Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Promo video: 70 godina Ferrarija

Recommended Posts

Ferari ove godine slavi 70 godina brenda

 

Događaji posvećeni proslavi značajnog jubileja počinju sa video-snimkom koji budi sećanja na kome se vidi model 125 S koji još jednom prolazi kroz kapije na Via Abetone Inferiore i pruža idealno sećanje na LaFerrari Aperta, ikonu koja na najbolji način oličava godišnjicu kompanije.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferrari slavi 70. rođendan

 

166263-ferrari%20m%201111.jpg

 

Neki stariji modeli se na aukcijama prodaju za milione evra, a novi su i dalje najbrži na autodromima širom sveta. Ferrari ovaj vikend slavi 70. rođendan, a mitski propeti konjić je i dalje jedanko vatren. Ferrari će svoj 70. rođendan slaviti tri dana. 

 

166262-ferrari%20m%20111.jpg

 

''Ferrari je mitski brend. Sa svojim uspesima na trkama, Ferrari je vrh među sportskim automobilima, to je čarolija zvuka i brzine'', kaže automobilski stručnjak Patrice Verges.

 

166260-ferrari%20m%201.jpg

 

Ova jedinstvena priča u istoriji automobilizma počinje 1929. kada se slavni propeti konjić sa italijanskom trobojkom prvi put pojavio na trkačkim automobilima Alfa Romea, koje je vozio mladi Enzo Ferrari. Sa Alfom je sarađivao do 1938. kada se posvetimo svojoj fabrici automobila. Ali tek 1947. prvi Ferrari, model 125 S, izašao je iz fabrike u Maranelu, nedaleko od Modene. Ferrari 125 S, plod stvaralačke mašte i inventivnosti Enza Ferrarija, imao je na sebi danas svima poznati simbol u čast Francesca Baracce, italijanskog vazduhoplovnog asa iz Prvog svetskog rata, koji ga je dizajnirao i imao na repu svog aviona. ''Majka slavnog pilota, koji je poginuo u akciji 1918., rekla mi je jednog dana: ''Cavalino rampante'' (propeti konjić) mog sina mora da bude na tvojim automobilima, doneće ti sreću'', ispričao je jednom Enzo Ferrari, koji je u znak dodao žutu podlogu, boju njegove rodne Modene. Ostalo je istorija. Nakon 68 sezona, Ferrari je najdugovečnija i najuspešnija ekipa Formule 1. Scuderia je zabeležila 228 gran pri pobeda, 16 timskih i 15 pojedinačnih titula šampiona.

 

166261-ferrari%20m%2011.jpg

 

Ferrari drži i rekord najskupljeg automobila na aukciji. Model 335 S Scagiletti iz 1957. je prošle godine na aukciji u Parizu kupljen za 32 miliona evra.

 

ferrari%20335%2011.jpg

 

I moderne drumske modele Ferrarija mogu si priuštiti samo bogati srećnici, spremni da plate od 150 hiljada do više od miliona evra za ograničene serije. I moraju da budu strpljivi, za model Ferrari 488 čeka se tri godine. Poslovni rezultati mogu samo da izazovu zavist ostalih proizvođača automobila: prošle godine kompanija je isporučila 8.014 automobila i ostvarila čist profit od 400 miliona evra. ''Ferrari neguje najvišu zanatsku veštinu u kombinaciji sa bliskim dijalogom sa svojim kupcima'', kaže profesor ekonomske strategije na univerzitetu u Milanu Carlo Alberto Carnevale Maffe. ''Time u svoju uslugu uspeva da ugradi mnogo zahteva svojih klijenata, personalizovane upravljače, sedišta, detalje u unutrašnjem dizajnu'', a to oni znaju da cene, dodaje Maffe. ''Ali treba i zaslužiti. Morate da budete deo kluba. Ima mnogo novobogataša koji bi to želeli da postanu, ali ne primaju ih lako'', naglašava profesor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porodica Steve McQueena tuži Ferrari zbog specijalnog izdanja

 

ferrari-f12-berlinetta-70th-anniversary.jpg

 

Ferrari je prošle godine slavio 70. godina od otkrivanja prvog sportskog automobila, a deo slavlja je predstavljalo 350 automobila specijalne verzije, koji su označavali bitne trenutke kompanije. Međutim, ''Steve McQueen'' izdanje nikada nije dobilo blagoslov McQueenove porodice. Kako ''Courthouse News Service'' prenosi, naslednici Steve McQueena su 30. jula podigli tužbu protiv Ferrarija nakon što su saznali da je ''Steve McQueen'' izdanje bilo nuđeno sa modelima F12 Berlinetta, California T, kao i dodatna tri Ferrarija. Prema Chadwick McQueenu, sinu Steve McQueena, on je obišao Ferraijevu fabriku 2011. godine i počeo diskusiju o mogućnosti specijalnog, McQueen, izdanja Ferrarija - ''pod uslovom da on i njegova porodica drže pravo na odobravanje i učešće u projektu''. McQueenova porodica je prošle godine saznala o ''Steve McQueen'' specijalnom izdanju, koje je bilo ponuđeno uz neke modele u čast 70. godišnjice italijanskog proizvođača.

U tužbi se navodi da je ''Ferrari bez obaveštenja ili ovlašćenja započeo marketing i prodaju specijalnog izdanja Ferrarija, koju je proizvođač nazvao ''McQueen'', i da je prodavao svoje automobile predstavljanjem ličnosti Steve McQueena''. McQueenovi naslednici traže odštetu od dva miliona dolara po kršenju zaštitnog znaka, kao i kaznenu štetu zbog toga što je Ferrari reklamirao automobile na svom veb sajtu, društvenim mrežama, i brošuri sa slikom Steve McQueena. Porodica takođe tvrdi da su se žalili Ferrariju, koji je ubrzo promenio ime verzije iz ''McQueen'' u ''the actor'', ali je i dalje promovisao automobile tako što ih je povezivao sa poznatim glumcem. ''McQueen'' izdanje je inspirisano modelom 250 GT Berlinetta Lusso iz 1963., koji je bio poklon McQueenove prve žene njemu. Modele iz specijalnog izdanja karakterišu braon boja eksterijera i krem boja enterijera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...