Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Rusija 2017.

Recommended Posts

Botas u Sočiju konačno dočekao prvenac!

 

botas%20soci.jpg

 

Vozač Mercedesa Valteri Botas došao je do prve pobede u karijeri pošto je trijumfovao na četvrtoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Rusije. Botas je u Sočiju postao peti Finac koji se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, posle Kekea Rozberga, Mike Hakinena, Kimija Raikonena i Heikija Kovalainena. Finac je svoj prvenac dočekao na 82. trci u karijeri, ispred Sebastijana Fetela u Ferariju. Pored njih dvojice, na podijumu se našao i drugi vozač italijanskog tima Kimi Raikonen. Botasov timski kolega Luis Hamilton kao četvrtoplasirani je prošao kroz cilj.

 

Velika nagrada Rusije nije pružila mnogo uzbuđenja i praktično je rešena na samom startu. Tada je Botas maestralnim manevrom pretekao i Fetela i Raikonena, koji su startovali iz prvog reda, i probio se na prvu poziciju. Vozač Mercedesa je držao vođstvo sve vreme, osim u periodu između svog i Fetelovog odlaska u boks, a iako ga je četvorostruki svetski šampion sustigao u finišu pravu priliku da ga napadne nije ni imao. Raikonen je vodio usamljenu trku na trećoj poziciji, pošto je Hamilton izgubio korak za njim u prvih nekoliko krugova, kada se požalio timu da ima problem sa snagom motora. Britanac je bez problema rutinski zadržao četvrto mesto i prvi put ove sezone se nije našao na pobedničkom postolju. Najbolji među ostalima bio je Maks Ferstapen u bolidu Red Bula. Pored Botasovog prvenca, četvrtu trku sezone su obeležili problemi na startu. Prvo vozač Meklarena Fernando Alonso nije mogao da startuje zbog kvara bolida, pa su ostali krenuli u još jedan krug za zagrevanje, pa je trka skraćena na 52 kruga. Tu nije bio kraj, pošto je u prvom krugu na stazu izašlo bezbednosno vozilo jer je Džolion Palmer izbacio vozača Hasa Romana Grožana sa staze. Ispostavilo se da je trka rešena baš u prvom krugu, pošto do promene poretka među prvom petoricom nije došlo. Vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon zauzeli su šesto i sedmo mesto, ispred Nika Hilkenberga u Renou. Osvajače bodova kompletirali su Felipe Masa u Vilijamsu i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sains junior.

 

 

Posle četiri trke, Fetel vodi u generalnom plasmanu sa 86 bodova, a prate ga Hamilton sa 73 i Botas sa 63. U poretku konstruktora, Mercedes je prvi sa 173 boda, pet više od Ferarija. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Španije 14. maja.

 

Tok trke:

Alonso se zaustavio na kraju kruga za zagrevanje, pa su vozači dobili još jedan krug pre starta, a trka je skraćena za taj jedan krug. Od starta je poveo Botas, ispred Fetela, Raikonena, Hamiltona, Ferstapena i Mase, a već do kraja prvog kruga na stazu je izašlo bezbednosno vozilo posle velikog incidenta u kojem su učestvovali Grožan i Palmer. Vozač Renoa je skrenuo pravo u Francuza koji je u jednom trenutku poleteo i potom udario u ogradu. Trka je nastavljena u četvrtom krugu i nije bilo preticanja na samom vrhu, a krug kasnije viđeno je još jedno odustajanje, pošto je Rikardo završio trku zbog problema sa kočnicama. Hamilton se timu požalio da ima problem sa snagom motora, pa mu je tim poručio da uspori na pravcima. Britanac je potom polako počeo da sustiže Raikonena, koji je bio tri i po sekunde iza Fetela, a Botasova prednost na vrhu bila je četiri sekunde. Botas je prvi otišao u boks u 29. krugu i brzo je počeo da nadoknađuje vreme, a Fetel je najduže ostao na stazi i po pneumatike je otišao tek u 36. krugu i vratio se na drugo mesto. Međutim, polako je počeo da sustiže Botasa desetak krugova pre kraja, sustigao ga je u samom finišu, prišao na sedam desetinki, ali ga je Masa usporio u poslednjem krugu i onemogućio da uopšte krene u napad. Na kraju, Fetel je imao šest desetinki prednosti u odnosu na Fetela, dok je Raikonen bio deset sekundi dalje. Hamilton je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, ispred Ferstapena, Peresa i Okona, a najbolju desetoricu kompletirali su Hilkenberg, Masa i Sains. Prvi ispod crte bio je Lens Strol, koji je tako završio svoju prvu trku u karijeri.

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Rusije:

1. Valteri Botas (Finska) Mercedes 1:28:08.743
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 0.617
3. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 11.000
4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 36.320
5. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul + 1:00.416
6. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:26.788
7. Esteban Okon (Francuska) Fors Indija 1:35.004
8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Reno + 1:36.188
9. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + jedan krug
10. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
11. Lens Strol (Kanada) Vilijams + jedan krug
12. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
13. Kevin Magnusen (Danska) Has + jedan krug
14. Sven Vanorne (Beglija) Meklaren + jedan krug
15. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug
16. Paskal Verlajn (Nemačka) Zauber + jedan krug

 

odustali:

Danijel Rikardo (Australija) Red Bul
Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno
Roman Grožan (Francuska) Has 
Fernando Alonso (Španija) Meklaren

 

Botas: Načekao sam se, ali vredelo je

Vozač Mercedesa Valteri Botas bio je presrećan posle prve pobede u Formuli 1, do koje je došao na Velikoj nagradi Rusije, četvrtoj rundi sezone. Botas je postao peti Finac koji je slavio u Formuli 1, posle Kekea Rozberga, Mike Hakinena, Kimija Raikonena i Heikija Kovalainena. Finski automobilista je trijumfovao posle vođstva od starta do cilja, s izuzetkom nekoliko krugova posle odlaska u boks, ispred dvojca Ferarija Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena. ''Načekao sam se, više od 80 trka, ali vredelo je, vredelo je naučiti toliko toga usput. Čudna prilika mi se pružila tokom zime i moram da se zahvalim timu što su mi ovo omogućili. Moramo da nastavimo da se borimo, da se postaramo da budemo prvi i drugi. Presrećan sam'', rekao je Botas. Botas je u samom finišu trke trpeo veliki pritisak, pošto mu se Fetel približio na manje od sekunde, ali nije uspeo da ga napadne. ''Pokušao sam sve da bih sustigao Valterija. Pomislio sam da ću dobiti priliku na poslednjem pravcu. Mislio sam da ću moći, ali nisam bio siguran šta će Felipe Masa uraditi i na kraju sam izgubio vreme. Ali, nema veze, čestitam Valteriju, ovo je njegov dan'', naglasio je Fetel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...