Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Fiat 500 na svoj rođendan postaje deo stalne postavke MoMA muzeja u Njujorku

Recommended Posts

IMG-20170630-WA0021.jpg

 

  • Model Fiat 500 postaje delo savremene umetnosti i pridružen je stalnoj postavci MoMA ( Muzeja savremene umetnosti), u Njujorku, SAD
  • Izuzetno priznjanje  umetničkoj i kulturnoj vrednosti svetski poznate legende italijanskog stila na njen 60. rođendan.

 

Najvoljeniji automobil u istoriji kompanije Fiat, legenda koja je od Italijana načinila vlasnike automobila, kao i svetski ambasador države iz koje dolazi, danas obeležava svoj 60. rođendan kroz poseban događaj koji proslavlja njegovu istoriju, kao i stil i dizajn koji su ovo vozilo učinili slavnim širom sveta. Nije slučajno da je ovaj automobil uvršten u stalnu postavku MoMA-e, Muzeja savremene umetnosti u Njujorku. ''Neupitna je činjenica da je Fiat 500 ostavio trag na istoriju auto-industrije, a podjednako je tačno da on nikada nije bio samo automobil'', istakao je Olivije Fransoa, direktor brenda Fiat, kao i direktor marketinga Grupe FCA. ''Za 60 godina svoje istorije, Fiat 500 je nadišao svoju materijalnu manifestaciju, ušavši u kolektivno pamćenje i postavši legenda, koja sad ima čast što je priznata od strane MoMA-e I postao je deo postavke muzeja, kao priznanje njegovoj umetničkoj i kulturnoj vrednosti.''

 

''Fiat 500 je legenda istorije auto-industrije koja je izmenila način dizajniranja i proizvodnje automobila u Italiji'', izjavio je Martino Stierli, glavni kustos odeljka arhitekture i dizajna ''Phillih Johnson'' u MoMA-i. ''Dodavanje ovog nepretencioznog remek dela našoj kolekciji omogućuva nam da proširimo priču automobilskog dizajna na MoMA način''. Model koji se od danas nalazi u postavci muzeja MoMA je primerak serije 500 F, najpopularniji Fiat 500 u istoriji, koji se proizvodio od 1965. do 1972. godine. Fiatov sjajni mali automobil je momentalno požnjeo uspehe širom sveta, a zahvaljujući motoru zapremine 499.5 cm3 sa 18 KS, postizao je najveću brzinu od 95 km/h. Proizvedeno je preko 4.000.000 jedinica u periodu između 1957. i 1975. godine. Od novog Fiata 500 iz kasnih pedesetih godina prošlog veka do snažnijih varijanti Sport, a potom i D , nakon kojih je sledila i verzija F, koja drži rekord po broju proizvedenih primeraka, do udobnije verzije L, a naposletku i R.

 

Fiat 500 nije samo simbol masovnog vlasništva vozila. Vremenom je postao i legenda stila i dizajna. Prepoznatljiv dizajn nadahnjvao je maštu umetnika, koji su odgovarali elegantnim, ekskluzivnim i sportskim interpretacijama. Pošlo mu je za rukom da sačuva identitet ostajući mladolik tokom 60 godina istorije, životnih stilova, mode i društvenog života. Uspešan automobil, ali i kulturni fenomen na glavnoj pozornici već 60 godina, koji nikad ne izlazi iz mode. Sa predstavljanjem nove generacije 2007. godine, Fiat 500 se pojavio u različitim originalnim i ''kul'' interpretacijama, kako u hečbek, tako i u kabrio izvedbi, sa nizom izuzetno uspešnih posebnih izdanja (kao što su 500 by Diesel, 500 Gucci i 500 Riva).

Brojke predstavljaju potvrdu uspeha: Fiat 500 je najprodavaniji automobil u Evropi, prvoplasiran u osam zemalja, a među prva tri na još šest tržišta. Verzija iz 2007. godine prodata u je više od 2 miliona primeraka za svega 10 godina i pobrala je brojne nagrade od svog prvog pojavljivanja, uključujući i nagradu za automobil godine, kao i nagradu za dizajn ''Compasso d’oro'' (Zlatni kompas). Model 500 simbol je italijanske kreativnosti, koji je oduvek nadahnjivao umetnike i dizajnere širom sveta, postajući legenda lepote i umetnosti. Danas, ovaj model ide korak dalje tako što prerasta u umetničko delo pored drugih velikih dela italijanskog dizajna, a opet ostaje ''Zauvek mlad''. 

Srećan rođendan 500!

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...