Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Austrija 2017.

Recommended Posts

Botas u trileru do trijumfa u Austriji

 

botas%20austr.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Valteri Botas došao je do druge pobede u karijeri trijumfom na Velikoj nagradi Austrije, devetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Finac je slavio na stazi ''Red Bul ring'' posle vođstva od starta do cilja i sjajne vožnje, ispred Sebastijana Fetela u Ferariju, koji ga je konstantno napadao u završnici trke, kada je počela da pada slaba kiša. Njima dvojici se na podijumu pridružio Danijel Rikardo u bolidu Red Bula, pošto je u samom finišu uspeo da se odbrani od napada vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

 

 

Iako veći deo trke u Špilbergu nije nagoveštavao neizvesnu borbu za pobedu, do nje je na kraju došlo. Botas je poveo posle starta i sigurno je držao prvu poziciju do poslednjih nekoliko krugova, kada je Fetel počeo opasno da mu se približava. Fincu su pneumatici bili izuzetno oštećeni, a iako mu je četvorostruki svetski šampion prišao na tek nekoliko desetinki, priliku da izvede završni udarac nije dobio.

Botas i Fetel nisu imali pravu konkurenciju u borbi za trijumf, ali je zato iza njih vođena gotovo jednako zanimljiva bitka iz koje je kao pobednik izašao Rikardo. Slično kao što je Fetel sustigao Botas, njemu se primakao Hamilton i uspeo je da ga izazove, ali se Australijanac vešto odbranio i tako došao do petog podijuma zaredom. Britanac je, inače, startovao sa osme pozicije posle promene menjača, a uprkos dobroj vožnji vrlo brzo je izgubio korak za vodećima.

 

Daleko iza vodeće četvorice bio je Kimi Raikonen u drugom Ferariju, posle još jednog bledog izdanja, koje delimično mogu da opravdaju problemi sa bolidom. Odličan je na šestom mestu bio vozač Hasa Roman Grožana, ispred dvojca Fors Indije Serhija Peresa i Estebana Okona. Prvu desetoricu - osvajače bodova kompletirali su vozači Vilijamsa Felipe Masa i Lens Strol. Veliku nagradu Austrije obeležio je i incident sa samog starta kada je vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat izbacio iz trke Maksa Ferstapena i Fernanda Alonsa. Mladi Holanđanin je izuzetno loše startovao, a Rus ga je ni krivog ni dužnog okrenuo na stazi i trka je tu bila gotova za njega, ali i dvostrukog svetskog šampiona. Kvjat se zadržao u trci i završio ju je na 16. mestu.

 

 

Posle takvog raspleta u Špilbergu, Fetel na čelu generalnog plasmana ima 171 bod, 20 više od Hamiltona, dok je Botas treći sa 136. U konkurenciji konstruktora, vodi Mercedes sa 287, ispred Ferarija sa 254. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje trkom za Veliku nagradu Britanije na stazi ''Silverston''.

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Austrije:

1. Valteri Botas (Finska) Mercedes 1:21:48.527

2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 0.658

3. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 6.012

4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 7.430

5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 20.370

6. Roman Grožan (Francuska) Has + 1:06.281

7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug

8. Esteban Okon (Francuska) Fors Indija + jedan krug

9. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + jedan krug

10. Lens Strol (Kanada) Vilijams + jedan krug

11. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno + jedan krug

12. Stofel Vandorne (Belgija) Meklaren + jedan krug

13. Niko Hilkenberg (Nemačka) Reno + jedan krug

14. Paskal Verlajn (Nemačka) Reno + jedan krug

15. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug

16. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug

 

odustali:

Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso

Kevin Magnusen (Danska) Has

Fernando Alonso (Španija) Meklaren

Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul

 

Generalni plasman vozača:

1. Sebastijan Fetel 171

2. Luis Hamilton 151

3. Valteri Botas 136

4. Danijel Rikardo 107

5. Kimi Raikonen 83

6. Serhio Peres 50

 

Generalni plasman konstruktora:

1. Mercedes 287

2. Ferari 254

3. Red Bul 152

4. Fors Indija 89

5. Vilijams 40

6. Toro Roso 33

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FIA potvrdila: Botas u granicama dozvoljenog

 

botas%20soci.jpg

 

Međunarodna automobilska federacija (FIA) je potvrdila da vozač Mercedesa Valteri Botas nije prekršio pravila prilikom starta trke za Veliku nagradu Austrije na stazi Red Bul ring. Finac je krenuo sa pol-pozicije u Austriji, na kraju je i osvojio trku ispred Nemca Sebastijana Fetela, ali je vozač Ferarija već na početku signalizirao timu da je Botas krenuo prerano. FIA je po završetku trke Botasa oslobodila svake sumnje, pošto je objasnila da je svaka njegova kretnja pre starta bila u granicama dozvoljenog. Kompjuterski sitemi Formule 1 su detektovali da je Finac krenuo 0.201 sekundu posle gašenja svetala, kao i da je sve što je do tada uradio bilo regularno. Konfuziji su posebno doprineli televizijski snimci, na kojima je prikazano kako Botas pomera prednje pneumatike, dok su svetla upaljena. FIA je obrazložila da su takva podešavanja bolida pre početka trke dozvoljena, da se takav sistem koristi već 20 godina i da su sve ekipe prihvatile ta pravila. ''Valteri Botas nije prekoračio veoma mali limit, koji je dozvoljen. Jednostavno rečeno, načinio je izuzetno tačnu odluku i sa velikom preciznošću predvideo kada će se svetla ugasiti. Svako pomeranje pre nego što su se svetla ugasila je bilo dozvoljeno i toleriše se'', rečeno je u FIA.

 

Rikardo: Zaradio sam podijum

Vozač Red Bula Danijel Rikardo istakao je da mu je podijum na Velikoj nagradi Austrije značio viŠe od pobede u Bakuu jer je bio u mogućnosti da se direktno nadmeće sa Ferarijem i Mercedesom. Australijanac je trku završio šest sekundi iza pobednika Valterija Botasa i uspeo dje da se izbori sa napadima drugog vozača Mercedesa Luisa Hamiltona u borbi za treću poziciju, te je peti put uzastopno završio na podijumu. ''Ovim rezultatom sam prilično zadovoljan. Nemojte da me shvatite pogrešno, ali osetio sam veliko olakšanje kada sam prošao kroz ciljnu liniju siguran da sam na podijumu, a najsrećniji sam jer smo imali žestoku trku. Pobedio sam u Bakuu, ali pod neobičnim okolnostima. U Austriji smo zaradili podijum onim što smo pokazali na stazi. Automobil sve bolje reaguje i to je sve čemu mogu da se nadam'', kazao je Rikardo. U Bakuu Red Bul je trijumfovao tek pošto je Ferel kažnjen zbog udaranja Hamiltona dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi. Posle trke na Red Bul ringu Fetel na čelu generalnog plasmana ima 171 bod, 20 više od Hamiltona, dok je Botas treći sa 136, Rikardo četvrti sa 107.

Šampionat Formule 1 nastavlja se sledeće nedelje trkom za Veliku nagradu Britanije na stazi Silverston.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Kvjat previše pokušava da se dokaže

 

167942-alonso%2021.jpg

 

Sezona Fernanda Alonsa ide od lošeg ka gorem, i trka u Austriji za njega je završena u prvom krugu. Iako sa dosta optimizma i novom Hondom, Danil Kvjat se potrudio da Španac i Špilberg napusti isfrustriran. ''Ništa nije bilo u mojim rukama. Dobro sam startovao, bio sam žrtva vozača pod pritiskom, vozača koji previše želi da se dokaže. Prešao sam Maksa i Karlosa, ali onda je neko došao otpozadi previše brzo, nije bilo šanse da se spreči'', objasnio je Alonso. Kvjat je za ovaj incident dobio ''drive through'' kaznu, kao i dva kaznena poena, što ga je dovelo na ukupno sedam u prethodnih 12 meseci.

 

Hamilton: Odlična trka za mene

Luis Hamilton je zadovoljan svojim nastupom na VN Austrije i on smatra da je bio najbolji od svih vozača na stazi. ''Kada idem i pogledam unazad, mislim da sam imao dosta dobru trku. Mislio sam da sam u nekim trenucima mogao da budem agresivniji, ali pogledao sam snimak, i nisam mogao, uradio sam sve što je bilo moguće, Danijel je odlično branio poziciju''. Hamilton je 20 bodova iza Sebastijana Fetela u generalnom plasmanu. ''20 bodova, 20 bodova, nije sjajno, ali nije ni loše obzirom da je moglo da bude 30. Ovo je bilo ograničenje štete. Nadam se da će već u Silverstonu sledeće nedelje biti manja razlika'', optimističan je Hamilton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...