Jump to content
FAS Goran
odejan

Fiat Multipla - naknadna ugradnja MF (multifunkcionalnog) volana

Recommended Posts

Hteo bih da ga kupim i montiram na multiplu 2008 sa original radiom,neke multiple imaju mf volan neke ne pa ako nreko zna dali ide preko kabela do radija ili bt ili vec kako ide da li je dovoljan samo volan ili jos nesto?

Prva slika volan koji bih pazario 

Druga slika volan koji imam i

Treca slika radio koji imam

 

Screenshot_2017-04-23-23-39-44.pngIMG_20170403_204126.jpgIMG_20170404_111417.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

One Multiple koje sam ja gledao imaju maltene identican sistem povezivanja kao na Stilu, tj. konekcija ide preko CAN magistrala (CAN A i CAN B).

Tj. veza je zicna, ali centralizovana preko Body Compa, a zatim do radio uredjaja. Ukoliko auto nema fabricku pripremu, neophodno je uz volan uzeti spulnu koja podrzava taj volan (obicna ima samo linije za Airbag i sirenu, MF spulna na to dodatno i CAN magistrale i napon sa kontakta). Zatim razvuci CAN magistrale od BC (ili druge pogodne lokacije) do spulne, kao i dovesti napon sa kontakta na spulnu. Nakon fizickog dela, potrebno je uraditi Proxy Alignment kako bi se novi uredjaj registrovao na CAN mrezi i sprecilo blinkanje kilometraze.

 

Na prvoj slici je volan od Stila, fizicki su veoma slicni (kao i Airbag) ali ipak ima razlike. Ono sto sam iskustveno proverio je da volan sa Multiple (tacnije njegov Digital Network Node) ne moze da radi preko Stilove spulne, na Stilo instalaciji (pored toga, banalna stvar, ali volan Multiple ima zelene, a Stilo narandzaste tipke, tj. diode). Tako da bih u svakom slucaju jurio iskljucivo volan i potrebnu instalaciju sa Multiple.

Ovde je moja tema o naknadnoj ugradnji MF volana u Stila, pa mozes da pogledas, verujem da je vrlo slicno:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...