Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Danas u Kragujevcu ''Balkan fića fest''

Recommended Posts

fica%20111.jpg

 

Danas će u kragujevačkom Velikom parku biti održana tadicionalna manifestacija ''Balkan fića fest'', a prema najavama organizatora, na 13. smotri ljubitelja automobila Zastava 750 očekuje se oko 150 učesnika iz zemlje i inostranstva. Pored izložbe popularnih automobila ''nacionalne klase'', u Velikom parku biće održan i defile kroz Šumarice, a biće promovisan i model najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije, koji je Udruženju ljubitelja Fića poklonio jedan od njihovih članova, kako bi po njemu bio urađen Spomenik Fići u Kragujevcu. Udruženje ljubitelja automobila Zastava 750 obnovilo je inicijativu da u Kragujevcu bude podignut spomenikovom vozilu iz ''nacionalne klase'' nekadašnje Jugoslavije.

Organizator Balkan fića festa je Udruženje ljubitelja Fića iz Kragujevca, u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom, a pokrovitelj je Grad Kragujevac. Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije, Zastave 750 počela je 18. oktobra 1955. godine, a okončana je 18. oktobra 1985. godine. Za tri decenije, koliko je trajala proizvodnja, sa montažnih linija kragujevačke Zastave sišlo je 923.487 Fića, a mnogi od njih i danas krstare drumovima na prostoru bivše Jugoslavije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiće oduševile Kragujevčane

 

fica%2012.jpg

 

Tradicionalni ''Balkan fića fest'', 13. po redu, održan je u Velikom parku, a posetioci su bili u prilici da pogledaju stotinak modela Zastave 750. Manifestacija je okupila ljubitelje mezimca jugoslovenske auto-industrije iz zemlje i inostranstva. Fiće su prodefilovale i u Šumaricama. Na manifestaciji je promovisan i model Zastave 750 koji je Udruženju ljubitelja fića poklonio jedan od njihovih članova, kako bi po njemu do kraja godine bio urađen spomenik ''Fići'' u Kragujevcu.

 

167108-fica%2011.jpg

 

Udruženje ljubitelja fića Kragujevac organizovalo je manifestaciju u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom i lokalnom samoupravom. Iz Udruženja ljubitelja fiće poručuju da ''Balkan fića festom'' žele da očuvaju sećanje na vreme kada se u Zastavi godišnje proizvodilo 200 hiljada ovih automobila, a neki od njih su i dalje u voznom stanju. U Kragujevcu je u period od 1955. do 1985. proizvedeno 923.487 primeraka Zastave 750, poznatije kao ''Fića''. Poslednji Fića sa proizvodnih traka sišao je 18. novembra 1985. godine, i on se čuva u muzeju Zastave. Fića je automobil koji se izrađivao po licenci Fiata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

15. Balkan Fića fest u Kragujevcu

 

Jubilarni ''Balkan Fića Fest'', 15. po redu, održava se danas u gradu u kome je počela proizvodnja modela Zastava 750, 1955. godine. Fići u čast, u Kragujevcu se danas okupljaju ljubitelji ovog domaćeg oldtajmera, kako iz Srbije tako i iz inostranstva:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...