Jump to content
FAS Goran
Irena HGT

Šta sprema Mercedes?

Recommended Posts

Rivian odustaje od saradnje sa Mercedesom

 

rivian2.jpg

 

Američka startap kompanija Rivian odustala je od dogovora o proizvodnji električnih kombija sa Mercedesom u Evropi. Rivian nastoji da sačuva svoje gotovinske rezerve fokusirajući se na postojeću proizvodnju u Severnoj Americi, suočen sa pogoršanjem globalnih ekonomskih uslova.

Rivian i Mercedes potpisali su u septembru memorandum o razumevanju za otvaranje zajedničkog pogona u centralnoj Evropi, ali je američka kompanja odustala. Rivian je saopštio da želi da traži najbolji prinos za svoje kapitalne investicije prilagođen riziku i da pauzira partnerstvo sa Mercedesom. Američka kompanija je navela da veruje da je u ovom trenutku fokusiranje na potrošačko poslovanje i postojeće komeracijalne poslove predstavljaju najatraktivnije kratkoročne prilike za maksimiziranje vrednosti. Rivian već u SAD proizvodi modele vozila pikap, SUV i dostavni kombi za Amazon.

 

amazon prime.jpg

 

Kompanija ima ugovor o isporuci 100.000 dostavnih vozila Amazonu, svom najvećem investitoru. Mercedes je saopštio da ''razume i poštuje'' odluku Riviana, ali da će nastaviti da radi na otvaranju nove proizvodne lokacije u Poljskoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes-Benz Vision One-Eleven Concept

 

mercedes oe09.jpg

 

Mercedes-Benz je sedamdesetih godina prošlog veka predstavio niz koncept vozila superautomobila C111, koji su poslužili za testiranje različitih tehnologija, a sada je ova nemačka kompanija oživela tu seriju najnovijim konceptom Vision One-Eleven. To je inače bilo i najavljeno pre nekoliko dana od strane glavnog direktora za dizajn Mercedes-Benza Gordena Vagenera koji je tada izjavio: ''Bezvremeni C 111 je spreman da inspiriše novu eru legendarnog luksuza.''

 

mercedes oe08.jpg

 

Dizajniran je i napravljen u Međunarodnom dizajnerskom centru kompanije u Kaliforniji, a u skladu sa vremenom u kome živimo Mercedes-Benz Vision One-Eleven Concept nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već koristi najnoviju tehnologiju pogona električnih vozila.

 

mercedes oe07.jpg

 

Mercedes nije saopštio detalje, ali navodi da vozilo ima motor koji je razvila YASA (kompanija za elektromotore visokih performansi koju je Mercedes kupio 2021. godine), uz napomenu da je lakši, kompaktniji i snažniji od sadašnje generacije električnih motora.

 

mercedes oe06.jpg

 

Mercedes je takođe potvrdio da Vision One-Eleven Concept ima novi dizajn baterija, uz tečno hlađenje i koristi cilindrične ćelije sa hemijom sličnom onoj koja se nalazi u Formuli 1.

 

mercedes oe05.jpg

 

U razvoju baterije, Mercedes se oslanjao na svoje Mercedes-AMG High Performance Powertrain odeljenje koje pravi pogonske sklopove za Mercedes F1 tim.

 

mercedes oe04.jpg

 

''Mercedes-Benz Vision One-Eleven kombinuje dizajn koji oduzima dah sa revolucionarnom tehnologijom pogona'', rekao je Markus Šefer, glavni tehnološki direktor Mercedesa. ''Poput svog istorijskog imenjaka, istražuje nove puteve za budućnost sportskih performansi.''

 

mercedes oe03.jpg

 

Eksterijer koncepta Vision One-Eleven je inspirisan sa originalnih C111, ali takođe uvodi ekstremniju primenu Mercedesovog oblika dizajna One-Bow. Od niskog prednjeg kraja do mišićavog zadnjeg dela, glatki oblik daje samo 1168 mm visokom konceptu čvrst, gotovo skulpturalni izgled i osećaj.

 

mercedes oe02.jpg

 

Ulaz u kabinu je preko para gullwing vrata, što je opet element pozajmljen od originalnih C111, kao i kultnog sportskog automobila 300SL gullwing. I umesto izgleda nalik trkačkom automobilu, Vision One-Eleven u unutrašnjosti nudi više salonski osećaj. Mercedes ističe da ovaj izbor dizajna odražava budućnost u kojoj će čak i superautomobili moći da se voze sami, jer će putnici želeti udobno okruženje kada nisu fokusirani na vožnju.

 

mercedes oe01.jpg

 

Mercedes navodi da su boje i materijali korišćeni u konceptu uvid u budući luksuz. Svetle boje odmah privlače pažnju, dok reciklirani materijali pružaju osećaj održivosti. Kao i originalni koncepti C111, Vision One-Eleven nije namenjen za proizvodnju, iako će elementi njegovog dizajna i tehnologije verovatno biti primenjeni na nekim budućim Mercedesovim automobila.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes CLA Concept

 

237033-mercedes cla koncp08.jpg

 

Mercedes je večeras prikazao novi CLA u koncept izdanju, koji će šira javnost moći da upozna na sajmu IAA Mobilty u Minhenu (do 10. septembra). CLA Concept služi kao izlog za unapređenu EV tehnologiju koju će nemački brend upotrebiti u svojoj sledećoj generaciju manjih električnih vozila.

 

237034-mercedes cla koncp07.jpg

 

Osim kupea sa četvoro vrata, Mercedes ovde navodi da će paleta takođe podrazumevati i karavan (Shooting Brake) i par SUV-ova, po svemu sudeći zamenu za EQA i EQB (najava na slici ispod).

 

237075-mercedes koncp06.jpg mercedes cla kncp04.jpg

 

Kao što su najavile i ranije objavljene slike, automobil ima veoma aerodinamičnu siluetu, pri čemu je određena tehnologija sa Mercedes EQXX Concepta.

 

mercedes cla kncp03.jpg

 

To je prvi model napravljen na novoj MMA platformi koja je razvijena u skladu sa filozofijom ''prvo električna energija'', ali će takođe moći da primi SUS motore za produženje dometa u zemljama u kojima mreža stanica za punjenje nije dovoljno razvijena. CLA Concept ima novu električnu arhitekturu od 800V, a Mercedes tvrdi da će nova baterija obezbediti do 750 km dometa po WLTP ciklusu. Elektromotor je postavljen pozadi i raspolaže sa 235 KS.

 

mercedes cla kncp02.jpg

 

Što se izgleda tiče, ističu se i prednja i zadnja svetla koja imaju oblik logotipa Mercedesove trokrake zvezde, dok maska dobija čak 264 male Mercedesove zvezde kao i jednu veliku zvezdu u sredini. Još 652 zvezde su utisnute u stakleni krov, a u dizajnu svakog točka nalazi se još nekoliko zvezdica. Celokupni profil je tradicionalno CLA-ovski, ali sa čistijim bočnim površinama i širim zadnjim nagibom. Točkovi su od 21 inča, sa gumama 255/35 napred i 285/30 pozadi. U unutrašnjosti, CLA Concept ima Mercedes Superscreen koji proširuje širinu instrument table i uključuje analogne i digitalne kontrole za sistem klime preko prstenova ugrađenih u staklo na svakom kraju instrumenta.

 

mercedes cla kncp01.jpg

 

Održivi unutrašnji materijali kabine takođe potiču od EQXX, a uključuju tkaninu napravljenu od reciklirane PET plastike, veštačku svilu, bambus za podne prostirke, pa čak i tretirani papir za neke ukrase. Mercedes navodi da CLA Concept ima SAE nivo 2 sistem vožnje. Lidar će biti dodat serijskom automobilu u budućnosti, a Mercedes kaže da će SAE Level 3 autonomne vožnje biti dostupan, iako će to biti podložno lokalnim propisima. Sistem detektora dece na zadnjem sedištu će biti dostupan od samog početka. Serijska verzija će se pojaviti krajem 2024. godine, pri čemu će kompletne specifikacije biti objavljene nešto pre toga.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...