Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Vozači će morati i na test na drogu?

Recommended Posts

droga%20test.jpg

 

Policija je posle eksperimentalnog testiranja vozača na prisustvo droga u Kruševcu došla do zabrinjavajućeg otkrića. Tokom saobraćajnih kontrola tokom dana i noći, kod čak polovine testiranih vozača, rezultat je bio pozitivan. Od 40 testiranih Kruševljana, ovakav rezultat bio je kod 22 vozača. Aparat preko pljuvačke, detektuje sedam vrsta psihoaktivnih supstanci. Ipak za razliku od testa na alkohol, ovaj test ne primenjuje se na svima. ''Ovde se ne radi o kontroli svakog pojedinačnog vozača, već se radi o tome da policijski službenik na osnovu procene, svoje lične procene vrši kontrolu psihoaktivnih supstanci u organizmu'', rekao je Goran Popović iz MUP. U MUP-u poručuju da su takve kontrole sve češće, ali i da su preventivne.

 

Utvrđivanje droge u organizmu, može se uraditi i na mnogo teži i bolniji način, kada više nema nazad. ''U slučaju težih saobraćajnih nezgoda dežurni tužilac po pravilu nalaže i da se izvrši toksikološka analiza krvi svih učesnika u nezgodi. Onaj ko je skrivio saobraćajnu nezgodu se po pravilu tereti za teži oblik krivičnog dela i to svakako bi trebalo da bude otežavajuća okolnost u sudskom postupku'', naveo je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. Uračunljivost pod dejstvom narkotika, slična je uračunljivosti pod dejstvom alkohola. Direktna posledica toga je svakako smanjena koncentracija ali i slabiji refleksi koji dovode do većeg rizika od saobraćajne nezgode. Osnovna razlika jeste što nakon prestanka konzumiranja alkohola, sledi trežnjenje, dok nakon popuštanja dejstva psihoaktivnih supstanci... ''Tek tada mogu nastati problemi zbog apstinancijalnih tegoba koje se mogu javiti. Dvostruka opasnost. Jedno je dejstvo same susptance na mozak, a druga je apstinencijalna kriza koja u tim trenucima može možda biti i veći problem'', rekao je psihijatar Aleksandar Vujošević. Kazne ukoliko vam u organizmu nađu neku zabranjenu supstancu su mere zadržavanja, kazna od 15 do 30. 000 dinara, kao i oduzimanje vozačke dozvole na 6 meseci. Ukoliko odbijete testiranje, kazne su višestruko veće.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šokantno: ljubitelji kolača mogu pasti u testu za droge

 

177472-kolaci.jpg

 

Nakon konzumacije tri kolača sa po 20 grama maka, testiranja na drogu, kakva koristi policija, mogu da pokažu pozitivan rezultat. Vozače koji vole kolače od maka su snašle nove nevolje. Stručnjaci univerziteta u Bonu su zaključili da nakon konzumacije tri kolača sa 20 grama maka u svakom, testiranja na drogu, kakva koristi policija, mogu da pokažu pozitivan rezultat. Mak je, naime, glavna sirovina za proizvodnju heroina pa se pronalaze tragovi opijata u urinu, krvi i slini, kao kod narkomana, čak i 48 sati nakon konzumiranja. Tek ciljane laboratorijske analize mogu da utvrdre da li se radi o maku ili heroinu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj aparat otkriva i prisustvo lekova za smirenje u krvi. Npr popio si Bromazepam,on ce to da pokaze kao prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi. Sto taj lek i jeste. E sad ,kod nas se pola populacije opusta sa tim lekovima ,tako da i nije iznenadjujuci ovaj rezultat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uz alko-test i test na marihuanu

 

marihuana 1.jpg

 

Uskoro će vozače širom sveta saobraćajna policija testirati aparatom koji, osim nivoa alkohola, detektuje da li osoba za volanom vozi pod uticajem marihuane. U 33 države SAD dozvoljena je upotreba marihuane u medicinske svrhe, a u gotovo desetak i rekreaciona konzumacija. Međutim, vožnja pod uticajem kanabisa je zabranjena. Marihuana ostaje u vašem sistemu, u krvi, mokraći, sekretu, danima ako ne i sedmicama. Nema načina da pozitivan test povežete sa vremenom upotrebe. Ako ste uzeli marihuanu juče ili pre dve sedmice, rezultat će biti skoro isti.

''Dah je potpuno drugačiji. THC, odnosno tetrahidrokanabinol, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, u dahu traje samo dva do tri sata koliko i vrhunac njenog dejstva'', objašnjava Majk Lin, izvršni direktor laboratorije Haund. U izradi ovog aparata upotrebljena je nanotehnologija. Sićušne cevi ugljenika, tanje od ljudske dlake koje deluju kao senzori, ugrađene su u aparat. U komercijalnu upotrebu novi aparat trebalo bi da uđe 2020. godine. Na ovaj način i poslodavci će moći da provere da li njihovi zaposleni na posao dolaze pod dejstvom ove najčešće korišćena droge u svetu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija dobija novi važan alat: Mali tester na droge otkriva gotovo sve opijate

 

securetec.jpg

 

U razvoju je novi uređaj za testiranje na droge u saobraćaju, odnosno u vožnji. Može da testira na veći raspon droga na putu, a deluje kao antigenski test i može da testira ne samo kanabis, kokain, benzodiazepine i opijate, već i amfetamin i metamfetamin.

Prednosti novog sistema su u tome što je prikupljanje oralne tečnosti veoma brzo, vreme testiranja je smanjeno na 2-8 minuta, a uređaj se lako prenosi bez potrebe za drugim uređajem za očitavanje rezultata. Uređaj ima sve sertifikate kako bi povećao sposobnost policijskih snaga da testiraju vozače na prisutnost ilegalnih droga i olakšao izvođenje prestupnika pred sudove i učinio puteve bezbednijim. Novi uređaj za preliminarno testiranje na droge je razvio nemački proizvođač Securetec, a već je počela da ga koristi irska saobraćajna policija, koja je najavila intenzivnu šestonedeljnu kampanju sprovođenja bezbednosti na putevima širom zemlje do Božića i Nove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...