Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Saobraćajni propisi u regionu

Recommended Posts

Za brzu vožnju kazna i do 2.000 evra

 

propisi.jpg

 

Naše vozače loše navike na putevima u inostranstvu mogu papreno da koštaju. Nevezani pojas - od 20 do 350 evra. Razgovor mobilnim - od 45 do 120

 

Vozačke navike, stečene na drumovima Srbije, teško je zaboraviti i na međunarodnim putevima, pa se dobar deo naših vozača uveri da "teška noga na gasu", ili neodložan telefonski poziv mogu papreno da koštaju i pokvare lepe slike sa mora... Ono što odmah treba savetovati našim sugrađanima koji kreću na put do omiljenih destinacija, naravno pošto prethodno provere ispravnost svog vozila, je da poštuju propise, i da se nikako ne raspravljaju sa saobraćajnom policijom... Jasno je da svi putnici u vozilu moraju da budu vezani, a deca u odgovarajućim auto-sedištima. Nevezani pojas u Crnoj Gori može da donese kaznu od 40 do 100 evra, a u Hravatskoj saobraćajac traži 500 kuna, što je oko 70 evra. Ovaj prekršaj u Grčkoj mogao bi da košta čak 350 evra, u Sloveniji 120 evra, Makedoniji 20, a u Bugarskoj od 50 do 70 evra.

 

Druga ružna navika naših vozača, upotreba mobilnih telefona, košta ''kao roming sa Sejšela'' u većini zemalja. U Crnoj Gori se to kažnjava sa 60 do 150 evra, u Hrvatskoj 70, Grčkoj 100, dok je u Sloveniji 120 evra. Razgovor mobilnim tokom vožnje bugarski saobraćajci sankcionišu sa 50, a makedonski sa 45 evra. Nema šale ni sa prekoračenjem brzine. U Bosni za jače pritisnuti gas u naselju za 10 kilometara plaća se oko 20 evra. A za više od 50 kilometara na čas 500 evra. U Crnoj Gori prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 30 do 50 kilometara na čas košta 450 evra, a za još veće brzine do 1.000 evra. Kada se u naseljenom mestu prekorači brzina za više od 70 kilometara na čas kazna je čak 2.000 evra! U Grčkoj se za prekoračenje brzine plaća kazna od 40 do 750 evra, u Sloveniji je najmanja kazna za prekoračenje do 10 kilometara na čas 100 evra! Za brzine iznad 50 kilometara na čas kazna je 1.200 evra, a vozač najverovatnije ostaje bez dozvole! U Hrvatskoj raspon kazni je od 5.000 do 15.000 kuna! U Makedoniji slede kazne od 50 do 300 evra u zavisnosti od brzine, a u Bugarskoj od 30 do 250 evra. Naravno, nema tolerisanja nepropisnog parkiranja, ni propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, prolazak kroz ''žuto'' a kamoli crveno svetlo na semaforu, nepoštovanja prava prvenstva...

 

Skoro u svim zemaljama vožnja u alkoholisanom stanju žestoko se kažnjava. Svaki promil iznad granica Bosanci naplaćuju ''debelo'' - od 200 do 500 evra. U Crnoj Gori to košta 200 evra, a može da bude i do 2.000 evra! Naravno, uz oduzimanja vozačke dozvole. Vožnja u alkoholisanom stanju od 0.5 do 0.8 promila u Grčkoj košta 78 evra, od 0.8 do 1.1 promila - 156 evra, a preko 1.1 promila - 625 evra. Vozači kojim se u Makedoniji otkrije od 0.5 do 0.9 promila alkohola, moraće da pripreme 250 evra, od 0.9 do 1.45 promila je 300 evra, od 1.45 do 1.99 - 350 evra i preko 2 promila - 400 evra. Kada bugarski policajac pronađe u krvi između 0.5 i 0.12 promila alkohola, odmah piše kaznu od 300 do 600 leva, odnosno 150 do 300 evra. U Hrvatskoj nema opraštanja i kazne iznose od 500 do 15.000 evra! Slično je i u Sloveniji.

 

Kada je šteta u saobraćajnim nesrećama mala, dovoljno je popuniti ''evropski izveštaj'', ali kada se radi o velikoj šteti a drugi učesnik se ne slaže sa popunjavanjem ''evro izveštaja'' onda je neophodno pozvati policiju da obavi uviđaj. Naravno, neophodno je da sačekate zapisnik, uredno potpisan i overen kako bi kasnije bilo moguće naplatiti štetu. Vozač iz Srbije po povratku u zemlju svojoj osiguravajućoj kući predaje urednu dokumentaciju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvati pooštrili kazne u saobraćaju

 

192152-putevi.jpg

 

Hrvatski parlament usvojio je značajne izmene i dopune Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima koje su stupile na snagu 1. avgusta. Novine su donete zbog podizanja nivoa bezbednosti i saobraćajne kulture na hrvatskim putevima, prenosi B92. Nove odredbe pre svega predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je ustanovljeno da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju:

 

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na auto-putu, brzim putevima i putevima namenjenim isključivo za promet motornih vozila,

3. nameran prolazak kroz crveno svetlo, odnosno prolazak kroz crveno svetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svetala,

4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

5. vožnja pod uticajem alkohola iznad 1.5 g/kg i vožnja pod uticajem opijata,

6. upravljanje vozilom pre sticanja vozačke dozvole,

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena mera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mera.

 

Za ove prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni sa 680-2.000 evra, kako je bilo do sada, na 1.350-2.700 evra, te propisivanje obligatornih zaštitnih mera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest meseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 meseci ako je prekršaj počinjen tri ili više puta. Zatim, povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravosnažno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovo počini neki od osam navedenih najtežih saobraćajnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan da odluku donese u roku od 15 dana. Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za: nevezivanje bezbednosnog pojasa za vreme vožnje, nepropisan prevoz dece u vozilu i nepropisno korišćenje mobilnog telefona za vreme vožnje. Za navedene prekršaje sa dosadašnjih 67 evra kazna je povećana na 135 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bahati vozač u Hrvatskoj kažnjen sa 3.000 evra

 

192152-putevi.jpg

 

Vozač iz Hrvatske kažnjen je novčanom kaznom od 27.700 kuna (oko 3.000 evra) i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet meseci nakon što stekne pravo na upravljanje, saopštila je Policijska uprava koprivničko-križevačka. 33-godišnji vozač je priveden Prekršajnom odeljenju Opštinskog suda u Koprivnici, Stalna služba Ðurđevac, zato što je u nedelju uveče u mestu Reka upravljao neregistrovanim i neosiguranim ličnim automobilom pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije i to pod uticajem alkohola od 1.61 promila. Index.hr navodi da je, u skladu sa novim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima proteklog vikenda sproveden ubrzani prekršajni postupak, u okviru kojeg je vozač dobio ovu rekordno visoku kaznu. Iz policije podsećaju da nove odredbe Zakona predviđaju strože kažnjavanje počinilaca 8 najtežih prekršaja za koje je je utvrđeno da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko zna koliko ovakvih ima kod nas.Pa jel ubiše pre neki dan klinca što je stao da pomogne čoveku da zameni gumu. Udario ga pijan,bez dozvole i sa neregistrovanim autom. A ovaj što mu je pukla guma,sam je zameni i pobegne.I on je bio pijan,nesećam se za auto da li je bio registrovan 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav. Drugaru sto vozi deltu je stigla kazna iz Vrnjacke Banje. Dakle radi se o prekoracenju brzine.pise da se slika nalazi u supu u VB. Takodje navodno je uslikan 10 maj, a tek danas mu je stiglo. Da li moze nekako na to da se izvadi? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, danijel55 said:

Takodje navodno je uslikan 10 maj, a tek danas mu je stiglo. Da li moze nekako na to da se izvadi? 

Ne može.

 

Pošto mu uz pismeno (opis prekršaj i kazne) nije stigla i slika, može da traži da mu ona stigne kako bi se izjasnio (jer bez slike to eto ne može). Ali, time se samo kupuje nešto malo vremena, nema opcije da se kazna izbegne ako slika kao dokaz postoji. Jesu li njega zvali da se izjasni ko je vozio auto ili...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, to je dobio uz kaznu. 

Šteta sto ne moze da se proveri sa vremena na vreme na nekom sajtu da li ima neka kazna u najavi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, danijel55 said:

Da, to je dobio uz kaznu. 

Ako je dobio da se kao vlasnik auta izjasni ko je vozio u danu kada je prekršaj snimljen, možda se priseti da je auto vozio neko drugi...npr. neko ko ima dozvolu, ali ne vozi pa mu/joj faktički ništa ne znače bodovi. Naravno, samo ako se i ta druga osoba seti da je tada vozila. :) 

 

16 minutes ago, danijel55 said:

Šteta sto ne moze da se proveri sa vremena na vreme na nekom sajtu da li ima neka kazna u najavi. 

Ne može da bude ''u najavi'' jer niko nije kriv dok se ne dokaže (ne okonča postupak)...ali može da se proveri nakon što je postupak završen ukoliko ima neplaćenih kazni, klik ovde.

Brisanje iz ovog registra se vrši nakon plaćanja kazne. Prekršajni sud koji je izvršio upis će nakon evidentiranja uplate izvršiti brisanje podataka iz registra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...