Jump to content
FAS Goran
dobri nikola

Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti

Recommended Posts

1.4tjet + TNG only, da ne bude srčanih problema kada se ostvare potrošnje preko 10l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/4/2019 at 2:06 PM, marko.jovanovic said:

1.4tjet + TNG only, da ne bude srčanih problema kada se ostvare potrošnje preko 10l.

da, ovo je tacno, po cistoj gradskoj voznji, potrosnja je 9-10L

Gledajuci da svaki evropski 1.6 atmosferac trosi isto toliko po gradskoj voznji, prednost dajem tJet masini

 

evo nekih podataka od korisnika koji su pratili potrosnju: https://www.oneshift.com/new-cars/car-fuel-consumption/2085/fiat-bravo-1-4-t-jet-dynamic-a/

Fiat-ov press materijal oko "novog" tJet motor za 500L, verovatno isti ide i u Tipa: http://www.fiatpress.com/press/detail/11797

On 2/4/2019 at 1:37 PM, branik said:

Ali TJ nema u cenovnicima, a akcijske se samo odnose na 1.4 95ks.

ima, evo http://www.stojanov.rs/wp-content/uploads/2016/03/Tipo-5D-1.pdf

 

pitanje je da li ih ima na lageru ili idu po narudzbi

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dočeka itaj trenutak. Bio sam u Autogarant i detaljno razgleda i probao auto. Utisak mi je da je ono oktavija sa pogrešnim znakom. Unutra je vrlo dobro uklopljen, materijali dobri... U odnosu na pandan Citroena i Škode, daleko iznad. 

1.4 jeste u startu tromiji, ali to je 16v benzinac koji prodiše tek posle 2500. Iskreno, sad me je sramota što sam gledao rapida i se elize. Imaju i oni nekih svojih prednosti, ali tipo je daleko drugačiji.

U sledećih nekoliko dana pašće odluka. Izi ap paket je praktično kompletan auto i sin mi je razočaran jer samo nema sklapajući stočić pozadi na sredini naslona. Ko traži više od ovoga, on je svakako za neku od premium marki. Meni auto služi kao prevoz, tako da me je potpuno zadovoljio. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa Tipo je tako i pozicioniran u svakom smislu - kao jeftini Compact. Vec u startu nije zamisljen da parira savremenoj konkurenciji iz segmenta, ali je i primetno ispred niskobudzetnih varijanti Rapida, C-Elysee, 301 i slicnih. Pisali smo i uporedjivali jos od kada se pojavio, kao i posle prvih voznji.

I najpametnije da si sam probao atmosferac, posto svi ovde imamo neko svoje vidjenje istog, u iole tezoj karoseriji. Ako ti odgovara, mozes bas lepo da prodjes sa cenom za nov auto :thumbup: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tipo, pa četiri mesta, pa onda Rapid/301/C-elysse, što se jeftinih limuzina tiče!

Kapiram da je i sa Tjetom još uvek isplativ auto!

 

Nego muče me one čika Todorovićeve 3* na kreš testu! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/22/2019 at 6:36 PM, bane1321 said:
Tipo, pa četiri mesta, pa onda Rapid/301/C-elysse, što se jeftinih limuzina tiče!
Kapiram da je i sa Tjetom još uvek isplativ auto!
 
Nego muče me one čika Todorovićeve 3* na kreš testu! 

Slazem se....bude li sve kako treba, za nekih 3-4 godine, kada Scenic bude vec 7. godina, gledace se neki Tipo karavan 1.6 mjt u ful opremi star 2-3 godine a za 50% od cene novog ...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za kreš ne znam, ali svakako deluje veoma ozbiljno. Kad se rapid okiti kao izi ap, cena ide u nebo u ulazi u siromašni ju oktavija, a cit je šupalj kao prva dačija. Jedino, škodi i benzinci su sada najmoderniji turbo trocilindraši, a cit po ovoj ceni daje dizela. 

Međutim, odvagao sam, vozio, gledao, tako da sa svake strane tipo ide ispred. 

Pa pre ne tako dugog vremena ovaj auto je bio mnooogo skuplji. Sigurno nema na tržištu ovoliko kola za toliko para. 

TJ ne ide u sedana., a mene hb ne zanima. Ja sam u ozbiljnim godinama, više mi prija dužina i gepek. Nemam potrebu za kabastim predmetima, a limuzina je em klasična (i sam sam iz klasičnog doba, pa mi se ipak sviđa taj odumirući segment), em veći gepek. Uporedio sam hb i sedan. Kod sedana je nemoguće dohvatiti naslon sedišta, a da se ne legne po braniku. To ni moja žena ne može da napuni. Sa hb bi se već izborila. 

Ovo je ipak jedan drugačiji fiat od onoga na šta smo do sada navikli. 500l je otprilike bio prelaz ka tom novom stavu u gradnji automobila. 500x pa tipo su naredne faze. Da je i Fiat primenio Škoda fazon sa 5. vratima, to bi tek bio pogodak. 

I, ne napisah u prethodnom postu. Jako je tih unutra. Padala je kiša a unutra se nije čulo izdvojeno šuštanje guma po mokrom putu. Ni motor se ne čuje mnogo, a i iznenađujuće se lako vrti, pa sam se nekoliko puta iznenadio kad sam video gde je obrtomer, a pri tome sam navikao na 16v benzinca. Lepo mu je šesta legla, ali za prelazak iz krstarećih 90 u 6. u preticanje kamiona, recimo, mora da se preskoči neka brzina naniže, a posle isto tako da se preskakanje vrati u 6. i nastavi na mirnih i ekonomičnih 2200. Hod ručice je malo duži, ali vrlo meko ide, bez bilo kakvog otpora. Rikverc je najbolji deo. Uz prsten, neosetno uklizi. 

Primetio sam da bolje reaguje na etapno ili postepeno dodavanje gasa, nego na naglo potapanje pedale. Kao da ga elektronika malo obuzdavala. Tada ima zadršku. Ali, kad se gas dozira, na pola, pa 3/4, pa tek pun, utisak mi je bio da bolje reaguje. Možda je to i subjektivnost, ali probao sam nekoliko puta i svaki put sam isto zaključio. 

Instrumenti takođe zaslužuju da budu pomenuti. Lepa bela boja sa jakim kontrastom daje utisak dubine i za mene sa velikom + dioptrijom lako čitljiv. Bord pokazuje svašta, grafika na displeju simpatična... Simpatičan mi je auto koji pokazuje otvorena vrata... Moguće je delimično menjati prikaz. Sve to je osetno modernije nego kod pomenute cenovne konkurencije. 

Što više razmišljam i sabira utiske, poredim, sve sam uvereniji u ovo što pišem. O ukusima se ne raspravlja, ali ovo sigurno ispunjava zahteve donje srednje klase. Ono oktaviji i znaku stvarno mislim. I te kako su znali šta rade praveći ovo. Sad treba isključiti predrasude da je to izašlo iz neke Fiatove fabrike. Imali su mnogo brljotina u prošlosti. Nadam se da je ovo ipak put ka novoj slavi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, branik said:

 Kod sedana je nemoguće dohvatiti naslon sedišta, a da se ne legne po braniku. To ni moja žena ne može da napuni. 

Care!!! Nikad ne reci nikad! Mene moja svaki put iznenadi!

 

A za kreš ne brini, - interna šala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bane, šta se tu ložiš na Tipa kada si se motorizovao? Ipak ti nedostaje anemični atmosferski benzinac, još slabiji od Korole koju si imao? Uplašio te DCi, nabio ti stavu u kosti? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedan mi je ružan, hatchback i karavan su ok, mnogo lepši bar meni od direktne konkurencije, tj od Logana i Rapida. Takođe mi se sviđa enterijer u Tipu. Ne sviđa mi se slab motor, tj anemičan, al ajde, kada bih baš hteo da kupim nov auto te veličine svakako bih pre uzeo Tipa nego gore pomenute ako im je cena slična. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

On ima prodaju baš zbog dizajna. Sigurno 60%. Zato i izbacuju "nove modele" Italijan je to.:rolleyes: Ja sam pao na to.:mellow: Kao lepa žena, neskidaš pogled.:wub:

Edited by spaad

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, bane1321 said:

Taj rad...

Ne smem gas da pipnem, o'ma lepi u sedišta!

Ma ja sam mislio na primarne strahove u srbalja: dizne, turbina, zamajac.... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel neko rece da ce krajem godine da se ubace obi novi GSE motori u Tipa? Onda ce da bude prava mera, pogotovo ovaj 1.0 120ks. Auto je solidan, mislim svakako je bolji od Logana, a obzirom na opremu koja se dobija cak je i bolja ponuda. Mi smo dvaput planirali da kupimo Daciu ali smo odustali, jeste to solidan auto i da ce trajati ( moj tast je sa njegovim loganom presao 300 000km), ali nekako je odradjen da se bas na svemu ustedi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/22/2019 at 11:18 PM, spaad said:

Drago mi je da si potvrdio ono što sam i ja pisao ovde. Što ga više budeš vozio to će ti sve viće leći, ume lepo da iznenadi. U koliko kupiš  možeš da doplatiš senzore za svetla i kišu u koliko su ti neophodni.

OK, razumemo se.

Sad, pošto su  mi se utisci malo slegli, a ponovo sam izlistao ovu temu, zaključujem da ovaj auto zapravo može da se svrsta u dve segmenta klase, zavisno od motora, Prvenstveno, pa tek opreme. Tih nekoliko hiljada koje više traže za mj, izdiže ga sa donjeg dela lestvice. 

1.4 može lepo da preveze, može čak i da se uživa i u zvuku i kazaljke obrtomera koja stoji uspravno, ili okrenuta udesno. Problem imaju oni koji su vozili dizela i nisu navikli da zaleću motor preko 2000. Auto relativno brzo predlaže promenu brzine naviše ako gas nije duboko pritisnut. I tada vožnja može da bude uglađena, kako i dolikuje limuzini, a opet u skladu sa tokom saobraćaja. Međutim, čim se zatraži jače ubrzanje, kasnije predlaže šaltanje i osetno živne. A ko je uzeo 1. 4 da bi bio najbrži na putu, onda je promašio. Međutim, kome treba pristojan, pouzdan i jeftin prevoz, na pravom mestu je. 

 

Pisalo se i o ležaju na putu. Šta ljudi očekuju od kola niže klase? Ležanje reli automobila? Na mokrom regionalnom  putu, na vozilu koje je na vinterama vozio sam brže nego što će 2/3 vozača ikada proterati sedana i nisam mu ni približno video limit. Iza mene je mnogo kilometara, na automobilima, kamionima, autobusima... Iza mene je i niz godina rada u automobilima i smatram da imam dovoljno iskustva da cenim i procenim. Ispunjava sve potrebe svakodnevne vožnje (porodične, poslovne, rekreativne). Bolje postoji sigurno, i zove se alfa, audi, BMW, mb... Mada, i to je često subjektivno i pomalo predrasuda. Ispod tipa jeste platforma koje je već dugo u upotrebi i odavno konstruisana, ali i to nešto znači. Sa svakom generacijom je unapređivana, prilagođavanja ia uočeni problemi otklonjeni, i takođe važno, zbog velike produkcije i smanjenih troškova razvijanja, jeftina je. 

Ljudi imaju različite ukuse, potrebe... Zato fabrike i nude različite varijante karoserija, motora, boja, opreme... Trude se da zaokruže svoje ponude i pokriju svaki segment ciljanog segmenta tržišta i ciljnih grupa potencijalnih kupaca. 

 

Nevolja je kod nas što svaki auto preuzima all in one uloge i najčešće kao jedini u porodici služi i za odlazak na posao, u kupovinu, turističko putovanje, transport. E, tu je teško ugoditi prosečnom Srbinu, posebno onom koji je svoje auto standarde formirao na decenijskom nasleđu juga i golfa. 21. prvi vek ide ka svojoj trećoj deceniji, standardi su potpuno drugačiji i u njih se nikako ne uklapa naše opšte siromaštvo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@marko.jovanovic Pa ukratko receno :D Ti automobili su mi skroz ok za nekog ko bi se bukvalno prevezao od A do B, i to je to. Ja ipak volim da uzivam u kolima. Ali zaista su vozila pouzdana tu nema sta da im se zameri.

@branik Ja koji vozim 1,4 da se ne lazemo ne bih ga uzeo ponovo. Nisam brz vozac. Ali ima i on prednosti. Jednostavan motor, plin odlicno podnosi i jeftin je za ugradnju . Ako hoces da pretices i treba ti brz start moraju dve brzine nize. A i ne trosi puno goriva. Ali ono sto mi smeta je npr da na putu do mora oseti svaku uzbrdicu pa mora vise da se salta. Ako si ti je to ok, neces pogresiti. Mene licno privlace sad ovi turbo benzinci. Tako da mi je u planu auto sa takvim sledecim motorom. Inace ja sam presao iz 1.3 multijeta pa mi je bio sok, jer je Punto uz Begaljicko brdo isao 5tom bez i najmanje problema, dok 500l mora da se potopi u 4tu i da se natera na 4000 obrtaja.

Edited by VladaG9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasno je da suto koji ima 6 brzina mora da se šalta radi bezbednog preticanje. Jedan od osnovnih postulata bezbednog preticanje je provesti u levoj traci što manje vremena. Nije pametno ni sa dizelom poći u ubrzavanje sa 70-80 u 6. Možda on to brže odradi, ali uz šaltanje može i brže. Mali benzinac niskog obrtnog momenta za brdo mora da se spremi tako što se spusti nižu u podnožju, pre nego što izdahne. Onda ide kao vetar. Kad je šestobrzinac u pitanju, to je lakše jer su zgusnutije brzine i lakše je pronaći stepen koji će motor održati u optimalnom području. Zato kamioni imaju po 8, 12, pa i 16 prenosa. Kao i bajs, koji sa 18 i više prenosa pomaže vozaču da nadoknadi manjak i snage i kondicije. 

Od 16v sa manje od 1,4l u 1200kg tipa motora ne treba očekivati da trenutno potrči sa 80 do 100 u 6. kad polazi sa 2000, jer je ta brzina u području treće i četvrte. To se najlakše reši algoritmom: 6.- 3.- pun gas - 4. - 6.-relaksacija. Uostalom, i potrošnja je manja kada su ubrzanja kratka ali energična, nego dugotrajna i postepena u niskom stepenu, što i jeste logično, jer je pedala kraće pritisnuta do kraja. 

I, na kraju, za ovoliko para, to je to. Kome treba više, više neka plati ili nek se zadovolji onim što ima i ćuti, i traži razloge da ipak uživa. A može i da zaviri u ponude sa znakom alfe ili abarta i kur.. se do mile volje. Tipo sedan nije auto za to. 

Edited by branik

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, branik said:

Problem imaju oni koji su vozili dizela i nisu navikli da zaleću motor preko 2000. Auto relativno brzo predlaže promenu brzine naviše ako gas nije duboko pritisnut.

Kao prosecan vozac, dizela sam vrlo rado vrteo do crvenog u preticanjima jer maksimalnu snagu ima na 4000 rpm a ne u bunaru (obrtni da). A nadam se da ne gledas Shift "savetodavca" na tabli - apsolutno beskorisna stvar ciji je jedini cilj da udavi auto sto manjom potrosnjom (imam ga i sam na Sportu, da moze rado bih ga iskljucio).

Nema potrebe da nasiroko pricamo o tehnici saltanja i voznje (licno sam odrastao 90-ih na benzincima, benzin+plin, 1.9 turbo-dizel, trenutno 1.4 MultiAir turbak). Od sluzbenih bas svasta, s obzirom da nije turbo, svideo mi se Mazdin 2.0 SkyActiv... Svaki od pomenutih se naravno vozi razlicito, ima max snagu i torque na razlicitim rpm - u prici valjda podrazumevamo da si uvek u pravoj brzini i na odgovarajucim obrtajima ako pricamo o performansama. Znaci nije u pitanju nikakva navika vozaca dizela, poenta je da je (apsolutno sada nevezano za Tipo) upitna snaga takvog atmosferca, na tu masu vozila, pogotovo u uslovima iole veceg opterecenja. Prednost takvog motora je jednostavnost i jeftino odrzavanje, a niti je stedljiv, niti ima performanse i zato je kod svih proizvodjaca uvek bio na akcijama. Na kraju krajeva, pitanje je sa cim se poredi i sta je ranije vozeno, to je subjektivni utisak svakog od nas (apropo tvrdnje da ide kao vetar uzbrdo). A brojke su fakat i moze svako da ih proveri. Niko ne kaze da nece zavrsiti posao kako treba, zato je i najpametnije da ga probas kao sto si i uradio. Ako pase - super, za male pare dobijas solidan, nov auto ;) .

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh drugari dolazi sajam automobila i stvarno sam u velikom problemu. Lomim se izmedju tipa sedan verzije ( sa najvecim paketom opreme i metalnom bojom ) i nove opel astre 1,4 sa turbo motorom sedan verzija. Imacu mogucnosti da ih iskesiram pa se nadam i solidnim popustima, kojem modelu dajeta prednost? Prosecan sam vozac i u gradu postujem brzine, na otvorenom volim malo da nagazim ali bez znacajnog preterivanja ( 100 - 120km/h ).

 

Edited by dobri nikola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opel Astra. Ozbiljniji auto već u startu, kvalitetniji u svakom detalju.

Da biraš izmedju 301, Rapida, Logana i sl, onda bi prednost imao Tipo.

Edited by Elra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba imaju i prednosti i mane,mada mene više privlači Astra.Astra je i puno veći potrošač!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...