Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Fiat je još u rukama ove moćne porodice

Recommended Posts

lancia%20spider%201.jpg

 

Rotšild, Ford, Merk ... Niz je uspešnih porodičnih dinastija i iako mnoge profitiraju, neke i nisu baš te sreće. S velikim izazovima svojevremeno su se srela i jedna od najpoznatijih porodičnih kompanija na svetu - Fiat, koja se nalazi u vlasništvu tzv. italijanskih Kenedija, moćne porodice Anjeli koja u svojim rukama još uvek drži 30 odsto kompanije.

 

Ne tako davno Fiat je bio na ivici propasti. Govorilo se o otpuštanju hiljade radnika, zatvaranju fabrika i načinima spasavanja kompanije. Gubici grupe bili su dramatični. 2002. godine dostigli su milijardu i 200 miliona evra. Udeo na tržištu automobila u Italiji srozao se sa oko 50 odsto zabeleženih devedesetih na manje od 30 odsto, a akcija je pretrpela pad od 55 odsto. Međutim, izvukao se i na kraju čak uspeo da spasi još jednog posustalog proizvođača automobila, detroitski Krajsler. Porodica je uspela da sačuva svoj udeo u firmi.

 

Odluke

Upućeni ih opisuju kao ''šarmantne, inteligentne i radoznale'', ali nesposobne da donesu teške menadžerske odluke koje su bile potrebne kompaniji. Upravo loše odluke koje je donosilo vođstvo kompanije smatra se glavnim razlogom Fiatovog posustajanja. Ostatak krivice leži u smrtnim slučajevima u porodici, zbog čega je kompanija jedno vreme učestalo menjala šefove. Sve se stabilizovalo dolaskom Serđa Markionea u junu 2004. godine. Fiat se uhvatio u koštac sa svojim problemima. Ipak, porodični biznisi imaju mane i prednosti. Njihov najvažniji kvalitet često je otpornost koja je rezultat strateških odabira koji proizlaze iz tradicije i kontinuiteta. Načelno se smatra da su porodične firme štedljive u lošim, ali i dobrim vremenima, vođene smislom da je novac kompanije porodični novac. Investiraju u stabilne projekte, imaju malo dugova i preferiraju kupovinu manjih firmi i zajedničko ulaganje ili, pak, partnersku saradnju. Sklone su diversifikaciji. Razmišljaju u periodima od deset do 20 godina, koncentrišući se na to što mogu učiniti kako bi buduće generacije imale koristi.

 

Međutim, postoji i mračna strana

Situacija zna često da bude vrlo komplikovana zbog sukoba između rivala u porodici, na primer oca i sina ili drugih članova porodice. Jedino pravo rešenje ponekad predstavlja prelaz na profesionalni menadžment kako bi se izbeglo donošenje odluka na osnovu osećaja odgovornosti prema rođacima ili porodičnoj tradiciji, a ne onoga što je najbolje za kompaniju. Problem može predstavljati i sam vlasnik, osnivač kompanije, koji je smatra ''svojim produžetkom'', ''detetom'', i često svojim upravljačkim stilom ili ''prisutnošću'' uzrokuje probleme nasledniku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...