeo revoluciju: 156 je bio prvi automobil na svetu koji je uveo sistem ''common rail''. Novinari koji su testirali verzije 1.9 JTD i 2.4 JTD u Lisabonu bili su zapanjeni: prvi put dizel motori nudili su performanse na nivou benzinaca, kao i tišinu i komfor.

 

rsz_alfa-romeo-156-1997_3.jpg

 

''Automobil godine''

Model 156 osvojio je srca javnosti i kritičara, i 1998. godine doneo je brendu Alfa Romeo prvi put međunarodnu nagradu ''Automobil godine''. Njegova mlađa sestra, model 147 (koja ne samo da je delila stilski ''porodični'' osećaj, već i osnovu, vešanje i motore) stigla je nekoliko godina kasnije osvojivši istu nagradu 2001. godine.

 

rsz_alfa-romeo-147-2000.jpg

 

potpis.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', 9. epizoda

8C Competizione: superautomobil kao omaž tradiciji, a jednom nogom u budućnosti

 

s1e9 01.jpeg

  • 8C Competizione je značio i povratak svojim korenima i svojevrsnu laboratoriju za budućnost, pokazao je svoj identitet, vrednosti i stilske i tehničke reference: optimalan odnost težine / snage, savršenu ravnotežu i preciznost upravljanja
  • Moto svet suočen sa izazovom trećeg milenijuma zastaje na trenutak da se divi novom dragulju brenda Alfa Romeo: ''Zove se 8C, i mislim da je to jednostavno najlepši automobil ikad napravljen'' - Džeremi Klarkson je izjavio sa ubeđenjem na televiziji BBC.
  • Drugim rečima, on je sažeo suštinu brenda Alfa Romeo, počevši od imena: ono upućuje na modele sa ''osam cilindara'' iz 1930-ih, i na model Competizione iz 1905-ih, pobednika na trkama Le Mans i Mille Miglia.
  • Istorijat brenda služi kao stilska inspiracija: 8C proslavlja prostranost, čiste linije i sve prepoznatljive karakteristike brenda, obogaćen sofisticiranim detaljima.
  • Uistinu, postao je prirodna referentna tačka za sve modele nakon njega, uključujući automobile iz velikih serija, poput modela MiTo i Giulietta. I imao je veoma bliskog srodnika u modelu 4C, kompaktnom tehnološkom i senzualnom superautomobilu.
  • Ukratko, uspeh i prekretnica: 8C je privukao 1.400 narudžbi iz celog sveta za samo par nedelja, a očekivanih 500 numerisanih pimeraka prodali su se mnogo pre nego što su i bili napravljeni.

Između prošlosti i budućnosti

 

s1e9 09.jpeg

 

8C Competizione: povratak korenima i laboratorija za budućnost. Napravljen je usred procesa dubinske reorganizacije u automobilskom sektoru dok se pripremao za suočavanje sa novim milenijumom...i postao je barjak oko kojeg je Alfa Romeo redefinisao svoj identitet i vrednosti - stilsko i tehničko polazište za planiranje budućih proizvoda. Rane 2006. godine, Serđo Markione (Sergio Marchionne) je dao signal da se započne industrijalizacija i serijska proizvodnja ''koncept automobila'' koji je izazvao tako veliko uzbuđenje tokom Sajma automobila u Milanu 2003. godine. Stilski centar Alfa Romea i objekti za dizajniranje, sa Volfgang Egerom (Wolfgang Egger) na čelu, redefinisali su originalni dizajn za samo osam meseci. Prezentovan u svojoj konačnoj verziji na Sajmu automobila u Parizu, model 8C je prikupio 1.400 narudžbi iz celog sveta za samo par nedelja, a očekivanih 500 numerisanih pimeraka je prodato mnogo pre nego što su i bili napravljeni.

 

Suština brenda Alfa Romeo

 

s1e9 05.jpeg

 

Priča modela 8C Competizione počinje sa njegovim imenom. 8C upućuje na automobile sa osam cilindara koje je dizajnirao Vitorio Đano (Vittorio Jano), automobili koji su tokom 1930-ih osvajali trke širom sveta (četiri pobede zaredom na trkama Le Mans, i tri na trci Mille Miglia). Competizione sa druge strane, bio je naziv modela 6C 2500, koji je vozio Huan Manuel Fanhio (Juan Manuel Fangio) u trci Mille Miglia 1950. godine. Napravljen kao sinteza i obnavljanje suštine brenda Alfa Romeo, 8C je odraz tehničkih tema koje su bile drage brendu od samog početka. Poput lakoće, unapređene ''duplim okvirom'' i korišćenjem aluminijuma, titanijuma, ugljenika i kompozitnih materijala. Poput ravnoteže u težini prednjeg i zadnjeg dela, ostvarene ''transaxle'' sistemom (uzdužni pogon na prednje točkove i kutija menjača na zadnjoj osovini). Poput preciznosti vožnje, usavršene kroz korišćenje sistema vešanja sa duplim poprečnim rukama na obe osovine.

8C je imao raskošan motor (4.7 V8 sa 450 KS) - ali iznad svega je označio povratak na menjačku kutiju na zadnjoj osovini koja je nedostajala u Alfa drumskim modelima od raniih 1990-ih. Rezultat je bio automobil sa optimalnim odnosom težine/snage, koji je mogao da ubrza iz mesta do 100 km/h za 4.2 sekunde.

 

Omaž istoriji automobilskog dizajna

 

s1e9 08.jpeg

 

Tu je zatim nešto što se zove - stil. ''Zove se 8C, i mislim da je to jednostavno najlepši automobil ikad napravljen'': ovako ga je voditelj emisije Top Gear opisao na televiziji BBC. Hauba kao ''njuška'' je izgledala kao da grize asfalt. Njen profil je mekan i valovit. Horizontalna izbočina ujedinjuje lukove iznad točkova, povezujući ih sa mišićavim izgledom zadnjeg blatobrana. Zadnji prozor je bio oivičen potporama, koje su nastavljale unazad dok se ne izravnaju sa repom. Izgledao je kao primerak za kviz iz istorije brenda. Njegove ''oči'' su sa modela 33 Stradale, malo više od linije haube; njegov zadnji deo je podsećao na onaj sa modela '61 Giulietta SZ, prvog automobila sa ''kupiranim repom'' u istoriji automobilizma; cirkularna zadnja svetla odaju počast modelu Giulia TZ, još jednoj kraljici trkačkih staza. 8C je igrao fantastične igre sa prošlošću, kao da je Stilski centar Alfa Romea odavao počast celoj eri automobilskog dizajna.

 

s1e9 12.jpeg

 

Kreativnost i nauka

 

Od 1930-ih, dizajneri i proizvođači karoserija su počeli da unapređuju aerodinamični prodor, što je ključno za pravljenje njihovih trkačkih automobila konkurentnijim. Prvi korak je bio da se glatko ugrade spoljni elementi, poput blatobrana i prednjih svetala, u profil šasije. Onda su razvijali sve mekše, povezanije i aerodinamičnije oblike. Ovo je bio izazov koji je stimulisao maštu velikih dizajnera - ubeđenih, prirodno, da sve što je lepo mora biti i efikasno. Koristeći svoju kreativnost i veštine, napravili su neke od najlepših i najuspešnijih automobila ikad napravljenih, a mnogi od njih su bili Alfa Romeo modeli. Automobili iz tog perioda su poslužili kao inspiracija za model 8C Competizione, i on ih je slavio kroz odvažnost svojih volumena, svojih jasnih linija i svog drskog ili odvažnog nasleđa prepoznatljivih karakteristika iz prošlosti.

 

Alfa Romeo ''trilobo''

 

s1e9 03.jpeg

 

Nepogređivo znamo da je Alfa Romeo pogledom sa preda: svako odmah prepoznaje centralni ''štit'' i dva horizontalna usisnika vazduha sa obe strane. Ova kombinacija (možda najpoznatije ''lice'' u svetu motornih vozila) se zove ''trilobo'', i identifikovan je 1930-ih. Pre toga stilu se davalo malo prostora: ''njuška'' automobila se sastojala od hladnjaka sa prednjim svetlima sa strane, i (ponekad) zaštićen rešetkom od šljunka na putu. Sa druge strane, čim su oblici počeli da postaju mekši pojavio se Alfa Romeo štit - i kada je postao previše mali da hladi sve jače i jače motore, dva poprečna usisnika vazduha su se pojavila kojima su entuzijasti odmah nadenuli ime ''brkovi''. Trilobo, prethodno skroman, zvanično je usvojen kao simbol brenda počevši od modela 6C 2500 Freccia d'Oro. 

 

s1e9 02.jpeg

 

Kao i svi simboli, evoluirao je tokom vremena, odražavajući ono što je lepo sa ukusom i moderno - ali uvek ostajući jedinstven i nepogrešiv. Bio je valovit i impozantan na modelu 1900, tanji na modelu Giulietta. Bio je aerodinamičan i napet na modelu Giulia, ugaon i skoro savršeno jednakostraničan tokom 1970-ih i 1980-ih. Bio je minimalističan i stilizovan tokom 1990-ih, ali sa modelima 156 i 8C se vratio svojoj prirodnoj vodećoj ulozi, koju je od tad zadržala u svim narednim modelima.

 

s1e9 04.jpegs1e9 07.jpeg

 

Nasleđe modela 8C Competizione

 

s1e9 13.jpeg s1e9 10.jpeg

 

8C Competizione je sažeo najklasičnije kanone Alfa Romeo stila, i postao je prirodna inspiracija za sve kasnije modele, čak i za modele iz velikih serija poput MiTo i Giulietta. 8C je takođe imao bliskog srodnika: ''mlađu sestru'', 4C, kompaktni tehnološki i senzualni superautomobil - koji je očigledno bio srodan modelu 8C, ali neopterećen ograničenom proizvodnjom. Sa modelom 4C Alfa Romeo se vratio tržištu kompaktnih sportskih automobila, nudeći najmodernije materijale i tehnološka rešenja, u kombinaciji sa maksimalnom lakoćom i izuzetnim dinamičkim kvalitetima.

 

4C

 

s1e9 06.jpeg

 

Alfa Romeo dizajneri su odlučili da ne izvlače maksimum što se tiče snage, umesto toga su odlučili da smanje težinu: malo više od 1.000 kilograma u vožnji, sa odnosom težine/snage manjem od 4 kg/KS. Dve vrednosti koje su garantovale maksimalnu agilnost i uzbudljive performanse. Takođe su korišćeni elementi od poliestera i fiberglasa, kako bi se postigla željena laganost. Ali najinovativnija komponenta je bio monokok okvir koji liči na kolevku, u potpunosti od ugljenih vlakana i napravljen sa tehnologijom koja je proistekla iz Formule 1. Materijal, koji se sastoji iz jednosmernih vlakana, su prethodno natopljeni specijalnom smolom koja je prošla kroz proces koji se naziva ''kuvanje'': sa ovim tretmanom, kolevka je mogla biti napravljena u jednom komadu, bez sklapanja, i bila je savršeno sposobna da ispunjava svoje strukturalne zadatke uprkos težini od samo 65 kilograma.

 

s1e9 11.jpeg

 

Motor modela 4C je bio ultra-lagan: redni motor sa 4 cilindra i 1750 kubnih centimetara zapremine, napravljen u potpunosti od aluminijuma, razvija 240 KS. Kako bi se osigurala optimalna raspodela snage, postavljen je u poprečnu zadnju poziciju. Konstrukcija menjača je imala sistem duplog suvog kvačila. Njegovi sistemi vešanja su bili istaknuto sportski: duplo preklopljeni prednji trougao, sa amortizerima postavljenim direktno na monokok, i evolucijom klasičnog McPherson sistema na zadnjoj osovini. 4C postiže maksimalne brzine od preko 255 km/h sa neverovatnim ubrzanjem: od 0 do 100 km/h za 4.5 sekunde.

 

potpis.png

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodat video

Share this post


Link to post
Share on other sites

promo tema 110.jpg

 

Pridružite nam se na proslavi 110. godišnjice brenda Alfa Romeo, uživo iz Arese muzeja.

Web streaming počinje u 15.30h sutra 24.06.2020.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istorijski jubilej: 110 godina modela brenda Alfa Romeo

  • Alfa Romeo ponovo otvara vrata svog istorijskog muzeja u Arezeu na taj način obeležavajući današnju zvaničnu proslavu svog 110. rođendana.
  • Svi posetioci imaće pristup delovima muzeja koji su nekada bili nedostupni javnosti, a koji sadrže 150 automobila, kao i trofeje, umetnička dela i motore.
  • Održaće se otvaranje ''Alfa Romeo in Uniform'' (Alfa Romeo u uniformi), dela posvećenog automobilima karabinjera (carabinieri) - nacionalne policije Italije .
  • Klubovi, posetioci i ljubitelji ovog modela će takođe biti aktivni učesnici događaja: kroz učešće u performansu i veličanstvenoj paradi koja će se održati na stazi muzeja, sve u potpuno bezbednom okruženju.
  • Biće održana premijera novog ograničenog izdanja modela Giulia GTA. 
  • Muzej Alfa Romeo u Arezeu će takođe predstaviti novo izdanje ''Tour of 110 Years'' (110-godišnja tura), koje je specijalno osmišljeno za ovu priliku: šest video snimaka koji čine spektakularnu i sveobuhvatnu virtualnu turu.
  • Proslava u muzeju će trajati sve do nedelje 28. juna, sa produženim radnim vremenom u skladu sa sledećom satnicom. U muzeju će biti sprovedene bezbednosne mere koje za cilj imaju da očuvaju zdravlje posetilaca i zaposlenih: sve informacije dostupne su na ovom linku.

rsz_ar_110.jpg

 

Kako bi se obeležio jubilej kojem svega nekolicina proizvođača automobila mogu da pariraju, Alfa Romeo ponovo otvara vrata svog istorijskog muzeja u Arezeu, na taj način obeležavajući današnju zvaničnu proslavu svog 110. rođendana, uz istovremeno poštovanje svih važećih zdravstvenih i bezbedonosnih smernica. Brend poziva ljubitelje širom sveta da pogledaju nove delove muzeja, uživaju u ekskluzivnom video sadržaju i pridruže se proslavi jubileja online.

 

Muzej Alfa Romeo, središte priredbi 
Smešten u Arezeu na periferiji Milana, Muzej Alfa Romeo je istinsko središte brenda u kojem se nalazi više od 200 klasičnih vozila, što ga čini logičnom lokacijom za proslavu 110. godišnjice ovog branda. Kao poseban poklon svim poštovaocima modela brenda Alfa Romeo širom sveta, Alfa Romeo sada otvara javnosti deo muzeja sa privatnom kolekcijom koja je nekada bila nedostupna javnosti, pozivajući posetioce da pogledaju 150 automobila, kao i trofeje, umetnička dela i motore za drumska, vazdušna i pomorska putovanja. Kolekcija je podeljena u 18 tematskih zona, u rasponu od najranijih automobila ovog brenda, kao što su 20/30 ES, do trkačkih automobila formule 1, koje čine modeli F1 i Formula Indy.

Ostale atrakcije iz ove kolekcije obuhvataju:
- Koncept automobile, kao što su modeli Caimano i Protéo
- Prototipove kao što su modeli Scrabble i Sprint 6C
- Istorijski sportski model RLs, model 6C koji je vozio Vitorio Jano (Vittorio Jano) i nešto noviji trkački i drumski automobili.

- Ova kolekcija uključuje i poznate pogonske sklopove, uključujući i 4C 1500 iz 30-ih godina prošlog veka, kao i Turbo 415Ts pogon bolida Formule 1.

 

Priča povezana sa jednom nacijom
Kao deo slavlja biće predstavljena i nova sekcija pod nazivom ''Alfa Romeo u uniformi'', posvećena automobilima koje voze karabinjeri. Ovo je potvrda istorijske veze između brenda Alfa Romeo i policije, koja već dugo koristi najznačajnije modele brenda sa znakom zmije. Ovaj prostor je pripremljen sa dinamičnim rasporedom, geometrijskom grafikom i simboličnim bojama koje dodatno ističu šest odabranih Alfa Romeo modela koji su tu izloženi, predstavljajući 60 godina istorijske veze sa karabinjerima. Ovi automobili postavljeni na velikim kružnim platformama, formiraju 3D efekat koji simulira oreole pozorišnih svetala koja su uperena u automobile koji su služili karabinjerima u najrazličitijim poduhvatima širom Italije.


Na zidovima, grafički elementi su obojeni jarkim bojama: crvena boja, simbol brenda Alfa Romeo, i plava boja policijskih sirena ističu istorijske prikaze automobila, ljude i događaje koji su obeležili vezu između karabinjera i brenda Alfa Romeo. Od modela 1900 M ''Matta'' koji je karabinjerima doneo pobedu na trci od hiljadu milja, do legendarnog modela Giulia najpoznatijeg od svih ''Gazzella'' modela, pa sve to modela 75 sa izloženim blindiranim automobilom, Alfetta Alfa 90 i raritetom u vidu modela Giulia Giardinetta. Nova sekcija muzeja pod nazivom ''Alfa u uniformi'' budi sećanja na automobile, pakete opreme i ere koje su obeležile istoriju Italije. Ovu sekciju je dizajnirao arhitekta Benedeto Kamerana (Benedetto Camerana), koji je pre toga 2013. godine osmislio ponovni razvoj i obnovu celog muzeja.

 

Istorijski akronim za budućnost: GTA
Nova ograničena serija modela Giulia GTA, osmišljena povodom 110. godišnjice brenda, debitovala je u javnosti u Arezeu. Iz tehničke perspektive i u pogledu koncepta, nova Giulia GTA inspirisana je modelom Giulia GTA iz 1965. Model iz 1965. ''Gran Turismo Alleggerita (GTA)'' je razvila je Autodelta, trkački ogranak brenda Alfa Romeo, na osnovu modela Giulia Sprint GT koji je postigao trkačke uspehe širom sveta. Nova Giulia GTA zasnovana je na modelu Giulia Quadrifoglio i opremljena je moćnijom verzijom bi-turbo 2.9 V6 motora sa 540 KS. Uz pomoć bogate upotrebe ultra lakih materijala omogućeno je smanjenje težine za 100 kg, čime je postignut odnos težine i snage od 2.82 kg/KS, najbolji u klasi. Pored toga, specisična tehnička rešenja su razvijena za druge aspekte, prvesteno aerodinamičnost, usmeravanje i upravljanje. 

 

''110-godišnja tura''
Brend nudi virtuelnu turu u muzeju kroz serijal snimaka izrađenih kako bi se proslavio ovaj važan događaj. Serija naslovljena ''110-godišnja tura'' obuhvata:

  1. Uvod, sa panoramskim prikazom muzeja.
  2. Koncept ''vremenske ose'' koji opisuje industrijski kontinuitet brenda.
  3. Oblast ''lepota'' gde se kombinuju stil, dizajn i životni stilovi.
  4. Odeljak ''brzina'' spoj tehnologije, takmičarskog duha i zadovoljstva u vožnji.
  5. Ekskluzivan prikaz oblasti ''skladište'' sa kolekcijom automobila i eksponata koji do sad nisu viđeni u javnosti.
  6. Pregled ''arhive'' sa fotografijama, snimcima, tehničkim crtežima, skicama i evidencijom o proizvodnji.

Od Farine i Fanđa, do Raikonena i Đovinacija
Alfa Romeo je proizvođač koji je pobedio na prvoj trci kao i u celokupnom prvom izdanju Šampionata Formule 1 koji je vožen 1950. godine, kada je Nino Farina vozio model Alfa Romeo Gran Premio Tipo 158 Alfetta. Taj trijumf je 1951. godine ponovio Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio) u modelu Alfetta 159. Ovaj cilj da se osvoji najvažnija nagrada u trkačkom svetu je nastavljen, pa je prikladno da na ovaj dan imamo poseban pozdrav od strane vozača F1 tima Alfa Romeo Racing - svetskog šampiona Kimija Raikonena i mladog italijanskog talenta u usponu Antonija Đovinacija. 

 

Tri izvanredna saputnika pridružuju se brendu Alfa Romeo
Švajcarski proizvođač luksuznih satova Eberhard & Co. učvršćuje svoju vezu sa brendom Alfa Romeo kreirajući novi hronograf ograničene serije kojim odaje počast 110. godišnjici brenda Alfa Romeo. Ovaj jedinstveni hronograf je dizajniran da spoji sve tehničke i stilske sadržaje viđene u proizvodima brenda Eberhard & Co. sa sportskom i glamuroznom privlačnošću Alfa Romeo modela. Italijanski proizvođač automobila Compagnia Ducale dao je svoj doprinos u vidu električnog mountain bicikla Alfa Romeo 110th Anniversary e-MTB koji predstavlja kombinaciju sportskih karakteristika, snage i komfora koji omogućava pomoć pri okretanju pedala. Njegov sportski osećaj ogleda se u tehničkim specifikacijama - moćnoj, a opet tihoj bateriji snage 500 vati, potpuno integrisanoj u ram bicikla - i zadivljujućoj šemi bojenja koja je osmišljena u saradnji sa dizajnerskim centrom ovog brenda, poznatijem kao Alfa Romeo Centro Stile.

AUDES grupa je nosilac zvanične licence za Alfa Romeo odeću, a ovo partnerstvo počinje sa kolekcijom koja slavi 110. rođendan Alfa Romeo brenda. AUDES grupa - nosilac zvanične licence za odeću ovog brenda - dizajnira, proizvodi i distribuira brendiranu Alfa Romeo kolekciju širom sveta.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Storie Alfa Romeo'', 10. epizoda

Giulia i Stelvio odražavaju 110 godina italijanske izvanrednosti

  • Serijal Storie Alfa Romeo približava se kraju u nedelji kada brend slavi svoju 110. godišnjicu, ističući vozila koja danas predstavljaju otelotvorenje 110 godina italijanske stilske i tehnološke izvrsnosti.
  • Giulia i Stelvio su krajnji izraz ''mehanike emocija''/ Meccanica delle Emozioni: projekta koji je uvek stavljao vozača u središte uzbudljivog iskustva vožnje.
  • Temeljan Pristup omogućio je modelima Giulia i Stelvio da se razviju odvojeno od neverovatnih Quadrifoglio verzija.
  • Izvanredne performanse deo su DNK oba modela, koji su u verzijama Quadrifoglio postavili svoje rekorde u kategorijama na stazi Nirburgring.
  • Na svom debiju, prvi SUV koji je takođe Alfa Romeo neizbežno je postao najbrži SUV ikada.
  • Podaci sa staza samo su deo priče: Giulia i Stelvio su najnagrađivaniji Alfa Romeo modeli ikada.

rsz_200622_storiealfaromeo_cover.jpg

 

Alfa Romeo se vraća na stazu Nurburgring

Zamislite da ste prisutni na licu mesta kada je nebo iznad Nordschleife izgleda kao moćna naslikana pozadina. Spektakularni oblaci plove iznad zelene krune kružne staze. Vazduh je prohladan i suv...idealan za čoveka iza volana. Dva meseca nakon predstavljanja Giulia Quadrifoglio pozvan je da dominira stazom Grüne Hölle, ili u prevodu ''zeleni pakao'' na trkalištu Nirburgring, koja je tokom godina bila svedok mnogih pobeda brenda Alfa Romeo. 

 

Giulia-Quadrifoglio,-Nürburgring_2.jpg

 

Zloslutni nadimak je, kako se čini, izmislio Ser Jackie Stewart šezdesetih godina prošlog veka, i bio je u pravu: ovu stazu vrlo lako je mogao da kreira đavo lično...sastoji se od preko 70 krivina koje se smenjuju sa pravcima, kao i usponima i padovima sa razlikom od 300 metara u nadmorskoj visini. U startnoj zoni, model Giulia Quadrifoglio je spreman. Nije posebno pripremljen, nije opremljen slik gumama i nema zaštitni kavez: izgleda u potpunosti kao automobil koji bi svako mogao da kupi. Da nije kacige čak bi i vozač - u farmerkama i polo majci - izgledao kao i svaki običan vozač. Nema zelenih lampica za start i nema kariranih zastava koje čekaju na kraju kruga, ali nivo adrenalina teško da bi mogao biti viši: mora se pobediti rekord.

 

Vozač aktivira ''trkački'' režim na Alfa DNK prekidaču i ubrzava uz urlik motora. 7 minuta i 32 sekunde kasnije ponovo se može opustiti. Štoperica javlja neverovatne vesti: sedam sekundi ispod prethodnog rekorda postavljenog u 2015. godini. Nešto više od godinu dana nakon toga, Stelvio je još bolji: na kraju svog kruga štoperica se zaustavlja 8 sekundi ispod prethodnog rekorda kategorije. Giulia i Stelvio su najbrže limuzine i SUV modeli ikada, na jednoj od najtežih staza na svetu. To je rekord koji će zahtevati dosta rada da bi se pobedio.

 

rsz_giulia-e-stelvio-quadrifoglio-nürburgring_eng.jpg

 

Ko je Đorđo?

Ime Đorđo prvi put se pojavilo u poslovnim automobilskim medijima još 2013. godine: sledeća generacija brenda Alfa Romeo je bila na putu, kako nam je rečeno, a Đorđo je bila platforma na kojoj je trebalo da bude izgrađena. Društveni mediji su bili ushićeni. Svi su se pitali šta bi to ime moglo da znači. Romantičari su verovali da ovo ime odaje počast Tacijo Đorđo Nuvolariju. Drugi su pak smatrali da je to lični izbor Markijonea. Tajna nikada nije otkrivena. Ispalo je da će Đorđo imati zadnji pogon i na sva četiri točka, a njegovi ciljevi bili su šokantno ambiciozni. Kompanija je planirala ogromna ulaganja u platformu i pogon Kasino koja je bila planirana za proizvodnju novih modela. Iznad svega, organizovala je svoje najbolje tehničke talente u strategiju kojoj je bila posvećena. A od planera i dizajnera koji su angažovani da ostave stara pravila i navike, tražila je da počnu da razmišljaju izvan okvira i da ''veruju, sanjaju i stvaraju''.

 

rsz_giulia-chassis.jpg

 

Ko su Skunks?

Đorđo timovi su se izolovali od ostatka kompanije kako bi se fokusirali isključivo na novu platformu. Korporativni žargon izmislio je nadimak za njih, koji su oni sa ponosom usvojili. Da bismo objasnili ovaj nadimak i njegovo poreklo, moramo da se osvreno na period pre sedamdeset godina. Klarens Lerd Keli Džonson (Clarence Leonard ''Kelly'' Johnson) nije dizajner brenda Alfa Romeo, ali njegova priča je podjednako relevantna. On je inženjer vazduhoplovstva u kompaniji Lockheed Martin, a 1943. godine zadužen je za poseban projekat: da za samo šest meseci razvije od nule borbeni avion koji je u stanju da promeni situaciju na bojnom nebu Drugog svetskog rata. To je bio nemoguć izazov: ali on ga prihvata, pod uslovom da mu se odobri ''carte blanche'' u vezi sa procesom koji će uslediti. Na kraju utvrđenog perioda - čak i nedelju dana pre vremena - isporučuje revolucionarnu letelicu ''KSP-80 Shooting Star'', prvi američki mlazni borbeni avion. Njegov tim se zvao ''Skunk Works''.

I tako, između sebe i za ostatak kompanije, Đorđo radne grupe postale su ''skunks (tvorovi)''. I oni su krenuli od ''prazne stranice'', imali su krajnje kratke rokove i ambiciozan zadatak: vratiti vozača u središte svega, stvorivši vozačko iskustvo dostojno vrednosti i tradicije brenda Alfa Romeo. Na njihovom radu zasnivala se potpuno nova generacija proizvoda.

 

rsz_giulia-body-in-white.jpg

 

Lansiranje modela Giulia u novom Muzeju Alfa Romeo

Verzija koja najbolje izražava najdublje kvalitete Đorđo platforme je najsportskija od svih: Giulia Quadrifoglio. Kompanija je odlučila da prihvati pristup ''top-down'' i učini ovo svojom prvom prezentacijom. Dugo očekivano lansiranje bilo je tajna operacija: nijedna fotografija ili tehničke karakteristike nisu procurile u štampu. Čak ni ime modela. Novi model Giulia svetu je konačno otkriven 24. juna 2015. godine: vrlo poseban dan iz više razloga. To je bio 105. rođendan brenda. Rođena je autmobilska zvezda koju su fanovi nestrpljivo čekali. I zato što je Alfa Romeo ponovo imao dom: uz melodiju ''Nessun dorma'' Pučinija, maestro Andrea Bočeli (Andrea Bocelli) dočekao je model Alfa Romeo Giulia u prostorijama obnovljenog Muzeja Museo Storico Alfa Romeo u Areseu. Zagrljaju prošlosti i budućnosti.

 

rsz_giulia-e-giulia-quadrifoglio_eng.jpg

 

Nova Giulia

Ciljevi proizvoda upisani su u istoriju brenda: vrhunski i inovativni motori, savršena distribucija težine, jedinstvena tehnička rešenja, najbolji odnos težine i snage u kategoriji - i naravno, zaista izvanredan dizajn sa nepogrešivo italijanskim štihom. Giulia motori su potpuno novi, a svi u potpunosti od aluminijuma. Bi-turbo 6-cilindrični benzinski motor modela Quadrifoglio isporučuje 510 KS za 600 Nm, senzacionalne vrednosti za prosečnu limuzinu sa četvora vrata. Materijali dizajnirani su tako da garantuju savršenu raspodelu težine: u odnosu 50/50 između dveju osovina.

Veliki broj inovativnih tehničkih rešenja je zapanjujući: ceo automobil prožima nov koncept. Prednje vešanje, sistem prednjeg oslanjanja opremljen je sa duplom viljuškom i sa semi-virtuelnom osovinom upravljača, kako bi ugao vešanja bio što bolje kontrolisan i kako bi se dobilo optimalno i što bolje prijanjanje sa podlogom: par donjih veza generišu složeni makazasti pokret koji na vozaca prenosi linearni osećaj u svim uslovima, uz rekordni prenosni odnos (12:1). Nova Alfalink rešenja predstavljena na zadnjoj osovini, složen su sistem sa četiri i po veze: koji obezbeđuje neophodnu krutost u krivinama, a istovremeno poseduje lateralnu fleksibilnost neophodnu za što bolji kontakt sa podlogom. Oba ova rešenja su napravljena u Alfa Romeu. 

 

rsz_chassis-domain-control.jpg

 

Lagan i uvek pod kontrolom

Da bi se modelu Giulia osigurao optimalni odnos težine i snage koriste se posebno lagani materijali u svim delovima vozila: aluminijum (za bazu i glavu motora, delove karoserije i vešanja); aluminijski i plastični kompozit (za zadnji poprečni nosač ); karbonska vlakna (za pogonsko vratilo, poklopac motora, krov, ali i strukturu prednjih sedišta). ''Ogoljena'' karoserija vozila teži samo 322 kg. Od tima za elektroniku traženo je da poveća sigurnost i zadovoljstvo u vožnji, ali bez oduzimanja slobode od vozača. Kao rezultat toga, Đorđo tim je razvio posebne sisteme sa jasnim Alfa Romeo konotacijama: od Q4 ASR kontrole vuče (koja interveniše autonomno samo kad je apsolutno neophodno), do integrisanog kočionog sistema (koji upravlja kočionim uređajima i kontrolom stabilnosti), od diferencijala linearnog proklizavanja (koji poboljšava odziv vozila u krivinama) do sistema koji usporava okretanje unutrašnjih točkova u krivinama (koji programirano raspoređuje snagu na zadnje točkove, poboljšavajući prianjanje i upravljanje). Za koordinaciju svih funkcija uveden je ''super mozak'' koji se sastoji od ekskluzivne kontrole domena šasije. Izuzetno dinamične performanse automobila poboljšane su napetim i rigorozno osnovnim dizajnom, otkrivajući svoj italijanski karakter u elegantnoj harmoniji njegove zapremine i tehničke snage u zadivljujućim aerodinamičkim rezultatima (0.25 Cx).

 

rsz_motore-alfa-romeo-quadrifoglio_eng.jpg

 

Šta dele modeli Giulia i Quadrifoglio?

Kako bi napravili svoje ultra-sportske verzije, skoro svi proizvođači obogaćuju osnovni model, često modifikujući strukturalne elemente kako bi poboljšali težinu i performanse. Ove mašine se onda često proizvode na drugim linijama, i u mnogim slučajevima od dobavljača treće strane. Giulia, sa druge strane, proističe direktno od modela Quadrifoglio, i to ne samo estetski: dva automobila dele istu arhitekturu, iste lake materijale, većinu mehanike i čak i istu proizvodnu liniju u fabrici Cassino. Rezultat je jedinstven u sektoru: svaki model Giulia, počevši od prvih motora, ima istu raspodelu težine između prednjeg i zadnjeg dela, istu torzionu krutost, iste sisteme upravljanja i vešanja kao i vrhunski sportski automobili.

 

rsz_giulia-e-stelvio-model-year-2020_eng_1.jpg

 

Stelvio: prvi Alfa Romeo koji je takođe i terenac

Platforma Giorgio nije stvorena samo za model Giulia. Došlo je vreme za Alfa Romeo da se dokaže u segmentu terenskih vozila, najdimaničnijoj i najinovativnijoj oblasti od svih. Tako je u februaru 2017. godine Stelvio imao svoju premijeru: prvi terenac u istoriji brenda. Ovo nije bio jednostavan izazov: kako bi napravili Alfa vozilo sposobno za agilnu vožnju po snegu i zemljanim putevima, bez ikakvog gubitka na performansama, upravljanja i prianjanja na put. Drugim rečima: terenac koji se može voziti kao sportska limuzina. U poređenju sa modelom Giulia, ima viši pod i višu poziciju vozača. Ima više prostora za putnike i prtljag. Hod amortizera je duži, kako bi se osiguralo pravilno rastojanje od tla tokom vožnje van asfalta. Kako bi se povećala stabilnost, rastojanje između točkova je takođe blago šire. Arhitektura i mehanika ostale su iste, kao i izbor motora i elektronskih sistema. Rezultat je automobil sa Alfa Romeo dušom u telu terenca. Kombinacija koju niko nije očekivao, i to stvara jedinstvena iskustva vožnje.

 

rsz_giulia-e-stelvio-model-year-2020_eng_2.jpg

 

Elegantan sportski stil

Giulia i Stelvio su apsolutni lideri u svojim segmentima što se tiče performansi i dinamičnog odziva. Osnovni tehnički sistem jeste - i ostaje - revolucionaran. Zato za novu modelsku godinu ova dva automobila, Alfa Romeo dizajneri su preusmerili pažnju na iskustvo unutar vozila, čineći ga ugodnijim, bezbednijim i povezanijim. Tako da brend ponovo osvaja svoju tradicionalnu teritoriju: ''elegantni sportski stil''. Ovo je koncept koji smo videli da se ponavlja u Alfa Romeo pričama iz svake ere: ne premium karakter određenih brendova koji se hvališu svojim bezdušnim bogatstvom, umesto toga izražavajući savršenu ravnotežu između forme, funkcije i uzbudljivosti vožnje. Lansiranje verzija MY20 Giulia i Stelvio predstavlja još jedan korak u ovom pravcu.

 

rsz_giulia-model-year-2020.jpg

 

Giulia i Stelvio Model Year 2020

Najnaprednija rešenja u novim verzijama modela Giulia i Stelvio su orijentisana na udobnost i tipično italijanski žar za životom. Unutrašnjosti oba automobila su redizajnirana kako bi dodatno naglasili kvalitet i eleganciju. Povezanost je dobila glavnu ulogu, zahvaljujući 8.8-inčnom sistem za informacije i zabavu osetljivom na dodir i lakoćom korišćenja poput pametnog telefona. Telematska ponuda je nadopunjena nizom Mopar usluga za daljinsko upravljanje vozilom. Inovacije na ovom polju tehnologije vožnje su postali još važniji. Novi ADAS (napredni sistemi za pomoć pri vožnji) obeležavaju prelaz sa prvog na drugi nivo autonomije: sistemi ne samo da upozoravaju vozača, u slučaju potrebe oni takođe postaju aktivni, unapređujući bezbednost vozila.

 

Najnagrađivaniji Alfa Romeo modeli ikad napravljeni

Tokom poslednjih pet godina, Giulia i Stelvio su postali najčešće nagrađivani Alfa Romeo automobili ikada: 170 međunarodnih titula - dodeljenih od strane specijalizovanih novina i opštih medija, izglasani od strane stručnih žirija ili od strane kupaca direktno, i za inovaciju i za stil. Počevši od ''Eurocarbody of the Year'' evropske nagrade za karoseriju 2016. godine, za najbolji projekat arhitekture vozila, i nastavljajući sa svojom rastućom kolekcijom nagrada sa svim vrstama motivacija. Vitrina sa nagradama je pun, ali nagrade nastavljaju da stižu: poput ''Performance Car of the Year 2020'' koju je stručni žiri What Car? časopisa dodelio modelu Giulia Quadrifoglio treću godinu za redom, nakon što ju je uporedio sa sportskim automobila iz svih segmenata na tržištu. Sa zvaničnom motivacijom koja je sa pravom izvor ponosa za Alfa Romeo dizajnere: ''automobil visokih performansi koji se takođe može voziti svakog dana''.

 

potpis.png

 

 

 

 

Edited by neshaoct
dodat video

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...