Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Silverstone 2017.

Recommended Posts

Hamilton nezaustavljiv na svom Silverstonu

 

hamilton%20s.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Luis Hamilton peti put u karijeri slavio je na Velikoj nagradi Britanije i tako se po broju pobeda na legendarnom Silverstonu izjednačio sa Alenom Prostom i Džimom Klarkom. Britanac je na svom terenu upisao četvrti trijumf u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, a 57. u karijeri. Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Ferarija Kimi Raikonen.

 

Velika nagrada Britanije, koja je vožena kao deseta trka sezone, nije pružila mnogo uzbuđenja, osim u prvih nekoliko krugova. Hamilton je vozio bez greške i vodio je od starta do cilja, a njegovi rivali nijednog trenutka nisu uspeli da mu priprete. Trostruki svetski šampion je tako četvrtu godinu zaredom pokorio Silverston, a jedini preostali trijumf ostvario je 2008. godine. Dvostruki trijumf Mercedesa upotpunio je Botas, koji je profitirao zbog problema Raikonenovih problema sa pneumatikom u samom finišu. Šampion iz 2007. godine je u samom finišu morao u boks, pa ga je vozač nemačkog tima pretekao posle inače sjajne vožnje, posle starta sa devete pozicije. Botas je zbog promene menjačke kutije pomeren u odnosu na rezultat u kvalifikacijama, ali je zahvaljujući odličnoj taktici i kasnom odlasku u boks profitirao. Posle Raikonenovog odlaska u boks, treće mesto je nasledio njegov timski kolega Sebastijan Fetel, ali je on zbog gotovo identičnih problema, pošto mu je potpuno uništen pneumatik, morao po nove u poslednjem krugu. Četvorostruki svetski šampion je uspeo da se vrati na stazu i zauzme sedmo mesto, pa je najbolju trojicu sledio Maks Ferstapen, koji je pre odlazaka u boks bio ozbiljan kandidat za podijum. Mladi Holanđanin je posle starta bio na trećem mestu, ali ga je Fetel konstantno napadao, da bi prva zamena pneumatika praktično odlučila njihovu borbu. Vozač Red Bula se zbog greške svog tima nešto duže zadržao i posle toga nije uspeo da se oporavi i umeša u borbu pri vrhu. Peto mesto zauzeo je njegov timski kolega Danijel Rikardo, posle neverovatne vožnje i starta sa 19. pozicije, dok je šesti bio Niko Hilkenberg u Renou. Osvajače bodova kompletirali su vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres i Felipe Masa u Vilijamsu.

 

Desetu trku sezone obeležio je i udes posle samog starta, kada je došlo do kontakta između vozača ekipe Toro Roso Karla Sainsa juniora i Danila Kvjata. Na stazu je zbog toga izašlo bezbednosno vozilo, koje se zadržalo na stazi dva kruga, a trka je tada bila gotova za španskog automobilistu, dok je Kvjat ostao na stazi na kraju je zauzeo 15. mesto. Na startu se, inače, našlo 19 vozača, pošto se Džolionu Palmeru njegov Reno pokvario u krugu za zagrevanje. Posle takvog raspleta na Silverstonu, Hamilton je svoj zaostatak u odnosu na Fetela smanjio na samo bod. Botas na trećem mestu ima 23 boda manje od vozača Ferarija. U poretku konstruktora, Mercedes ima 330 bodova, a sledi ga Ferari sa 275. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Mađarske 30. jula.

 

Tok trke:

Još pre starta, trka je bila gotova za Palmera, koji se zbog kvara zaustavio pored staze, pa su ostali vozači morali da krenu u još jedan krug za zagrevanje. Od starta je poveo Hamilton, ispred Raikonena, Ferstapena, Fetela, Okolan, Hilkenberga i Botasa. Britanac se već posle jednog kruga odvojio na sekund i po od Raikonena, a u drugom krugu je viđeno izletanje Sainsa, kojeg je sa staze izbacio Kvjat. Na stazu je zato izašlo bezbednosno vozilo, a trka je nastavljena u četvrtom krugu, kada je Hamilton bez problema zadržao vođstvo. Fetel je uspeo da se zadrži uz Ferstapena, da bi ga ubrzo i napao, uz kontakt i problematičnu odbranu pozicije mladog Holanđanina. Vozač Ferarija je u 19. krugu, pošto nije uspevao da pretekne Ferstapena, otišao u boks, da bi i njegov rival isto učinio krug kasnije, i tako je Fetel uspeo da se probije ispred njega. Raikonen je pre Hamiltona otišao po pneumatike, da bi Britanac to učinio u 25. krugu i na stazu se vratio tik ispred svog timskog kolege, koji još nije išao u boks. Finca je tim pozvao u 33. krugu i on se vratio kao četvrtoplasirani, da bi ga u samom finišu trke sustigao i pretekao. Tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto su u samom finišu obojicu vozača Ferarija zadesili problemi sa prednjim pneumatikom. Prvo je Raikonenu pukao pneumatik, a potom i Fetelu, a gore je prošao Nemac, koji je na kraju zauzeo sedmo mesto. Botas je najviše profitirao, pošto je nasledio drugu poziciju, a Raikonen je uspeo da se vrati na treće mesto, ispred Ferstapena, Rikarda, Hilkenberga i Fetela. Najbolju desetoricu kompletirali su Okon, Peres i Masa.

 

Fetel: Sitnice = problematično popodne

 

fetel%20pol.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da Velika nagrada Britanije za njega nije bila katatrofalna, iako je u samoj završnici sa mesta koje vodi na podijum završio na sedmoj poziciji. Na polovini sezone, Fetelova prednost u generalnom plasmanu je smanjena na samoj jedan bod, pošto je njegov glavni rival Luis Hamilton trijumfovao pred svojim navijačima na stazi Silverston. Nemac je desetu trku sezone završio kao sedmi jer je u poslednjem krugu morao u boks, pošto mu je prethodno pukao prednji levi pneumatik.

Upitan da li je Ferari pogrešio jer ga je rano pozvao u boks, da bi imao šansu u borbi za treće mesto sa Maksom Ferstapeno u bolidu Red Bula, Fetel je rekao: ''Mislim da ne postoji baš neko poseban ko je pogrešio. Predviđanje situacije je sjajno, tako je lako i u tom trenutku je sve bilo u redu. Mislim da je Kimi imao slične probleme, a njegovi pneumatici su bili svežili za pet ili šest krugova. Zbog toga smo iznenađeni problemima. Mislim da je moglo da bude bolje, ali ne smatram da je katastrofa. Smatram da smo imali dobar bolid, posebno u krivinama. Balans je bio dobar''. Fetel je otrkio da su mu se kočnice zapalile na startu, zbog čega je njegov početak trke bio kompromitovan, pa je zato pao na četvrtu poziciju, iza Ferstapena. ''Nisam mogao da preteknem Maksa, uspeo sam to zahvaljujući odlasku u boksu i izgledalo je da ću biti treći ili četvrti. Bilo je jasno da će me Valteri sustići, pošto je profitirao tokom perioda kada sam ja bio zaglavljen. Generalno, sitnice su dovele do problematičnog popodneva'', istakao je Fetel.
 

Hamilton: Titula? To mi je plan

Trostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je da je presrećan posle svoje pete pobede na Velikoj nagradi Britanije pred svojim navijačima. Vozač Mercedesa je na stazi Silverston upisao četvrti trijumf ove sezone, a 57. u karijeri, zahvaljujući kojem je smanjio svoj zaostatak u odnosu na Sebastijana Fetela u generalnom plasmanu na samo jedan bod. Britanska runda ovogodišnjeg šampionata Formule 1 označila je polovinu sezone, a Hamilton kaže da je za njega bila savršena. ''Neverovatan je osećaj biti ovde, na podijumu. Ponosan sam jer vidim toliko britanskih zastava okolo. Hvala vam na podršci, bio je ovo savršen vikend za nas. Hvala mom timu, svi su bili sjajni'', istakao je Hamilton. Na pitanje glumca Ovena Vilsona na podijumu da li će osvojiti titulu, Britanac je odgovorio: ''To je plan, to je plan''. Hamilton, inače, nije bio mnogo rečit posle trijumfa, ali je navijačima najavio da ide da se presvuče i da će nastaviti proslavu sa njima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...