Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Belgija 2017. - Spa

Recommended Posts

Hamilton piše istoriju: Izjednačio se sa Šumaherom

 

ham.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred trku za Veliku nagradu Belgije na stazi Spa Frankošamp. Na ovaj način se izjednačio na prvom mestu večne liste sa legendarnim nemačkim vozačem Mihaelom Šumaherom, pošto obojica sada imaju po 68. Iako su na trećem slobodnom treningu dominirali Ferarijevi vozači, Hamilton je ponovo pokazao da je najbolji kada je najpotrebnije. Postavio je vreme 1:44.184,91 hiljaditi deo je bio brži od lidera u generalnom plasmanu Sebastijana Fetela u Ferariju. Treći je bio vozač Red Bula Maks Ferštapen sa 351 hiljaditinkom zaostatka. Četvrti je bio Kimi Raikonen u Ferariju, koji je bolju formu imao na slobodnim treninzima. Slede Valteri Botas (Mercedes), Danijel Rikardo (Red Bul), Esteban Okon (Fors Indija), Niko Hilkenberg (Reno), Karlos Sainc junior, a prvih 10 zaokružuje Štofel Vandorm u Meklarenu, dok je njegov timski kolega Fernando Alonso bio tek 14.

Trka za Veliku nagradu Belgije na programu je u nedelju od 14 časova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1: Hamilton nadmudrio Fetela na "Spa"

 

f1%20silv.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Luis Hamilton došao je do pete pobede ove sezone, pošto je slavio na Velikoj nagradi Belgije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Britanac je na legendarnom „Spa Frankošampu“ upisao 58. trijumf u karijeri, pošto je uspeo da odoli napadima Sebastijana Fetela u Ferariju. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Red Bula Danijel Rikardo. Velika nagrada Belgija nije pružila uzbuđenja koliko su mnogi očekivali, ali su Hamilton i Fetel imali sjajne duele. Britanac je vođstvo ispustio samo kada je otišao prvi put u boks po nove pneumatike, a četvorostruki šampion je imao nekoliko sjajnih šansi da ga pretekne. Fetel je napadao posle samog starta i pošto je trka nastavljena posle izlaska bezbednosnog vozila sa staze, ali se vozač Mercedesa odlično odbranio. Hamilton je na taj način po treći put pokorio „Spa“, a onemogućio je Fetela da učini isto. Iza njih dvojice našao se Rikardo, koji je strpljivo čekao grešku drugog vozača Mercedesa Valterija Botasa, a na kraju ju je i dočekao. Finac je tokom većeg dela vozio usamljenu trku na trećoj poziciji, ali je napravio grešku kada je trka nastavljena i morao je da se zadovolji četvrtim mestom. Ispred Botasa se našao i njegov sunarodnik Kimi Raikonen u Ferariju, koji je čak odradio kaznu zbog ignorisanja žutih zastavica.

 

Pored Hamiltonove pobede, trku su obeležili i odustajanje Maksa Ferstapena zbog kvara motora i incident u kojem su učestvovali vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres. Meksikanac je previše optimistično krenuo da napadne svog timskog kolegu na startno-ciljnom pravcu i došlo je do njihovog kontakta, a zbog krhotina na stazu je izašlo bezbednosno vozilo. To je unelo malo više neizvesnosti u Veliku nagradu Belgije, ali promena na čelu nije bilo. Najbolju petoricu sledio je Niko Hilkenberg u Renou, ispred vozača Hasa Romana Grožana i Felipea Mase u Vilijamsu, koji se vratio pošto je zbog bolesti propustio prethodnu trku. Osvajače bodova kompletirali su Okon i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sains junior. Fetel sada na čelu generalnog plasmana ima 220 bodova, sedam više od Hamiltona, dok Botas na trećem mestu ima 179 bodova. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledećeg vikenda Velikom nagradom Italije na legendarnoj „Monci“.

 

Tok trke:

Od starta je poveo Hamilton, ispred Fetela, Botasa, Raikonena, Ferstapena i Rikarda. Fetel je imao šansu da posle nekoliko krivina pretekne Hamiltona, ali se Britanac odbranio. Alonso je ubedljivo najbolje startovao i probio se do sedme pozicije u prvom krugu, ali je potom izgubio tri mesta. Redom su ga pretekli Hilkenberg, Okon i Peres.

Hamilton se posle nekoliko krugova odvojio na više od sekunde i po u odnosu na Fetela, koji je pobegao Botasu. U osmom krugu, Ferstapen je naglo usporio zbog kvara motora i trka je bila gotova za njega, da bi od narednog kruga vozači polako krenuli sa odlascima u boks. Hamilton je prvi otišao po nove pneumatike, Botas ga je sledio, pa se na čelu našao dvojac Ferarija. Međutim, kada je Fetel nastavio u boks, Hamilton je pretekao Raikonena i vratio se u vođstvo.

 

Finac je nešto kasnije otišao po nove pneumatike i potom je zaradio kaznu ‚stani-kreni‘ od deset sekundi jer nije usporio na delu staze gde su bile istaknute dvostrjuke žute zastavice. Fetel je bio izuzetno blizu Hamiltona, ali je potom ponovo izgubio korak, a Raikonen je posle odrađene kazne pao na šesto mesto, iza Hilkenberga. U međuvremenu, odustao je i Alonso zbog kvara motora, a ubrzo je došlo do kontakta između vozača Fors Indije, u kojem je deblji kraj izvukao Peres. Na stazu je u 30. krugu izašlo bezbednosno vozilo, pa je Ferari pozvao Raikonena u boks, a potom su po nove pneumatike otišli i četvorica vodećih. Trka je nastavljena u 33. krugu, Hamilton je zadržao vođstvo, iako je Fetel vršio veliki pritisak na njega, da bi Botas napravio grešku i pao na peto mesto, iza Rikarda i Raikonena. Do kraja trke nije bilo promena u poretku vodećih, pa je Britanac upisao 58. pobedu u karijeri.

 

Hamilton: Bilo je zabavno trkati se sa Fetelom

 

Trostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je posle trijumfa na Velikoj nagradi Belgije da je uživao na stazi „Spa Frankoršamp“.

Vozač Mercedesa je u nedelju upisao 200. start u Formuli 1, a posle zanimljive borbe sa Sebastijanom Fetelom u Ferariju došao je do pete pobede ove sezone, a 57. u karijeri.

„Bio je ovo odličan vikend za mene i za tim. Zaista sam zahvalan na vrednom radu: Sebastijan je imao imao sjajnu trku, bio je konstantan sve vreme i bilo je zabavno trkati se sa njim kada on vozi najbolje šta može u odličnom bolidu. Delilo nas je pola desetinke u svakom krugu, a na to se trkanje i svodi. Držali su nas budnima, imali su bolji ritam, ali sam srećom uspeo da ostanem ispred“, istakao je Hamilton.

Fetel je takođe uživao u borbi sa Hamiltonom, uprkos tome što je njegova prednost u generalnom plasmanu smanjena na sedam bodova.

„Bilo je veoma zabavno, neizvesno. Čekao sam ga da napravi grešku, ali to nije učinio. I on je čekao mene, a ni ja nisam napravio grešku. Možda jedino nisam zadovoljan kako sam krenuo posle nastavka trke posle bezbednosnog vozila. Bio sam sa spoljne strane i nisam imao gde. Imali smo veoma dobar ritam u poređenju sa Silverstonom i sada se radujem našoj domaćoj trci“, naglasio je Fetel.

 

Rikardo: Sumnjam da je Ferari zainteresovan za mene

 

Vozač Red Bula Danijel Rikardo umanjio je svoje šanse za prelazak u Ferari 2019. godine, uprkos činjenici da bi to mesto moglo da postane slobodno ako italijanski tim ne produži ponovo ugovor sa Kimijem Raikonenom. Očekuje se da bi veliki broj timova mogao da bude zainteresovan za Australijanca na kraju sledeće godine, pošto mu tada ističe ugovor sa Red Bulom.

Ferari je u subotu objavio da je Sebastijan Fetel potpisao novi ugovor koji će trajati do 2020. godine, a prethodno je potvrdio da je saradnja sa Raikoneom produžena do kraja naredne sezone.

Iako je Rikardo u prošlosti imao razgovore sa Ferarijem, sada sumnja da ga italijanski tim želi. „Kada me pitaju za Ferari, to dolazi od navijača i novinara, a ne od Ferarija. Možda neki ljudi žele to da vide, ali nisam siguran da to hoće oni koji se nešto pitaju. Kada kažem da navijači to žele da vide, pretpostavljam da vole i Kimija. Da budem iskren, kada znam da se verovatno ništa neće desiti do 2019. godine, rano je da počnem da razmišljam“, istakao je Rikardo.

 

Australijanac je istakao i da je očekivao da će Fetel, njegov nekadašnji timski kolega, potpisati dugogodišnji ugovor sa italijanskim timom. „Kada sam video da su potpisali ugovor sa Kimijem, nisam bio iznenađen. Znao sam da je to na neki način osiguranje za Seba, to što je Kimi tu, nekako je logično. Znam da mu to prija. Čim je Kimi potpisao, znao sam da će Seb potpisati dugoročan ugovor. Vodi u šampionatu, u dobroj poziciji i to je očekivano. Jedino je mogao da ode u Mercedes, ali čini mi se da će oni zadržati to što imaju“, naglasio je Rikardo. Rikardov timski kolega Maks Ferstapen ima ugovor za naredne dve godine, a izvesno je i da će on biti meta drugih timova, posebno ako Red Bul ne uhvati priključak sa Ferarijem i Mercedesom. Upitan kako Fetelov novi ugovor utiče na njegovu budućnost, mladi Holanđanin je rekao da nijedna vrata nisu zatvorena za njega.


preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...