Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta se prvo kvari na polovnjacima?

Recommended Posts

Stalna dilema da li kupiti nov auto, ili za iste pare uzeti polovnjak star par godina, ali više klase (što bi trebalo da znači i boljeg kvaliteta, pouzdanijeg automobila), ima svoju priču na FLCS Forumu ovde:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/60716-novo-ili-polovno-za-iste-pare-amortizacija-novog-auta/

 

O tome kako kupovina skupljeg automobila ne znači uvek i pouzdaniji auto u nekoj drugoj temi.

 

Ovde ide priča šta se dogodi sa automobilima starim par godina, za koji se i kod nas i po inostranstvu odlučuje veliki broj ljudi.

Koliko problema prave ti automobili, da li ih uopšte prave, isplate li se, tj. da možda ne ''pojedu'' na popravke svu onu uštedu u odnosu na cenu kada su bili novi.

Britanski AutoExpress skupio je podatke na jednom mestu, naravno pre svega gledajući šta se dešava na njihovom tržištu mladih polovnjaka. Ali, iste te stvari se kvare i kod ovih kod nas, isti su auti uostalom, samo što na ostrvu imaju volan na pogrešnoj strani. :D Na osnovu tih podataka napravili su listu 10 najčešćih kvarova/problema na tim polovnjacima. 

Ako kupujete auto star barem 3 godine, imate 84% verovatnoću da vas u naredne 3 godine ''pogodi'' barem nešto od sledećeg:

 

1. Menjač

Od oko 5.000 kvarova koje su pratili, najčešći od svih je bio kvar menjača. Skoro svaki 10-ti problem (8.4%) koji su imali ti mladi polovnjaci je bio sa njihovim menjačima.

 

2. Elektronika

Tek za dlaku iza (8.2%) su razni problem sa elektronikom. 

 

3. Kvačilo

Kako se kilometri gomilaju, problemi sa spaljenim ili potrošenim setovima kvačila postaju uobičajeni (7.8%).

 

4. Turbo

Verovatno najveći strah kod nas je ipak značajnije iza ova prva tri najčešća problema. Kvar koji može i najviše novca da vam izbije iz džepa ima učestalost od 4.7% na tih 5.000 najčešćih koje su pratili.

 

5. Kočnice

Jednako često se pojavljuju u vidu problema kao i turbo. Koliko su značajne nema se šta raspravljati, ali su sigurno i jedna od stavki koju je najlakše proveriti pre kupovine polovnjaka. 

 

6. Alternator

I, dok možda klasični alternator broji poslednje godine sa sve većom pojavom hibrida i potpuno električnih automobila, on se kao kvar pojavljuje sa 4.3% kod polovnjaka.

 

7. Dihtung glave motora

Beli dim zajedno sa gubitkom tečnosti za hlađenje upućuje na ovaj problem. 3.1% polovnjaka starih 3 godine je imalo taj problem u Britaniji u proteklih 12 meseci. 

 

8. Klima

Problemi sa klimom su jednako česti kod mladih polovnjaka kao i sa dihtungom glave, tj. 3.1%.

 

9. EGR

Šta reći o tome....ispisano sve na Forumu. :) B arem se on lako, ili baaaaš lako rešava kod nas (zavisno da li treba softverski zatvarati ili je dovoljno samo mehanički).

 

10. Podizači prozora

Koriste se intenzivno, svaki dan, godinama tako...i počinju i oni da zezaju kada polovnjak pređe 3-4 godine starosti.

 

============

 

Prevod & little bit of edit :) by FLCS

rsz_25logo.png.a97fb5c93fcf74a8ed373c6a1807c8ee.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje iskustvo na prijasnjim automobilima..,kvacilo..,na svakom do sad mi je otislo. Na Idei je uredno..  Al na Idei do sad  su zamjenjene kocnice,tj. zamjena diskova,nesto malo elektronike i alternator,tj. cetkice..,i akomulator,lafete .  I mislim da je to posljedica zapostavljanja,tj. neodrzavanja automobila. Nasi ljudi cekaju da nesto crkne,umjesto da sredjuju na vrijeme.  Ocekujem u narednim godinama reparaciju turbine,kvacilo... limarija...

 

Sad mislim da je uvjek bolje novo auto..  Nego polovno.. Ali dati 7000 do 10 000 eura za novo auto nize klase,koje nema nista od opreme,je za mene nepotrebno uvaljivanje u kredit..  Pa se tako namece da je polovno bolje rijesenje..  Al sa polovnim se namecu stara pitanja,kako je odrzavan,da li je vracana kilometraza itd. E zato sam za novo..  

 

Specificna tema,pa je tako nezgodna za donosenje nekog zakljucka...   Ja sam se na kraju odlucio za polovno, a htjeo sam novo, ali stvarno  nisam zelio da se uvaljujem u kredit min. narednih pet godina...  Jednostavno plate nisu toliko dobre...  Ipak smo mi Balkan...  

 

 

E sad sve sam rekao,nista rekao nisam..,kao sto kazem nezgodna tema da se donese zakljucak!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...