Jump to content
FAS Goran
Mihailovic

Krpljenje hladnjaka ili: kako sam zakrpio omanju rupu na hladnjaku moje Lanica Lybre

Recommended Posts

Kolika je bila rupa: ne znam tačno. Prvo sam primetio manju baricu rashladne tečnosti ispoda auta. Po količini, otprilike kao pola manje šoljice za kafu. Rupu na hladnajku, konkretno nisam ni video, ali sam locirao površinu, otprilike veliku kao kutija za šibice koja je bila vlažna i roze boje.

Gde je bila rupa: na donjem delu hladnjaka, na mestu gde plastika oklopa ventilatora dodiruje hladnjak. Valjda je od stalnog kontakta i vibracija motora, malo po malo, plastika oštetila nežno saće hladnjaka i na kraju problila.

 

Prvo šta sam uradio je da sam na lokalnoj benziskoj pumpi kupio "K2 Stop Leak", ali neposredno pre nego da sipam setio sam se da probam da taj mali deo hladnajka, tj. malu površinu gde je probušen zalijem montažnim leplkom "Moment FIX-om".

Jer, računao sam da mi kao konačni ishod "ne gine" nabavka novog (ili polovnog) hladnjaka. A i računao sam da ću svakako da ulijem Stop Leak, ali ajde prvo da "smanjim" rupu montažnim lepkom.

 

Postupak.

Auto je bio zagrejan. Otvorio sam čep prelivne posude, da se pritisak iizjednači, a odmah zatim i zatvorio. Ovim sam hteo da postignem da, dok se motor hladi, dođe do potpritiska u sistemu, i da rashladna tečnost ne curi. Koliko - toliko.

Sprejom za čišćenje kočnica, koji je zapravo na bazi benzina i alkohola, sam detaljno, koliko sam mogao više, očistio, odmastio, odprašio deo na hladnajku koji je trebalo zapušiti, i nesposredno okolo. Onda sam kompresorom sve lepo ozduvao.

I na kraju, pištoljem za kartuše, ubacivao Moment Fix. Posle svake nanete količine sam prstom, koliko sam mogao, utiskivao lepak da prodre što dublje u hladnjak. Na samom kraju sam ostavio jedan sloj, oko 3 mm iznad.

Na mestu gde je bila rupa, da ne bi došlo do novog oštećenja od plastike ventilatora, između hladnjaka i plastike sam ubacio malo parče sunđeraste materije (matirjal koji se najčešće kupuje kao podna prostirka za kupatila)

 

Sve sam to ostavio da se osuši. Sutradan ujutro - nema tragova curenja !

 

Montažni lepak, kad se konačno osuši bude tvrd "kao kamen". Pošto sam ga prilično utisnuo u samo saće hladnjaka, nadam se da neće da se odlepi i odvoji.

Još nije prošlo dovoljno dana da bih mogao da tvrdim da sam definitivno i konačno zapušio rupu, ali prvi rezultati su obećavajući.

 

 

Na žalost, nisam slikao dok sam radio, jer ni sam nisam bio siguran da li će moja metoda da urodi plodom. Ali, nadam se da će forumašima sve bti jasno i bez slika.

Edited by Mihailovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi, ne znam. Ali, realno, površina hladnjaka nikako ne dostiže 100 stepeni. Ali ni to nije bitno. Lepak svakako neće da izgori, a ne znam šta bi drugo moglo da mu se desi. Ne verujem da će da se istopi. Nije to plastika.

 

Videćemo. Javiću zapažanja posle nekog vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam na proslom autu imao curenje na malom crevu na hladnjaku, na samom ulazu u telo hladnjaka je pustalo i jedan nad mi pukao film i zalio sam onim Bizon tecnim metalom, dvokomponentni, bude neke zelenkasto sive boje kada se stegne, kao jako tvrda plastika. Tu vise nikada nisam ni kap antifriza video a motor je vozen dok nije produvao skroz.

 

Tako da verujem da ce i taj tvoj lepak da drzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je prednost sam-svoj-majstor opravke.

Ni jedan iole ozbiljniji servis ne bi ovako zalepio hladnjak, i rekao mušteriji: "Ako drži - drži, ako ne dođi opet pa ćemo da probamo nešto drugo". 99% servisa bi reklo da je potrebna zamena hladnjaka. I onda saberi cenu hladnjaka i cenu rada, ode trošak na bar 200 €,

 

Ja ne tvrdim da će ovo da drži, ali -  ne košta ništa ! Dobro, košta Moment FIX, ali potrebna je minimalna količina, a ja sam  imao sam već u garaži) I meni nije teško da probam -  pa ako ne valja, onda nešto drugo (stop leak) pa ako opet ne valja - tek onda upadam u trošak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To podrzavam. I ja dosta stvari menjam ili odradim sam pre nego da se bacam u trosak :)

Sent from my 5010D using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...