Jump to content
Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

@Sebra

Jesi li se "zalepio" iskljucivo za Tipo ili...? 

Od Zabara bih licno u Compact klasi uvek pre birao Giuliettu. Za slicne pare moze da se nadje lep primerak izlaznih godista (bilo ih je 2020. skoro po oglasima). Auto je izmislio voznju za Tipo - Giulietta je na pravoj Compact platformi, MultiLink pozadi, direktan volan, DNA modovi voznje. Bolje benzinske motorizacije, ko ne voli komplikacije bilo ih je par i sa slabijim ali proverenim 1.4 TJet 120. Pouzdan i sa redovnim odrzavanjem u rangu cena FIRE atmosferca. Menjac je takodje proveren FPT-ov C635 na svim benzinskim verzijama. 

Ali ako ti je prostor znacajniji, tu je Tipo svakako u prednosti. Mana Giuliette je vrlo mali gepek, jedan od najmanjih u klasi sa 350l. Tipo HB je tu u prilicnoj prednosti sa 440l.

O crosuu sa 1.0 motorom pisem, sa 25000km na satu nema, a generalno ih ima samo 5 komada na oglasima, koliko vidim.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

[mention=25404]Sebra[/mention]
Jesi li se "zalepio" iskljucivo za Tipo ili...? 
Od Zabara bih licno u Compact klasi uvek pre birao Giuliettu. Za slicne pare moze da se nadje lep primerak izlaznih godista (bilo ih je 2020. skoro po oglasima). Auto je izmislio voznju za Tipo - Giulietta je na pravoj Compact platformi, MultiLink pozadi, direktan volan, DNA modovi voznje. Bolje benzinske motorizacije, ko ne voli komplikacije bilo ih je par i sa slabijim ali proverenim 1.4 TJet 120. Pouzdan i sa redovnim odrzavanjem u rangu cena FIRE atmosferca. Menjac je takodje proveren FPT-ov C635 na svim benzinskim verzijama. 

Ali ako ti je prostor znacajniji, tu je Tipo svakako u prednosti. Mana Giuliette je vrlo mali gepek, jedan od najmanjih u klasi sa 350l. Tipo HB je tu u prilicnoj prednosti sa 440l.
mislim da covek trazi jednostavan i jeftin auto za odrzavanje a komforan.
Iskreno, kad vidim ovako nesto

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/27017924/fiat-500x-14-170-hp-4x4

U full opremi bi uzeo pre Giuliete
A svakako bi razmatra i 500x ili cak 500l sa 1.6mjt.
I ako mi se Giulieta svidja, al druga je dimenzija u idnosu na Tipa i ostale navedene

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

500X je odlican izbor ako mu ne treba veliki gepek ili moze da se pomiri sa time da rentira krovni kofer 2x godisnje (ili ako ima svoj) a dobije auto sa visim klirensom, atraktivniji, zgodniji za voznju po gradu. E sad, ko sta voli...

Treba mi auto sa što manjom kilometražom, po mogućstvu do 50.000 na satu, max 12.000e. Da ima što bolju opremu uključenu u tome. Idem da gledam cross 1.0 i heč 1.4 pa ću videti.

@Abarth

Gledao sam i đulijetu ali za ovu cenu i kilometražu koju tražim nema. Gledao sam i mazdu 3 sa 100.000 na satu iz uvoza za sličnu cenu. Sve je to meni u opticaju dok razmišljam. Ali mi fiat deluje kao najmanja glavobolja da me služi naredne 2-3 godine najviše bez nekih većih problema.

Nije meni problem da platim neku popravku i da održavam auto redovno i kako treba, meni je problem da mi auto bude kod majstora uopšte duže od jednog dana zbog posla, servis uradim i pre 10.000 jer taj dan mogu da se iskombinujem da sam bez auta, pa ko zna kada ponovo se ukaže prilika. Sada sam na rent a car dok ne kupim novi auto, ne mogu bez auta da funkcionišem. 

Računao sam ja sve i svašta, ima tu i lepih fiata sa 70-100 hiljada na satu za dosta manje para, za 3-5 hiljada manje. Ali kako ja prelazim 30-40 hiljada godišnje vrlo brzo ću ja biti na 150, 200 hiljada i češće kod majstora. Odatle i filozofija da se uzme jedan od ova dva sa 25, 50k na satu, pa da sam barem miran narednih godinu dve oko češćih kvarova. Novo mi trenutno takođe nema smisla, jer ću izaći iz garancije zbog kilometraže pre nego što isteknu godine garancije.

Naravno da je situacija drugačija i da prelazim 10, 20 hiljada kao nekada bila bi to alfa, bmw ili neka druga zujalica da malo i uživam u vožnji. Ovako je to neisplativo za mene totalno sa tim sam se pomirio teskom teškom mukom. 

Javljam utiske kada ih pogledam i pregledam, nadam se u toku sledeće nedelje da ću imati auto ponovo :D

Očekujem promene neke u narednom periodu, moguće je da će to sa sadašnjih 50/50 grad/otvoreniji put spasti na manje više čistu gradsku vožnju. Elektro nemam gde da punim, dizel za to ne dolazi u obzir. Plin mi je do sada radio odlično posao i pravio uštedu što se tiče potrošnje. Ali te dane koje sam izgubio kod majstora sam izgubio dosta novca jer nemam automobil pa na kraju kada podvučem crtu i nisam nešto specijalno uštedeo. Gledao sam i novija vozila na metan, golfove i seate, za oko 15 hiljada slaba je ponuda i mnogo mi je to novca u trenutnoj zivotnoj kalkulaciji. Mnogo parametara tu ima i planova, najbolje bi bilo da je ovaj trajao barem još 6 meseci ali tako stalno čekam i odlažem pa se nešto promeni. Možda se i rešim vožnje toliko km za godinu dve pa mi bude svejedno šta ću voziti. Firma mi plaća gorivo od skoro pa sam i tu pokriven oko 50% troškova goriva, samo privatno van posla pokrivam.

Metan bi ti bio odličan.. e sad, kupiti, srediti ga da radi ko doksa....

Neki benzinac sa manjom kilometražom plus TNG. Ipak TNG skida 25% troškova benzinca

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/28282738/fiat-tipo

Jesi li gledao ove na TNG, malo km....

IMG_20260116_112119.jpg

IMG_20260116_112109.jpg

4 hours ago, Sebra said:

Treba mi auto sa što manjom kilometražom, po mogućstvu do 50.000 na satu, max 12.000e.

Gledao sam i đulijetu ali za ovu cenu i kilometražu koju tražim nema. Gledao sam i mazdu 3 sa 100.000 na satu iz uvoza za sličnu cenu. Sve je to meni u opticaju dok razmišljam.

Ako pricas o Mazdi 3 BP (zadnji model), sanse nema ni blizu za te pare.

Mazdu 3 i Civic 10 (tj. neki benzinac i manji od trenutnog auta) planiram potencijalno za sebe. Vec neko vreme pratim ponudu i japanski Compacti su bas, bas na ceni. U odnosu na Evropljane tek, a Italijane pogotovo.

Dobra i opremljena Mazda trojka sanse nema ispod 16-17k (i to opet slabija 2.0 SkyActive-G, posto SkyActiv-X nije bas na glasu).

Honde tih godista i kilometraze, sa krstenim motorom (1.5 180 na lanac, Wet Belt trocilindrasi su jeftiniji) opusteno idu i preko 20.000 EUR.

Giulietta ume da iskrsne za te pare a sa malom kilometrazom u izlaznim godistima, ali bas treba pratiti ponudu.

Ova je dugo stajala oglasena na 15.000 EUR, pa je naravno cena skinuta i to odjednom na 11.000 EUR i tada je naravno otisla u roku od odmah. Komentarisali smo na drugoj temi:

On 7/1/2024 at 4:14 PM, Ivan said:

Untitled.thumb.png.6787702f470ac3493cc20a1715604d68.png 7f4ab69bec2b-1920x1080.thumb.jpg.41bb89d4f6b1b6db98e594b0658c4f23.jpg 8b2bcebbada4-1920x1080.thumb.jpg.8e535e63157e5283610b3108c23e41df.jpg e884c23e294d-1920x1080.thumb.jpg.7c462c3308f762ad07d66b45776175a1.jpg

edb6d66dfa7e-1920x1080.thumb.jpg.fbf966a854fa7a3f01bb8f73e7877bd7.jpg fecdc6f1f438-1920x1080.thumb.jpg.aee5950e473ede1e9d61bd4e62e05e82.jpg 28d23575cf1a-1920x1080.thumb.jpg.2cfa633205d84a17f69861e2615dd14b.jpg 73a6f0bbb61c-1920x1080.thumb.jpg.a9513a1715e7448b73f8900c203ac546.jpg

Bila je par dana Mazda 3 iz Norveške na oglasima, videh na reditu da se povela polemika baš, 2016 2.0 120ks sa baš dobrom opremom(Adaptivni, ful koža električna sedišta sa grejanjem, senzor mrtvog ugla, head up... 100.000 na satu sa urednom servisnom istorijom, 11.500 prodala se u roku od odmah. Realno dosta jeftinije od svega na oglasima što sam video. Zvah taj plac da vidim kakvo je stanje sa uvozom, kažu da im uskoro stiže još jedna slična, slična cena pa ću i to pogledati ako ne kupim do tada Tipa

4 hours ago, Sebra said:

Bila je par dana Mazda 3 iz Norveške na oglasima, videh na reditu da se povela polemika baš, 2016 2.0 120ks sa baš dobrom opremom

Mislio sam da pricamo o poslednjoj verziji, BP, odnosno 2019+. To je tesko ispod 16-17.000 EUR.

Ako je 2016. godiste, to je restyle prethodne (BM) generacije, koji nosi oznaku BN. To vec moze da upadne u pomenuti budzet do 12.000 EUR. Ali to je i vec 10 godina star auto (duplo stariji poredeci sa ona dva Tipa koja si kacio).

Taj 2.0 SkyActiv-G 120 je peri-deri, ali opet atmosferac. Vozio sam bas dosta SkyActiv-G 165 verziju u sluzbenoj Mazdi CX-5. Oba rade posao, ne kvare se, ali jbg za moj ukus im fali malo vatre :) .

Steta sto su uke*ali novi SkyActiv-X motor, lepe ideje na papiru, ali ih u praksi prilicno zaobilaze. U karoseriji Mazde 3, to bi sa 186 KS bio pun pogodak. Ima jedna trenutno na PA, ali sa greskom na Nox, bas snizena, lepo godiste i kilometraza... Mozda odem da bacim pogled kad malo otopli, stoji vec neko vreme. Verovatno ima razloga za to, pa nikako da se nakanim :D :

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/27749422/mazda-3-skyactiv-x-mhybrid?attp=p9_pv0_pc0_pl11_plv0

Untitled.thumb.png.afbb7919ea92fca8bd3077c13aa7ea86.png

Edited by Ivan

Jest da ne volim turati druge marke u temu za Tipo ali jesi li razmisljao o ne tako 'izdasnom al vrlo pouzadanom' autu poput Dacije ? Sto sectice izdrzljivosti u eksploataciji po pitanju trapa i motora (doduse imam iskustva sa dizelom) po off road terenima, odlicno se pokazala a cene delova su vrlo prihvatljive.

E sad, obzirom da dizlo otpada a da hoces benz bez potencijalnog fabrickog plina koji moze praviti probleme oko naknad og servisa, imas par Dacija poput Sandera Stepway i Logana sa cistim tce turbobenzincem.

Dacia stepway

Logan

Istina, dizajn i enterijer su dupe i miliport u odnosu na Fiata, verovat o i oprema (nisam ulazio u detalje).

10 hours ago, ISV_01 said:

Istina, dizajn i enterijer su dupe i miliport u odnosu na Fiata, verovat o i oprema (nisam ulazio u detalje

Sta je pisac hteo da kaze?

Odluka je na kraju pala na Tipa 1.4

Trebam li da kupim litar ulja i kojeg za u gepek za svaki slučaj? Vidim da svako ima neke predloge, čitam teme koje se ulje najbolje pokazalo do sada? Prodavac mi je rekao da mu od servisa do servisa(na 15.000km) trosi od pola litra do litar. Ali proveriću ja to rigorozno.

Kaparisan, uskoro prevod radimo pa šaljem slike i utiske prvih 300km do kuće :)

Srećna kupovina. Ne opterećuj se oko potrošnje ulja, samo stavi litru u gepek i mesečno proveri nivo. B)

1 hour ago, Sebra said:

Trebam li da kupim litar ulja i kojeg za u gepek za svaki slučaj? Vidim da svako ima neke predloge, čitam teme koje se ulje najbolje pokazalo do sada?

U ovoj turi bih, za preostalih par hiljada km, naravno nastavio sa uljem koje je trenutno u autu (ako ima potrebe za dolivanjem). Pa bih u zavisnosti od toga kako se pokazalo, na sledecem malom servisu odabrao da li menjam ili koristim identicno.

Naravno da imamo razlicita misljenja, jer univerzalnog odgovora nema :) . Neko gleda iskljucivo fabricki preporuceno (koje je cist prosek ili ispod istog), neko nisku cenu, neko kvalitet bez obzira koliko kosta... Da ne reklamiram bilo koji brend, pisalo se nasiroko u temi o uljima, svakako biraj nesto krsteno sto ti odgovara sa cenom. I naravno najvaznije, da nije fals (a zna da se uvali pod etiketom ovih najpopularnijih ulja).

Potrosnja svakako nije preterano bitan parametar kvaliteta ulja (ako pricamo o kvalitetnim uljima, a ne o nekoj furdi).

A ako je tako kako bivsi vlasnik kaze - to je odlicno za 1.4 FIRE. To je max 0.7l na "nasem forumskom" servisnom intervalu od 10.000 km. Po nekoliko dl ulja su nam trosile turbo verzije tog motora (T-Jet i MultiAir Turbo), a koje su poznate po primetno manjoj potrosnji u odnosu na atmosferac.

1 hour ago, Sebra said:

pa šaljem slike i utiske prvih 300km do kuće :)

Ako ubuduce budes hteo detaljnije da pises o svom autu, kacis slike, konsultujes se sa kolegama, itd. (tvoja dobra volja) - slobodno otvori sopstvenu temu u odgovarajucem podforumu za Predstavljanje vozila clanova:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/12-predstavljanje-automobila-članova-foruma/

Neka je sa srecom kupovina, da vas lepo sluzi, puno bezbednih kilometara!

Ako motor i performansama odgovara potrebama - svakako "teska" sigurica od kupovine (pouzdanost, cene delova, redovno odrzavanje, registracija,...).

Edited by Ivan

5 hours ago, Sebra said:

Trebam li da kupim litar ulja i kojeg za u gepek za svaki slučaj? Vidim da svako ima neke predloge, čitam teme koje se ulje najbolje pokazalo do sada? Prodavac mi je rekao da mu od servisa do servisa(na 15.000km) trosi od pola litra do litar. Ali proveriću ja to rigorozno.

Meni troši više nego što je rekao taj prodavac, ali ja vozim na plin i to svakako povećava potrošnju ulja. Međutim, to mi je jedini problem s njim u životu. Prešao sam evo 125.000 km (kupio sam ga novog) i sve mi još uvek lepo i normalno radi kao i prvog dana. 

Srećno s novim autom. :)

15 hours ago, Sebra said:

Retko koji NOV auto danas ne podrazumeva litar ulja u gekepu za rezervu i dolivanje.. Kupi litar i ne misli, kad ga imas lako ces doliti ako treba. Inace, ja bih na svim vozilima danas ulje menjao na 10000km.

@MiloshBg
Svakako ću raditi mali servis na do 10.000 kao i do sada na svim automobilima. Ovde je rađeno na do 15.000 u ovlašćenom jer je automobil u garanciji a i vlasniku se nije radilo ranije verovatno. Zanimljivo je da su menjane svećiće na svakom drugom malom servisu ili po informaciji vlasnika kako su mu rekli u servisu menjaju se na 25-30.000km. Za sada su urađena svega 4 mala servisa i promenjene svećice 2 puta.

@nesa 169
Hvala puno, ispratio sam celu temu o tvom tipu od pocetka do kraja :)

@shuxx
Razmišljao sam, ali ću sačekati da vidim kakav ću život živeti u narednom periodu i koliko ću kilometara prelaziti, ukoliko dođe do promene posla neće mi trebati plin haha

@Ivan
Mogu li da dobijem link za temu o uljima ne uspevam da pronađem na pretrazi da čitam malo za vikend :)
Nije mi problem da dam pare za servis i ako se ugrađuje viša klasa delova i ulja, da motor bude što zdraviji i delovi dugotrajniji i sigurniji.

Nisam ništa odgovarao ovih dana, vidim da si se nadovezao o novoj mazdi, svakako mi je to van budžeta. A meni je lepša od prethodne generacije koju sam gledao iako se mnogi neće složiti samnom.

Hvala svima na komentarima i savetima, bilo je tu predloga i za druge automobile, neću reći da nisam sve redom gledao i proveo verovatno i dane na polovnim automobilima. Tipa sam vozio, odgovarao mi je tih nekih 7 dana, što jednostavniji za održavanje i bez nekih velikih glavobolja kod forumaša koji su vlasnici a pisali su ovde poslednjih godina.  

@Sabra

Dok sam imao taj motor u 500L, potrošnja ulja mi je varirala u skladu sa načinom vožnje.

Primera radi, ako između dva intervala nisam imao puno dalekih putovanja, i nisam prelazio više od neki 8k, nisam morao da dolivam ulje uopšte. Potoši malo, ali zanemarljivo. Kad kod sam imao malo više "žešće" vožnje po brdima, recimo 2 puta do Bosne, jednom do Dalmacije ( preko Bosne ), već i nakon 5k sa morao doliti 3-4dl.

Svakako treba kontrolisati, ali ne mora se vozati kantica u gepeku, nije to toliko ekstremno :) već posle nekog dužeg puta proveriti i to je to.