Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Upoznajte guzu koja testira sedišta u Fordovim automobilima

Recommended Posts

Ne, nije @totti :D:D 

 

ford%20sedi.jpg

 

Svoj radni vek je odradila u Nemačkoj, a za tri nedelje sedne i ustane čak 25.000 puta. Naravno, u pitanju je svojevrstan robot. Zove se Robutt, a zadatak mu je da ispita kvalitet automobilskih sedišta. Zato će u Fordovo sedište sesti 25.000 puta i to u samo tri nedelje, a time će se simulirati deset godina korišćenja automobila. ''Od prvog trenutka kad uđete u automobil, sedište kreira utisak komfora i kvaliteta automobila. Ranije smo koristili pneumatski cilindar, a sada sa Robuttom možemo verno da repliciramo ljudske pokrete'', objašnjava Svenja Froehlich, jedan od Fordovih inženjera za pouzdanost. Robutt je smešten u Fordovom evropskom centru u Kelnu, a prvi posao mu je bio testiranje sedišta za novu Fiestu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas me zanima sa koliko kratkim nogama je robot koji testira Fiatova sedista :D .

Bez obzira na tehnologiju, uspevaju da odrze tu tradiciju decenijama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ford ima robota koji testira sedišta na oznojane zadnjice

 

Koliko god čudno zvučalo, Ford ima robota za testiranje otpornosti automobilskih sedišta na oznojane ljudske zadnjice. Američki proizvođač je pokazao svoj robotizovani simulator oznojanih zadnjica, koji je prikladno imenovan ''Robutt'', kako bi pokazao kako brine o kvalitetu sedišta. Ford je prvo koristio Robutt u cilju simuliranja vozačevog sedanja na sedište sa savršeno suvom zadnjicom tokom jedne decenije. Proces je omogućio Fordu da vidi kako se sedišta ''drže'' pod normalnim uslovima. Međutim, nisu uvek svi suvi kada sedaju u automobil. Iz tog razloga je Robutt prepravljen da simulira šta se desi kada vozači sednu u vozilo nakon trčanja ili vežbanja.

 

Znoj i vlaga očigledno reaguju drugačije sa sedištima i materijalima od kojih su izrađeni tokom vremena. Robotizovana zadnjica sa vlagom provede ukupno tri dana sedajući i ustajući iz sedišta, što se prevede u 7.500 ponavljanja. Ford navodi da taj broj predstavlja oko 10 godina sedanja u njihova vozila, naravno sa oznojanom zadnjicom. Proizvođač takođe tvrdi da se veštačka zadnjica greje na 35.5 °C i da se natapa sa oko 950 mililitara vode u cilju simuliranja dimenzija ''krupnog čoveka''. Ljudsko telo je sposobno da proizvede 1.41 litara znoja po satu kako bi ohladilo čoveka tokom zahtevnih fizičkih aktivnosti. Robutt je inicijalno napravljen u toku razvoja poslednje generacije Fieste. On se danas koristi preko cele evropske linije Fordovih modela.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...