Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

autoexpress.jpg AutoExpress: Opel Corsa

 

Najnovija Opel Corsa je kilometrima bolja od stare, nudeći mnogo ubedljiviji spoj performansi, ekonomičnosti, udobnosti i zadovoljstva u vožnji. Izgleda dobro, može se pohvaliti jednim od najboljih benzinskih motora u svojoj klasi, i ima ogromnu korist od potpuno moderne platforme koju deli sa Peugeotom 208.

Lakša je 108 kilograma od stare što je u ovom segmentu ogromno. Konkretan auto ima automatik sa 8 brzina, i 1.2 turbo-benzinac (3 cilindra) sa 100 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opel Corsa restajling

 

opel corsa 2024 05.jpg

 

Aktuelna F generacija Opel Corse se pojavila 2019. godine, pri čemu se u gami nalazi i električna varijanta. Vreme je međutim za promene. Corsa-e sada postaje Corsa Electric, dostupna i u verziji sa više snage, dužim dometom i modifikovanim izgledom.

 

234548-opel corsa 2024 05.jpg

 

Najviše se ističe takozvani Vizor prednji deo, već primenjen na Astri, Grandlandu i Crosslandu. Farovi se sada opciono mogu naručiti i kao Matrix-LED jedinice, a izmena ima i na branicima i točkovima.

 

opel corsa 2024 04.jpg

 

Takođe, šira je i paleta boja, gde se sada nalazi i nova ''Graphic Grey'' boja.

 

234549-opel corsa 2024 03.jpg

 

Opel je za unutrašnjost predvideo nove dezene sedišta, kao i novi dizajn volana. Potpuno digitalni kokpit sa novim infotainment sistemom od 10.0-inča je takođe dostupan.

 

234547-opel corsa 2024 03.jpg

 

Integrisana Snapdragon Cockpit platforma kompanije Qualcomm Technologies omogućava poboljšani grafički prikaz sa funkcijama veštačke inteligencije, uz prirodno prepoznavanje govora preko ''Hey Opel''. Tu su i sistemi pomoći dizajnirani da vožnju i manevrisanje učine opuštenijim. Ponuda se kreće od nove panoramske kamere za vožnju unazad preko inteligentnog regulatora brzine do sistema upozorenja na prednji sudar sa automatskim kočenjem i detekcijom pešaka.

 

opel corsa 2024 02.jpg

 

Corsa Electric će se nuditi sa 136 KS i WLTP dometom od 357 km, ali i u jačoj varijanti sa 156 KS, povećanom baterijom od 54 kWh (bruto) i dometom od 402 km. Baterija se može napuniti od 20% do 80% za 30 minuta. Za standardnu Corsu su predviđena dva 1.2 trocilindrična turbo benzinska motora sa 100 ili 130 KS, dostupna sa 48V blagom hibridnom podrškom.

 

opel corsa 2024 01.jpg

 

Obnovljena Opel Corsa će se u prodaji pojaviti kasnije ove godine, ali cene još nisu poznate.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 godina Opel Corse B

 

opel corsa 02.jpg

 

Opel obeležava 30 godina od predstavljanja Corse B. Ovo je bila prva Corsa proizvedena u Ajzenahu u Nemačkoj, a bila je namenjena ženama. Podigla je sigurnosne standarde uvođenjem ABS-a, prednjih vazdušnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva. Prodata je u preko četiri miliona primeraka.

 

opel corsa 01.jpg

 

Pre tri decenije, dakle, 1993. godine, Opel je lansirao drugu generaciju modela Corsa. Takođe poznata kao Corsa B, bila je prva koja je proizvedena u fabrici u Ajzenahu u Nemačkoj. Dizajnerski tim, predvođen Hideom Kodamom, dobio je zadatak da osmisli privlačniju Opel Corsu za žene. Odlučio se za zaobljenije i delikatnije oblike, inspirisane tadašnjim konceptom Junior, ali i za fluidne konture koje su takođe poboljšale aerodinamiku. Opel Corsa B je bila dostupna u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući onu s 3 vrata, karavan, notchback pa čak i pick-up na određenim tržištima. Istovremeno, kupcima je na raspolaganju bilo 5 nivoa opreme, uključujući i sportsku GSi verziju. U poređenju s prvom generacijom, Corsa B je narasla za 10 cm na ukupnu dužinu od 3.73 metra. Štaviše, postavila je nove sigurnosne standarde u segmentu malih automobila. Naime, karoserija je bila 40% tvrđa od iste na prvoj generaciji, a inženjeri su isticali dvostruke poprečne nosače od čelika postavljene na vrata za dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara. Corsa B je u miraz donela prednje vazdušne jastuke, ABS sistem i mehaničke zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima.

 

Što se tiče motorizacije, Corsa B je mogla da bude opremljena benzincima s direktnim ubrizgavanjem i katalizatorom od 1.0 do 1.6 litara zapremine, odnosno sa dizelašima od 1.5 i 1.7 litara koje je Opel dobavljao od Isuzua. Vrhunac je bila sportska verzija Corsa GSi, koja je fabrički stizala sa spojlerom i bočnim pragovima u boji karoserije, a serijski su se ugrađivali elektronski kontrolisani ABS, tahometar i veći točkovi. Corsa GSi je do stotke ubrzavala za 9.5 sekundi, dok joj je maksimalna brzina bila 195 km/h. Standardna oprema je takođe uključivala plinske amortizere, sportska sedišta i kožom presvučeni upravljač. Corsa B je bila jako uspešan globalni model i ujedno najprodavanija generacija u 40 godina postojanja ovog besteler modela sa prodajom od preko četiri miliona primeraka. Bila je toliko popularna u Velikoj Britaniji da je jedna od poslednih verzija legendarne britanske trokolice Reliant Robin koristila njene farove. Naslednica je stigla 2000. godine u obliku Corse C.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: Opel Corsa Electric

 

Elektro-pogon polako osvaja B segment. Ako nas pitate trebalo je mnogo ranije!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Irmscher Opel Corsa

 

irmscher opel 03.jpg

 

Nemački specijalista za doterivanje Opelovih modela predstavlja modifikovanu Corsu najnovije generacije.

 

irmscher opel 02.jpg

 

Za atraktivniji izgled se brine aero body kit (prednji branik sa spojlerom, upadljiviji pragovi, doterani zadnji branik, zadnji krovni spojler), a tu su i Irmscher maska, crni kontrastni krov, opciona crna hauba, Turbo Star točkovi od 18 inča, crvena kočiona klešta i modifikovano oslanjanje (auto je niži 30 mm).

 

irmscher opel 01.jpg

 

Irmscher inače u svojoj ponudi ima i pakete za pojačanje motora (+ 20 konja).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...