Jump to content
FAS Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

Primetio sam i da je ponuda polovnih Tipa godišta 2016 - 2019 manja nego pre. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

retro restyle... 

Posto se zadnje 2 nedelje pojacano vozim taksijem, primetio sam da bas ima novih skoda i kia/hyundai, jedino tipa nema u toj meri. Njih bas malo ima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da podelim informaciju da sam od dilera dobio dopis da proizvođač ima problema sa komponentama vezanim za parking senzore i centralnu jedinicu koja ih kontroliše i da nije u mogućnosti da isporuči vozila sa ovim opcionalom te da mi umesto toga bez doplate nudi parking kameru  ?:blink: Parking kamera i centralna jedinica za nju valjda ima manje elektronike?  Neki od vas su mi komunicirali da su ih dileri samo usmeno obavestili da nećete dobiti parking senzore i da će vam korigovati cenu a ne i da vam nude kamere u zamenu...

I još nešto - kad sam dilera putem telefonske veze pitao za rok isporuke - ona mi pominje " Ja u sistemu vidim da je u aprilu proizvodnja". Mada telefonom je mogla da mi kaže i da Deda Mraz postoji i da je moje vozilo već proizvedeno.

Sticajem "čudnih" okolnosti ovaj poziv se dogodio juče popodne dok sam putovao kolima do BG kako bih došao do nekog pravnog saveta. A to sam tražio od SAT revije - i pri tome dao prigodnu izjavu koja će možda biti emitovana ove nedelje. Tako da ćete imati lik uz ovu profilnu sliku automobila kojeg ne znam kada ću i dali ću ga dobiti.

 

@spaad

Hvala na lepim željama druže - realno ti ništa ne zameram samo sam se ogradio malo.

Ponavljam - novac je ovde najmanji problem - ja prvenstveno želim da dobijem vozilo a u svakom trenutku mogu da odustanem i dobijem novac nazad. Pa čak i kamate koje sam plaćao za rate kredita jer se uslovi navedeni u predračunu smatraju kao ugovoreni. Ako je neko naveo rok od 120 dana za isporuku - kršenje tog roka je neispunjenje ugovora. Ako to neispunjenje za posledicu ima da ja plaćam neke kamate to je šteta nastala neispunjenjjem i to je takođe sigurna stvar 1/1 - jedino što se mora izboriti za nju sudskim putem ako neko ne želi odmah da je isplati.

Ovo što ste pričali za naručioce Škode da su pristali da im povećaju cenu iako imaju predračune na manje iznose - pogrešili su - trebali su da odmah da traže novac nazad. Ne bi ništa brže niti jeftinije dobili vozila.

 

 

Edited by neshaoct
popravio tag

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, python said:

Jelkica u novom autu :wallbash:

Ah dragi kolega, nikad ne znaš kako je ko prdno posle črobastog pasulja i da li je syebao senzor težine u sedištu...

 

#pravdazajelkicyyy

 

Ontopic

Zar 1,4 atmo nije imao mogućnost ugradnje sistema za prepoznavanje znakova ? (to je bilo samo za jače motore?)

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lik je spustio cenu - ja preključe gledao bila je 14200 evra. Još lik napisao u opisu - realna cena vozila :D :D :D  To je ono što smo pričali da će neko hteti da naplati svoje čekanje na auto prodavajući ga po novoj ceni. Kad si ga isterao iz salona druže pala ti je cena 30%. Možeš ti za njega da tražiš i 15000 evra ali ćeš dobiti na kraju samo "realnu cenu" 

I da to je i mene začudilo - sistem prepoznavanja znakova i sl ide samo uz novi trocilindraš. Ima dečko bujnu maštu.

Edited by Malmsteen

Share this post


Link to post
Share on other sites

S obzirom na situaciju možda i dobije realnu... 

Ne znam da li se i po koliko prodaju, ali po oglasima 2020 street verzije su po 12.000, a kad su isteran iz salona bio je 11.500...... 

Mislim i ja da su nerealne sadašnje cene nekretnina, pa se ipak prodaju... 

U ostalom Tipo je k'o bombona, ista boja kao na ovoj maloj sličici...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1000E po godini, za ovu klasu. Sad, što su okolnosti takve to je već druga priča. Za moj sam dobio 8500E, ali na brzinu jer nismo hteli da ispustimo JEEP koji je bio na stanju. Sve se odradilo za 3 dana. Prodali su ga posle 3 dana za 9500E. Znam, jer me čovek zvao i pita za auto. Sve to je bilo Decembra prošle godine. Danas su totalno drugačije okolnosti koje nameću i druge cene!

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, andreja.micovic said:

retro restyle... 

Posto se zadnje 2 nedelje pojacano vozim taksijem, primetio sam da bas ima novih skoda i kia/hyundai, jedino tipa nema u toj meri. Njih bas malo ima

Biće, biće. Samo u mojoj firmi najmanje nas četvorica čekamo. :)

Kia/Hyundai dozvoljavaju ugradnju plina bez gubitka garancije što je mnoge privuklo + kratak rok isporuke. 

Škodu tradicionalno vole, mada mnogi imaju problema, naročito kolege koje su uzeli s DSG menjačima. Sam menjač je odličan, ali softver brljavi. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam prešao ni 100km ali prvi utisci su: vrlo udoban, prostran, brzo postiže radnu temperaturu, kratke brzine koje kao da ne ostvaruju svoj pun potencijal (stalno očekujem da povuče ali ništa :D) , stabilan, više troši nego punto. 

Prvi utisci su mi baš pozitivni, uživo je neuporedivo lepši nego na slikama. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Malmsteen

Dobićeš. Pre par sati sam pričao s kolegom koji je uplatio u decembru, prvo mu rekoše april, a sad valjda jun. Inače njegovo iskustvo je zanimljivo zato što on i sad vozi takav auto kojeg je kupio 2017. Znači opet uzima potpuno isti auto sa 1,4 motorom. Kaže da je zadovoljan, uostalom verovatno bi uzeo nešto drugo da nije. Prešao je 130.000 km. Uglavnom po gradu jer je taksista kao i ja. Ulja kaže da malo troši, ali nije strašno.

 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, andreja.micovic said:

Legenda kaže da je @Axicu dovoljno i 20 km da proba auto i da sud...

I to na šlepu... 

I na šlepu će pravi ljubitelj automobila prepoznati sve mane i vrline. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Malmsteen

Vidi, ja svoj auto , još malo će godinu dana, mogu sad da prodam po ceni koja je bila kad sam ga uzeo. Kakvih aman 30% manje itd. To je važilo kad je bilo stabilno tržište. Ili može ovako, taj Cross je sada nov 21000€ -30% =14700€.
Dakle za tada plaćen 16000€ Tipo Cross u najjačoj opremi po tvome bi sad posle godinu dana trebao da dam za 10000€? Samo u snovima.

 

Ja sam BMW 2006 godište prodao za 4000€ pre godinu dana, sad je isti takav 5000€.
Kupljen BMW 320 2011 za 6500€ sad je u oglasima 9000+€> sve to samo za godinu dana, plus je ponuda automobila katastrofalna.
Ono što je činjenica, sad i da se proda auto, treba se dodati dosta više novca da se kupi nešto novije nego pre godinu ili dve. Zato se i ne isplati prodavati i zato je ponuda katastrofalna, barem polovnjaka a novi su preskupi.
 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag, sredjen format

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nesa 169 daj bože da bude tako - ne nadam se dobrom.

Mala izmena ja ću "da izađem na televiziji " ne sada u nedelju nego sledeće nedelje (iz produkcijskih razloga kako kažu - jbt koliki sam baksuz ni to neće da objave :D ).

Cena polovonog vozila je ona cena po kojoj može da se proda - ako ovaj nađe kupca koji će da da 14000 evara onda je to realna cena. To što je trenutno takvo stanje na tržištu polovnjaka to može i da se promeni.

Mada razumem lika koji nudi auto dva meseca od kako ga je uzeo  jer ga verovatno nije čekao duže od 4-5 meseci pa reko sebi hajde da zaradim malo ako mu ralno taj auto nije preko potreban...

E sad samo čeka da mu naiđe kupac. A akoFiat legne na rudu i isporuči sve naručene automobile teže će taj nači kupca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos jednom generalna molba da od teme ne pravimo "svastaru" u kojoj cemo pitati sve sto nas zanima. Podforum je "Saveti za kupovinu Fiat/Lancia/Alfa vozila".

Kako se Tipo omasovljavao, tako smo i otvorili poseban tehnicki podforum za taj model: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/forum/229-nuova-tipo/ 

Koliko ce baza znanja za neki model biti bogata i korisna, dobrim delom zavisi od samih vlasnika i njihovog interesovanja i entuzijazma. Kao sto se npr. pre 10-ak godina ovde bukvalno nije moglo postaviti pitanje za Stilo, a da to vec nije detaljno objasnjeno, dokumentovano tutorialima, ePer i eLearn semama, slikama, itd...

U odgovarajucim drugim podforumima su i teme za izbor dimenzija felni/guma za Tipo, zimskim i letnjim setovima, teme vezane za Uconnect i nadogradnju, obaveznu i dodatnu opremu... Uostalom, kao sto je to bila koncepcija i za sve ranije modele, za ovih 13 godina postojanja foruma. A sve kako bi nam forum bio logican, pregledan, lak za buduce pretrage i koriscenje.

 

Pitanje o ugradnji cepa rezervoara sa kljucem na Tipo, izdvojeno je u zasebnu tehnicku temu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/83845-fiat-tipo-cep-rezervoara-sa-kljucem/

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2022 at 11:34 AM, Malmsteen said:

Parking kamera i centralna jedinica za nju valjda ima manje elektronike

Ovde je konkretno problem u nemogućnosti Boscha da isporuči ECU koji kontroliše parking senzore. Nema problem veze sa tim šta vuče više elektronike, konkretna komponenta je deficitarna i uzrokuje problem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2022 at 10:53 AM, Elra said:

Znajući Fiat, iz skladišta će izvući i stare maske i montirati na MY2021 :)

Ja se ne bih bunio pošto mi se stara maska više sviđa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nesa 169

Bolje ti je da ima masku sa novim znakom. Posto FIAT ni posle 20 i kusur godina nije uspeo da do kraja razvije i u potpunosti osvoji izuzetno komplikovanu tehnologiju proizvodnje prvo plavog, a potom i bordo znaka :D. A da posle odredjenog vremena ne napukne, otpadne ili u najboljem slucaju ne podlupi od vlage. Tako da je ovaj "Repair kit" postao vrlo popularan (pogotovo na modelima koji u okviru znaka imaju i mikroprekidac, koji iz originala kosta 60 EUR):

 

421415534__1.thumb.jpg.cb03f9bbcb382e95f799f129379efee0.jpg 2622ebb9469e8e2cdf46b325c431.thumb.jpg.0b1adda783eec81ee1f74da795611922.jpg 5a82fc3348909a3aff38a9fbc47c.thumb.jpg.a1000e793de5da7aa9f49b95aa7af539.jpg

 

Tako da se preslo na jednostavniju tehnologiju novog znaka, samo sa slovima. Sto je sigurno, sigurno je :D .

 

20210621auto-fiat-tipo-cross-fiat37.thumb.jpg.afe27aa0bd623d807e3d97b8361168d3.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...