Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Koliko možete da pređete kada se upali lampica za gorivo?

Recommended Posts

Evo koliko još možete da pređete kada se upali lampica za gorivo

 

lampica.jpg

 

Svakog vozača je bar jedanput oblio hladan znoj kada je video da se upalila lampica za gorivo. Da se razumemo, svaki automobil je različit i po veličini rezervoara i po potrošnji. Onog trenutka kad se upali lampica nema razloga da paničite, jer sigurno imate prostora da stignete do prve pumpe. Ipak, za svaki slučaj proverite kolika je vaša ''rezerva''.

 

  • Ford F-150  - 48 do 128 kilometara
  • Toyoya Camry - 104 do 146 kilometara
  • Toyota Corolla - 96 do 135 kilometara
  • Honda Accord - 112 do - 149 kilometara
  • Honda CR-V - 99 do 125 kilometara
  • Honda Civic - 94 do 128 kilometara
  • Ford Fusion - 56 do 128 kilometara
  • Ford Escape - 56 do 128 kilometara
  • Toyota RAV4 - 91 do 119 kilometara
  • Nissan Rogue - 125 do 159 kilometara
  • Hyundai Elantra - 48 kilometara
  • Ford Explorer - 56 do 128 kilometara
  • Ford Focus - 56 do 128 kilometara
  • Hyundai Sonata - 48 kilometara
  • Jeep Cherokee - 106 do 149 kilometara
  • Nissan Sentra - 96 do 128 kilometara
  • Jeep Wrangler - 75 do 93 kilometara
  • Jeep Grand Cherokee - 106 do 144 kilometara
  • Toyota Tacoma - 101 do 120 kilometara
  • Kia Optima - 48 kilometara
  • Toyota Highlander - 83 do 115 kilometara
  • Kia Soul - 48 kilometara
  • Toyota Sienna - 86 do 120 kilometara
  • Nissan Versa - 128 do 167 kilometara
  • Volkswagen Jetta - 91 do 136 kilometara
  • Honda Pilot - 72 do 99 kilometara
  • Ford Mustang - 56 do 128 kilometara
  • Toyota Tundra - 96 do 115 kilometara
  • Toyota Prius - 122 do 130 kilometara
  • Hyundai Santa Fe - 64 kilometara
  • Kia Sorento - 64 kilometara
  • Ford Transit - 56 do 128 kilometara
  • Mazda 3 - 111 do 151 kilometara
  • Mazda CX-5 - 107 do 146 kilometara
  • Škoda Fabia 1.4 - 131 kilometara
  • Opel Astra 1.6 - 82 kilometara

 

Prema podacima sa portala viralthread.com

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, baš malo za korejance.

Kod Stila 1.9 dizel sa rezervom može barem 100 kilometara, a ako je na otvorenom putu (brzina 80-100), mooože i celih 200 kilometara jer rezerva je 9 litara (koliko znam). :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U uputstvu pise da je 8 litara. Teoretski da, a koliko moze sa tim da predje u praksi ne pada mi na pamet da testiram :) .

Za ovih preko 9 godina od kako je Stildza kod mene, nikada nisam dozvolio cak ni da se lampica za rezervu upali, a imali smo ohoho lepih putovanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mene ponma nemam, nikad ne vozim na rezervi. I benzin mi je uvek na pola, mada ga slabo trosim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji automobil može najduže na rezervi?

rezerva.jpg

 

Koliko god da vodite računa o nivou goriva u svom rezervoaru, često se dogodi da vam se upali lampica za rezervu. Iako savremeni automobili sami pružaju informaciju koliko još kilometara možete da pređete sa preostalim gorivom, taj podatak je često netačan, pa vozač ne može da se potpuno osloni na njega. Koliko koji automobil može da pređe kilometara nakon što se uključi pomenuta lampica pre svega zavisi od stila vožnje, konfiguracije puta, tima automobila, pogonskog goriva, ali značajno i od proizvođača. Tim problemom se pozabavila ekipa sajta ''Compare The Market'' koja je testirala 96 modela 26 različitih proizvođača kako bi utvrdila koji automobil ima najveću autonomiju na čuvenoj rezervi i na osnovu toga su napravili prosek za svakog proizvođača.

 

lampica.jpg

 

Napravili su konačnu listu po pet najboljih i najgorih brendova kada je u pitanju autonomija na rezervi, te kod svakog izdvojili i određeni model koji se posebno ističe.

 

Najgorih 5:

Kia - nisu preterano pouzdani kada je u pitanju autnomija u Južnoj Koreji, bar ne u redovima onog ''manjeg'' predstavnika auto-industrije ove zemlje. Kia ima prosečnu autonomiju 74.1 km, a nizak prosek umnogome duguje modelu Picanto koji može da pređe samo 51.7 km na rezervi.

Mitsubishi - još više ćete se unesrećiti sa rezervom ako ste vlasnik ove japanske marke. Njeni modeli u proseku imaju domet od 71.6 kilometara.

Porsche - ako ste za volanom 911 lako ćete biti najbrži na putu, ali ako vam se upali lampica brzo potražite najbližu pumpu. Prosek ove marke je 70.2 km.

Fiat - s obzirom da ga uglavnom kupuje radnička klasa, ako to i dalje postoji, očekivalo bi se od italijanskog giganta da je pouzdan u ovom segmentu. Međutim, Fiat automobili u proseku imaju autonomiju od svega 66.7 km sa gorivom na rezervi. Taj prosek na dole posebno ''vuče'' popularni gradski model 500, koji ima domet od svega 59.7 km.

Mini - ako ste slabi sa živcima, a često vam se pali lampica, poslednji automobil koji želite da imate je Mini. Popularni engleski proizvođač vam omogućava samo 60.38 km na rezervi.

 

Najboljih 5:

BMW - u prvih pet je popularni premijum iz Bavarske čija vozila imaju prosečnu autonomiju ''na lampici'' 87.3 kilometara. Šampion unutar kuće je Serija 5 sa 110 km.

Volkswagen - na četvrtom mestu je gigant iz Volfsburga sa prosekom od 87.6 km. Najveću autonomiju ima Passat koji može da pređe 120 km, po čemu je rekorder među pojedinačnim brendovima.

Lexus - treće mesto na podijumu zauzeo je neočekivano Toyotin premium podbrend. Između ostalih, model RX može da pokrije 88.4 km samo sa gorivom na rezervi.

Ford - vicešampion kilometraže kada gori lampica je pionir savremene auto-industrije. Sa Fordovim automobilima u proseku možete da pređete 88.4 km na rezervi, a najpouzdaniji model je Mondeo sa dometom od 112 km, a u stopu ga prate S-Max i Galaxy.

Volvo - ako tražite automobil sa kojim ćete najmanje brinuti koliko još imate vremena da pronađete benzinsku pumpu, kupite Volvo. Prosečna kilometraža automobila švedskoj proizvođača na rezervi je 94.7 kilometara. Najveću autonomiju među pojedinačnim modelima ima V40 koji samo na rezervi može da pređe 113 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

carthrottleyoutube.jpg CarThrottle video: Koliko može da se pređe sa jednom litrom goriva?

 

Može li se uopšte voziti sa samo jednom litrom u autu?

Dakle, ne ona varijanta kad vozite na rezervi, nego kad se rezervoar skroz isprazni, sve od instalacija (cevi) od rezervoara do motornog prostora isprazni, u filteru nema ništa...i onda se u tako suv auto kao barut sipa samo 1 litar dizela:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iz Kraljeva do Beograda sa tek upaljenom lampicom,200 km,malo li je.Zena sve vreme psovala sto se zajebavam i reskiram,a ja se zainatio bas da vidim.

2018-05-06 16.52.15.jpg

2018-05-06 16.52.23.jpg

2018-05-06 16.52.37.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moglo je to jos da tera - taman da pocistis svo djubre sa dna rezervoara, malo zagrejes pumpu goriva i testiras filtere i dizne na MultiJetu :stuart: (a zna se koliki su to pritisci ubrizgavanja i koja fina "magla" goriva treba da se izbaci u cilindar i odrzi taj pritisak u Rail-u). Jos je i najmanje bitan i najjeftiniji rizik da se po ovoj hladnoci negde stane zbog nedostatka goriva.

Ko generalno drzi rezervoar stalno praznim - moze da razmisli i o kondenzu unutar istog, koji je prilicno izrazen na ovim varijacijama temperature tokom dana. I gde ta voda na kraju zavrsi i u kom procentu na tih nekoliko litara corbe u rezervoaru.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko dugo možete voziti na rezervi?

 

204243-rezerva.jpg

 

Ako vam se upali žuta lampica koja sugeriše da je vozilo na rezervi, neke vozače će uhvatiti panika, a neki će iskusno cediti poslednju kap goriva iz rezervoara, što ne preporučujemo jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebalo), a i filtera goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog sa dna rezervoara.

 

Koliko automobil može da pređe na rezervi?

Mnogo je merenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil troši u proseku, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kada se uključi rezerva brzo na benzinsku pumpu, uložite više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosečnu potrošnju pa uporedite sa količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru. Sa nekim vozilima ćete preći više od 70 km na rezervi, sa drugima manje od 40 km, a sve zavisi i od stila vožnje, da li vozite u gradu ili na autoputu, gde se konzumira više goriva, ili na putevima sa ograničenjem 80 km/h gde ćete biti najekonomičniji. Međutim, zbog vašeg duševnog mira i bezbednosti uvek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko kilometara mogu da pređu pojedini modeli automobila sa uključenom lampicom rezerve?

 

217394-lampica.jpg

 

Koliko daleko zaista možete da vozite kad zasvetli lampica rezerve na instrument ploči vašeg automobila? Jedan britanski sajt je napravio pregled automobila sa najvećim i najmanjim dometom. Svima je poznat osećaj blage panike kad se upali svetlo rezerve. Međutim, velike su šanse da ima više goriva nego što mislite. Strah da ćete ostati na putu je obično bez osnove, pokazalo je istraživanje britanskog sajta Compare The Market. Naime, istražili su dokle možete sa sadržajem rezerve kod 96 popularnih automobila sa benzinskim motorom.

 

Većina vozača misli da mogu preći samo 40 kilometara kad se upali lampica, ali u praksi je domet u većini slučajeva dvostruko veći. Mnogi moderni automobili danas imaju ugrađeni kompjuter koji pokazuju koliko daleko još možete da vozite kada je vaš automobil dostigao nizak nivo goriva, ali čak i tada često idu puno dalje od prikazanog. U proseku, lampica upozorenja svetli kada kapacitet rezervoara goriva dostigne približno 10% ukupnog maksimalnog kapaciteta. U priručniku za vaš automobil je tačno navedeno koliko je to litara, a ovo su prvaci u dometu automobila sa benzinskim motorom.

 

VW Passat je postao pobednik sa dometom od najmanje 120.7 kilometara na rezervi. Volvo V40 i Ford Mondeo su iza sa 113.6 odnosno 112.7 kilometara, dok je BMW serije 5 bio četvrti sa 109.9 kilometara. Slede Toyota Prius (107.2 km), Mercedes E klasa (103 km), Audi Q5 (102.7 km), Range Rover Sport (102 km), Mazda 6 (101.3 km), Audi A6 (99.8 km). Najkraći rezervni domet ima BMW M3 sa samo 51.48 kilometara, zatim Kia Picanto (51.72 km) i Fiat 500 sa 59.8 kilometara. Ford Fiesta završava prvih 10 automobila sa najkraćim rezervnim dometom sa 66.1 kilometara nakon što se upali svetlo za gorivo. Od popularnih modela sa najkraćim dometom treba pomenuti Ford Fiestu (66.1 km), Nissan Juke (65.7 km), Citroen C1 (62.4 km) i Mini Cooper (60.4 km).

Pomenimo još neke popularne modele: Škodu Octavia (95.5 km), Fabia (80 km), Volkswagen Golf (91.6 km), Polo (74.2 km), Tiguan (90.5 km), Renault Clio (83.5 km), Daciju Duster (80 km), Sandero (93.5 km), Peugeot 208 (96.5 km), Opel Astru (82.5 km), Corsu (69.2 km), Hyundai i30 (84.7 km) i Suzuki Vitaru (78 km).

 

Dok se prosečno svetlo upozorenja pali kad je rezervoar na jednoj desetini svog kapaciteta, nema garancije koliko će vas daleko odvesti u praksi. Brojevi su samo indikacija. Na potrošnju utiču brojni faktori, poput saobraćajne situacije, spoljašnje temperature, jačine kočenja i ubrzanja te broja putnika i prtljaga.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog rekordnih cena goriva, 60% više američkih vozača ostaje bez goriva na putu

 

189431-usa.jpg

 

Još jedan dan, još jedne rekordno visoko cene goriva. Američki autoklub AAA izveštava da se nacionalna prosečna cena u SAD-u popela na 5,016 dolara po galonu. I iako je to tek neznatno povećanje od ponedeljka kada je prosek po prvi put ikada prešao 5 dolara po galonu (3,785 litra), čini se da visoke cene imaju neobičan uticaj na vozače.

 

Konkretno, broj vozača koji su ostali bez goriva i koji su pozvali AAA za pomoć navodno je naglo porastao za 60% u poslednjih 6-12 meseci u Mičigenu. Tačan razlog skoka ostaje nejasan, ali se nagađa da se neki vozači drže starih navika poput uobičajenog točenja za 20 dolara bez da provere količinu koja je sada značajno manja nego pre godinu dana. Dok bi vam 20 dolara prošle godine u ovo doba donelo oko 6.5 galona (24.6 litara) goriva, danas vam ta ista količina donosi samo 4 galona (15.14 litara). Kao rezultat toga vozači ne mogu da putuju tako daleko i čini se da brojni od njih ostaju bez goriva na svojim putovanjima jer ne gledaju u merač. Takođe je moguće da vozači čekaju do poslednjeg trenutka da posete benzinsku stanicu, u nadi da će cene pasti. To je rizično promišljanje s obzirom na to da cene goriva rastu veći deo godine.

 

Nažalost, ovo bi moglo da ima fatalne rezultate jer je lokalna TV stanica WXYZ razgovarala sa policijskim poverenikom grada Vorena koji je primetio da je motociklista nedavno ostao bez goriva i poginuo u sudaru dok je gurao svoj motocikl. Iako je i dalje nejasno zašto je motocikl ostao bez goriva, poverenik je za stanicu rekao da je ''vaš život važniji od toga da ostanete bez goriva i poginete''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo koliko kilometara možete da vozite kada se upali rezerva

 

204243-rezerva.jpg

 

Svi smo barem jednom vozili malo predugo nakon što se upali lampica koja označava rezervu, precenjujući kilometražu koju možemo da pređemo raspoloživim gorivom i gurajući rezervoar do krajnjih granica. Bez obzira na to da li ste pokušavali da izbegnete gužvu ili uštedite novac čekajući da dođete na mesto gde je benzin jeftiniji, to se često pretvori u period prepun panike u potrazi za najbližom benzinskom stanicom. Ali, koliko kilometara možete sigurno da vozite nakon što se upali lampica za gorivo?

Tačan broj zavisi od nekoliko faktora, uključujući marku i model vašeg automobila, vaše vozačke navike i redovnu potrošnju benzina, kažu stručnjaci. Nećete stići tako daleko, na primer, u agresivnom sportskom automobilu, za razliku od toga ako ste u nekom manjem automobilu i vozite umereno. Evo dobrih vesti: imate daleko više prostora za kretanje nego što mislite.

 

Automobilu sa rezervoarom od 40 litara preostala rezerva može da bude 4-6 litara od trenutka kada se upali indikacija. Međutim, nekom velikom terencu ostaće 12 ili čak 15 litara rezerve goriva, ali mu je i specifična potrošnja po kilometru znatno veća. Prebacite to u potrošnju: npr. mali gradski automobil sa rezervoarom od 40 litara i rezervom od 4 do 6 litara teoretski može da pređe verovatno još 50-80 km u umerenoj vožnji. Međutim, automobil koji troši trećinu više mora da ima i toliko veću rezervu.

 

Sledeće je pitanje da li starost i stanje vozila, odnosno stanje puta utiče na to koliko daleko možete da vozite nakon što se upali lampica?

Starost i stanje automobila, posebno kvalitet održavanja vozila imaće uticaja na potrošnju, baš kao i specifični uslovi na putu. Na primer, hladno vreme značajno povećava potrošnju goriva, posebno zbog rada drugih sistema poput klimatizacije, grejanja i sl. pa ako vam se indikacija upali kada je izuzetno hladno, treba da voditi računa da što pre stignete do benzinske stanice. Loše održavano vozilo takođe će imati veću potrošnju pa će zato pre ostati bez goriva. Sa druge strane, ako je vozilo dobro održavano, njegova starost ne bi trebalo da utiče na potrošnju goriva.

 

Sledeće je pitanje da li je možda štetno voziti na rezervi.

Odgovor je ''da''. Vožnja nekoliko kilometara do najbliže benzinske stanice neće oštetiti vaš automobil, međutim imajte na umu da pumpa za gorivo treba fluid za svoj rad te da rad ''na suvo'' dovodi do kvara sistema. Osim toga, s vremenom rizikujete začepljenje filtera goriva jer automobil počne da povlači prljavštinu i čestice s dna rezervoara. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili potencijalnu štetu. Prvo, dok tražite najbližu benzinsku stanicu, izbegavajte vožnju velikim brzinama da biste sprečili veću specifičnu potrošnju. Svaka preostala količina vam je tada vrlo važna pa budite racionalni u vožnji. Drugo, isključite sve nepotrebne potrošače, posebno klima-uređaj, sistem za grejanje kabine, sedišta i sl. jer oni povećavaju specifičnu potrošnju goriva. Ako nema benzinske stanice u blizini, s malim šansama da ćete je pronaći, bolje se bezbedno zaustaviti na adekvatnom mestu i pozvati pomoć ili alternativno rešenje za nastavak puta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...