Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Singapur 2017.

Recommended Posts

Hamilton iskoristio debakl Ferrarija u Singapuru

 

ham_pobeda_singapur.jpg

 

Vozač Mercedesa pobedio je na trci za VN Singapura koju je obeležio i veliki incident u prvom krugu.

 

Pošto je svima poznato kako je vreme u Singapuru nepredvidljivo na 45 minuta pre početka trke kiša je počela da pada blagim intenzitetom. Temperatura staze bila je 33, a vazduha 28 stepeni dok je vlažnost bila na visokih 80% a i dalje bila prisutna i slabija kiša. Ipak, kiša je počela da bude sve jača i jača pa su se na gridu pred početak trke vijorili šatori i kišobrani. Kontrola trke je pred sam početak proglasila kišne uslove, pa su tako vozači bili u mogućnosti da koriste i kišne pneumatike. Vodećih šest vozača odlučili su se za intermidijat gume dok su ostli koristili kišne pneumatike.

Već na samom početku desio se udes između između Verstappena i Raikkonena dok je Vettel već u prvom krugom bio teško oštećen. Od tada Hamilton je preuzeo prvu poziciju ispred Ricciarda, Hulkenebrga, Pereza, Bottasa, Palmera, Vandoorne i Ocona. Oba vozača Ferrarija su već posle par krivina završila trku kao i Max Verstappen. Sigurnosni auto je odmah izašao na stazu a vozači su zbog oštećenja u prvoj krivini prolazili kroz ''pitlejn''.

 

U petom krugu trka je ponovo puštena, a Hamilton je poveo kolonu. Već posle par krivna imao je oko 2 sekunde prednosti u odnosu na Ricciarda. Oba Williamsa su uspela da na startnom-ciljnom prvacu obiđu Fernanda Alonsa, a Hamilton je polako povećavao svoju prednost u odnosu na Ricciarda i Hulkenberga. Borbu su vodili i Ocon i Sainz dok se Bottas približavao Palmeru u borbi za 5. mesto. Fernando Alonso je u 9. krugu morao da odustane od trke jer je njegov bolid bio teško oštećen zbog incidenta na samom početku. U tim trenucima Sainz je uspeo da obiđe Ocona i tako se domogne 8. mesta. 11. krug nam donosi incident kada se Danil Kvyat zabio u zidu posle čega je sigurnosni auto ponovo izašao na stazu. To je iskoristio Daniel Ricciardo do ode na svoj prvi servis kada je opet uzeo ''intermidijat'' pneumatike. Sledeli su ga Perez, Ocon, Magnussen, Hulkenberg, Palmer i Vandoorne. U 15. krugu trka je ponovo puštena, a Hamilton je uspeo da se ponovo odlepi od Ricciarda na oko 2 sekunde, veliku bitku za 11. poziciju vodili su Magnussen, Masa i Ocon. Massa je u 18. krugu otišao na svoj servis u momentu kada je kontrola trke dozvolila upotrebu DRS sistema.

 

Hulkenberg je počeo da polako spušta zaostatak za Sainzom, dok je Hamilton uspevao da veže nekoliko brzih krugova. Njegova prednost u odnosu na vozača Red Bulla narasla je na oko 5 sekundi a Kevina Magnussen je bio prvi vozač koji je u 25. krugu uzeo ultra meke gume. Njegov recept prepisao je i Felipe Massa i upravo ovi vozači počeli su da beleže znatno bolje krugove. Zbog toga u boks su išli Sainz, Vandoorne, Grosjean, Ocon i Ricciardo. I Bottas se takođe odlučio da u 29. krugu pređe na ultra meke gume a njega su u tom momentu ispratili Nico Hulkenberg i Sergio Perez. Takođe i Hamilton je uradio istu stvar samo krug kasnije. Sainz i Perez uspustili su se u veliku bitku za 5. poziciju, dok je Ocon uspeo da na prvoj krivini obiđe Kevina Magnussena. Daniel Ricciardo je uspeo da veže nekoliko brzih krigova ali je njegov zaostatak za Hamiltonom bio nešto više od 9 sekundi. U 38. krugu desio se još jedan incidet i zbog toga je treći put sigurnosni auto izašao na stazu. Marcus Ericsson je izgubio kontrolu nad bolidom zbog čega je oštetio zadnji deo bolida. Hulkenberg je morao da ode u boks jer je imao problema sa bolidom. U 41. krugu trka je ponovo zaživela a sudije su odlučile da vremenski ograniče trku gde je ostalo da se do kraja vozi još oko 26 minuta.

 

Hamilton je odmah zadao jak ritam i već je pobegao Ricciardu na više od 3 sekunde dok se stvorio veliki vozić od 8 do 12. mesta u kome su bili Stroll, Grosjena, Hulkenberg, Ocon i Massa. Hamilton je odjednom izgubio oko 2 sekunde prednosti u odnosu na Ricciarda i sada je vozač Mercedesa imao sa 2 viška. Nico Hulkenbega je na 13 minuta do kraja morao da odustane sa trke zbog problema sa bolidom a koji trenutak kasnije ista sudbina zadesila je i Kevina Magnussena. U finišu Valtteri Bottas približio se Danielu Ricciardu na samo dve sekunde ali je Autstralijanac uspeo da zadrži drugo mesto iza Lewis Hamiltona. Četvrti kroz cilj prošao je Carlos Sainz, peti je bio Sergio Perez dok su u osvajače bodova ušli još i Palmer, vandoorne, Stroll, Grosjean i Ocon.

 

rez_sing_trka.jpg

 

 

Vettel: Gorak ukus nakon udesa na startu

 

z1505656671.jpg

 

Šanse Nemca da se domogne pete titule u karijeri su znatno umanjene nakon udesa koji je imao na startu trke u Singapuru.

''Ne znam šta se dogodilo. Imao sam prosečan start. Otišao sam na levu stranu u pokušaju da se odbranim od Maxa i nakon toga sam osetio udarac i video Kimijev bolid. Ne znam šta je bilo. Nakon toga sam se izvrteo po izlasku iz krivine 3, ali bolid je već imao prevelika oštećenja i morao sam da stanem. Trka za šampionat je duga. Mi smo u lošijoj poziciji, ali ima vremena. Sada ne možemo ništa da ispravimo kada je ova trka u pitanju, ali je svakako ostao gorak ukus'', izjavio je Vettel.

 

 

Verstappen: Vettel je kriv što je rizikovao

 

z1505651820.jpg

 

Holanđanin kaže da je Vettel platio kaznu što je rizikovao na startu trke.

''Mislim da je krivica Sebastianova. On je počeo da mi zatvara prostor. Možda nije video Kimija, ali to nije izgovor kada se borite za titulu. Ne treba toliko da rizikuje i evo šta se desilo. Ja sam pokušao da se povučem, ali bilo je prekasno. Imao sam oštećenje na vešanju, a onda me je i Kimi udario u prvoj krivini pošto je izgubio oba prednja točka. Mislim da ovo nije trkački incident i oni su doveli do toga da su tri bolida izbačena sa trke. Ja sam bio u sredini i ništa pogrešno nisam uradio. Videćemo šta će biti, ali drago mi je što nisam samo ja odustao'', izjavio je Verstappen.

 

 

FIA: Niko nije kriv za incident na startu

 

z1505650102.jpg

 

Međunarodna Automobilistička Federacija je nakon istrage utvrdila da je incident sa starta VN Singapura bio trkački incident.

''Sudije su pregledale snimke i uzele izjave od Sebastiana Vettel, Kimija Raikkonena i Maxa Verstappena, kao i od predstavnika timova. Utvrđeno je da je bolid 7 imao jako dobar start i bio je u poziciji da pretekne bolid 33 sa leve strane. U istom trenutku, bolid 5, koji je imao nešto lošiji start, se pomerio na levu stranu staze. Tada je došlo do kontakta između bolida 7 i 33 nakon šega je došlo do lančanog sudara u kome su učestvovali i bolid 5 i bolid 14. Sudije smatraju da niko od vozača ne snosi potpunu krivicu za incident i zbog toga neće biti dalje istrage'', kaže se u zvaničnom saopštenju.

 

sve preuzeto sa f1-serbia.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje mišljenje je da je krivica isključivo Vetelova. U potpunosti je isekao Verstapena koji nije imao gde da se skloni, kao i Kimi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vicent

 

Kako god, ali Fetel je sve dalje i dalje od titule...možda već sada i previše daleko.

Čak pomalo i tupavo od strane Fetela jer je Verštapena takoreći već pretekao i mogao je hladne glave da pusti Kimija da iskoristi svoj odličan start, i da Kimi bude prvi u krivini....ionako bi se posle sigurno zamenili na prva dva mesta. Ali kao da je Fetel hteo odmah da završi i sa Kimijem, nije im ostavio prostora i eto šta bi... :D 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jest Vetel je skroz zatvorio Verstapena,a ovaj u kimija.ludo skroz i sto su oba ferarrija ispusila vec u prvoj krivini,pravi trkacki incident,a Vetel je sve dalje i dalje od titule,Hamilton gospodari brzinom i sigurnoscu svog Mercedesa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...