Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Najavljen nov način merenja srednje brzine vozača na autoputu

Recommended Posts

Obratite paznju na putokaze iznad a.puta kod Mladenovca, Smederava i sl. Videcete male kamere slicne onima kod naplatnih rampi. Pretpostavljam da je u pitanju merenje prosecne brzineu intervalima da bi sprecili one koje voze brzo pa prave pauze pre naplatne rampe. Kamere su vrlo male, ne prvi pogled se ni ne primete


image.thumb.png.cbf3d1cc0d51a2ed21731245b074b14a.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zid za 150 km/h - neće biti tolerancije

 

put slika.jpg

 

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović prokomentarisala je predlog direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka da policija toleriše brzinu od 150 km/h na auto-putevima. Javnost je na to burno reagovala, vodi se velika debata o dobrim i lošim stranama tog predloga, a prvi put se oglasila i ministarka.

 

''Biće mnogo saobraćajnih nezgoda pošto to nije baš prilagođena brzina za naše puteve. Mislim da je ovo od 130 sasvim korektna brzina, mislim da ne bi trebalo povećavati'', rekla je Mihajlovićka. ''Mi smo zahvaljujući povećnom broju kilometara autoputeva koje smo napravili pomerili tu brzinu sa 120 na 130 km/h. Nemam ništa protiv da se menja zakon, imam proiv bilo kakve tolerancije na kilometre''. Pravnici smatraju da je takva izjavaje nezakonita i ukoliko bi se tolerisalo takvo prekoračenje, ono bi otvorilo pandorinu kutiju. m''Ne možete da predlažete nešto što nije striktno uređeno na taj način u zakonu. Zakon o bezbednosti propisuje koliko su maksimalne brzine i koliko može i mora da bude brzina na autoputu i tu tolerancije nema'', kaže advokat Aleksandar S. Radivojević.

 

Da li tako nešto spada u ovlašćenja jednog direktora javnog preduzeća?

''To ne spada u ovlašćenja nikoga. Ne možete predlagati da se ne poštuje zakon, a ono što on radi to je upravo to. Ja ću dogovoriti sa policijom da se ne poštuje zakon. To je jednostavno van svake pameti''. Stručnjaci upozoravaju da je ovakvim saopštenjem napravljena šteta po bezbednost saobraćaja i to posebno u trenutku kada Evropska unija razmišlja o daljem smanjivanju ograničenja brzine. ''Ovo nikako nije po pravilima struke. Ukoliko bi se ne daj bože ovako nešto uvelo i prosečne brzine na auto putu povećale za jedan do dva km na sat, broj nezgoda sa nastradalim bi se povećao za dva do tri procenta. Tako da je izuzetno opasno dati ovakva saopštenja, a posebno od ljudi koji su nosioci javnih ovlašćenja'', kaže prof. Dr Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

 

Kada su primeri iz sveta u pitanju navodi Lipovac, i Velika Britanija i SAD kao mnogo razvijenije zemlje od Srbije imaju ograničenje na svim putevima od 70 mph odnosno 112 km/h. Komentar da na određenim deonicama puteva u Nemačkoj nema opšteg ograničenja, profesora Lipovac tumači značajnim uticajem automobilske industrije na nemačku privredu, međutim, navodi da će se prema porukama koje stižu iz Evropske unije u dogledno vreme i to promeniti. Da bi bilo kakve promene u vezi sa brzinom na autoputevima potrebna je izmena zakona o bezbednosti saobraćaja, a predlagač izmene zakona je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navela je ministarka Mihajlović. Iz Ministarstva unutrašnjih poslava stiže saopštenje da će sankcionisati sve vozače koji prekorače ograničenje brzine propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno koji se na autoputu kreću brzinom većom od 131 km/h.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ograničenje od 150 km/h nema nijedna zemlja Evrope

 

Autoput_001.jpg

 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kazao je da ograničenje brzine vozila od 150 km/h nema nijedna zemlja Evrope i ocenio da to predstavlja klasičan primer političkog metoda rada.

 

''Tako nešto ne postoji nigde u svetu'', kazao je za ''Nedeljnik'' Okanović. Okanović je povodom najave direktora Javnog preduzeća ''Puteva Srbije'' Zorana Drobnjaka da će na srpskim auto-putevima uskoro biti tolerisano prekoračenje brzine od 20 km/h, rekao da Sud sudi na osnovu zakona, a ne na osnovu nekih preporuka ili inicijativa. ''Šta bi se desilo u slučaju saobraćajne nezgode sa elementima krivičnog dela, odnosno u slučaju da neko pogine? I kada bi se u sudskom postupku utvrdilo da je do nezgode došlo usled toga što se vozilo kretalo brzinom većom od zakonom dozvoljene, a vozač se pravdao time da se kretao u okviru tolerisane brzine'', upitao je Okanović. On je ukazao da ograničenje od 140 km/h postoji u samo tri zemlje u Evropi. ''Ograničenje na 140 km/h postoji u tri zemlje, Poljskoj, Bugarskoj i Austriji. U svim ostalim ograničena brzina kreće se od 110 do 130 km/h. Naprimer, u SAD je 100-110 km/h, kao i u Velikoj Britaniji'', rekao je Okanović.

 

Direktor ''Puteva Srbije'' Zoran Drobnjak najavio je da će na srpskim auto-putevima uskoro biti tolerisano prekoračenje brzine od 20 km/h, ako se saglase nadležni. Tako će na delovima auto-puta gde je ograničenje 130 km/h biti tolerisano do 150 km/h, kao id a to neće važiti za tunele gde je ograničenje 80 km/h na Koridoru 11, Statistički podaci na nivou Srbije pokazuju da se brzina, kao uticajni faktor, prepoznaje kod trećine svih nesreća i kod više od 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne znam sta ovi prde pa svih ovih godina svi voze od beograda do nisha izmedju 120 do 150 (neko i vise)..od kad su uveli ogranicenje isto samo se stajalo malo na pumpi da se obori prosek..e sad ove kamere sto su uveli na svaka 2 metra za to moram da vidim sta cu i kako cu...u sledecih 60 dana plan je da idem bar 4 puta van srbije ka nasim juznim susedima...a kolko sam razumeo od 15.oktobra do 01 februara te dodatne kamere su samo radi testa stavljene...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/15/2019 at 9:55 AM, dach@ said:

Verovatno presretači i rade tek od 150 km,mislim kažnjavaju 

kada ima puno stranaca kroz nasu zemlju da, 150, ali kada nije sezona onda 70% slucajeva, rade od 141km...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj Damir puno radi one stvari u WC-u, ko kaze da bi bilo ogranicenje 150, to niko nije rekao al bitno je da on prevede da nijedna drzava nema ogranicenje od 150.
Covek rekao tolerancija od 20km ne ogranicenje a g. Okanovic ako ne zna razliku izmedju ta dva pojma malo vise da se obrazuje nece mu skoditi.
Drugo BG ima recimo 140 na AP, vozio licno vecinom tog dela 160 i niko me nije zaustavio a bilo patrola, kamera...
Trece ima delova na autobanu bez ogranicenja u DE, puno me nervira taj smracic Okanovic.
Kad njega vidim i cujem na tv ili novinama bude mi lose par dana dok ga ne izbacim na "rupu".
U HR recimo je tolerancija do 150 presretac vas nece ni pipnuti, u Italiji 10% od ogranicenja itd da ne nabrajam ostale zemlje EU.
Sto se vodi sad kampanja protiv ovoga meni nije jasno, putevi savrseni, kola sve mladja, bolja, sigurnija, jaca... niko ne kaze da ce svi morati da voze 150, najvise se iznerviram kad tako citam pacijente na tim online novinama pa na toj vesti pisu tipa kako cu da vozim tih 150 moj auto ne moze ni 130, kako da vozim 150 kad mi nesto lupa kod tocka preko 60 itd, pa care ti neces i ne trebas ima neko ko moze to bezbedno da uradi sa svojim kolima, neko ko odrzava svoj auto redovno pa mu ne pucka nista, neko ko ima 100+ HP, neko ko zna da vozi tih 150 itd.
Sad mi je lakse...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drobnjak je glup ko stup... Bože, dragi,budale,a šta je hteo, da se kandiduje...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/16/2019 at 4:52 PM, totti said:
Stvar je u tome da se te prećutne stvari oko tolerancije javno ne objavljuju, što je ovaj glup ko racku pijandura Drobnjak uradio.

Slazem se i ne, pa cekaj svi doslovno znaju da u HR postoji tolerancija na AP do 150 to je javno samo niko iz njihovih AP nije izasao javno i rekao to, to i sami policajci presretaci pricaju sto licno kad te uhvate pa ti kazu da tolerisu do 150 a bila je i jedna emisija gde su novinari bili sa presretacima u kolima i rekli javno u kameru da tolerisu prekoracenje do 150 i to svi znaju i nema frke sta je tu problem, u IT zvanicno javno kazu da tolerisu do 10% od ogranicenja, u Austriji takodje da ne nabrajam sad sve zemlje EU pojedinacno.
Nije toliko problem u nesretnom Drobnjaku vec u ovim nasim bajnim "ekspertima" koji kenjaju o svemu kao da se u to i razumeju.
Da je srece sam bi MUP saopstio da je tolerancija do 150 i svi srecni jer je to zaista na novim AP sa dobrim kolima bezbedno.
Nego se ovi "eksperti" uhvate za vest da NL smanjuje brzinu sa 130 na 100 a precute zasto i kad i kako, koliko.
Da planiraju od 2020 da smanje ali ne zbog udesa vec zbog emisije CO2 tj zagadjenja i to samo u preiodu od 06-19 van tog vremena ne vazi ovo pravilo, drugo ogranicenog ce period biti nije zauvek vec mislim na 6 meseci da su doneli odluku ali bitno je da nije to uradjeno kako oni kazu zbog bezbednosti vec ekologije a mi smo daleko kao drzava od tog pitanja, nek srede sve kako je u NL pa mozemo na kraju o ekologiji da pricamo a ne obrnuto sad kao da mislimo o ekologiji a narod ni posao nema bar vecina ili rade za mizeriju od plate. Nek nauce redosled nego bi oni sad sve sto sad rade EU zemlje a to sto su one radile predhodnih 30 god dok smo mi spavali, ratovali to se ne vazi a oni su bas u tom periodu dizali zivotni standard, poboljsavali ekonomiju, pravo, pravdu itd.
E mi bi to da preskocimo i da odmah krenemo na brigu o ekologiji, videla zaba da se konj potkiva tako mi deluje ova prica nasih "eksperata".
Opet se iznervirah, al mi sad nije lakse, grrrr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dusmane brate polako ne nerviraj se zbog budala...ja kao sto napisah stalno tolko vozim kad idem sluzbenim novim kolima..kad idem puntom 130 mi je max jerbo i nece auto vise...u hrvatskoj u bugarskoj do 150 problema nema prolazis pored murije koju bole uvo ako ne ides preko toga..tako da sve je izvadjeno iz konteksta i svako nek vozi kolko mu auto i uslovi puta dozvoljavaju...
Inace nadjite na YT kako micko imitira Drobnjaka sad u epizodi od petka..plakanje...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...