Jump to content
Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

Za ulje ću svakako ispratiti šta i koliko troši. Zanima me koliko staje litara, koliko je to odokativno na meraču da fali itd

Auto je prešao 50.000 ne znam da li da radim veliki servis kada dođe vreme za mali ponovo, na 60.000 ili da čekam veću kilometražu, po specifikacijama bi trebalo da se radi na 60.000/4 godine ili na 120.000/6 godina u zavisnosti od stila vožnje. Da li da menjam kočiono ulje, ulje u diferencijalu, ulje menjača odmah da me ne boli glava?

image.thumb.png.fadd15a03a43f54801d2f07fb8452838.png

Ovde piše da se kociona tečnost menja na 2 godine nebitno koja je kilometraža u pitanju, u ovlašćenom nisu menjali po servisnoj.

@shuxx
Trajali su pregovori dobrih pola sata 700e nekako jedva, i troskovi prevoda.

Koliko sam video kako se automobil vodi na formu mora nova polisa da se vadi na mene pa smo se tu našli, svakako ću istu ja platiti za 2 meseca kada budem registrovao. Planiram da odemo u neku agenciju i sve to završimo ne verujem da će uzeti više od 50e?

Imam i tu jedno pitanje, da li da insistiram da u ugovoru od notara stoji da prodavac izjavljuje da je vozilo slobodno od tereta, lizinga, kredita itd da budem siguran? Svakako neće proći u MUP

@Sebra

Tema je namenjena za savete prilikom kupovine konkretno Tipo modela.

Za pravne price, imamo celu temu, u kojoj mozes da nastavis bilo sta da te zanima vezano za preregistraciju:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/38586-registracija-i-prevod-ugovori-osiguranje-kasko/

4 hours ago, Sebra said:

Imam i tu jedno pitanje, da li da insistiram da u ugovoru od notara stoji da prodavac izjavljuje da je vozilo slobodno od tereta, lizinga, kredita itd da budem siguran?

Licno, pre kupovine vozila vec registrovanog kod nas, pored svega ostalog uvek na APR proverim da li je slucajno predmet neke zaloge:

Untitled.thumb.png.0b5fa06061302db041c0b68a34e296a7.png

5 hours ago, Sebra said:

@Ivan
Mogu li da dobijem link za temu o uljima ne uspevam da pronađem na pretrazi da čitam malo za vikend :)

Naravno, ova tema, postoji koliko je i foruma i ima 184 strane, pa prelistaj naravno svezije:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/33155-selenia-ili-koje-ulje-sipati/

A o "cuvenoj" potrosnji ulja Tipo atmosferaca i preporukama za ista, pisalo se i u odgovarajucem tehnickom podforumu za Tipo:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/229-nuova-tipo/

PS: Gomilu korisnih stvari mozes da nadjes pomocu detaljne pretrage foruma, u gornjem desnom uglu.

Edited by Ivan

Auto proveri. A i traži neku garanciju da nije pod nekim jeđstvom ili šta već može da bude.

6 hours ago, Sebra said:

Za ulje ću svakako ispratiti šta i koliko troši. Zanima me koliko staje litara, koliko je to odokativno na meraču da fali itd

Staje 2,8 litara, a na meraču je razlika između maksimuma i minimuma samo malo više od pola litra tako da dosipavaš pomalo ako bude trebalo. Previše ulja je isto loša stvar kao i premalo. Ne kažu džabe - zlatna sredina. 

Stavi litru u grepek i mirna glava. Ja sam u nov auto sa 0 km kupio ulje da ne razmisljam. Dal ce trositi vise jer je atmo i do stila voznje, briga me sve dok nije nesto preterano i bude mi sumnjivo. Radi servis ,10-12k godisnje, stavi ngk laser svecice po specifikaciji koju zadovoljava i mozes ih menjati i redje (40-50k recimo).

Veliki...pa posto je van garancije, ja bih ga odradio na 50-60k, nije od zlatnih dukata cifra, posebno sto ne znas koliko ce auto kod tebe ostati i na kraju prelaziti km. Da je u garanciji i da ga imas jos X godina pod istom (gde je X broj veci od 1), u ovlascenom bi a posle na 100-120k. Bar moje misljenje.

U zdravlje da te sluzi !

1 hour ago, ISV_01 said:

stavi ngk laser svecice po specifikaciji

NGK Laser (Iridium, oznaka IKR9J8) po fabrici idu iskljucivo na Fiatove turbo motore. Takodje sam ih koristio na svom bivsem MultiAir Turbo.

Na 1.4 atmosferca po fabrici idu obicne NGK DCPR7E (koje su skoro 3 puta jeftinije).

Dok na 1.6 eTorq (bivsi brazilski Tritec atmosferac) idu NGK ZKR... ne secam se oznake tacno do kraja :) , posto je vrlo redak motor.

Edited by Ivan

3 hours ago, Ivan said:

Na 1.4 atmosferca po fabrici idu obicne NGK DCPR7E (koje su skoro 3 puta jeftinije).

Jel bese te idu i na 8v iz GP?

4 hours ago, Sebra said:

Imam svašta da napišem. Samo me uputite, da li je bolje da otvaram temu i detaljno predstavim automobil i sve pozitivno i negativno za sada što bi značilo ljudima koji razmišljaju o kupovini?

Imaću i jedan kraći putopis uskoro od nekih 1000, 2000km u par dana pa mogu i to posebno napisati kao test-reportažu, videh da ima i tih tema.

Ovo je podforum za Savete pri kupovini FCA modela. Slobodno pisi generalne stvari, utiske i informacije za koje mislis da bi bile od koristi ostatku zajednice.

A ako imas nameru da detaljnije piskaras o svom autu, sredjivanju, odrzavanju, da kacis slike, posavetujes se, nasalis i druzis sa kolegama... Tvoja dobra volja naravno, mozes da otvoris Predstavljanje sopstvenog auta u odgovarajucem podforumu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/12-predstavljanje-automobila-članova-foruma/

Imas i kompletan tehnicki podforum za Tipo:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/229-nuova-tipo/

Kao i podforume za ICE, Styling, Uradi sam... 

Za Putopise takodje imamo odgovarajuci podforum. Tako da se dopisuj i kaci fotke u postojece teme (imas Search foruma). Ili otvaraj nove teme, ako vec nismo bili tamo ;):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/128-putopisi/

Srecna kupovina, zelim ti puno bezbednih kilometara, welcome to the club ;)

@Sebra

Srećno s novim autom.

Ja sipam 100 oktana samo zato što je butan pa dugo mi ostaje benzin u rezervoaru. Inače mislim da nema potrebe. Ne vidim neku posebnu razliku.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Imam komšiju penzosa, on ima sedan 1.4 neko '18 godište, prešao valjda sedamdesetak i kusur hiljada. Sretoh ga i reda radi priupitam kako auto a  on kao iz topa evo me od majstora, bio na malom servisu morao sam da menjam opet svećice. Da skratim, prošle godine je stavio nove i prešao je sa njima oko 8500. Majstor mu rekao da dijagnostika  izbacuje grešku i da ih je promenio sve četiri i da je sada sve uredu. Pošto je komša imao stare sa sobom na brzinu sam ih  slikao i voleo bih da čujem i vaše mišljenje, Meni deluje da jedna izgleda nije radila ali mi je čudno stanje navoja, svaki mi deluje drugačije. Naravno čiča kaže da on nije primetio da nešto ne valja sa radom motora.

Evo slika:

IMG_20260306_142740.thumb.jpg.7e43483769686eb65a6f366aa0dc4a09.jpg.

IMG_20260306_142747.thumb.jpg.de961c5c4f9949a628229d09beb09f34.jpg

Da, gornja izgleda drugačije. Moguće su i kod njih fabričke greške, ko zna. 

Posted (edited)

Kolege forumaši, došlo je vreme za letnju obuću. Kako mi je i na ovim 16 felnama neudobnije nego na citroenu preko ležećih i prelazim ih 5 na sat, hteo bih da kupim neke letnje 17'' koje su koliko toliko 'udobnije' iako bih više platio. Svestan sam da će biti neudobnije od 16 zimskih, ali što udobnije moguće to bolje. Svakako je najveći plus i da su što dugotrajnije, da mogu da ih vozim što duže.

Troumim se između sledećih guma

Michelin PRIMACY 4+ cena - 11.967
GOODYEAR EfficientGrip Performance cena - 11.976
Fulda EcoControl HP2 cena oko 10.000rsd

Čitam da su Micheline i Goodyear najdugotrajnije i najudobnije, prednost se daje malo ovima Goodyear, ali citam horor komentare dosta ljudi pljuje Goodyear po internetu. Fulda je neka budžet varijanta koja je dovoljno dobra ali neudobnija.

Ako neko ima iskustva sa pomenutim pneumaticima ili neki savet za nešto drugo pucajte, hoću to da zamenim sledeće nedelje.

Ako sam omašio temu praštajte, u Tipo nuovo nema tema o gumama, a ne bih to da pišem i svoju temu, to ću kada zamenim gume i još neke sitnice :)

Edited by Sebra

Ili da menjamo amortizere :)

I meni je nešto Tipo postao tvrd, tj. hoće da gekne pošteno u rupu i sl. Sad dal je do guma koje su već izakane, ili je do amortizera nem pojma

Bio sam kod majstora, provozali se, kaže da je sve utegnuto. Iskreno me čudi da su stabilizatori čuveni još uvek fabrički. Gde god da pročitam ljudi su ih već uveliko zamenili na 60.000. Ja nikada nisam vozio ni na 16'' felnama a ne na 17''. Jesam ako računamo rent a car i pozajmljivanje kola. Svakako ovaj Fiat meni baš lepo leži na  ovim 16'' a kada sam ga vozio na felnama 17'' bio je još bolji, većinu vremena sam na obilaznici i van grada tako da me neće mnogo ubijati neudobnost. 

@MiloshBg
Hoćeš da kažeš da ne vredi bacati pare na neke skuplje gume, da se razlika neće toliko primetiti?

@djole81ar

Ti već dugo voziš Tipa, koje letnje gume si uzeo, kakvo je stanje? Vidim da su ove fabričke svučene na 3mm pozadi i 1.8 napred za 50.000. Pa gledam da uzmem ponovo nešto što može do 40.000 da izgura za letnje.

Tako je, koju god gumu da stavis, udobnost ce ti biti slicna bez obzira na brend - nijanse su u pitanju. Sto veci tocak i niza guma auto ce biti manje udoban.

Podforum je "Saveti za kupovinu Fiat/Lancia/Alfa modela".

Pa da ne bi off-ovali i premestali/brisali postove, identicna prica je vec zapoceta u temi o pneumaticima, molba da nastavimo tamo:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/28085-pneumaticiletnji-zimski-iskustva/&do=findComment&comment=1764729

A za izbor velicine felni i dimenzija guma, takodje imamo odgovarajucu temu (ko zna koliko puta se za skoro 2 decenije vec vodila prica o izboru konkretno izmedju 16'' i 17'' tockova, pa moze i to da se procita):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/83326-fiat-lancia-alfa-dimenzije-felni-i-guma

Kolega sa posla vozi Fiat Tipo 1,4 od 95 ks.

Prvi vlasnik.

Vozilo izašlo iz garancije.

Oduvek održava u AK Kompresor.

Juče mi kaže da je pre malo više od dve godine ( na oko 60.000 km ) uradio veliki servis u AK Kompresor.

Od tada je prešao oko 20.000 km.

I kaže mi da je pre dva dana supruga vozila i automobil odjednom stao, vozilo je odšlepano u AK Kompresor, gde su mu (navodno) rekli "da je puako zupčastii da mora da se radi glava i još neke stvari".

A kako je veliki servis uradjen pre više od dve godine, da je istekla garancija na te delove, tako da će ovo sada da ga košta izmedju 1.500 i 2.000 ( dok ne otvore, ne znaju ).

I pita me da li šta može tu da se uradi, a da on to ne plati.

Rekoh mu da ne vidim realne šanse da to stavi na dušu serviseru.

Predložih mu da auto prebaci ko "Gorana" i da tamo to odradi.

Sve u svemu, baš teški maler.

Pa valjda ima garanciju na v.servis jos!? Ja sam kod privatnika imao garanciju na Skf set 4god i ne znam koliko bese km

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Da na servis, ali ne na delove.

Užas šta može da snađe čoveka. Da li je kajš u kvalitetu? Koliko je star?