Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Maserati 300 S u kome je pobeđivao Fanđo je san kolekcionara

 

maserati%20300%201.jpg

 

Kako prenosi B92, trkački Maserati 300 S iz 1956, kojeg je vozio legendarni Huan Manuel Fanđo, biće jedan od najzanimljivijih eksponata na aukciji klasičnih autombila u američkom Pebl Biču.

Svet je video mali broj vozača auto-trka kalibra jednog Fanđa. Argentinac je u svojoj karijeri osvojio 5 titula šampiona Formule 1, a trijumfovao je na ukupno 24 Grand Prix trke - od toga dvaput u ovom Maseratiju. Vozeći model 300 S, Fanđo je prošao prvi kroz cilj na trkama za Veliku nagradu Porugala i Veliku nagradu Brazila. Maserati 300 S iz 1956. zasnovan je na legendarnom modelu 250 F, a pogoni ga 3.0 litarski šestocilindraš.

 

maserati%20300%2011.jpg

 

U konstrukciji je u dobroj meri korišćen alumunijum, što je značajno olakšalo automobila i učinilo ga konkurentnim najboljim trkačkim modelima iz tog vremena, kao što su Ferrari 250 TR i Jaguar D-Type. Čuveni britanski vozač, Stirling Mos, svojevremeno je izjavio da mu je 300 S jedan od omiljenih trkačkih modela, objašnjavajući da je reč o automobilu koji je ''jedan od najlakših za vožnju i najbolje izbalansiran sportsko-trkački auto na svetu''. I Mos je svojevremeno pobeđivao u ovom modelu, u Argantini i na Nirburgringu. Reputacija Maseratija 300 S, ali i Fanđovo ime koje se vezuje za istoriju ovog primerka, garancija su da će automobil na aukciji koja se održava u avgustu privući veliki broj kolekcionara i dostići visoku cenu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...