Jump to content
FAS Goran
totti

Kvalitet goriva: Srbija vs inostranstvo

Recommended Posts

Ja potrosnju i performanse nisam nikada spomenuo nit to izvaljujem, samo po dimu koji ostaje iza mene, na potrosnju najmanje obracam paznju i ne vodim ni najmanje racuna u voznji da bi ustedeo koji litar, taj omv mi je malo daleko da bi tamo sipao, a i generalno na omv-u ne sipam, pre koju godinu su caletu nasuli pun rezervoar vode umesto bezolovnog u surcinu....
Slazem se da je gorivo u Republici Srpskoj, BJRM i kod nas isto samo su oni jeftiniji, ali je zemljama koje su u eu kvalitetniji 100%, ja to gledam po dimu neki ljudi po snazi(pogotovo ako su im generalno slabiji auti) a neki po potrosnji i bukvalno svi vide bar neku od te tri razlike i sad mi iz banana drzave kazemo da je kpd nas isto gorivo, vazi.
Evo Totiju nijedan dizel nikada nije dimio (osim c4 posle vadjenja dpf-a) a na ulici najnoviji dime i ne postoji dizel po gradu koji ne vidis da u nekoj situaciji izbaci-pljucne, a njegovi ni pre 20 godina kad se vozilo na ulje iz trafo stanica( posto nije bilo drugog goriva) nije dimio i ja sad kao poverujem njemu kako je kod nas gorivo biiip, ma vazi. Dosao mi auto iz holandije sa 180000km egr radi, cist, posle 10000 ovde on zakuca, pa od cega jbt? Od gradske voznje naravno, ali samo od toga?
Pa evo pogledajte sta nalaze u plinskim uredjajima, katran i to pretezno NS, sta je to cisto gorivo-plin?
Bezolovni sipas na pojedinim pumpama odma pali lambda sondu, sipas bilo gde oko nas ona se gasi, eto objasnite mi vi koji ste uvereni da nase gorivo nije nista losije.
Tj uverite me.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razlike ima, ali kolika je tesko da moze bilo kod od nas da kaze. Isto kao i kod Kuvalje gledam po dimu od kola koliko izbaci i tome sudim neki kvalitet goriva. Pre nekako bas sam pisao kako sam sipao kod nas u BG i auto poceo da dimi u bilo kojem rezimu sem lera. DPF nemam, egr u funkciji. Sipao u Bosni gorivo u pljune dim u prvoj pri potapanju gasa do poda na nekih 3k obrataja i kasnije nema dima uopste. kao sto rekoh razlike ima ali kolika je biiip ce ga znati. Da ne pricam o pumpama u manjim mestima gde je kontrola jos manja. O tom gorivu da ne pricam.

 

 

Edited by DraganUS

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kuvalja

Cela ova priča je krenula od toga da sa bosanskim (i ostalim stranim gorivima) auto primetno manje troši nego sa našim gorivom. Ja sam izbacio slike potrošnje sa gorivom iz 3 različite zemlje od kojih je jedna Srbija. Ajd' ti sad mene uveri u suprotno.

Sa dimom si ti krenuo u priču. I sporiš da je uopšte moguće da auto ne dimi. Ja tvrdim da jeste, pritom mislim i na starije dizele. Eto, i Bane je naveo konkretno za bezbojni dizel od koga ti auto ne dimi i koji nije kupljen u Grčkoj, nego kod nas na pumpi. Ponavljam, ako nešto ne vidiš i ne doživiš, ne znači da je nemoguće.

A to za performanse i rad motora je apropo pisanja da nekima auto "progleda" sa stranim gorivom. Bilo je čak i pisanja da i sa zamenom ulja auto ide primetno bolje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Totti dim je za mene samo jedan pokazatelj da je gorivo losije...
Evo ja da vozim tvog citroena kao sto vozim mog stila, a ti vozi zamnonm stila a treci nek ide da snima i tebe i mene, ja ti poklonim moj auto ako tvoj ne zadimi, jel moze? A sta ako zadimi kad god ja pozelim?
Drugo pricas o potrosnji u srbiji gde nisi nikad presao 120 u poredjenju sa nemackom gde si ga vozio 200 i ti pricas o potrosnji? Da imao je istu potrosnju na razlicitim prosecnim brzinama.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto brate, kad god nemas argumenata kad god ti kazem da nesto kazes sto znas da nije ti nemas zivaca, samo pricamo...

I eto predlazem experiment, eto sa nekog skupa kad krenemo na pice moze da neko snima a ti da vozis kako se vozi a ne da se trudis da ne pljucne, i moj moze da ne zadimi nikad ako ja tako hocu....eto kad se krene sa intera pa kad krenu da stiskaju svi, svima vidis da pljuckaju.....

Jako retko naidjem na dizela koji uopste ne dimi (kao npr Savina 159) pa opet u nekim uslovima i on zadimi, a tipa 5 dana stiskanja za njim nema uopste i onda naidje trenutak kad se desi da ima dima....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre 2-3god, iznerviran najvećom cenom ED na Molu i promenama iste na svakih 2 sata, ja pametan sipam na Knez-petrolu koji je bio najjeftiniji. Prvi put u životu sam čuo zveckanje ventila na JTD-u a možda su zveckale i dizne. Potrošnja povećana bar 20% a toliko i konja nedostajalo. Bilo je i dima ali ne mnogo više. Od tada se držim Mola kad god je to moguće.

U Grčkoj sam takođe primetio razliku ali ne tako drastičnu. Sipao na Agip-u.

Neki motori su osetljiviji na loše gorivo a neki prilično dobro to podnose.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zveckanje dizni sam jednom cuo sa maxmotion....
A na knezu je kum sjebao dobla 1.3 dpf zacepio za mesec dana a auto imao kilometrazu ispod 90000km

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće nikada da zadimi ako se vozi penzionerski i zadimiće uvek kada se patosira gas. To je neminovno jer dizne naliju gorivo a turbina to isprati sa malim zakašnjenjem, dok se ne zavrti brže.

Dima nema samo kod bi-turbo motora jer manji i veći turbo ne dozvoljavaju nikakvu pauzu u pritisku vazduha.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

467km/39L stalo. Zadnje merenje. Sa kolima je sve ok, izgleda da je batch goriva bilo biiip. Btw, koji je max speed Crome? Gledam po netu, negde pise 206, 216, 221km....zna neko tacno?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinoc u Kraljevu sipam na Nis-u, nisam vec par godina sipao na njihovim pumpama, obican ed i evo jutros mi prvi put u od kad imam auto upali lampicu za vodu u filteru. Znaci kod nas je isto gorivo kao i u inostranstvu, pa kod nas se razlikuje ne od grada do grada nego od pumpe do pumpe.
 

840b4f71596782dbf8c8c03b833b0bdc.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila kisa kad su pretakali i ciao....:)

Auta koja mi stignu iz Ch uvek imaju nesto goriva u rez, i mogu da primetim da nista ne primecujem....ni boju izduva, ni miris, ni..a i motor ima ujednaceniji rad nego sa nasim gorivom. Skoro nam je u servisu na optici bio neki Merc S, i da bi mu nastelovali optiku mora motor da mu radi. Merc nema 60 000 na satu, a izduv stipa za ocii....:crybaby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slike sa FB grupe, negde u Srbiji na ocigledno Nis pumpi..... da li ovako ledi i po evropi? Ovo se po boji vidi da nije zaledila nafta nego voda.


e8d27df6179a5e7a8df90d70b3686d79.jpga1fb38e00313be8e8a5074bf380ccfe3.jpg60e4c8339561d8509477e183ea9c769d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li me zezas? Da li je ovo moguce? Mi smo stvarno otisli kao drustvo u totalni aut. Nista bre ne valja..gledaj koliko zaledi voda.

G-Drive..samo jako! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I na -25 ne sme da zaledi, a to je bila najniza temperatura i verovatno da je ta temperatura bila na mozda pola sata tokom noci... kao sto su i kod nas najavili -17 ujutru u 6-7 a ona nije pala za celu noc ispod -6.
Svakako oni tvrde da njihovo gorivo ne ledi do -30 sigurno....@totti da li ovo ima veze sa kvalitetom goriva kod nas ili je tako svuda?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuvalja, ajd od moje keve da očekujem takva pitanja, ali od tebe...

 

Siguran sam da znaš da se tačka mržnjenja reguliše aditivima. Nije isto gorivo spremano za Novembar i za Januar. Ovde je očigledno neko pogrešno kalkulisao, pa nije računao na -25, nego plafon na -10 možda. Ali to je više stvar jajarenja i nestručnosti nego sam kvalitet goriva kao goriva.

 

Što se poređenja tiče, pisao sam već. Prošle i pretprošle zime kad je udario jači minus sam gurao nekoliko automobila sa placa do obližnje garaže, da bi se inostrano gorivo u njima odmrzlo, jer su stigli na jesen. Znači, nije mi niko pričao o tome, nisam negde čitao o tome. Lično sam imao taj problem.

 

Šta te još zanima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci smrzlo ti gorivo inostrano letnje u sred zime, kolicine oko 4l?
To sto je neko jajario ne govori o kvalitetu goriva kod nas, smatras da se ne jajari 365 dana u godini nego bas u sred zime, neko omanuo kad su najnize temperature u drzavi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro bre Kuvalja... imaš internet, kucaš frozen diesel npr... i gle čuda, izaći će masa rezultata u pretrazi, a nije Srbija u pitanju. Ne razumem ovo teranje iste priče svake godine.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...