Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

WRC: Švedska 2017.

Recommended Posts

Mads Ostberg za volanom Ford Fieste RS WRC 2017

 

ostberg%20ford.jpg

 

Pored Sebastiena Ogiera, Ott Tanaka i Elfyna Evansa, na Rally Sweden 2017, koji se održava predstojećeg vikenda, za volanom nove Ford Fieste RS WRC pojaviće se fantastični Mads Ostberg. Martin Prokop na reliju Švedska biće u ulozi šefa tima Jipocar, koji će pružati tehničku podršku Madsu Ostbergu. I tokom testova, Čeh je budno motrio na svaki detalj u funkcionisanju tima. Podsetimo, u januaru je predstavljen zajednički projekat češkog vozača i višegodišnjeg učesnika u FIA Svetskom reli šampionatu, Martina Prokopa i poznatog Norvežanina, Madsa Ostberga. Oba pilota će ove godine nastupati u Ford Fiesi RS WRC nove generacije. Mads Ostberg je prošle godine bio fabrički vozač M-Sporta, ali ove godine, na toj poziciji su Sebastien Ogier i Ott Tanak. Zato je Norvežanin naporno radio na novom projektu, i uspeo je - timovi Adapta i Jipocar zajednički će nastupati na bazi joint venture. Sedište tima biće u Češkoj Republici, u Jihlavi, a tim menadžer je Quirin Müller.

Na reliju Švedska 2017, za volanom nove Fieste RS WRC 2017 nastupiće Mads Ostberg, a tehničku podršku pružiće mu iskusni tim Jipocar pod vođstvom Martina Prokopa. ''Madsu sam obećao, da će dobiti najbolju podršku. On ima šansu za velike rezultate.'' - istakao je Martin Prokop, ovoga puta u ulozi šefa tima, a u toku sezone, u tim će stići i druga Fiesta RS WRC 2017, za čijim volanom će se pojaviti upravo Prokop.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fantastični Latvala pobedio sa Toyotom

 

swede%20lat.jpg

 

Nekadašnji četvorostruki prvak sveta, Finac Tomi Makinen, šef reli tima Toyote u finišu relija je rekao svom pulenu Latvali: ''Ne razmišljaj o automobilu i podešavanju. Samo se fokusiraj na vožnju''.

Plavokosi majstor brzine, skoro 32-godišnji Jari Mati Latvala je baš to i uradio. Koncentrisao se isključivo na vožnju na poslednjem i odlučujućem ispitu, zabeležio pobedu na tom ispitu koji donosi dodatnih 5 bodova, ostvario prvu pobedu sa novim timom i preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu šampionata 2017. Njegov asistent na mestu suvozača bio je Mika Antila. Latvala ima vrlo uspešnu karijeru o kojoj mnogi znaju puno, a ono što raduje je da će se taj fantastični majstor relija uskoro, kako mnogi govore, naći i na bračnim ispitima. Latvala je već duže vreme u romantičnoj i ozbiljnoj vezi sa poznatom finskom lepoticom i televizijskom zvezdom, pet godina mlađom Maisom Torppa.

 

Švedski reli 2017. doneo je baš pregršt zanimljivih detalja, uzbuđenja ali i potpuno neočekivanog. Kao neka snežna oluja iz švedskih šuma stigla je vest o nerazumljivom kiksu Belgijanca Tijeri Nojvila, koji je na ceremonijalnom i blic kratkom ispitu u Karlstadu udario u gume, a potom i zaštitnu ogradu da bi potom ostao bez upravljača - i bez kolosalne prilike da prvi put u karijeri pobedi na tako važnom zimskom reliju. Nojvil je posle toga rekao da nije forsirao, ali mora se reći da je mnoge uverio u svoju nedovoljnu zrelost, bez obzira na najbolju vožnju do tada. Zaista šteta, a skoro istu grešku je načinio kada je u Monte Karlu imao pred sobom takodje istorijski rezultat. Šampionat 2017. godine je tek počeo i za Nojvila ima vremena za ispravke. Uočljivo je posle dva relija da je konkurencija izuzetna i retko vidjena poslednjih godina.

 

Reli je reklo bi se bio odlično organizovan. Ogroman broj publike, puno snega, nekoliko ceremonijalnih delova i dva puta pravi reli doživljaj - čuvena skakaonica Kolina MekRea, gde se ovoga puta letelo kroz vazduh sa dugačkim doskokom na 44 metra!! Naravno, ono što je najvažnije - nije bilo povređenih bez obzira na više izletanja, prevrtanja i havarije. Posebno se uvažava mudra odluke FIA, kada je reč o bezbednosti, a tu vodeću reč ima legendarna Francuskinja Mišel Muton. Komisija za bezbednost je preporučila organizatorima da otkažu opasni brzinac Knon, gde su zabeležene prosečne brzine blizu 140 na sat i maksimalne preko 200 kilometara na sat. Svi vozači su naglasili da sa najnovijim pneumaticima i spajkovima automobili imaju bolje prijanjanje u zimskim uslovima, nego u drugim prilikama. O mnogim detaljima se govorilo, a skoro niko nije zabeležio da su na ovom reliju učestvovali otac i sin. Poznati Norvežanin, 44-godišnji Hening Solberg (stariji brat uspešnijeg reli šampiona sveta Petera Solberga, i reli kros šampiona sveta) i njegov 20-godišnji sin Oskar Solberg. Tata je imao jedan kiks ali bez povrede, prevrnuo se...ali zato, golobradi Oskar je završio reli - i to ispred svog oca.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...