Jump to content
Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

Evo mene ponovo :)

Auto mi je u kvaru i nije isplativa popravka jer je u vrednosti samog auta. 

Moram da ubrzam priču oko kupovine Tipa

Molim za savet i pomoć još jednom, sve sam iščitao i ne mogu da prelomim. 

Trenutna dilema 1.4
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/28066089/fiat-tipo-14?attp=p9_pv0_pc0_pl11_plv0

Ili ovaj 1.0 cross
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/28104733/fiat-tipo-cros?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

Meni je iskreno lepsi 1.4 heč, ali mi se više sviđa oprema u cross-u i što je malo viši, imam blagi problem sa kolenom kada sedam u auto.
Koja je razlika što se tiče sedišta i ako je ima uopšte? Na heču su mi malo uža sedišta nego što sam navikao. Nemam nekog prevelikog izbora moram da kupujem auto što pre. Uz 1.4 dobijam i letnji i zimski set, pa se tu negde izjednače sa cenom. Cross ima manje km, i ogromnu ogrebotinu od kljuca duz leve strane koja može možda da se ispolira.

U suštini trebaju mi vaši glasovi šta odabrati kako bih prelomio.

Podsetnik, doduše malo izmenjen jer sam promenio lokaciju posla. Vozim se svaki dan 60km do posla i nazad, uglavnom preko Pančevca pa na Pupina manje više otvoreniji put 80 na sat. Ali imam neretko i još nekih 40ak kilometara po gradu u toku dana. Dalja putovanja 3, 4, 5 puta godišnje 500-1000-1500km. 

Šta preporučujete kao pametniju kupovinu, hteo sam da ugrađujem plin ali sam od toga odustao dosta mi je plina za života.

Iskusniji će ti reći svoje mišljenje oko izbora, meni se oba sviđeju, možda bi radije cross. Moj predlog ti je da ne žuriš. I sa kešom u rukama da se valjano cenkaš. Malo ljudi ima 10 k eur keš. 

Ne znam koliko je realno da uzmem neki od ova 2 auta za 10.000? Nemam nekog iskustva u kupovini polovnjaka, pogotovo u ovom cenovnom rangu, ovo što sam do sada vozio su sve kola od 2000, 3000 hiljade eura gde se cena ubijala za 200 - 300e. 

Daš 10, pa se cenkaš. Vidiš da je cross već smanjivan. 

Kod nas se kola kupuju za 3/5 k e, obično dizeli. Retko 10/12 k eur, benzinci.

Oba su odlična, hečbek ima dva seta točkova, a opet malo je slabije opremljen i blizu registracija kao trošak. Verujem da Cross može da se uzme za 10500Eur .

Edited by Piros

Licno bih isao na Cross. Atraktivniji je kako i za svakodnevnu upotrebu tako i za post prodaju kasnije. Sto se 2 seta guma tice, univerzalne kupis i vozi. Za ogrebotinu, svaki majstor ce to da sredi, ne bih se nesto mnogo brinuo oko toga, samo da nije prilikom svoje obesti i krvnicki pritisnuo pa ostalo udubljenje na vratima duz linije.

Rezevni kupis polovan (copa il puna dimenzija), vazda ih ima koliko hoces, dizalica je do 2000...

Dodatno, Cross je turbo i lepsi za voznju. 

Edited by ISV_01

Povedi nekog malo iskusnijeg za cenkanje uštedeće ti fine pare. Danas se prodavci lupaju sa cenama, dižu u startu 30%.... Pa polako spustaju

Srce hoće 1.4 heč ali tu me čeka i veliki servis odmah ne bih tu rizikovao ništa. Vidim po forumu mesecima kako čitam da svi pišu da Cross bolje ide. Ja sam vozo 1.4 heč nekoliko dana pa mi je baš legao, možda sam zbog toga zalepljen za njega.

Kakvi su što se tiče održavanja koliko su razlike u ceni servisiranja? Cross je na 25.000km ne bih trebao da imam tu nekih većih problema u skorije vreme. U UE gde je cross imam gde da ga oteram na pregled kod majstora znam tamo neke ljude, ovaj 1.4 bih morao da kupim po osećaju bez pregleda od strane majstora. 

Ubedili ste me 60% za cross-a. :)

Imam ja tu problem u glavi, moram da imam 2 seta felni i guma, lance, rezervni točak, dizalicu alat i te sitnice imam već iz trenutnog automobila. Sada kada sve saberem, i registraciju koja uskoro stiže za heč biće da će cross biti izabran. Iskreno nisam ga ni razmatrao niti sam znao da postoji dok nisam počeo da čitam forum u poslednjih nekoliko meseci :D

Edited by Sebra

Sada sam pročitao na drugoj temi neke probleme sa zvukom iz menjača kod cross-a. Da li je jedino rešenje tu zamena menjača ili ima nekog drugog rešenja, koliko je ozbiljan problem? Da na to obratim pažnju kada budem probao svakako, i ako možete da mi napišete šta još od poznatih probema je moguće da ima na ovoj kilometraži da detaljno proverim i napomenem majstoru kada odvezem na kanal, majstor pretežno radi VW grupaciju.

Cross ima bolji motor. Biće ti lakša vožnja. Ostalo jedno po jedno. Za tvoj kraj dva seta guma su obavezni. Ali, zima je na izmaku. Spremićeš se za sledeću

55 minutes ago, Sebra said:

Srce hoće 1.4 heč ali tu me čeka i veliki servis odmah ne bih tu rizikovao ništa. Vidim po forumu mesecima kako čitam da svi pišu da Cross bolje ide. Ja sam vozo 1.4 heč nekoliko dana pa mi je baš legao, možda sam zbog toga zalepljen za njega.

Kakvi su što se tiče održavanja koliko su razlike u ceni servisiranja? Cross je na 25.000km ne bih trebao da imam tu nekih većih problema u skorije vreme. U UE gde je cross imam gde da ga oteram na pregled kod majstora znam tamo neke ljude, ovaj 1.4 bih morao da kupim po osećaju bez pregleda od strane majstora. 

Ubedili ste me 60% za cross-a. :)

Imam ja tu problem u glavi, moram da imam 2 seta felni i guma, lance, rezervni točak, dizalicu alat i te sitnice imam već iz trenutnog automobila. Sada kada sve saberem, i registraciju koja uskoro stiže za heč biće da će cross biti izabran. Iskreno nisam ga ni razmatrao niti sam znao da postoji dok nisam počeo da čitam forum u poslednjih nekoliko meseci :D

1.4 je prost za odrzavanje. Mislim da nema majstora koji isti ne moze opraviti, delova skoro pa na trafici. Mali servis sa svojim kanalom i rukama ako izadje 60-70e...

Ono sto treba da obratis paznju na Cross je menjac. Desavalo se, kolega to moze da potvrdi @knezevic76 je imao zamenu menjaca u ovlascenom pod garancijom jer je imao cudan zvuk. Eto, desava se, jbga. Na 25K ne bi trebao imati bilo sta, mada je i do tada menjac trebao da pokaze neke probleme, no ko ce ga znati. Menjac kao menjac nije problematican.

Ah da, u UE je malo drugacije nego ovde severnije. Svakako tamo kad padne sneg, lanci trebaju u 60+% slucajeva zavisno od lokacije gde si u UE :)

2 hours ago, Sebra said:

Ne znam koliko je realno da uzmem neki od ova 2 auta za 10.000? Nemam nekog iskustva u kupovini polovnjaka, pogotovo u ovom cenovnom rangu, ovo što sam do sada vozio su sve kola od 2000, 3000 hiljade eura gde se cena ubijala za 200 - 300e. 

na 3000, skidaju 200-300, a na 11000, skidaju iljadarku... 10%... znam da nije lako ni tebi sa novcem ni onom što prodaje. Važno je da se ne žuriš baš, i da si iole sa cenkanjem

Nema sumnje da je CROSS uvek lepši nego običan. Pa svi mi kupujemo auto zbog izgleda prvenstveno. Da je ovaj 1.4 nalickan jeste, kupio mu i drugi set felni, doduše nisu originalne ali koštalo je i to...   Ali meni je ovaj cross malo sumnjikav... to je bio službeni auto. Zašto nema policu? Pozovi, proveri, po meni je jeftin ako je dobar.  Da ne mračim temu al takav mi je utisak. 1.4 verovatno možeš i za manje pare da uzmeš baš dobar. Što se tiče vožnje 1.4 služi, nisam vozio 1.0 al verujem da je lakši za vožnju, ume 1.4 nekad da smori što moraš da ga forisiraš, al zadato odradi valjano, nisu to neke razlike u performansama ali lakše se to odradi, tiše, verujem i nešto manje potrošnje...  

Sedenje jeste malo niže u Tipu tj. ulazak izlazak i ja ponekad poželim da je višlji. Tako da tu verujem da Cross ima prednost. 

Da, menjač je u 1.0 5 brzina, u 1.4 6, što znači više šaltanja u 1.4 al sigurno ima i prednosti na auto putu, zato su im i perfomanse tu negde jt. čak 1.4 ima i max brzinu veću...

Edited by djole81ar

Što se Tipa tiče, samo CROSS 1.0 verzija ako je u pitanju heč. Tipo limuzina je odlična isto al samo 1.6 dizlo.
To je moje gledanje na stvari.
1.4 u većini slucajeva hoce da trose ulje fabricki i to bas lepo.
Ovaj sa oglasa Cross bih zaobisao. Ne kupuj na silu, da se bez potrebe ne ubunaris.
1.0 se pokazao kao pouzdan, ne trosi ulje, mali servisi jeftini, kao i kod 1.4.
Veliki je nesto skuplji na 1.0.
1m0 je manji potorsač id 1.4 i bolje ide.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

I meni je nešto sumnjivo oko oglasa za cross, neki čudan osećaj, možda samo jer je ovaj drugi oglas sa 1.4 nekako nalickan sav. 

Vidim da su neki shvatili da sam iz UE, nisam u BG sam nego tamo imam neke ljude koje znam pa mogu kod majstora da pregledam auto. Najbolje bi mi bilo u BG da nešto nađem ali trenutno nema ništa na oglasima, jedan 1.4 mi je pobegao, za par dana prodat.

Sada posle ovih komentara ispade da ne kupujem 1.4 a ovaj cross ako je sumnjiv ne mogu ni njega, drugi cross na oglasima nema za ove pare i kilometražom ispod 50k :D

Ne bih da žurim ali život bez auta u BG je patnja.

@edit

Cross je službeni auto definitivno.

Edited by Sebra

5 minutes ago, Sebra said:

jedan 1.4 mi je pobegao, za par dana prodat.

Tako je to sa kupovinom polovnih, ono što stoji stoji... il je skupo ili ne valja. 

Ono što je dobro za kupovinu ode odmah, ako ulaziš na sajt svaki treći dan i ne primetiš šta je bilo... 

Ako ulaziš svaki dan onda vidiš kako dođu i nestanu auta... 

Ako čekaš viikend da pogledaš ili probaš, proveriš, nikad nećeš kupiti

Znači kupovina polovnog traži čekanje... i reagovanje. 

Ja nisam imao taj luksuz pa sam kupio nov na kredit

Imaš nov, doduše 2023. godište u nikomu 1.0 nije cross, 15.000....

Cross je manje prešao, moderniji, jeftiniji. Kvalitetniji enterijer, lepši je od običnog...

To što je bio službeni ne menja stvar, prešao je 25 000 km, praktično nov auto. Sad, jedino da su ga vozili svih 25 000 km u drugoj brzini pa da se nešto zezne. 

Pogledaš, ako nije udaren, ako motor radi mirno, menjač ne pravi probleme, šta tu ima, radi, teraj, to je fiat, to će da radi. 

@knezevic76 je imao problem sa menjačem. Da se meni tako nešto dešavalo, ne bi ja to ništa popravljao :) to je fiat, ako se nešto pokvari, ne diraj, neće se ništa dalje kvariti :) 

Idem u do UE ovih dana pa ću svakako pogledati i njega i ovog 1.4 u Milanovcu usput. Vozio sam Golf 8 2025 u renta car, sa 6000km na satu, kome je kvacilo bilo u problemu. Ko god ga je rentirao pre mene mu je vadio dušu. Tako da dok ne probam ne znam ništa i dok majstor to ne pregleda. Raspitao sam se malo znam koja je firma gde je slikan auto pa ako je njihov mogu malo da se raspitam možda i da nađem neke ljude koji tu rade. Možda je auto vozio jedan čovek a uzet preko firme, ima milion opcija.

Svakako meni je cena čudna, sa većom kilometražom su ti Cross u poslednje vreme bili na oglasima za veću cenu. Ja ću svakako pare poneti pa ću videti šta i kako. 

Ako kupim nešto uskoro biće vesti :D

Jesi li bar zvao za Cross, šta kažu? Jer ako nema ništa sumljivo to je zaista lepa ponuda. Auto koji je star 4-5 godina, 25.000km, mora da ima neku priču tako male km, daj bože da je ''kupio ćerki pa nije joj se svideo''. U odjaju auta se vidi da slika stariji čovek, veoma verovatno vlasnik te firme koji je staro iko 60kod. Znači neko ko zna koliko šta vredi. Možda im samo trebaju pare (mada ta firma lepo posluje). Zašto nema policu auto, jesi li pitao ako si zvao?

Edited by djole81ar

Moj brat je kupio Scenica 2018g. vozen u nekoj firmi. Bilo je tu estetskih ulaganja a i nesto mehanickih. Ipak je presao 180000km, ali samo u toj firmi. Lepo je sluzio.
Pre kupovine je odvezen u ovlasceni pa kod naseg majstora, dobio je spisak sta treba da se radi na njemu, taj spisak prosledio prodavcu, prodavac spusti cenu lepo, ispao korektan i to je to.
Svakako treba malo biti obazriv kad se daju lepe pare za auto. Niko ih nije nasao na ulici.
Sto se menjaca na Crossu 1.0 tiče, kad ktene da se cuje, mora da se sredjuje jer se desavalo da zabodu i to je kraj. Kazem, to su bile te prve serije i decije bolesti, nije se desavalo svakom vec sporadicno. Meni na 8000km, bukvalno odjednom, bez naznaka, čuje se iskljucivo kad je hladan i kad se malo zagreje nakon minut-dva, zvuk nestaje.

On 1/13/2026 at 9:34 AM, Sebra said:

Cross ima manje km, i ogromnu ogrebotinu od kljuca duz leve strane koja može možda da se ispolira.

Vec sa slike vidim da 99% ne moze da se ispolira, jer je dosao kljucem do osnovne boje. Samo na ovu ogrebotinu i policu sto fali (nije mi jasno kako za 25000km) mozes da spustis cenu za par stotina evra. 
Kvalitetno farbanje te ogrebotine nije jeftino.

54 minutes ago, Dash said:

Kvalitetno farbanje te ogrebotine nije jeftino.

Ma to se ne farba, radi uroka :) da se ne širi dalje :) 

Meni su deca (tuđa neka deca :) ) kočnicom bicikle celu stranu ogrebala, do belog. I odem u ovlašćeni, imam kasko i sve, kažu, čini mi se, 500 - 600€ za farbanje vrata.

Ne bi ja platio ceo iznos, ali nisam hteo da to radim, nema svrhe. Kladim se da bi ga uradili katastrofalno i šta sam uradio!? To se malo ušminka, napravi se takva boja, popuni se rupa, posle se ispolira i to je to. Videće se, možda, možda i neće ali, koga briga, to je mašina ;) 

Baš to hoću da kažem, ne ide na izložbu. Odeš, na osnovu oštećenja spustiš cenu, a kući to malo ušminkaš i vozi bato. Ionako je nećeš ni primećivati za neki mesec. Mehanika i pouzdanost je važna, estetika je tek na trećem mestu.

Tesko da taj Cross moze još mnogo dole sa cenom. I onako je par hiljada evra jeftiniji od ostalih na oglasima. verovatno je vlasnik svestan nedostataka i zato je cena takva kakva je