Jump to content
Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

Moj je star 4,5 godine. Majstor kod koga sam bio inače radi u ovlašćenom fijatovom servisu, pa mi je rekao da su se namenjali tih akumulatora u garanciji, u prve dve godine. Ja sam za svaki slučaj kupio booster za akumulator pa i on putuje na more, za ne daj bože da ne zovem pomoć na putu za takve stvari. Ako booster uošte može da ga oživi kada skroz crkne. Kupio sam i u lidlu neki mali uređaj za testiranje akumulatora i alternatora opet za svaki slučaj da znam šta je ako negde stane. Ćalu je skoro otišao akumulator, ovo malo čudo pokazalo da je loš akumulator pa smo otišli i kupil odmah drugi.

Ekološki gasovi za klimu, 3 x skuplji. To nam svima ne gine.

Ovde u kraju još švercuju onaj stari pa je dopuna 4/5000 din.

Zvanično se uvozi samo taj novi

I taj stari je nekad bio ekološki. Pre njega se koristio R12, pa je ukinut zbog ozonskog omotača; ali je bio visoko efikasan, kažu kad upališ klimu nije bilo osetnog gubitka snage niti povećane potrošnje goriva. R134a ne znam tačno što ga zabraniše niti me interesuje. Znam samo da zapaljivi R1234yf radije ne bih u auto.

Ekološki gasovi za klimu, 3 x skuplji. To nam svima ne gine.
Ovde u kraju još švercuju onaj stari pa je dopuna 4/5000 din.
Zvanično se uvozi samo taj novi
R134a, tzv stari gas, i dalje je u redovnoj prodaji, ne znam zasto bi ga bilo ko svercivao.
Stari gas moze u neke modele automobila umesto movog, opusteno, znam par ljudi da je radilo to.
Menjaju se prikljuci gde je potrebno, jer se namerno razlikuju za stari i novi gas, izvlaci se komplet gas i gasno ulje i sipa se novo gasno ulje i gas.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

On 9/2/2026 at 3:06 PM, Sebra said:

Ja juče baš išao da proverim stanje akumilatora pred put, svi parametri odlični, samo zdravlje pokazuje da je na 67%, majstor kaže da sam miran za put. Uradio sam mu ponovo i mali servis, promenio kočiono ulje, očistio doboše, naštelovao paknove. I našli su mi crevo uljnih para da je napuklo, pa sam promenio i to. 

Proverio sam usput i klimu, iznenadio sam se kada mi majstor reče da u tipa ide neki "novi' ekološki gas, i da dopuna sistema košta i 3 puta skuplje nego sa starim gasom, pomenu oko 15.000. Kaže da u isti sistem može da ide i stari gas, i da je to oko 4-5.000. Pa eto teme za razmišljanje, da li je neko imao iskustva sa ovim?

Mislim da od 2018. sva kola idu s tim ekološkim, ali može u Tipa i stari i radi. 

Radi stari gas u svim. Masovno vade r1234yf i sipaju stari r134 jer je visestruko jeftiniji. 

Razlika je naravno i u konektorima sto spomenu kolega iznad.