Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Tesla Roadster

Recommended Posts

Predstavljen novi Tesla Roadster

 

173035-tesla%20r%201.jpg

 

Tesla je pored električnog kamiona predstavio i novi električni Roadster koji bi trebalo da bude dostupan 2020. godine.

 

tesla%20r%2011111.jpg

 

Brojke koje slede su fantastične: ubrzanje od 0 d0 60 milja na sat (96 km/h) iznosi samo 1.9 sekundi, do 100 milja na sat (161 km/h) stiže za 4.2 sekunde, četvrt milje (402 metra) prelazi za 8.8 sekundi, a postiže najveću brzinu veću od 250 milja na sat (402 km/h).

 

173036-tesla%20r%2011.jpg tesla%20r%20111.jpg

 

Elon Musk takođe najavljuje autonomiju od oko 620 milja (oko 1.000 km)...

 

tesla%20r%201111.jpg tesla%20r%201111111.jpg

 

Treba pomenuti i da ovaj četvorosed ima pogon na sva četiri točka, ali i cenu od 200.000 američkih dolara.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Roadster stvarno na drumu

 

174837-tesla roadster.jpg

 

Glavni dizajner Tesle Franz von Holzhausen na svom Twitter nalogu objavio je fotografiju novog roadstera u vožnji, čime je Tesla ponovo uzburkao javnost.

Naime, obzirom na brzinu i dinamiku kojom iz ove kompanije izleću noviteti, mnogi su postavili pitanje da li se samo radi o brojnim animacijama i renderima, ili o stvarnim projektima. Najnovije fotografije nisu renderi i zaista je na njima nova generacija Tesla Roadstera, tačnije prototip.

 

Tesla-Roadster-3.jpgTesla-Roadster-2.jpgTesla-Roadster-4.jpg

 

Nakon što je predstavljen novi električni kamion, koji je navodno već dobio i brojne porudžbine, uključujući i globalni UPS, navodi performansi koji idu uz novi Tesla Roadster su fascinantni. Tesla, tačnije Elon Musk tvrdi da je proizvela automobil sa najboljim ubrzanjem na svetu. Kako se navodi, osnovna verzija Roadstera do 100 km/h ubrzava za 1.9 sekundi, dok 160 km/h dohvata za 4.2 sekunde, što je brže nego što je BMW-u M4 potrebno do 100 km/h. Pogon Tesla Roadstera su tri elektromotora i paket baterija od 200 kWh. Stražnje točkove pokreće po jedan elektromotor, dok je treći motor zadužen za pogon prednjih točkova. Fabrika navodi da je ova pogonska konfiguracija u stanju da proizvede 10.000 Nm obrtnog momenta na točkovima, a da je autonomija povećana na čitavih 1.000 kilometara. Maksimalna brzina je, navodno, oko 400 km/h, a navodno je prvi serijski automobil koji ¼ milje može da pređe za manje od 9 sekundi. Musk navodi i da su ovo podaci za standardnu verziju, a da će postojati i bolje od toga.

Takođe, druga generacija Tesla Roadstera ima 2+2 konfiguraciju sedišta, i mada Musk priznaje da pozadi baš ne mogu da stanu visoku ljudi, stražnja sedišta govore u prilog ponude prostora. Serijska proizvodnja treba da počne 2020. sa cenom od 200.000$, a oni koji žele da budu među prvih 1.000 vozača Roadstera, moraju da polože depozit od 50.000$, a na kraju ekskluzivu plate ukupno 250.000 dolara.

 

preuzeto sa - dmotion.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musk ipak šalje automobil u svemir

 

tesla roadster

 

Prvi automobil će u svemir početkom februara. :lol: Mada se na početku mislilo da se šef kompanije Tesla šali, kada je rekao da će svemirskim letelicama svoje druge kompanije, Space X, poslati automobil u svemir, pripreme za tu avanturu su u toku. Njime će testirati nosivost svoje nove rakete Falcon Heavy, a letelica će sa originalnim Teslinim Roadsterom krenuti put Marsove orbite.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serijski Tesla Roadster debituje za sedam dana?

 

183660-tesla roadster.jpg

 

Teslin superautomobil Roadster mogao bi da debituje već u prvoj nedelji septembra u Švajcarskoj. Američki proizvođač najavio je predstavljanje novog modela na Sajmu automobila u Bazelu (6-9. septembar), a spekuliše se da će to biti upravo Roadster. Vlasnici Tesli su dobili pozivnicu na kojoj se nalazi deo profila automobila koji izgleda niže i uglađenija od bilo kog sedana ili SUV-a iz ono što je viđeno u Palo Altu. S obzirom da je tema sajma ''remek-dela automobilizma'', očekuje se da serijski Roadster zablista na sceni kada se otvore vrata sajma. Trenutna perjanica Tesle je SUV Model X, a nisu najavljeni drugi luksuzni modeli za blisku budućnost, pa je mogućnost da Tesla predstavi neku novu limuzinu minimalne. Sa druge strane, predstavljanje najavljenog krosovera Model Y je ''zakazana'' za proleće 2019. Ilon Mask je najavio da će Tesla Roadster sa tri elektromotora imati 10.000 nm obrtnog momenta, ubrzanje 0-100 km/h za manje od dve sekunde uz maksimalnu brzinu veću od 400 km/h, dok bi sa četiri osobe u kabini imao domet od čak 1.000 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šefa Koenigsegga uplašile performanse Tesla Roadstera

 

174837-tesla roadster.jpg

 

Christian von Koenigsegg osnivač i vlasnik kompanije Koenigsegg, koja pravi super i hiper automobile, priznao je javno da je zaprepašćen performansama koje je Tesla uspeo da dostigne novim Roadsterom, koji na tržište stiže 2020. godine. Nakon što su definitivno razbijen svi skepticizmi i otklonjene sumnje u sposobnost električnog Roadsetera da dohvati 100 km/h za 1.9 sekundi, rešenje sa mlaznicama hladnog komprimovanog vazduha uz ''SpaceX option package'', Koenigsegg je priznao da je zaprepašćen. Šta više, dostignuće Tesle je pomerilo planove Koenigsegga, i priznaje da je svoju ekipu i projekte vratio za crtaće table. Koenigsegg kaže: ''Brojke ubrzanja su sulude. Zapitali smo se da li su moguće i ispostavilo se da su moguće, i da se moramo više potruditi. Tesla nas je osramotio''… Koenigsegg trenutno ima automobil sa najboljim ubrzanjem na svetu, a legalan za drum, međutim, to neće biti još dugo.

 

Umesto da kuka, bude ljut ili bespomoćan, Koenigsegg već smišlja kako napraviti korak unapred i pobediti Teslu i dodaje: ''U dva dana došli smo do nekoliko ideja. Najlakše kombinovati direktan pogon sa specifičnim hibridom koji već imamo''. A cilj je ubrzanje od 0-400 km/h za 14 sekundi. Samo, Koenigsegg voli zvuk SUS motora, i rezultate želi da postigne uz dosta buke i daje primer: ''Shvatil smo da smo tek zagrebali mogućnosti naših SUS motora, a evo i primera. Ako zanemarimo potrošnju goriva, naš turbo V8 ima kompresioni odnos 9.5:1 sa natpritiskom punjenja turba od 1.6 bara. Ako kompresioni odnos spustimo na 8.8:1, možemo podići pritisak turba na 2.2 bara i dobiti dodatnih 600KS, i to bez uticaja na trajnost motora, obzirom da maksimalni pritisci u motoru ne rastu''.

U prevodu, Christian von Koenigsegg priča o nekoj verziji Ageri sa oko 2.000 KS. Jedino, deo koji ne objašnjava, a naravno da i neće otkrivati tajne, kako preneti toliku snagu na podlogu. Jednostavno, sva postojeća rešenja za poboljšanje trakcije i sprečavanje proklizavanja ili smanjuju snagu motoru ili koče točkove, što nikako ne odgovara rekordnim rezultatima. Sa druge strane, po ovom pitanju, elektro motor sa dobrom ECU može mnogo efikasnije da bude ''ukroćen'', a bez žrtvovanja performansi, odnosno ubrzanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla predstavio novi Roadster i u Evropi

 

183842-tesla r 1.jpg

 

Roadster za 2020. imao je evropsku premijeru na sajmu automobila u Bazelu, u Švajcarskoj, koji počinje 6. septembra. Za razliku od prvog primerka u crvenoj boji, koji je svetsku premijeru imao u novembru 2017. godine, ovog puta novi Roadster predstavljen je u beloj varijanti spoljašnjosti. Evo prvih fotografija ovog automobila koje su objavljene na Tviteru:

 

183843-tesla r 11.jpg

 

Iz kompanije Tesla navode da je novi Roadster u stanju da od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrza za neverovatnih 1.9 s, dok iz mesta do 160 km/h (100 milja na sat) stiže za svega 4.6s. Distancu od četvrt milje (oko 400 metara), iz stanja mirovanja, prelazi sa samo 8.8s, a maksimalna brzina automobila iznosi preko 400 km/h (250 milja na sat). Saopšteno je i da novi Roadster ima autonomiju u vožnji od gotovo 1.000 km (620 milja). Kapacitet pogonskih baterija je 200 kWh. Automobil ima 4 sedišta (2+2), mada je prostora na zadnjim veoma malo, tako da je praktično reč o dvosedu. Tesla Roadster trebalo bi da se pojavi na tržištu 2020. godine, a za sada nije poznato kada će stići u Evropu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Roadster predstavljen u igri sa svetlom

 

Iako je mnogo toga poznato u vezi novog Teslinog Roadstera činjenica je da potrebno sačekati bar još do 2020. godine dok se pojavi na putevima, a poznavajući Teslu i njihova kašnjenja, možda i duže. Da to vreme brže prođe tu je novi video. Filmski stvaralac pod imenom Yazuki odlučio da olakša taj period čekanja tako što je napravio zanimljiv video sa tamnim Tesla Roadsterom i igrom svetla, koje otkriva sve ''mišiće'' i atraktivne linije električnog supersportskog automobila.

Performanse koje Tesla obećava za novi Roadster su zaista impresivne. Tako bi trebalo da do 100 km/h ubrzava za samo 1.9 sekundi, dok bi 402 metra iz stanja mirovanja trebalo da pređe za neverovatnih 8.8 sekundi. Maksimalna brzina bi trebalo da bude značajno preko 400 km/h, a sve to će obezbediti obrtni moment od oko neverovatnih 10.000 Nm iz tri elektromotora, gde će dva biti pozadi a jedan napred. Cena osnovnog Tesla Roadstera će biti oko 200.000 dolara uz neophodnu rezervaciju od 50.000 dolara.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elon Musk tvrdi da će novi Teslin Roadster leteti

 

174837-tesla roadster.jpg

 

Osnivač i direktor kompanije Tesla, Elon Musk, je rekao da će novi Roadster moći da leti. Musk je objavio tvit na Twitteru koji prikazuje legendarni DeLorean iz filma ''Back To The Future'', a uz njega je napisao poruku ''Novi Roadster će moći nešto poput ovog''. Čini se da Rocket Boosters paket nagovešten ove godine ipak stiže, odnosno, bar bi mogli da očekujemo neki prototip. Nakon objave tvita Musk je odgovorio na nekoliko pitanja, a neki su smatrali da se šali. On je istakao da se ne šali i da će koristiti tehnologiju kompanije SpaceX koja će omogućiti ubrzanje praktično do granica ljudske izdržljivosti.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubrzanje Teslinog Roadstera

 

tesla r 111.jpg

 

Iako će se u prodaji pojaviti tek 2020. godine, Teslin najstartniji model ovih dana ponovo je u fokusu ljubitelja sportskih automobila zahvaljujući novom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama. Nova generacija Tesle Roadster najavljena je još krajem 2017. godine kada je i predstavljen pretprodukcijski automobil. Američki proizvođač još jednom nas je podsetio na ovaj sportski model i njegove neverovatne performanse u novom snimku objavljenom na Instagramu, na kome se vidi kako Roadster ubrzava:

 

Kako je te 2017. najavio Ilon Mask, novi Roadster od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h) ubrzava za samo 1.9s! Brzinu od 100 milja na sat (162 km/h) dostiže za svega 4.2s, pre nego što razvije maksimalnih 250 milja na sat (402 km/h). Prvi čovek Tesle pre dve je saopštio i da će početna cena ovog automobila u SAD iznositi 200.000 dolara, dok će se vozila iz specijalne, ograničene serije (''Founder Series'') prodavati za 250.000 dolara. Ostaje da se vidi da li će Mask održati obećanje o ceni kada se 2020. novi Roadster najzad pojavi u prodajnim salonima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Roadster s više od 1000 km autonomije

 

tesla r 11111.jpg

 

O novoj generaciji Teslinog Roadstera u osnovi nismo čuli ništa značajno novo još od kada je premijerno predstavljen ili bolje reći najavljen pre godinu i po. Sada je stigao zanimljiv komentar od osnivača i šefa ovog američkog proizvođača, Elona Muska, koji je rekao da će se autonomija novog Roadstera kretati ''iznad 1000 km.'' Musk je od jednog pratioca upitan ''da li će autonomija Roadstera još uvek biti 620 milja (998 km), a na to je Musk odgovorio da će ''autonomija biti veća od 1000 km.'' Malo ko je verovao i prvoj brojci uprkos tome što se ona odnosi na situaciju umerenog iskorišćavanja automobila. Činjenica je da bi Roadster trebalo da bude sportski model izuzetnih performansi, a performanse i veliki domet nikada ne idu zajedno.

 

Podsetimo, budući Roadster bi trebalo da ubrzava do 100 km/h za oko 2 sekunde, dok će najveća brzina navodno iznositi 402 km/h. Test vozač je navodno nedavno izjavio da će vozilo biti još i brže. Novi Roadster neće biti jeftin, ali s obzirom na njegove performanse neće biti ni preterano skup. Očekuje se da će osnovni model na američkom tržištu kretati od 200.000 dolara. Početna verzija ''Founder Series'', koja će biti ograničena na 1000 primeraka će koštati oko 250.000 dolara. Čak i da se obistine najave o 10 do 15%-tnom povećanju cene u odnosu na pomenute najavljene brojke, opet je to puno manje od hiper automobila uporedivih performansi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla će praviti 10.000 Roadstera godišnje

 

174837-tesla roadster.jpg

 

Direktor Tesle tvrdi da će njegov hipersportski dvosed na struju imati bolje performanse od rivala čuvenih svetskih auto-kompanija. Ilon Mask ne krije velike ambicije kada je reč o drugoj generaciji modela Tesla Roadster.

 

173036-tesla r 11.jpg

 

Kada je pre godinu i po dana predstavljen prototip ovog automobila, Mask je otkrio da će produkcijski Roadster iz stanja mirovanja do stotke stizati za nešto manje od 2s, a da će maksimalna brzina dostizati preko 250 milja na sat (402 km/h).

 

tesla r 111.jpg

 

Kako prenosi Teslarati, prvi čovek Tesle nedavno je u podkastu izjavio da bi godišnja proizvodnja Roadstera trebalo da dostigne 10.000 primeraka. Mask je tom prilikom rekao i da će novi Teslin električni hiperautomobil nadmašiti po performansama konkurente tradicionalnih proizvođača, kao što su Ferrari i Lamborghini.

 

tesla r 1111.jpg

 

Procenjuje se da će Tesla Roadster imati startnu cenu od oko 200.000 dolara. U poređenju sa drugim savremenim hipersportskim modelima na tržištu, koji često imaju i sedmocifrenu cenu u dolarima (ili evrima) to i nije previše, ali treba imati u vidu da se takvi automobili proizvode u znatno manjim serijama.

 

tesla r 11111.jpg

 

Sa druge strane, jedan Porsche godišnje proda oko 35.000 svojih 911-ica, po cenama koje se kreću od 100.000 dolara pa naviše. U tom kontekstu, 200.000 dolara je zaista velika suma, pa se projektovanih 10.000 Roadstera godišnje čine kao teško dostižan cilj, s obzirom da na svetu postoji ograničen broj ljudi koji su spermni da izdvoje 200 hiljada dolara, evra ili funti za automobil.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mask tvrdi da će novi Tesla Roadster biti rekorder Nirburgringa

 

183842-tesla roadster 001.jpg

 

Prvi čovek Tesle, Ilon Mask, ubeđen je da će druga generacija modela Roadster postaviti rekord staze za produkcijske automobile, koji trenutno drži jedan Lamborghini. U trenutku dok se spekuliše da li je modifikovani Model S sa tri elektromotora nadmašio vreme koji je na Nirburgringu postavio električni Porsche Taycan, Masku su na Tviteru postavili pitanje kakav rezultat na čuvenoj nemačkoj stazi očekuje od novog Roadstera koji je u pripremi.

 

Preciznije, Mask je upitan može li Tesla Roadster da bude brži od 6 minuta i 44.97 sekundi, što je aktuelni rekord staze za produkcijska vozila, a drži ga Lamborghini Aventador SVJ. Mask je, naravno, odgovorio potvrdno, sa neskrivenim samopouzdanjem što i nije neko iznenađenje. Podsećamo, prototip novog Tesla Roadstera predstavljen je u jesen 2017. godine. Tada je najavljeno da će produkcijska verzija imato tri elektromotora i ogromnu pogonsku bateriju kapaciteta 200 kWh. Saopšteno je i da će ovaj automobil 0-60 milja na sat (0-96 km/h) ubrzavati za 1.9s, a 0-100 milja na sat (0-160 km/h) stizati za samo 4.2 s.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin Roadster će biti i bolji od najava

 

tesla r 111.jpg

 

Sudeći po najavama, Teslinom Roadsteru neće moći da konkuriše gotovo nijedan benzinski rival. Kako sada stvari stoje, ni električni. Kad je 2017. godine iznenađujuće predstavljen prototip, podaci su bili van svake pameti. Baterija kapaciteta 200 kWh, preko 400 km/h, sprint do 96 km/h za 1.9 sekundi, i sve to za delić cene klasičnog hipersportiste. Sada kažu da će stvari biti i bolje.

Govoreći za podcast ''Ride the Lightning'' Teslin glavni dizajner Franz von Holzhausen je izjavio da razvoj još uvek traje, ali i: ''Još evoluira i potrebno je još vremena. Biće bolji od onoga što smo najavili. U svakom pogledu.'' Podsetimo, Elon Musk je ranije izjavio da rade na razvoju mnogo novih delova za upravo taj model, ali i da će auto dobiti Space X dodatak sa malim potisnicima. Ali to je već SF za današnje shvatanje automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Roadster se odlaže - Cybertruck prioritet

 

Tesla-Roadster-4.jpg

 

Ilon Mask je bio gost Džoa Rogana na njegovom čuvenom podkastu i tada su se njih dvojica dotakli mnogih interesantnih tema, kao i ove oko Roadstera i Cybertrucka. Roadster je premijerno prikazan 2017. godine i tada je Mask rekao da će prodaja istog početi 2020. godine posle izdanja Tesla Model S, ali je ipak došlo do promene plana. ''Roadster je neka vrsta deserta, prvo moramo da spremimo šnicle, krompir i salatu, tako da će i Roadster morati da sačeka Cybertruck koji je u ovom momentu prioritet'', rekao je Ilon Mask. S obzirom na to da je Cybertruck planiran za 2022. godinu, pravo je pitanje da li će Roadster izaći pre 2022. godine.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednje pripreme? Pojavio se video kako Tesla proba ubrzanje Roadstera

 

tesla roadster 2021 tst01.jpg

 

Prošlo je već skoro tri godine otkada su Elon Musk i Tesla predstavili prototip potpuno novog Roadstera, a još uvek nema nikakvih naznaka kada bi serijska verzija mogla ugledati svetlo dana. S obzirom na najavljene tehničke karakteristike sigurno da je potrebno više vremena za razvoj, ali svakako je već prošlo dosta vremena. Podsetimo, Elon Musk je najavio da će novi Roadster pokretati tri elektromotora, od kojih će jedan biti napred, a dva pozadi. Snaga u kilovatima ili konjima nije zvanično rečena, ali je najavljeno da bi Roadster trebao imati skoro 10.000 Nm obrtnog momenta (nije jedna nula dodata greškom). Uzevši u obzir taj neverovatan podatak, ovom sportskom Tesli će biti potrebno do stotke samo 1.9 sekundi, do 160 km/h 4.2 sekunde, a četvrtinu milje će prelaziti za 8.8 sekundi. Elon Musk je pri predstavljanju najavio da bi novi Roadster trebao imati i maksimalnu brzinu od preko 400 km/h.

 

Tu je naravno i ogromna baterija od 200 kWh koja bi trebala omogućiti domet preko 1.000 kilometara. Svaka od tih stavki svakako je impresivna, a Tesla i Elon Musk još nijednom nisu rekli da takve performanse neće biti ostvarive, pa je samo pitanje vremena kada će Roadster konačno izaći na ulice. Ali, Tesla već poprilično odugovlači predstavljanje serijske verzije, pa su se potencijalni kupci zapitali hoće li ikada ugledati svoje primerke.

 

tesla roadster 2021 tst02.jpg

 

Iako Elon Musk već duže vreme nije spominjao razvoj Roadstera, internet je odradio svoje. Na jednom YouTube kanalu su procureli snimci kako Tesla testira brutalno ubrzanje svog novog sportiste. YT kanal ''Street Production 303'' je objavio video novog Roadstera kako se testira na jednoj trkačkoj stazi. Lokacija nije otkrivena, ali je u trenutku snimanja vidljivo da je Tesla na dugačkom pravcu i da na neverovatno ubrzava. Ubrzanje je toliko brzo da su i snimatelji počeli vikati od iznenađenja.

Ovaj kratak video, pokazuje da Tesla aktivno radi na razvoju novog Roadstera. S obzirom na to da se već testira ubrzanje, može se pretpostaviti i da se razvoj automobila polako privodi kraju, pa bi vrlo skoro mogli videti predstavljanje serijske varijante ovog neverovatnog automobila.

 

 

preuzeto sa - vozim.hr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako pompezna vest, i snimatelji odusevljeni.
Neki klinci pomislili odradice launch, on odradio i oni se obradovali kao golu ribu da su videli. :)
Tesko je proceniti koliko ubrzava i kojom brzinom ide. I ako sam dobro cuo (samo sam jednom pogledao) skripe mu kocnice :)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvodnja Tesle Roadster pomerena za sledeću godinu

 

173036-tesla r 11.jpg

 

Elon Musk je saopštio da će nova, druga generacija Tesle Roadster krenuti u proizvodnju sledeće godine, što znači dve godine kasnije nego što je najavljeno prilikom njegove promocije krajem 2017.

Novi Roadster će pokretati tri elektromotora, a sa jednim punjenjem baterija od 200 kWh autonomija će navodno iznositi 620 milja (998 km). Fabričke najave kažu da Tesla Roadster od 0-60 milja na sat (0-96 km/h) ubrzava za 1.9 sekundi, 0-100 milja na sat (0-160 km/h) stiže za 4.2 sekundi, dok je najveća brzina 402 km/h. Musk je svojevremeno izjavio da će ''autonomija biti i veća od 1.000 km'', kao i da je ubeđen da će novi Roadster postaviti rekord staze za produkcijske automobile na Nirburgringu. Što se cene tiče, ona će za baznu verziju iznositi 200.000 dolara (165.000 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elon Musk: Tesla Roadster kao leteće vozilo

 

tesla r 111.jpg

 

Elon Musk je nedavno gostovao u podcastu Joa Rogana, a publika je po treći put mogla da čuje sirove ideje iza kojih stoji trenutno najbogatiji čovek na svetu. Neke teme su bile zanimljivije od drugih, a među najjednostavnijima se našla priča o kombiju na solarni pogon. Musk je objasnio da je logičnije da se solarne ploče nađu na kombiju nego na običnom automobilu, a zbog veće površine krova. Govorilo se i o letelici ''Starship'', te o tome da je inženjerima već naloženo da vrh rakete ''zašilje'', a zbog onoga što je Sasha Baron Cohen izgovorio u filmu ''The Dictator'':

 

 

Najzanimljiviji je bio deo razgovora o novom Tesla Roadster super-automobilu, koji bi, kako tvrdi Musk, trebalo da lebdi u vazduhu. Zamišljeno je da vozilo leti na metar od tla, možda malo više od toga, a u pitanju je visina koja ne bi ugrozila putnike u slučajevima kada budu prinuđeni da brzo napuste vozilo. Musk je podsetio i na ideju da Roadster dobije raketne motore.

Roadster (verzija koja ne leti) bi do korisnika trebalo da stigne već 2022. godine, što će sigurno biti veliki skok u budućnost, bar kada je transport putnika u pitanju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla Roadster SpaceX do 100 km/h za samo 1.1 sekundu?

 

214488-tesla roadster.jpg

 

Roadster će biti novi dodatak Teslinoj ponudi nakon što uđe u proizvodnju, uskrsnuvši pločicu sa imenom koju je nosila već prva generacija davne 2008. godine. Izgleda da se druga generacija ne nalazi na vrhu liste Muskovih prioriteta, s obzirom na to da je zakazana za ovu godinu, ali još ništa nismo čuli od 2017. godine. To je očekivano s obzirom na to da je reč o specijalnom modelu kalifornijske kompanije sa visokom cenom, koji se ne prodaje koliko i njegovi mainstream kolege, poput Modela 3.

 

Naime, ''ubica'' super i hiper automobila je otkriven još 2017. godine zajedno sa SpaceX-ovim paketom za poboljšanu upravljivost. Međutim, raketna tehnologija ima još jednu prednost - sulude performanse. Očekivali smo ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 1.9 sekundi, međutim niko iz Tesle nije pružio cifru nakon vesti o SpaceX paketu. Izgleda da će druga generacija Roadstera, osim raketne tehnologije, imati i raketno ubrzanje.

 

Tačno vreme ubrzanja je otkriveno bez puno pompe, pa ko primeti. Naime, jedan pojedinac, koji je pre nekoliko dana posetio automobilski muzej ''Petersen'' u Kaliforniji snimio je nekoliko fotografija Roadsterovog prototipa, pri čemu se u kadru našao prateći opis: ''(...) vreme od 0-100 km/h za 1.1 sekundu''.

 

Kako bismo dobili'''širu sliku'', navešćemo da će Rimac C_Two stotku postizati za 1.85 sekundi, dok će Lotus Evija činiti isto za manje od 3 sekunde. Drugu generaciju Roadstera ne isplati se ni upoređivati sa hiper automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Izgleda da očekujemo drumski automobil sa najbržim ubrzanjem na svetu. Saznajemo da će osnovni model počinjati od 200.000 američkih dolara (165.000 evra), dok će Founder's Series verzija biti skuplja za 50.000 dolara. Ipak, verovatno će se svih 1.000 primeraka prodati sa SpaceX paketom, za koji cena još nije poznata, ali ovo nam govori da vredi svaki dolar.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga generacija Tesla Roadstera ponovno odložena

 

214488-tesla roadster.jpg

 

Prema sadašnjim planovima Teslin Roadster, inicijalno najavljivan za 2020. godinu, na putevima bi trebalo da vidimo najranije 2023. godine, i to samo ako se sledeće godine ne desi nešto veliko i nepredviđeno. Teslin Roadster nove generacije je najavljen još 2017. godine, sa planiranim početkom proizvodnje tokom 2020. Međutim, kao što znamo, do 2020. godine svet je ''stao'' zbog pandemije, a zatim je proizvodnja svega i svačega u svetu značajno usporena zbog nestašice čipova, sirovina i drugih komponenti. Sve to je posledica pandemije i lanaca snabdevanja koji su popustili pod pritiskom, ali i nesmanjene potražnje kupaca za novim automobilima.

 

Roadster je takođe najavljivan i kao ''najbrži serijski automobil ikada''. Teslina uzdanica bi trebalo da ima dodatne raketne potisnike koji bi komprimovanim vazduhom gurali automobil napred kada je potrebno, tj. on bi mogao nakratko i da ''poleti'' - pa bi tim trikom uspeo da savlada granice koje postavljaju standardne gume i njihovo trenje u dodiru sa putem. Ranije ove godine od Elona Muska se moglo čuti da će Roadster kasniti, odnosno da će početi da se proizvodi tek 2022. godine, ali kako se ona bliži, tako i ovaj rok lagano klizi. Musk je sada na Twitteru napisao da bi Roadster na puteve mogao da stigne tek tokom 2023. godine, i to samo ako ''2022. godina ne bude mega dramatična'' kao što su bile ova i prošla godina (što zbog pandemije, što zbog nestašica).

 

U Tesli su, podsetimo, za 2022. godinu već odložili projekat revolucionarnog kamioneta Cybertruck kao i električnog tegljača Tesla Semi. Trenutno je fokus kompanije na isporukama postojećih modela, izgradnji fabrike u Berlinu kao i pokretanju proizvodnje u velikoj novoj fabrici u Teksasu. U njoj bi trebalo da se sastavljaju Model Y i Cybertruck, ali kao i do sada, prioritet će imati već razvijeni modeli. Roadster, dakle, ostaje ''projekat u razvoju'' do daljnjeg.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mask tvrdi da će novi Roadster do stotke ubrzavati za jednu sekundu

 

214488-tesla roadster 01.jpg

 

Premijera će biti obavljena ove godine, s tim što će prve isporuke startovati 2025.

 

Setimo se 16. novembra 2017. Upravo tog datuma je Tesla skinuo veo sa prototipa druge generacije Roadstera. Ukoliko dešavanja premotamo do dana današnjeg, uvidećemo da električni supersportista još uvek nije ugledao svetlost dana. Međutim, čekanju dolazi kraj, ako je verovati Teslinom ''mogulu'', Ilonu Masku. Kontroverzni južnoafričko-američki biznismen je na svojoj ''X'' društvenoj mreži lansirao informacije o dolasku performantnog elektromobila. Ako neko od vodećih ličnosti u automobilskom biznisu zna kako da podgreje atmosferu oko nekog proizvoda, onda je to Mask. U svom stilu, imao je provokativne izjave u vezi s novim Roadsterom poput ''nikada neće biti automobila kao što je ovaj, ako ga uopšte možete nazvati automobilom''. Međutim, ono što je još intrigantnije je izjava da će do 100 km/h ubrzati za jednu sekundu.

 

Šef Tesle je spomenuo da je dizajn finalizovan, te da ćemo serijski model videti uživo krajem godine. Cilje je da prve isporuke kupcima započnu tokom 2025. ali znajući modus operandi teksaške kompanije, prvo ćemo skočiti pa onda reći op. Uzimajući u obzir da je prošlo oko šest i po godina otkada je Roadster predstavljen, vreme je da se podsetimo tehničkih specifikacija koje je obećao Tesla.

Prvobitno, tvrdnja je bila da do 60 milja na čas (96 km/h) ubrzava za 1.9 sekundi a do 100 milja na čas (160 km/h) za 4.2 sekunde, uz pokrivanje četvrt milje (402 metra) za 8.8 sekundi. Ova mašina sa pogonom na sve točkove (sa četiri sedišta) trebalo bi da može da pojuri do 400 km/h i pređe uz pomoć jednog punjenja 1.000 kilometara. Budući Tesla Roadster bi takođe trebalo da poseduje uklonjivi stakleni krov, koji može da se sklopi u prtljažnik kada nije u upotrebi.

 

U starom tvitu iz juna 2018., Mask je spominjao SpaceX opciju u vidu ''10 malih raketnih potisnika, neprimetno aranžiranih oko automoibla. Dotični raketni motori dramatično poboljšavaju ubrzavanje, maksimalnu brzinu, kočenje i prolaske krivina. Možda čak obezbede Tesli da može da leti''. Maja 2021. Mask je tvrdio da će automobil moći do 96 km/h da ubrza za 1.1 sekundu. Međutim, kao da to nije bilo dovoljno ''suludo'', sada tvrdi da će ta radnja biti obavljena ispod jedne sekunde!? Kao i obično, Maskova obećanja, tvitove poput navedenih, uvek treba uzimati s dozom rezerve. Kada budemo sve videli na delu, onda ćemo i poverovati. Čak i prvobitne tehničke specifikacije iz novembra 2017. su više nego ''sumanute''.

U međuvremenu, Tesla nastavlja sa primanjem rezervacija uz uplatu 50.000 dolara. Ukoliko se stvari u međuvremenu nisu promenile, Roadster će koštati od 200.000 do 250.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...