Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Čečenski vojni bagi Čaborz M-3

Recommended Posts

caborz.jpg

 

Fabrika Čečenavto u gradu Argun počela je da proizvodi vojni bagi sa tri sedišta Čaborz M-3. U subotu, 4. marta, održana je prezentacija ovog terenskog vozila koje je projektovao Međunarodni nastavni centar snaga za specijalnu namenu uz učešće kompanije za inženjering F-Motor Sport. Naziv Čaborz na čečenskom znači medved i vuk. ''Ča'' predstavlja moć i snagu medveda, a ''borz'' smelost i izdržljivost vuka. Novi bagiji su u stanju da ispunjavaju najsloženije taktičke zadatke, objasnio je Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije. Kadirov je testirao novo vozilo u hali fabrike. On je istakao da će prva partija terenaca biti kupljena za međunarodni nastavni centar koji se gradi u Gudermeskom rejonu Čečenije. ''Ovo je vozilo neophodno za ljude koji obavljaju borbene zadatke. Ja, kao čovek koji razume složenost sprovođenja specijalnih operacija na brdovitom terenu, mogu da kažem da bismo borbene zadatke rešavali znatno efikasnije i specijalne operacije sprovodili bez gubitaka da smo ranije imali ovakva vozila'', izjavio je Kadirov, prenosi RIA Novosti. Prema rečima specijalista, prednost vozila Čaborz M-3 leži u lakoj konstrukciji, sposobnosti vožnje po izrazito neravnom terenu i multifunkcionalnosti. Bagi je namenjen za prevoz vojnika i tereta u teško prohodnim oblastima i van puteva. Automobil je univerzalan i adaptiran za različite vojne i civilne potrebe.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srpska vojska kupuje partiju čečenskih borbenih bagija ''Čaborz''

 

185121-caborz.jpg

 

Srbija je naručila nekoliko vojnih terenskih vozila za tročlanu posadu ''Čaborz'' M-3, razrađenih u Centru snaga specijalne namene u Gudermesu (Čečenska Republika).

''Srbiji smo već isporučili jedno vozilo, potpisali smo sporazum za nove isporuke. Srpskom ministru odbrane se veoma dopalo ovo vozilo. Neke detalje ćemo podesiti specijalno za potrebe srpske vojske i nastavićemo da izvozimo terence u Srbiju'', rekao je prvi zamenik načelnika Komande Federalne vojske nacionalne garde Ruske Federacije u Čečeniji, Danil Martinov. Za čečenski vojni bagi zainteresovani su i Kinezi i Kazahstanci. ''Borbeno vozilo M-3 košta oko 1.7 miliona rubalja (oko 22.200 evra). Cena zavisi od tehničkih zadataka. Međutim, neuporedivo je jeftinije od stranih analoga'', objašnjava Martinov. Pored tročlane posade bagi prevozi i 250 korisnog tereta. Mesečno se proizvede oko 30 vozila. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imaju takva vozila svoju ulogu u vojsci - par primera: Poljska, Japan, Rusija:

 

143473_170560364_39253538_1897064053719429_7346443784877506560_o.jpg192952_80868189_202452_original.jpg143473_153617754_ysr2FiWWRQ0.jpg

 

Kod nas su do sada koristili za te namene poneki preuređen Puch:

 

41809702_181506612748623_9191155265015489565_n.jpg

 

Ili kada Švabe preurede za takve namene svoju G klasu za vojsku, od 01:00:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se da imaju, ali  ograničenu. Možda najviše za neke diverzantske ili izviđačke zadatke. Brzu promenu pozicije itd..Samo mi se čini da je to laka meta u borbenim situacijama, tj životi vojnika su mnogo izloženiji nego u konvencionalnim oklopnim, manjim terencima. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za vojsku, policiju i slične službe kojima je neophodna brza i efikasna sposobnost razmeštaja snaga - bagi je odlično prevozno sredstvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...