Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Prva kazna na svetu za prekoračenje brzine :)

Recommended Posts

arnold%20benz.jpg

 

Kent, jugoistočna Engleska, 1896. godine. Volter Arnold uživao u vožnji u svojoj ''arnold benc motornoj kočiji'', kako se zvao četvorotočkaš sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Toliko se zaneo, da nije primetio da se kreće čitavih 8 milja na čas, oko 13 km/h, čime je prekoračio dozvoljenu maksimalnu brzinu za automobile tog vremena od dve milje na čas! Kazna je bila srazmerna delu, a Arnold je ušao u istoriju kao prvi čovek koji je morao da plati zbog prekoračenja brzine prilikom vožnje automobila...

 

U to vreme, o brzini su se brinuli redari koji su pešačili kraj puta i, ako bi primetili automobil koji se kreće brže od propisane brzine, mahali bi crvenom zastavom upozoravajući pomahnitalog vozača da uspori - to je mogao da čini i tako što bi se kretao pored vozila, s obzirom da je mogao brže da hoda! Arnold je, međutim, ignorisao ozbiljno upozorenje, a zbog brzine koju je razvio, morao je da ga zaustavi pozornik - na biciklu. Zbog nepoštovanja ograničenja, ali i ignorisanja crvene zastave, sud je odredio Arnoldu da plati jedan šiling i troškove spora - dakle oko 20 evra za prekoračenje brzine od četiri puta. Zamislite kolika bi danas kazna bila za toliko prekoračenje i koliko je automobilska industrija daleko otišla???

Inače, visina kazne u današnjem novcu iznosi otprilike koliko i ulaznica za ''Konkurs elegancije'' koji će se početkom septembra održati u Londonu. Uz mnoge sjajne, veoma vredne automobile iz prošlosti, u ''Hempton kortu'' biće izložen i dragulj, ''arnold benc motorna kočija'', kojom je Volter Arnold jurio čitavih 13 kilometara na čas...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sećanje na ovo se samo nameće:

 

 

 

:lol:

 

Kako su im merili brzinu? Tad sigurno nije bilo radara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ali kako je znao da je ovaj išao baš 8 milja, a ne recimo 7 ili 9?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Austrijanac vozio dvostruko brže od dozvoljenog: Policajci nikad nisu čuli takvo opravdanje

 

191187-radar.jpg

 

Kazna zbog prekoračenja brzine je bolna tačka mnogih vozača. Iako je sve manje mogućnosti za izbegavanja sankcija, neki još pokušavaju da originalnim opravdanjima odobrovolje policiju. Tako je pre nekoliko dana u selu Kirchdorf u blizini Kitzbühela u Tirolu, austrijska policija zaustavila 27-godišnjeg vozača. On je jurio 118 km/h na mestu gde je dozvoljena brzina od 60 km/h, izveštava dnevnik Heute. Opravdanje zbog brzine dvostruko više od dozvoljene je nasmejalo policajce.

''Tek sam oprao svoj automobil, a onda brzo vozio u nastojanju da ga što pre osušim'', rekao je vozač na saslušanju. Opravdanje mu nije pomoglo da izbegne kaznu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...