Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Zhizhak

Lancia Ypsilon 2000g. - termostat

Recommended Posts

Pozdrav forumasi,

od pre 7 dana sam vlasnik Y koju sam uzeo za zenu. Problem mi se javlja sto temperatura motora nece da se odlepi od pocetnih 50 stepeni. Negde na forumu sam nasao da je uzrok tom problemu termostat. Kupim termostat, medjutim ja nigde ne mogu da nadjem mesto gde se on nalazi. Kada trazim preko google-a, izbacuje mi isti kao sto sam ja kupiio. Da li je to mozda neka prelazna godina sa jednih na druge termostate ili ja ne mogu da vidim gde se on nalazi. 

Drugi problem mi je sto je servo pumpa pocela da se cuje, kada otvorim rezervoar sa uljem dok radi auto, ulje bude svo vazdusasto od mehurica vazduha, i curi negde ulje. Da li je to sigurno pumpa zveknula ili mozda da se nadam da je neko crevo-spojnica otisla?

 

Lancia je 1.2, 44kw po sabracajnoj

na sasiji joj pise motore engine 840A2.000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad otvoris haubu i gledas motor sa desne strane motora se nalazi termostat ispod bobina, prati to desno crevo od hladnjaka gde ide i naicices na termostat, crevo se navlaci na njega....
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da..skinuo sam bobinu, tacno ispod nje je, crevo iz hladnjaka ide u termostat. Ja sam kupio termostat sa jednim izvodom, a na njoj se nalazi termostat sa dva izvoda, i neku elektroniku ima na njemu. Ako treba, sad cu slikati i okaciti.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zza9215.jpg

To je slika ispod bobine, a evo i slike motora

zza9216.jpg

Samo sam ja skinuo filter vazduha...
Uopste ne znam jel to taj motor iz saobracajne i kako bih to mogao proveriti...

 

Takav termostat sam i ja kupio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bi da lupam, ali ovo nije 1.2 44kw, jedino ako je neki pre 2000 godine bio drugaciji, cep za ulje treba da je sa leve strane, a sipka za ulje treba da je iza a ne ispred motora.... proveri po broju sasije koji motor treba da je u tom autu, pa vidi da li mozes da procitas i broj motora pa uporedi sa saobracajnom....

 

Pomislio sam da je to 1.4 ali nisam hteo da lupam, a sad sam i proverio i jeste kod tebe je 1.4 i to je oznaka tog motora a u saobracajnoj je zaveden kao 1.2, neko te je prevario....

proveri po broju sasije i 99% ce biti da ti auto nije ni to godiste, nego 96-97, ako hoces ostavi ovde broj pa cu ja videti, pocinje zla840............

 

Ajde stavi sliki auta spolja da vidim da li je prva ili restilizovana verzija, trebalo bi da je to godiste restilizovana, to najlakse razlikujes sto su lajsne siroke u boji auta.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajoj... najgore od svega je to sto covek nije preprodavac, cerka mu je vozila taj auto par godina, pa ne znam da li je i on znao.
Sutra cu da ocitam saobracajnu, da vidim sta u njoj pise, mozda ima pus broj, pa onda nece biti tako strasno ako se slaze pus iz saobracajne sa brojem motora. Gde da trazim broj motora na ovom motoru? Inace i na kucistu filtera vazduha pise 1.4, ali sam mislio da je mozda to kuciste kompatibilno sa 1.2 motorima.
Evo broja sasije

zza9217.jpgzza9218.jpg

Pali mi i crvenu lampicu kao dizna sto je nacrtana, i senzor spoljne temperature mi pokazuje opseg od 45-50 stepeni, ako ima neke veze...
Slike automobila cu ujutru okaciti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo druze po tvom broju sasije to je 1.4 12v motor i auto ti je 96 godiste, znaci da je auto podmladjivan, verovatno zbog euro3 norme da moze da se uveze.... svakako bi godiste ni motor ne odgovaraju saobracajnoj, ne znam sta bi ti reko, zao mi je, juri tog sto ti prodao nek ti vrati lovu a ti njemu auto pa nek se on zeza, i postavi sliku auta bas da vidim da li je stara verzija skoljke...


zza9219.jpgzza9220.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je stari model, nije nista budzeno sem papira, tj godista i motora u papirima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:-) nisam, terao sam ga u amss na tehnicki o trosku vlasnika da mi provere jel auto legalan, i hoce li biti kakvih problema sa registracijom... kazu sve u redu... e sad, za te pare ni nemam sta da uzmem... auto ima klimu, el.podizace, abs... to je svakako auto za po lokalu, zeni za posao prvenstveno...

Sent from my SM-G900T using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druže treba taj auto da prodaš nekada...

Povrh svega neko te zalivadi i ti se pomiriš sa tim?!

 

I kako može da bude sve ok kada imaš lažne podatke u saobraćajnoj? 

 

No dobro, tvoj džep tvoja briga ali ja ne kapiram tako ležeran stav u životu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druze, razumem potpuno sta pricas, ja bas nemam toliko lezerne stavove ali ja generalno imam taj problem da verujem da nisu svi ljudi pakosni i zli, ne smatram se zalivadjenim jer sam bio kuci kod ljudi, i takva mi je licna procena bila.
E sad, podaci u saobracajnoj... broj sasije i broj motora su ti koji pisu u saobracajnoj, ovo je deseta godina tom autu ovde, a mislim da je isfalsirano godiste zbog carine i eur3 standarda(nasa glupa drzava), a tog motora 1.4 nije bilo u tom godistu.
Dao sam za njega 700e, i verovatno da ga nikada necu prodati, za te pare neka uvek bude alternativa, a svakako nigde preko nece ici, vec iskljucivo lokal.
A da li ti drug mislis da su svi, osim moje y legalni? Da sam u nekoj visoj klasi zalivadjen, da sam neke ozbiljnije pare dao, naravno da nikada ne bih pristao na tu varijantu... ne znam, mozda gresim...

Sent from my SM-G900T using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bitno da li je 700e ili 7 eura bitan je princip da te neko ne vuče za nos ja bi mu y nabio tamo gde sunce ne sija.Sto ti nije prilikom prodaje rekao takva i takva stvar pa ti čini što ti volja.Ovako možeš nekad na tehničkom da imaš problem a i nemoraš,opet to je moje razmišljanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daleko od toga da su svi pakosni i zli, pa evo samo na ovomforumu toliko dobrih ljudi...da ne idemo dalje!

Čak i ovde ne ulazim kakav je taj čovek koji ti je prodao auto ali ne verujem da neko ko je vozio taj isti 10god kako sam kažeš nije znao da je u papirima muljavina i da to što piše nije pravo stanje stvari!

Takođe, to što si platio auto 700e ne znači da neko treba i sme da te laže jer i tih sedamsto eura neko krvavo zaradi i jedva odvoji. Lično i da je 70e ili pak i 7e za mene je laž i prevara baš to LAŽ I PREVARA a na nju sam krajnje netolerantan.

 

Naposletku ponavljam, sa svojim auto i parama može naravno raditi šta ti je volja ja sam samo izneo svoj stav o tome šta ti se desilo i kako ja mislim da bi trebao da postupiš. 

Verovatno da ti negde i odgovara da auto koji legalan vredi možda i više od 1000e poseduješ za 700 ali sve je to moglo da bude saopšteno pri ponudi za kupovinu pa kome odgovara nek kupuje. Ovako je to PODVALA i tu se za mene svaka priča završava. 

 

Svakako ti želim bezbrižne kilometre sa autom!:)

 

 

@@bane@ pretekao si me ali si skraćeno rekao 100% onoga što i ja mislim!;)

Edited by Markobgd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je tema otisla off... pokusacu ovako...

Ljudi, ja delim vase misljenje, to je i kod mene pravilo u zivotu, ali isto tako postoje izuzeci u zivotu, ne moze se na ovaj nacin razumeti cela situacija bez detalja, da ne pisem o svom, navescu primer: moze biti da je vlasnik(mama-tata) mup-ovac u penziji, sudija u sudu, advokat, lekar, prijatelj pecaros, rodjak daleki..itd, itd... E te cinjenice krse ta pravila i cine izuzetke. A mogu da vam garantujem da sam ga uzeo od nakupca, preprodavca, trgovca, placa, scenario bi se odigrao po pravilima.
Ukratko: ispravan auto, registrovan, klima, podizaci, jeftina reg... vredi, jel ispravan, cist, jeste, broj motora i broj sasije, slazu. Saobracajna???...uveren sam da je bila stamparska greska, vec resavam sa onim tehnickim da joj vratim default u saobracajnu.

Sa te strane ja bih ovaj stav vise opisao kao flexibilan, a ne lezeran.
Najvaznije je prilagoditi se nastaloj situaciji, neka poznanstva vrede i vise od te sume, ali vec duboko gazimo off.

Uzgred, zna li neko gde joj se nalazi senzor spoljne temperature? Pokazuje temperature u opsegu 44-55...


Sent from my SM-G900T using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...