Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Tetoviranje automobila

Recommended Posts

Audi će vam tetovirati automobil bilo kojim simbolom

 

160898-audi%20t%201.jpg

 

Audi nudi mušterijama mogućnost ''tetoviranja'' bilo kakvog amblema ili kombinacije slova dimenzija do jednog metra na model R8, a tehnika će kasnije biti dostupna i na ostalim modelima. Personalizacija automobila je veoma popularna i mnogi vozači žele da njihov metalni ljubimac bude poseban. Korak dalje u toj mogućnosti napravio je Audi i sada nudi ''tetoviranje'' modela R8, a tu uslugu će ponuditi i na svojim drugim automobilima.

 

160897-audi%20t%2011.jpg

 

Poseban prah čini čisti lak grubim na površini do dubine od nekoliko hiljaditih delova milimetra, tako da pojedine oznake postaju vidljive. Iako Audi postupak zvanično zove ''delimično matiranje'', s obzirom na to da mogu primeniti bilo kakav uzorak, reč je o tetoviranju za automobile. Naravno, sve se radi kompjuterski, u sklopu nove fabrike budućnosti koju razvija kompanija. ''Metoda parcijalne matiranosti je odličan primer fleksibilnosti proizvodnje. Biti u stanju sprovesti individualizaciju do serijske proizvodnje jedan je od ciljeva naše pametne fabrike'', izjavio je Hubert Waltl, član Uprave za proizvodnju Audija. Ovaj oblik individualizacije je otporan na atmosferske uslove, za razliku od konvencionalnih slova i nalepnica, a izgleda mnogo bolje. Pitanje je jedino da li će Audi u nekom trenutku u potpunosti izbaciti oznake kakve danas poznajemo, što bi bio logičan korak.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne kazem ja da je ruzno, nego da moze biti ruzno, da je neprakticno i sigurno skupo :D Lepo izgleda kad je natpis Audi Sport ali znas da ce biti neki koji ce hteti da pise Lala iz Djurdjina :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislio sam na ovo na slici. Slazem se da nije prakticno, ali lepota i prakticnost cesto ne idu zajedno.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, u pravu si, sto bi neki rekli fensi. Nije ni cudo sto je prikazano na Audiju, a ne recimo na Daciji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audi sa modelom Q2 u serijsku proizvodnju uvodi ''delimično matiranje''

 

audi mat 1.jpg

 

Personalizacija automobila je sve popularnija i vlasnici novih vozila žele da njihov limeni ljubimac bude poseban, a Audi je objavio da je napravio novi iskorak u tom smeru. Tačnije, Audi je odlučio da u serijsku proizvodnju uvede postupak tzv. delimičnog matiranja, a slobodno bi mogli da ga nazovemo i tetoviranjem automobila.

 

U osnovi proces delimičnog matiranja počinje tako da se na lakiranu površinu postavi šablon. Zatim se na površinu primeni poseban prah od drobljenog stakla. Njime se ukloni deo gornjeg sloja laka, a tretirana površina postaje nešto grublja na dodir. Zahvaljujući različitoj strukturi površine, nakon uklanjanja šablona, iscrtani motiv postaje jasno vidljiv. Na taj način na površinu se može ''tetovirati'' gotovo bilo kakav uzorak, slova, logo, fotografija i sl. Sve to sa velikom preciznošću, a samo površina ostaje otporna na spoljašnje faktore, odnosno atmosferske uslove.

 

audi mat 11.jpg

 

Prvi Audijev automobil na kojem je primenjena ova tehnologija je bila posebna verzija modela R8, odnosno R8 Coupe V10 plus Selection 24 iz 2016. godine (pogledati prvi post u temi na kojoj smo). Na tom modelu je ovom tehnologijom na boku automobila bila ispisana oznaka R8, a većina posla se obavljala ručno. Sada se u serijsku proizvodnju tzv. delimično matiranje uvodi putem modela Q2, odnosno posebne verzije Q2 #2 Special Edition sa kojom će biti dostupan veliki matirani uzorak na C stubu. Po navodima iz Audija primena ove tehnologije će im dati prednost nad konkurencijom budući da će omogućiti njihovim kupcima da dodatno personalizuju bilo koju ofarbanu površinu na automobilu, izvana i iznutra. Postupak ne traje dugo, a većina posla se obavlja mašinski.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...