Jump to content
FAS Goran
Irena HGT

Škoda Rapid / Škoda Scala / Škoda Slavia

Recommended Posts

emisijaSATyoutubelogonovi.jpg EmisijaSAT: Test polovnjaka - 2014. Škoda Rapid 1.6 TDI

 

Šta se može očekivati od polovne Škode Rapid? Koliko košta održavanje? Šta se najčešće kvari?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Škoda Scala nije uspela da zavede Evropljane

 

Škoda Scala nije uspela da zavede Evropljane

 

Navršavaju se četiri godine od predstavljanja Škode Scale. Kompakt češkog brenda je predstavljen u decembru 2018. godine, a njegovo lansiranje na tržište i isporuka prvih jedinica počeli su sredinom proleća 2019. godine. Ovaj model je od svog početka već bio mnogo više cenjen od svog predhodnika Rapida, za koji je Tomasović tvrdio da je Golf „dvojka“ 21. veka.

Rapida su Česi zamislili kao automobil koji će da „udari“ na Daciju Logan a glavni argument pro Rapid bila je praktičnija karoserija, bilo da je obični Rapid ili Rapid Spaceback. Ali kada su se oba modela približavala penziji, Škoda se odlučilla za zamenu u vidu jedne karoserijske izvedbe, u stilu modela Spaceback. Tako je rođena Škoda Scala, ali sa još jednom svrhom, a to je da bude kompaktni predstavnik brenda, koristeći platformu Fabije umesto Octavije.

Niži troškovi razvoja, niža cena i privlačnija za kupce. Ovo poslednje nije ispunjeno za tri i po godine koliko je u prodaji. Ni u prvoj godini prodaje nije premašla brojke svog prethodnika. Rapid se prodao u 38.442 primeraka, a Scala 38.062, što je brojka koju dostiže Octavia za par meseci. Za Rapid se u drugoj godini prodaje odlučilo 77.000 kupaca, dok je Scala privukla njih 53.156.

Analiza koja je sprovedena u Češkoj takođe naglašava brojke Scale tokom prošle 2021. godine u poređenju sa trećom godinom prodaje Rapida: 68.000 u poređenju sa 43.924 jedinica. U prvih osam meseci ove godine, Scala je osvojila samo 21.933 kupca. Superb, čiji naslednik se sprema, restilizovani Kodiaq i električni Enyaq imaju više kupaca.

Brend iz Mlade Boleslave radi na fejsliftu koji će biti predstavljen u prvoj polovini 2023. godine, u kojem će biti urađena poboljšanja estetike, opreme i motora. Niz novina će dodatno povećati cenu ionako skupog modela, ali za koji se čini da Škodi nije ni najmanje stalo.

 

AutoRepublika

 

https://autorepublika.com/2022/11/28/skoda-scala-nije-uspela-da-zavede-evropljane/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...