Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Tužne vesti za Moto GP svet - Preminuo Niki Hejden

Recommended Posts

hejden%20%20132.jpg

 

Niki Hejden preminuo je u bolnici od posledica povreda zadobijenih u saobraćajnij nesreći. Svetski šampion u motociklizmu, legenda Honde i automotosporta, preminuo je u 35. godini nakon što ga je tokom vožnje biciklom udario automobil. Hejden je u saobraćajnoj nesreći zadobio teške povrede glave i grudnog koša. U bolnici u Ćezeni nisu mnogo da mu pomognu... Držan je pet dana u indukovanoj komi jer je procenjeno da ne bi izdržao operaciju. U trenutku nesreće, odmarao se od trke u Imoli na kojoj je zauzeo 12. mesto. Niko nije mislio da će Hejdena tada videti poslednji put na stazi i motoru.

 

U ponedeljak posle podne su zvaničnici bolnice potvrdili vest o njegovoj smrti. ''Medicinski tim je potvrdio smrt pacijenta Nikolasa Patrika Hejdena koji je na lečenju bio od srede, 17. maja na intenzivnoj nezi u Bufalini bolnici u Ćezeni nakon što je ranije tog dana zadobio teške višestruke povrede'', stoji u šturom saopštenju bolnice. Vozač koji je udario Hejdena podvrgnut je odmah alko-testu koji je pokazao da nije bio pod uticajem alkohola u trenutku nesreće. Italijanska policija sprovodi istragu čiji se zaključci očekuju u julu.

 

Nakon Moto GP karijere, tokom koje se na Hondi 2006. okitio titulom svetskog šampiona u kraljevskoj klasi, Hejden se okrenuo Superbajku i vozio je za Red Bul Hondu. Moto GP svet pamtiće ga kao izuzetnog vozača, i nekoga koje te 2006. prekinuo niz od pet uzastopnih titula Valentina Rosija. Rosi je, kao i svi vozači, bio pogođen vešću o nesreći i počast je Hejdenu odao uz poruku da je on jedan od ''najboljih prijatelja koje je ikada imao u padoku''. Detalji o sahrani biće poznati naknadno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niki Hejden dobija spomenik u svom rodnom gradu

 

179822-hayden.jpg

 

Ovensboro, grad u Kentakiju i rodno mesto Nikija Hejdena, sprema se da oda počast svom lokalnom heroju. Grad je to odlučio da uradi podizanjem statue ''Kentaki Kida'' na travnjaku ispred kongresnog centra u Ovensborou. Inspiracija za statuu će biti jedan od Hejdenovih nezaboravnih momenata u karijeri, trka na Laguna Seki iz 2006, Nikijeve šampionske sezone. Bronzana statua Hejdena će uključivati i američku zastavu, baš kao na slici. Osim statue, Ovensboro je 9. jun proglasio danom Nikija Hejdena, referenca na njegov trkački broj 69.

''Svakog dana nam nedostaje'', izjavio je njegov stariji brat Tomi. ''Zahvalni smo na podršci koju smo dobili od Nikijevih navijača i radujemo se što će veliki broj njih biti prisutan na otvaranju ovog predivnog spomenika. Sa velikim ponosom želimo da sačuvamo uspomenu na Nikija'', izjavio je gradonačelnim Ovensboroa. ''Ovim želimo da ostavimo trajni spomen na sve što Niki postigao tokom svoje karijere. Želim da se zahvlim porodici Hejden koja je dozvolila da na ovaj način obeležimo jedan život koji je, nažalost, tragično prekinut prošle godine.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkriven spomenik Nikiju Hejdenu

 

nicky-hayden-spomenik-1.jpg

 

Tog tužnog dana, maja prošle godine, svet je ostao bez svetskog šampiona iz 2006, Nikija Hejdena. Više od godinu dana nakon tragičnog inciedent, u kojem je 35-godišnjeg vozača udario automobil, u njegovom rodnom gradu Ovensborou je otkriven spomenik u čast popularnog ''Kentaki Kida''. Otkriven u prisustvu članova njegove porodice, spomenik obeležava Hejdenovu čuvenu pobedu na stazi Laguna Seka, 2006. godine. ''Ovaj celokupan događaj mnogo znači našoj porodici. Tokom proteklih godinu dana, stizala nam je podrška sa svih strana sveta'', izjavio je Tomi Hejden, Nikijev brat, koji je i sam profesionalni moto vozač. ''Veliki broj Nikijevih fanova mi je rekao da bi voleli da imaju mesto na kom bi mogli da odaju počast svom heroju, a ovaj spomenik će biti upravo takvo mesto. Uz to, podsetiće građane Ovensboroa da je moguće ostvariti velike stvari i ostati veran svojoj zajednici'', poručio je Tomi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejden dobio memorijalni vrt u Mizanu

 

Šampionu kraljevske klase iz 2006. godine Nikiju Hejdenu odata je počast pred Veliku nagradu San Marina i Riminija otvaranjem memorijalnog vrta u njegovu čast.

 

183890-Niki-Hejden.jpg

 

Hejden je preminuo 22. maja prošle godine, pet dana pošto je doživeo tešku nesreću, kada ga je dok je vozio bicikl udario automobil u Riminiju. Zvaničnici opštine Rimini u aprilu ove godine su odobrili planove za vrt, koji su realizovani tačno pred 13. trku ovogodišnjeg Svetskog šampionata. Memorijalni vrt se nalazi između ulica Sa Rafaeli i Tavoleto, baš gde je američki motociklista zadobio teške povrede. Tokom karijere u Moto GP šampionatu, koja je trajala od 2003. do 2015. godine, uz nekoliko izleta pre dve godine, Hejden je upisao 218 startova, tri pobede i ukupno 28 podijuma. Potom je prešao u Svetski superbajk šampionat, u kojem je jedini trijumf ostvario u Maleziji pre godinu i po dana. Najuspešnija sezona bila mu je ona pre 12 godina, kada je postao svetski šampion, pobedivši Valentina Rosija za pet bodova. Bio je jedan od najharizmatičnijih vozača u šampionatu, nosio je nadimak ''Kentaki kid'', a njegova smrt potresla je milione širom sveta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Povlači se broj 69 u Hejdenovu čast

 

188422-hejden.jpg

 

Nijedan vozač u Svetskom šampionatu u motociklizmu više neće moći da izabere broj 69 pošto će on biti povučen u čast Nikija Hejdena tokom vikenda za Veliku nagradu Amerika. Svetski šampion iz 2006. godine je preminuo u maju 2017. godine od posledica nesreće, kada ga je dok je vozio bicikl udario automobil, a tokom karijere je ostao upamćen po broju 69. Jednom prilikom je rekao da je baš taj broj izabrao jer je isti i kada mu je motor naopačke.

 

''Velika je čast što će Nikijev broj biti povučen u Ostinu. Odgovarajuće je što če to biti urađeno u Sjedinjenim Državama jer su te trke mnogo značile Nikiju i radovao im se svake godine. Za mene će to biti poseban trenutak jer je 69 bio i moj broj, a bio sam ponosan što ga je Niki izabrao. U ime cele porodice bih želeo da se zahvalim Dorni što će na ovakav poseban način odati počast Nikiju, uz brojne gestove tokom teškog perioda za nas'', rekao je Hejdenov otac Erl. Tokom karijere u Moto GP šampionatu, koja je trajala od 2003. do 2015. godine, uz nekoliko izleta pre dve godine, Hejden je upisao 218 startova, tri pobede i ukupno 28 podijuma. Potom je prešao u Svetski superbajk šampionat, u kojem je jedini trijumf ostvario u Maleziji pre skoro dve godine. Najuspešnija sezona bila mu je ona pre 13 godina, kada je postao svetski šampion, pobedivši Valentina Rosija za pet bodova. Bio je jedan od najharizmatičnijih vozača u šampionatu, nosio je nadimak ''Kentaki kid'', a njegova smrt potresla je milione širom sveta. Velika nagrada Amerika na programu je 14. aprila, a ovogodišnji Moto GP šampionat startuje 10. marta u Kataru.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodaje se VSBK motocikl Nikija Hejdena

 

nicky-hayden.jpg

 

Jedna posebna mašina će uskoro potražiti novog vlasnika, a reč je motociklu koji je u VSBK šampionatu vozio tragično nastradali Niki Hejden. Radi se o Hondi CBR1000RR SP2 takmičarskoj mašini Ten Kate tima, koju je vozio američki as, a koju prodaje upravo tim za koji je Hejden nastupao.

 

Nicky-Hayden-WorldSBK 1.jpg

 

Dakle, radi se o motociklu voženom na nekim od najvećih svetskih staza, a evo šta sve donosi sa sobom:

  • Motor: TKR / Kozvort paket
  • Elektronika: Kozvort paket sa TKR ''fly-by-wire'' sistemo
  • Ogibljenje: Elins sa VSBK specifikacijama
  • Kočnice: Nisin čeljusti sa VSBK specifikacija i Jutaka diskovi
  • Šasija: aluminijumska
  • Zadnja viljuška: TKR / GPMS
  • Felne: Markezini
  • Izduvni sistem: Akrapovič sa VSBK specifikacijama

Kako navodi TenKate, motocikl je potpuno spreman za stazu, a uz njega će holandski tim izdati i sertifikat autentičnosti, kao i paket rezervnih delova ''Ten Kate Rejsing'' tima.

Cena, prava ''sitnica'' - 95.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

MotoGP povukao broj Nikija Hejdena

 

niki-hejden-69-4.jpg

 

Tokom vikenda iza nas, na stazi u Ostinu održana je ceremonija na kojoj je broj 69 povučen iz upotrebe u MotoGP šampionatu. Ovaj broj je u ''premijernoj klasi'' nosi tragično preminuli Niki Hejden, osvajač titule 2006. godine.

 

niki-hejden-69-2.jpg

 

Nakon same ceremonije, okupljeni su se fotografisali na Hejden Hilu, kod krivine 18, a Honda RC211V ''Kentaki Kida'' je bila izložena u padoku. Reč je o mašini na kojoj je Amerikanac osvojio pomenuti naslov. Nakon ceremonije, prisutnima se obratio Nikijev stariji brat, Tomi: ''Pre svega, želeo bih se zahvalim Karmelu (Espeleti, izvršnom direktoru Dorne, op.a.) i Dorni na podršci koju su nam pružili. Niki je voleo MotoGP i to sa razlogom, jer je najveće uspehe u karijeri ostvario u ovom takmičenju. Broj 69 je poseban za našu porodicu. Pre nego što su moja braća i sestre rođeni, naš otac se trkao sa tim brojem. Moja sestra i mlađi brat Rodžer su se takođe trkali noseći ovaj broj. Niki je taj broj proslavio, tako da nam dosta znači što mu je odata ovakva počast. Želim da se zahvalim svima koji nam pomažu da Nikijevo nasleđe ostane sa nama.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dve godine bez Nikija Hejdena

 

188422-hejden.jpg

 

Na današnji dan pre dve godine preminuo je američki motociklista Niki Hejden, svetski šampion kraljevske klase iz 2006. godine. Hejden je 17. maja doživeo teške povrede kada ga je dok je vozio bicikl u Riminiju udario automobil. Pet dana kasnije preminuo je od posledica te nesreće u 36. godini. ''Kentaki kid'' je najveći uspeh svoje karijere ostvario pre 12 godina, kada je prekinuo petogodišnju dominaciju Valentina Rosija u Moto GP šampionatu. Tokom te sezone ostvario je dve pobede - u Asenu i na Laguna Seki i još osam puta se našao na podijumu. Trijumf u Kaliforniji mu je bio i poslednji u Svetskom šampionatu, a na toj stazi je došao i do svog prvenca godinu dana ranije.

Amerikanac je u Svetskom šampionatu upisao 218 startova, tri pobede i 28 pobeda, a od 2013. do 2016. godine je branio boje Repsol Honde, Dukatija i Aspara. Poslednja trka bila mu je Velika nagrada Australije 2016. godine, kada je bio zamena za povređenog Džeka Milera u Mark VDS rejsingu. Hejden se od Moto GP šampionata oprostio 2015. godine i potom je prešao u Svetski superbajk šampionat, gde je vozio za Hondu. Ostvario je jednu pobedu - na stazi Sepang pre dve godine, a na poslednjoj trci u karijeri, u Imoli tri dana pre tragične nesreće zauzeo je 12. mesto.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niki Hejden dobija mesto u moto kući slavnih

 

179822-hayden.jpg

 

Niki Hejden će dobiti mesto u američkoj moto kući slavnih, četiri godine nakon njegove tragične smrti. Njegov najveći uspeh u karijeri je osvajanje MotoGP titule 2006. godine sa Hondom, do koje je došao u finalnoj trci sezone. Amerikanac je skupio 252 poena, 5 više od drugoplasiranog Rosija i 23 više od Lorisa Kapirosija. Tako je ''Kentaki Kid'' prekinuo Doktorov niz od pet uzastopnih titula. U svet trkanja je ušao 1997. osvojivši nagradu Američke moto federacije namenjenu talentovanim vozačim. 1999. je od strane federacije proglašen za sportistu godine, nakon što je osvojio titulu u supersport kategoriji. Tri godine kasnije je postao najmlađi osvajač američkog superbajk šampionata, uz pobedu na trci Dejtona 200. Zvanična ceremonija će biti održana 29. septembra.

Hejden je tragično nastradao 2017. godine, nakon što ga je udario automobil dok je vozio biciklu nedaleko do Riminija, u Italiji. U nesreći je pretrpeo tešku povredu mozga i preminuo je pet dana kasnije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...