Jump to content
FAS Goran
Banellone

Zastava 10 / Punto mk.2b - pravljenje custom subwoofer-a

Recommended Posts

Pozdrav svima,

došao sam na ideju da sve sam napravim "od nule" budući da mi elektronika i "zanatski" radovi idu od ruke, a sve na osnovu mnogo manje cene za dobijeni rezultat.

 

Pre svega, napravio sam pojačalo koje radi na 12V, odnosno 8-18V po specifikaciji čipa TDA1560Q. U pitanju je mono pojačalo 20-20000Hz koje je sposobno da da ~40W uz neprimetnu distorziju.

Samom čipu nije potrebno mnogo eksternih elektronskih delova. Ko razume datasheet čipa neće imati problema da izvuče iz njega maksimalne performanse. Uz pasivni filter niskih frekvencija postignut je opseg reprodukcije do 60 odnosno do 160Hz, koje mogu da podesim preko potenciometra.

Ceo uređaj sam napravio tako da bude univerzalan, odnosno za sobu i kola, preko 2 DIN konektora prima signal, šalje na zvučnik i dobija napajanje koje mora biti minimum 5A. Za sobu koristim PC napajanje. Za hlađenje čipa više nego dovoljan je hladnjak za stare kompjuterske procesore, preko termalne paste. Estetski se sve može lepo srediti, mada to je stvar ukusa.

 

Šaljem slike u test fazi i finalnu verziju pojačala. U finalnoj verziji ima duplo više kondenzatora za rezervu snage, crvena diodica za uključenost, dve plave za bass.

 

Signal za pojačalo sam uzeo od predpojačala na radiju, koji do tada nije imao činčeve za izlaz. Prelistavajući servisno uputstvo mog radija našao sam odakle da uzmem signal... Međutim bio je slab, pa sam ipak uzeo dirktno sa izlaza za zvučnik preko otpornika, da mi ne bi išlo svih 10-12w snage u ulaz za pojačalo. Kažem 10-12w jer je to prava snaga svih ovi 4x50w radija... Marketinški potez... Struju sam uzeo sa upaljača, iza centralne konzole, a žicu za zvučnik sam proveo ispod bočnih plastika do gepeka.

 

Što se tiče zvučnika i zvučne kutije... pa prvo sam probao da stavim ploču u gepek i zvučnik pričvršćen za nju koji će ležati u prostoru za rezervni točak.

Ploču sam isekao i ispod po obodu stavio ćebe za probu, i iznad rezervnog točka da ne zvoni bas. Nisam očekivao previše od zvuka i od zvučnika koji je tad bio SAL SBV2020.

 

Bas je bio dosta jači u kolima, ispunjena kabina... ali, očekivano, nije bilo baš onih niskih tonova, zbog koga se u suštini i prave subwooferi, pa je ovo bio kao samo woofer... Neiskorišćen potencijal pojačala...

 

Tako sam prešao na ozbiljnu priču za zvučnik i zvučnu kutiju koja mi neće zauzimati puno prostora, a da bude ekikasna. U startu mi se nije sviđala ideja da zauzimam prostor u gepeku, ali pokazalo se neophodno za ono što hoću.

 

Već sam pravio subwoofer za kuću sa SAL SRP2030 zvučnikom u 50L kutiji sa bass refleks cevi 8x10cm, sve preračunato preko WinISD programa... Fantastičan nizak ton, od 31Hz nagore, provereno preko signal generatora. Odnos kvalitet, snaga, cena izuzetan.

 

Rešio sam i u kola da stavim isti drajver SAL SRP2030 89db, 30Hz, 8oma, 50Wrms 80Wmus  (pojačalo pravljeno za 8oma).

Preračunao koliko mogu da oduzmem prostora u gepeku, a da mi ne smeta jer često stavljam neke stvari u njega... Ispostavilo se da mogu da oduzmem 25cm po podu gepeka, celom širinom, znači 105cm, tako da prati ravan zadnje klupe, pa visinu  sam ostavio kao slobodnu meru da vidim šta će da mi kaže WinISD program zbog potrebne zapremine.

 

Igranjem sa raznim zapreminama, rezonantnim frekvencijama i brojem otvora za bass refleks došao sam do idealnog odnosa niskih frekvencija, zapremine kutije i estekitke.

Pala odluka da pravim 35L kutiju, spoljašnjih dimenzija 105x25x22x24 (trapez), sa dva otvora 4,5x10,5cm. Do vrha sedišta ostalo još 20ak cm, taman da posložim ono što uvek nosim u gepeku, a to je antifriz, ulje, prva pomoć (od krupnih stvari), a sve ostalo tipa rez sijalice, trougao, wd40, kablovi i sl. je stalo u rezervni točak i oko njega.

 

Kutija utegnuta šrafovima i lepkom naravno.

 

Krajnji rezultat ne mogu da opišem rečima. Toliko truda, vremena, i čega sve ne... malo je reći da se isplatilo. One američke rep low bass "pesme" reprodukuje kao od šale, čuju se i na tiho kad se sluša, a kamoli kad se pojača... Često držim ekvilajzer na flat za bas, pa je super, prija ušima, a kad baš hoću da se ***čim onda stavim na +12db i to ne može dugo da se izdrži, a pojačalo i zvučnik sve guta i traži još... Cilj mi je bio da imam reprodukciju ekstra niskih tonova i da se čuju kvalitetno. Cilj je ispunjen, čekivao sam mnogo od ovog projektra, a dobio još više :).


Što se tiče ostalih zvučnika, napred visokotonci i niskotonci su original, pozadi mangnat 13cm... Ne isplati se pokušavati dobiti bass iz običnih zvučnika. Prosto u standardnom radiu imate 4x10-12w, to je malo kakve god zvučnike stavili... ALI za glasnoću, srednje i visoke tonove je više nego dovoljno.

Za upotpunjen zvuk vam fali samo subwoofer sa pojačalom.

Svi delovi su me izašli mnogo manje nego za neki aftermarket ekvivalent.

 

Kum ima kupljeno pojačalo SAL 65w sa bazukom 20cm 80w, ako se ne varam drajver 80w BXC2020 45Hz. On udara, čuje se, ali nema niskih tonova o kome ovde pričamo... Platio oko 10000RSD, upola cene se može napraviti duplo bolji zvuk.

 

Nisam ulazio preterano u detalje, za sva pitanja i komentare tu sam, ima i još slika...

 

Svako dobro,

Banellone

 

IMG_20161001_012819.jpgIMG_20161001_012843.jpgIMG_20161003_002327.jpg

IMG_20170228_224412.jpgIMG_20170228_182152.jpgvlcsnap-2017-03-08-15h11m12s564.jpg

IMG_20160928_131713.jpgIMG_20160928_215915.jpg

IMG_20170303_123926.jpgIMG_20170303_171704.jpgIMG_20170303_172947.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala,

probao sam mojim telefonom da snimim, ali ne može da pokupi sav zvuk. Okačiću klip, samo da nađem nekog ortaka sa dobrim mikrofonom .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je da vidim da još postoje entuzijasti kakav sam i sam bio i da se upuštaju u ovakve stvari! Sa relativno malo novca i uz puno truda se postižu efekti koji nadilaze desetosruko skuplje fabričke uteđaje a plus toga ovo je urađeno po sopstvenim zahtevima zbog samog prostora u gepeku.

Svaka čast!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na čemu!

Ja sam iz stare garde i tada i ako je uopšte bilo chipova za te namene bili su eksremno skupi kod nas tako da se je priča svodila uglavnom na tranzistore i transformarore od par kg koji su se namotavali po po potrebi.

Zvučne kutije odnosno proračuni su bili dosta komplikovani ali ništa nepremostivo. Uglavnom sa tada dostupnih polica elektronske industrije iz Niša za malo para i puno truda mogle su se napraviti kutije koje fantastično zvuče!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako nešto :) ?

Naravno, gigabyte pločica je tu radi ukrasa.

Našao sam neke članke ranije u starom Uradi Sam časopisu iz 70ih vezano za zvučne kutije... Haos, sreća danas je doba kompjutera, sreća za onog ko ga koristi na pravi način.

 

Clipboard01.jpg

Clipboard03.jpgClipboard02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da!!!

verovao ili ne ali taj članak je kopiran u hiljade primeraka i on je bio neka osnova za početke u samogradnji zvučnih kutija.

Kasnije sam dobio neke složenije proračune pa je bilo pola dana računanja!

Mislim da je netko na osnovi tih proračuna napravio program za ZX spectrum ali nisam imao prilike da ga vidim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...