Jump to content
FAS Goran
DucaMedakLybra

Lancia Lybra 1.9 JTD - nesto žvaće ispod poda

Recommended Posts

Pozdrav svim Lancistima!

E ovako vozim Lybru 19 jtd 2001god 81kw limuzinu. Auto je u mom vlasnistvu sada vec 5a godina.

Zimus kad je temperatura pala ispod 0 pocelo je neko cudno zvakanje koje dolazi cini mi se po sredini vozila i to celom duzinom auta. Da napomenem da se ne cuje prilikom prelaska preko lez.policajca vec isklucivo dok je neko blago ulegnuce na kolovozu.

Otisao kod jednog trapadzije napakovao mi boga oca....nije siguran sta moze da bude...dal su amortizeri,viljuske,pastetice bla bla bla....posle 2 dana cudan zvuk nestane i tako 7 meseci apsolutno nista, auto se ponasa naj normalnije. Na teh pregledu kazu da je trap odlican i da nema nicega.

 

Zvuk se ponovo pojavio pre 2 dana i to jos intenzivniji ...mnogo iritantniji. Ne budem lenj danas upalim auto i odem u ovlascen servis da resim problem. U servisu pretresu trap...trap super. Otvore haubu i ustanove da je koska motora pohabana i da se zbog toga cuje to sto se cuje. Koska 17000din plus ruke 500din. Ok super resen problem i platim. Upalim auto sve super srecan predjem 15 km ka ono eto ga opet ZVACEEEEE!! Da li ima neko ko bi mozda znao sta mi je ciniti???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebao si da se vratis u servis i da pitas sta sad zveci posto si istresao tolike pare strucnjacima a problem nije resen. Preko tastature mogu da ti napisem i da je i auspuh :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

i hteo sam da se vratim al nisam mogao sa kraja na kraj grada za 10min jer se servis zatvarao u 5.Sutra cu ih kontaktirati povodom toga tel jer su mi izdali fiskalni racun.A sta mislis da je da je problem kod auspiha neki nosac??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam stvarno, mozemo samo da nagadjamo ovako preko tastature. Moze da bude bilo sta od delova koji se pomeraju pa i auspuh :D
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da nije "zvakanje" kao da skripi plastika? Da li se cuje kada penjes i spustas zadnji kraj npr jedan tocak na ivicnjaku, a drugi na ulici? Sedan modeli hoce da prave zvuk negde u predelu zadnje klupe, table iznad gepeka, gepeka i zadnjeg trapa. Kao da skripi kada se uvija auto. Kazu da je do plastika i tapacira koji razdvajaju gepek i putnicki deo. Kod karavana nema tih zvukova. 

Mozda ti ovo pomogne…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juce svratim kod drugog majstora u Mirijevskom bul  da vidimo sta je problem..da napomenem da je juce bilo 40c ,covek bio u poslu do guse i kaze mi da dodjem danas.Jutros krenem kod njeda upalim auto i krenem nema apsolutno nikakvog zvuka.Batica sedne u auto provoza 2 kruga  i kaze da  da je trap u fulu i da ne moze da mi pomogne dok se opet ne bude vratilo taj zvuk i da nema prestavu sta bi moglo biti. Inace covek vozi Lybru 1.9 karavana.Gledao je nosace motora svi su dobri,auspuh ceo kao i nosaci!!Inace sto je naj bitnije u svemu je to da se taj zvuk iskljucivo javlja kad je napolju tem ispod -10 i preko 35c .Dosao sam do saznanja i imam Gremline negde u autu :blink::unsure:

Definitivno nije taj zvuk o kome ti picas nije u pitanju zvuk plastike.Kao da da nesto izleti u nekom trenutku u trapu iz svog lezista i onda krlja sve dok se ponovo  ne vrati na svoje mesto.Nesto izmedju skripanja,lupkanja.Prvo kreno kod nogu a onda se prosiri zvuk duz celog auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Рroblem je u gumicama balans-štangle. Za više detalja ćemo da sačekamo kolegu @Markobgd jer je i on mene рosavetovao i рomogao mi da rešim sličan рroblem kod drugara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brt, taj zvuk na Marei ima već 6-7 godina. Za to vreme i ukupno pređenih 80-90k km, menjao šolje ( mada vrlo moguće da su i šolje lošijeg kvaliteta pa da one žvaću), ramena, spone, amorte, gume (ne zbog zvuka nego zbog dotrajalosti) i zvuk "žvakanja" je uvek bio povremeno prisutan. Jedino za to vreme nisam menjao gumice balans štangle. Tako da proveri i i njih. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DucaMedakLybra

 

Prvo što ćeš proveriti to je da li na na cimanje (a ono ne sme biti onako baš kilavo nego muški) balans štangle levo desno ima lufta i lupkanja. Znači iz kanala dok je auto na svojim točkovima probaj balans štanglu uhvatiti sa obe ruke i cimati lavo desno. Ako ima lufta i lupkanja ( a gotovo sam siguran da ima) onda ti je problem u gumicama ali i ne samo u njima. 

Prati slike i uputstva sa njih:

 

IMG_20170725_214924.thumb.jpg.20204596af43a8683bec3dfe3f604817.jpgIMG_20170725_214933.thumb.jpg.b6bca22c883c1a9daf460f4a53240fb8.jpgIMG_20170725_214945.thumb.jpg.3f688ea8e04c1f0d677c870f1a9cdda0.jpgIMG_20170725_215027.thumb.jpg.cdf55dc2d5b0840c07840134d6fdd7ed.jpgIMG_20170725_215041.thumb.jpg.405cf8491d8f4de99607fcb70e7412a6.jpg

 

Naravno sve ovo se radi da ne bi morao menjati celu balans štaglu koja nije ni malo jeftina nova a polovnu nema svrhe kupovati jer polovnu već imaš.

Ovi graničnici na samoj štangli se vremenom povuku ka spolja (da baš povuku, nisu izlizani ni pojedeni) i onda se pojavi predmetni zazor/luft koji dozvoljava štangli da "pliva" i samim tim zavija, lupka, škripi i to zanimljivo baš na ulegnućima blagim i valovitom putu kao što si naveo a ne na rupama i na ležećim policajcima.

 

@Dezurni može malo približnije objasniti šta se treba i kako skinuti sa trapa da vi se izvelo predmetno ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pa drugari jako sam vam zahvalan na ovim savetima :D!Cuo sam se danas  sa  majstorom koji mi je obecao da me nece pustiti dok ne pretrese sve i dok ne resi problem!!Posto covek  radi do petka i ide na odmor rekao mi je da dodjem oko 10og u servis.Tako da kad zavrsim se cucemo se i recicu vam kako sam prosao :D.Jos jednom hval puno.Pozzz

E da,koliki je problem iskusnom majstoru da ih zameni i koja je od prilike cena zamene gumica....od oka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gumice su oko 500din a zamena ne bi trebalo da je više od par hiljada.

Napominjem da ako postoji luft levo desno i sa novim gumicama ćeš imati problem ako ne uradiš gore pomenute radove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da sam planirao da mu slikam i pokazem :D.U zadnje vreme mi se cini da je sve manje pravih majstora ,ruku na srce za pojedince.Primera radi danas ovaj sto sam bio kod njega seo obrnuo krug,kaze auto super utegnut nigde niceg nema  bla bla bla,ako se ponovo pujavi zvakanje ti tad dodji do tad nista ..Sve to nije trajalo 3 min.Covek haubu podigao nije,na kanal ga stavio nije cucnuo da pogleda odozdo nije?????Prosto mi se cini da im se jednostavno ne radi ili je rec da zna o cemu se radi al se pravi mutav jer verovatno nemoze neke pare vece da  uzme na svemu tome ili jednostavno ima neki veci posao.Sve u svemu ne zainteresovan za moj slucaj :rtfm:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...