Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Amerika 2017.

Recommended Posts

Hamilton pokorio Ostin, na devet bodova od titule

 

hamilton%20usa%202017.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercesa Luis Hamilton došao je na korak od osvajanja četvrte titule šampiona Formule 1 trijumfom na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, 17. trci sezone. Nemački tim je tako odbranio titulu u konkurenciji konstruktora. Hamilton je u Ostinu upisao devetu pobedu ove godine, a 62. u karijeri, posle koje ga samo devet bodova deli od toga da postane tek peti vozač u istoriji sa barem četiri titule. Drugo mesto u Teksasu zauzeo je Sebastijan Fetel u Ferariju, a na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se njegov timski kolega Kimi Raikonen. Finac je kroz cilj prošao kao četvrtoplasirani, iza vozača Red Bula Maksa Ferstapena, koji ga je pretekao u poslednjem krugu, ali je kažnjen dodavanjem pet sekundi jer je napustio stazu. Takav rasplet znači da je Hamiltonova prednost pred poslednje tri trke sezone povećana na 66 bodova. Britancu je tako dovoljan barem jedan podijum do kraja sezone da bi osvojio naslov prvaka.

 

Velika nagrada Sjedinjenih Država pružila je mnogo uzbuđenja, ali je pitanje pobednika rešeno posle samo nekoliko krugova. Fetel je pretekao Hamiltona na startu, ali je Britanac imao mnogo bolji ritam i vrlo brzo je uzvratio udarac, a potom se bez problema odvojio od rivala. Za razliku od svog glavnog rivala u borbi za titulu, vozač Mercedesa je samo jednom išao u boks, kada se vratio na stazu odbranio se kada ga je Fetel napao i od tog trenutka nijednog trenutka njegov trijumf nije došao u pitanje. Fetel je iza njega imao daleko teži posao u nameri da dođe barem do drugog mesta, pošto je imao drugačiju taktiku i dva puta je išao po pneumatike. To je iskoristio u samom finišu, kada je bio najbrži na stazi, pa je pretekao prvo Valterija Botasa u drugom Mercedesu, a potom i svog timskog kolegu, koji su imali istu taktiku kao Hamilton. Obojicu Finaca je to dodatno koštalo jer ih je sustigao i Ferstapen, koji je maestralno vozio posle starta sa 16. pozicije, posle kazni koje je zaradio zbog promene komponenata na njegovom bolidu. Mladi Holanđanin nije imao šanse protiv četvorostrukog svetskog šampiona, ali nije odustajao od pokušaja da pobedi Raikonena, što je i učinio u poslednjem krugu. Međutim, tom prilikom je napustio stazu, zbog čega mu je dodato pet sekundi, pa je ostao bez mesta na podijumu, koje je otišlo šampionu iz 2007. godine. Ferstapen je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, ali i definitivno epitetom najboljeg vozača trke. Botas je neplanirano u samom finišu morao po drugi put u boks, ali je zauzeo peto mesto, daleko ispred vozača Fors Indije Estebana Okona. Sedmi je bio Karlos Sains junior na svom debiju u Renou, a sledili su ga Serhio Peres u drugom bolidu Fors Indije, vozač Vilijams Felipe Masa i Danil Kvjat, koji brani boje ekipe Toro Roso. Njegov timski kolega Brendon Hartli, koji je debitovao u Formuli 1, kao zamena za Pjera Gaslija, zauzeo je 13. mesto. Šampionat Formule 1 nastavlja se već narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Meksika.

 

Tok trke:

Od starta u Ostinu poveo je Fetel, ispred Hamiltona, Botasa, Rikarda, Okona, Raikonena i Alonsa. Ubrzo je došlo do duela između Rikarda i Botasa, kojeg je Australijanac malo izgurao sa staze, ali se vratio ispred njega. Britanac je vozio najbrže krugove na stazi, ali je bio na nešto više od sekunde od Fetela, dok je iza njega Rikardo napadao Botasa. Vozač Red Bula je uspeo da se nađe ispred Finca na startu četvrtog kruga, ali je otišao široko, pa je morao da se vrati na četvrto mesto. U međuvremenu, trka je bila gotova za Hilkenberga, koji se parkirao u boksu. Hamilton je preuzeo vođstvo pretekavši Fetela u 12. krivini šestog kruga, a Nemac nije uspeo da mu uzvrati, pošto je vozač Mercedes uspeo da se odvoji na više od sekunde u roku od nekoliko krivina. U sedmom krugu viđeno je još jedno odustajanje, pošto se u garažu povukao Verlajn, koji je imao kontakt sa Magnusenom nekoliko krugova ranije.

 

Hamilton je na čelu vozio znatno brže krugove od Fetela, a Ferstapen se posle starta skoro sa začelja do desetog kruga probio do šestog mesta. Rikardo je izgubio korak za Botasom,što je omogućilo Raikonenu da ga sustigne i krene u napad. Australijanac je nedugo zatim produžio u boks i na stazu se vratio kao deveti, a potom je odmah uspeo da pretekne Sainsa. Međutim, nedugo zatim trka je bila gotova za Rikarda, koji je zbog kvara motora morao da se parkira pored staze. Fetel je u 17. krugu otišao u boks i prvi je to učinio od vodećih, a izabrao je meke pneumatike. Četvorostruki svetski šampion je posle zamene guma bio peti, a sledeći u boksu bio je Botas, u 19. krugu i vratio se iza Nemca. Vozač Ferarija je tada bio najbrži na stazi, za sekundu i po brži u odnosu na Hamiltona, koji je potom produžio u boks krug kasnije. Ispred Britanca tada su bili Raikonen i Ferstapena, a izašao je na stazu tik ispred Fetela, koji je već imao zagrejane pneumatike. Hamilton se posle nekoliko krivina odvojio na više od sekunde od Fetela, da bi Raikonen potom otišao u boks, a na čelu je ostao Ferstapen. Mladog Holanđanina je ubrzo sustigao vozač Mercedesa, a kada je došlo do napada, nije imao šansu protiv Hamiltona. Vozač Red Bula je po nove pneumatike otišao u 25. krugu, a na stazu se vratio na peto mesto. U istom krugu, Alonsa su zadesili problemi i on je bio primoran da odustane.

 

Na samom čelu nije bili nikakve borbe, a nešto dalje, Masa, Okon i Peres su se borili za šesto mesto dok Brazilac nije otišao na zamenu pneumatika. Raikonen se u narednim krugovima primakao Botasa, dok je Fetel izgubio korak za Hamiltonom. Iako je Ferstapen počeo da sustiže Raikonena, u 28. krugu je otišao u boks, ali se vratio kao peti. Fetel je bio sledeći u boksu i izašao je ispred Ferstapena, a ispred njega je Raikonen pritiskao Botasa. Raikonen se probio ispred svog sunarodnika u 43. krugu i brzo se odvojio, a Hamilton je tada bio oko deset sekundi ispred Hamiltona. Desetak krugova pre kraja došlo je do kontakta između Eriksona i Magnusena, a Ferstapen ih je srećom izbegao. Pred sam finiš trke, Fetel je sustigao Botasa i pretekao ga, a potom je isto učinio i Raikonen, da bi vozač Mercedes tri kruga pre kraja otišao u boks i pao je na peto mesto. Ferstapen se u poslednjem krugu primakao Raikonenu, iz tima su mu poručili da ima samo jednu šansu za napad, koji je usledio u samom finišu. Mladi Holanđanin je pretekao vozača Ferarija, ali se ispostavilo da je to učinio tako što je napustio stazu, zbog čega je kažnjen, pa se Raikonen na kraju ipak našao na podijuma uz Hamiltona i Fetela.

 

Hamilton: Još tri trke, još tri pobede

Trostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je da je oduševljen posle nove pobede koja ga je dodatno primakla novoj tituli. Britanac je na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država upisao deveti trijumf ove sezone, a 62. u karijeri, pa ga devet bodova deli od naslova prvaka. Hamilton je vozio sjajno u Teksaksu - na startu ga je pretekao vozač Ferarija Sebastijan Fetel, ali mu je ubrzo uzvratio udarac. Prednost vozača Mercedesa jedino je mogla da bude ugrožena po njegovom povratku na stazu posle odlaska u boks, ali je tada uspeo da se odupre napadima nemačkog automobiliste. Zahvaljujući takvom raspletu, Mercedes je četvrtu godinu zaredom osvojio titulu najboljeg konstruktora. ''Osećam se sjajno, pogledajte ove navijače. Neverovatni ste. Od 2012. godine vas je sve više i mislim da mi je ova staza sada omiljena. Čestitam timu, svi su radili vredno, kako u fabrici, tako i ovde'', rekao je Hamilton u intervjuu sa najbržim čovekom na svetu Juseinom Boltom. ''Počastvovan sam što si ti ovde. Ovo je zaista iskustvo zbog kojeg se osećam ponosno, ovo je posao iz snova. Mnogi bi voleli da voze bolid Formule 1 i mogu vam reći da ne postoji ništa bolje od toga''. Na Boltovu konstataciju da je u potpunosti kontrolisao trku, Hamilton je odgovorio: ''Nisam očekivao da ću moći da pariram Fetelovom ritmu, ali je bolid bio fantastičan. Čekaju nas još tri trke, pa tako i još tri pobede''. Hamilton će osvojiti titulu ukoliko bude barem petina sledećoj trci, bez obzira na Fetelov plasman.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...