Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Mercedes X klase / Nissan Navara

Recommended Posts

Teaser video: Najavljen Mercedes X klase

 

Premijera 18. Jula

 

 

 

 

Edited by neshaoct
update naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Špijunski video: Mercedes X klase

 

Napravljen na bazi Nissan Navare / Renault Alaskana, ali sa izmenjenim eksterijerom i luksuznijim enterijerom. U ponudi se očekuju dizelaši sa 4 i 6 cilindara, kao i 2WD i 4WD verzije. Nosivost iznosi 1.1 tonu, može da povuče do 3.5 tone. Premijera 18. jula, za sada se neće prodavati u Americi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes X klase zvanično

 

mercedes%20x%20333.jpg

 

Početkom aprila 2015. je i zvanično saopšteno da su Renault-Nissan alijansa i nemački Daimler AG proširili svoju saradnju i na segment pick-up vozila. Tačnije, tada je objavljeno da će budući Mercedesov pick-up model brojne komponente deliti sa Nissanovim modelom NP300 Navara (i Renaultovim Alaskanom), pri čemu će naravno dizajn tih vozila biti različit.

 

mercedes%20x%2033.jpg

 

Zatim je u oktobru 2016. godine Mercedes na promociji u Stokholmu predstavio X-Class Concept, a danas je konačno pred nama i serijski Mercedes X klase, promovisan u Kejptaunu u Južnoj Africi.

 

mercedes%20x%203.jpg mercedes%20x%203333.jpg

 

Ovaj crew cab pick-up u odnosu na Navaru ima potpuno drugačiji prednji deo (karakteristična maska, LED svetla, branik), kao i izmenjenu unutrašnjost, uz značajne promene u pogledu materijala i opreme kako bi se što više distancirao od pomenutog Nissanovog modela. Ovde između ostalog treba pomenuti trokraki multifunkcionalni volan i infotainment sistem sa 8.4-inčnim ekranom.

 

mercedes%20x%2033333.jpg mercedes%20x%20333333.jpg

 

Takođe, X klasa će biti i skuplja od Navare, kako se uostalom i očekuje od ''premium proizvoda i Mercedesa''.

 

mercedes%20x%203333333.jpg

 

Na početku će gama podrazumevati dve četvorocilindrične verzije, i to X 220 d sa 2.3 litarskim turbo-dizel motorom sa 120 kW/163KS, kao i X 250 d sa biturbo-dizel agregatom koji razvija 140 kW/190KS.

 

mercedes%20x%2044.jpg

 

Kasnije stižu i verzije X 200 sa 122 kW/165KS i X 350 d sa V6 motorom od 190 kW/258KS i 550 Nm obrtnog momenta.

 

mercedes%20x%20444.jpg

 

U zavisnosti od izabranog motora, na raspolaganju su šestostepeni manuelni i sedmostepeni automatski menjač.

 

mercedes%20x%204444.jpg

 

Standardno će X klasa imati zadnji pogon na većini verzija, ali će biti dostupan i pogon na sva četiri točka.

 

mercedes%20x%2044444.jpg

 

Što se dimenzija tiče, X klasa je dugačka 534 cm, široka 192 cm i visoka 182 cm. Ovde i podatak da nosivost iznosi 1.042 kg, kao i to da vozilo može da povuče do 3.5 tone. Mercedes navodi da će X klasa biti dostupna u tri verzije (Pure, Progressive i lifestyle varijanta Power), pri čemu će kupcima biti ponuđena u novembru ove godine. Cene u Nemačkoj startuju od 37.294 evra koliko košta X klasa 220 d Pure sa ručnim menjačem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće biti AMG verzije Mercedesa X klase

 

mercedes%20x%2033333.jpg

 

Mercedes neće ugrađivati V8 motor u X klasu. Najsnažniji dostupan motor biće 3,0-litarski V6 turbo agregat. Jedan od čelnika Mercedesa, Volker Morninveg izjavio je ''Hajde da prvo pustimo proizvod na tržište. Znamo za veliku potražnju za AMG modelima, ali u ovom trenutku ne planiramo takvu verziju za X klasu. Nije nam potrebna''. X klasa ima široku paletu varijanti, obzirom da se za različita tržišta sprema čak 17 verzija ovog kamioneta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

photo.jpg Autogefühl video: Test 2018. Mercedes X klase

 

 

 

photo.jpg CarAdvice video: Da li je X klasa pravi Mercedes? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volkswagen o Mercedesovoj X Klasi: Samo maskirana Nissan Navara

 

mercedes%20x%2033333.jpg

 

Mercedesov ''pick-up'' prvo su kritikovali iz BMW-a, a kritikama ''premium kamioneta'' u međuvremenu su se priključili i u Volkswagenu. Jedan od visokopozicioniranih rukovodilaca BMW-a je pre dva meseca rekao da Mercedesova X Klasa izgleda grozno, a najnovija kritika upućena na račun ''premium kamioneta'' stiže iz australijske filijale koncerna Volkswagen u kojoj, doduše, nisu bili grubi kao što su bili grubi u BMW-u, jer su izjavili da Mercedesu baš i nije pošlo za rukom maskiranje Nissanovog kamioneta Navara koji je, eto, preko noći ''postao'' X Klasa. Australijanci takođe misle da dizajn X-Klase nije jedini problem Mercedesa, jer sumnjaju da će kvalitet automobila, koji će se (za kupce u Evropi, Australiji i Južnoj Africi) proizvoditi u Nissanovoj fabrici u Barseloni, biti na nivou koji očekuju kupci Mercedesovih automobila. Prodaja X Klase u Nemačkoj počinje ovog meseca, a cena osnovnog modela X220d iznosi 37.294 evra. Sredinom naredne godine ponuda će biti proširena modelom X350d koji će pokretati turbo-dizelski V6 motor (258KS i 550 Nm) čija snaga će se na obe osovine (4Matic) distribuirati preko 7-stepenog automatskog menjača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prior Design Mercedes X klase

 

Prior Design Mercedes X klase

 

 

Prior Design je jedan od prvih tjunera koji se odlučio da poradi na Mercedesovoj X klasi proizvodeći niz aftermarket komponenti namenjenih transformaciji pickupa kako bi bio agresivniji. Promene spoljašnjeg izgleda počinju napred, gde je postavljen redizajnirani branik s većim ventilacionim otvorima i horizontalne LED linije na obe strane, koje služe kao dnevna svetla. Napred je i novi spojler, a mat crna rešetka hladnjaka izgleda agresivnije.

 

Prior Design Mercedes X klase

 

Bočno su vidljivi blatobrani mišićavog izgleda, a nazad je redizajnirani branik u kojem su smešteni vrhovi izduvnih cevi, a difuzor doprinosi sportskom izgledu. Standardni naplaci su zamenjeni novim setom crne boje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes X klasa za kampere

 

174733-mercedes x 33.jpg

 

Mercedes je u saradanji sa specijalizovanom kompanijama Tischer i VanEssa, ponudio kupcima željnim avanture na točkovima modifikacije koje X klasu pretvaraju u upotrebljivo kampersko vozilo. Tischer, koji ima dosta iskustva u ovoj oblasti s obzirom da je slične konverzije izvršio na pik-ap modelima kao što su Volkswagen Amarok, Nissan Navara, Toyota Hilux, Isuzu D-Max, Ford Ranger i Dodge Ram, predstavio je modifikaciju sa karoserijskom nadgradnjom u vidu kamp kućice unutrašnje širine 1.5 m i visine oko 2 m.

 

174732-mercedes x 3.jpg

 

Unutra ima dovoljno mesta za kombinovanu čajnu kuhinju sa šporetom na plin i malu trpezariju u kojoj mogu da obeduju tri osobe. U delu koji se nalazi iznad kabine pik-apa smešten je krevet za dve osobe. Po potrebi, treća osoba može da spava u kuhinji/trpezariji, tako što se sedišta transformišu u ležaj. Vozilo je opremljeno i toaletom i tušem. Za drugu konverziju pobrinula se firma VanEssa, koja je u tovarni deo X klase spakovala pravu malu kuhinju na rasklapanje. Nadgradnja ima masu od oko 250 kg.

 

174734-mercedes x 333.jpg 174735-mercedes x 3333.jpg

 

Mercedes će izložiti modifikovane primerke svog pik-apa na specijalizovanom sajmu kamperske opreme u Štutgartu koji se održava polovinom januara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes X Klasa X350d 4Matic na sajmu u Ženevi

 

176812-mercedes x 1.jpg

 

Mercedes će na Sajmu automobila u Ženevi predstaviti i najsnažnije dizelsko izdanje pick-up modela X Klasa koji pokreće V6 motor sa 258KS.

 

176813-mercedes x 11.jpg

 

U Mercedesu su održali obećanje iz jula prošle godine kada su nakon premijernog predstavljanja X Klase najavili najsnažniju verziju koju će pokretati turbo-dizelski motor sa šest cilindara. Takav pick-up će svoje premijerno predstavljanje publici imati na Sajmu automobila u Ženevi koji počinje za nekoliko dana, a iza oznake X350d 4Matic krije se višenamenski automobil koji pokreće trolitarski turbo-dizelski V6 motor sa 258 konjskih snaga i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je raspoloživ već pri 1.400 obr/min.

 

mercedes x 111.jpg

 

Raspoloživa sa paketima opreme Progressive i Power, najsnažnija turbo-dizelska X Klasa s prenosom snage preko obe osovine (za koji je zadužen 7-stepeni automatski menjač) od 0 do 100 km/h stiže nakon 7.9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 205 km/h. Sve zajedno, više nego impresivno za ovu vrstu automobila koji je zasnovan na Nissanovom modelu Navara.

 

176815-mercedes x 1111.jpg

 

Kupci uz X350d 4Matic, čijanajniža tačka od tla je udaljena 22.2 cm, bez doplate mogu da računaju na reduktor stepena prenosa s kojim se opciono može dobiti i blokada zadnjeg diferencijala. Iako X Klasa ne želi a bude G Klasa, nije loše znati da automobil koji vozaču nudi nekoliko radnih programa koji upravljaju motorom i transmisijom može da ide kroz vodu čija dubina ne prelazi 60 cm i da savlada nagibe do 45 stepeni. X Klasa X350d 4Matic u evropske prodajne salone stiže sredinom godine, a početna cena u Nemačkoj iznosi 53.360 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carlex Design Mercedes X klase Exy

 

177640-carlex 111.jpg

 

Poljski dizajn studio Carlex Design i kompanija Pickup Design su novi Mercedesov pick-up prikazali i u atraktivnijem pakovanju, nazvanom Exy. U stvari, dostupne su dve verzije, i to Urban i Off-Road. 

 

177639-carlex 11.jpg

 

Urban verzija dolazi sa aero paketom od ugljeničnih vlakana, doteranom maskom, grafikom na bokovima, 22-inčnim alu točkovima, modifikovanim oslanjanjem, novim poklopcem za prtljažni prostor, sportskim Recaro sedištima, kao i crvenom kožom i ugljeničnim vlaknima u enterijeru.

 

177637-carlex 1.jpg 177638-carlex 10.jpg

 

Sa druge strane, Off-Road verzija ima povišeni klirens, dodatne zaštitne elemente, nove točkove i gume, vitlo, dodatna svetla na krovu...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako se pokazala Mercedesova X klasa na ''testu severnog jelena''?

 

mercedes x  test.jpg

 

Takozvani ''test severnog jelena'' (moose test) bio je koban po mnoge modele automobila sa povišenom karoserijom, s obzirom da je oštro manevrisanje pri brzinama većim od 60 km/h slaba tačka ove vrste vozila. Automobili konstruisani za terensku vožnju, u koje spada i pik-ap Mercedes X klase, zbog povišenog težišta naročito su osetljivi na nagla skretanja pri srednjim i većim brzinama na putu. Mnogi takvi modeli koji su važili za izuzetno bezbedne pokazali su ozbiljne nedostatke prilikom oštrog manevrisanja vozilom na ''testu severnog jelena''. Među njima su bili Jeep Grand Cherokee (2012.) i Toyota Hilux (2016.).

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promene pravca, pri brizini od 60 ili više km/h, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima. Naziv testa potiče o švedskog magazina Teknikens Värld (svet tehnike), koji već decenijam na ovaj način ispituje nove modele automobila. Na putevima u toj zemlji severni jeleni su česta pojava jer njihove ustaljene, prirodne pravce kretanja presecaju savremene saobraćajnice.

 

Test severnog jelena sprovodi i španski automobilski sajt km77, koji je nedavno ispitivao manevarske mogućnosti Mercedesa X klase, baziranog na pik-apu Nissana Navara. Odabrana je verzija X 250d sa dizel motorom od 190 ks. Iako je reč o proizvođaču premium automobila, Mercedes se svojevremeno opekao na ovom testu, kada je 1997. ''Teknikens Värld'' uspeo da prevrne tada tek predstavljenu A klasu. Međutim, ispostavilo se je nova X klasa potpuno dorasla izazovu i bez problema je prošla izuzetno zahtevan test pri brzini od 69 km/h, dok je pri 70 km/h vozilo oborilo jedan od čunjeva, ali su svi točkovi i dalje ostali čvrsto pripojeni uz asfaltnu podlogu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes X klase by Brabus

 

brabus x 1.jpg

 

U paketu su Brabus elementi za atraktivniji izgled eksterijera, Brabus svetlosni modul na krovu, sportski izduvni sistem sa četiri izduvne cevi, Monoblock X točkovi od 20 inča, gume 285/45 R 20 (Continental, Pirelli ili Yokohama), aliuminijumske pedale, Brabus pragovi od nerđajućeg čelika, kao i brojne mogućnosti personalizacije za enterijer (koža, alkantara...). Za verziju X 250d se nudi i Brabus D4 PowerXtra kit, pa 2.3 litarski četvorocilindrični turbo-dizelaš ima dodatnih 15 kW/21KS i 60 Nm (sada 155 kW/211KS i 510 Nm), dok ubrzanje od 0 do 100 km/h sada iznosi 11.5 sekundi. U pripremi je i Brabus performance kit za top verziju X 350d.

 

btabus x 11.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...