Jump to content
FAS Goran
dexxybor

Fiat Brava 1.6 16v - zvuk pumpe goriva

Recommended Posts

Vec neko vreme prilikom davanja kontakta umesto onog zvuka "ZUUU" iz pumpe za gorivo se cuje neki grubi zvuk. Nisam obracao paznju mnogo na to jer i ne silujem auto, do 4000 rpm i to je, medjutim problem je nastao pre par dana na auto putu gde se nakon predjenih 200 km u cugu i prve uzbrdice (fiat 1.6 16v '97.) poceo muciti, najpre u 4. brzini je poceo da gubi snagu i gas, pa u 3. pa u 2. Nakon odmora od 10ak minuta nastavio sam put. U povratku ova situacija je bila cesca s'tim sto se na naplatnoj rampi upalio ventilator i auto poceo nemirno da radi. Pri pokusaju dodavanja gasa se ugasio. Temperarura rashladne tecnosti uprkos ovim vrucinama nije prelazila polovinu skale. Kada je auro na leru probai sam sa ga isturiram do blokade ali cim predje 5000 rpm obrtaji padnu dok ne popustim gas. Danas sam u servisu merio pritisak pumpe i majstor je ustanovio da je pritisak 2.2 -2.5 bari. Po svemu napisanom da li sumnjati na pumpu ili ima neki dodatni zvrk. Molim za savet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmmm, evo sada sam dosao autom kuci sa posla. Znaci nezagrejan auto i nije se cuo nikakav zvuk iz pumpe prilikom kontakta. Auto je leteo, tarao sam ga u 6000 rpm bez problema na kratkoj relaciji. Znaci sve opisano u 1. postu se desava sa zagrejanim motorom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao sam taj problem..Znači lepo vuče dok ne postigne radnu temp..Posle neće da pređe pola gasa i davi se..Konkretno moj slučaj je bio filter usisa pumpe koji se nalazi na samom kućištu pumpe..

Kada sam to sredio (očistio ) evo vozim već 2 godine bez problema ..Predlazem ti pre bilo kakvog zahvata da prvo očistiš filter..Motori sa metalnom usisnom granom (stari tip) imaju filter goriva van rezervoara..Kod mene je bio slučaj sa plastičnom usisnom granom (filter u rezervoaru)..

 

Edited by kreator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na podeljenom iskustvu. Danas sam mislio da skinem pumpu i vidim sta se desava ali ne znam da li bih bilo sta uradio ako kazes da je kod mene filter van rezervoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može biti da je oslabila pumpa a moguće da se na filteru pumpe nakupilo smeće koje samo treba očistit. To nećeš znat dok je ne izvadiš. Obično kad pumpa mijenja zvuk onda znači da je pri kraju. Pritisak pumpe mora biti 2,5 bara na leru (sa uključenim vakumom na regulatoru)  i 3 bara kad mu daš gas (odnosno bez vakuma).

 

Ako je dobro izmjereno pritisak (na leru) on bi trebao biti dobar ... al opet ne znaš jel pumpa isporučuje dovoljnu količinu goriva ... (2 litre po minuti.)

 

 

Svaka pumpa ima filter u kućištu bez obzira da li postoji još jedan dodatni vani ili ne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...