Jump to content
FAS Goran
neshaoct

AC Cobra Mark VI

Recommended Posts

159848-ac%201.jpg

 

AC je u novembru prošle godine saopštio da tokom 2017. planira da ponovo pokrene proizvodnju legendarne Cobre, dok poslednje informacije kažu da će Cobra modelske godine 2017. moći da se vidi već na predstojećem Autosport International sajmu koji se za javnost otvara 12. januara.

 

159849-ac%2011.jpg

 

To je zvanično potvrdio i MacG Racing, ovlašćeni distributer za ovaj sportski automobil, koji je takođe najavio da oni i AC Automotive rade i na trkačkim GT4, GT3 i GTE verzijama.

 

159850-ac%20111.jpg

 

Kako bilo, za pogon se 2017. AC Cobre se brine 6.2 litarski V8 motor sa 437KS i 585 Nm obrtnog momenta, dok težina vozila iznosi samo 1050 kg.

 

159851-ac%201111.jpg

 

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje tek 3.7 sekunde, a najveća brzina koju može da postigne je 278 km/h.

 

ac%2011111.jpg

 

Kasnije će u ponudi biti i jači 7.0 litarski V8 agregat. Takođe, ovaj dvosed će između ostalog imati i KW podešavajuće amortizere, Brembo kočnice, manuelnu transmisiju, kožna sedišta sa grejanjem, kao i el. podesive pedale.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde će još jači motor, pa i ovako će malo ko moći da ga stigne. Ne znam ni gde strpaju toliki motor u taj mali auto. Stvarno, bilo bi interesantno videti sliku motorskog prostora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Superformance MkIII Cobra je najbržana Cobra na svetu

 

superformance%201.jpg

 

Superformance je saopštio da je njihova replika Cobre nedavno u Kaliforniji postigla maksimalnu brzinu od 201.1 milja na sat (324 km/h), što znači da je Superperformance MkIII i najbrža drumski legalna Cobra na svetu. Primerak kojim je postignut rekord je inače u vlasništvu Teda Taormine koji svoj automobil naziva ''Italian Job'', pa ne iznenađuju i trkačke trake u bojama italijanske zastave.

 

superformance%2011.jpg

 

Treba reći da je Taorima u ranijem pokušaju postavljanja rekorda sa ovim automobilom postigao 190.1 milja na sat (306 km/h), kao i da se za pogon brine Shelby 427 FE V8 motor sa 515 kW/690KS i 963 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

1963. AC Cobra slupan na događaju 2017. Goodwood Revival

 

Vrednost automobila se procenjuje na oko milion dolara:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cobra 427 koja je pripadala Carrollu Shelbyju prodata za 4.9 miliona evra

 

cobra 02.jpg

 

Automobili koji su pripadali američkom vozaču, dizajneru, konstruktoru i preduzetniku Carrollu Shelbyju (Kerol Šelbi) retko se nađu na tržištu, a oni koji se pojave u prodaji uvek dostignu ogromnu cenu. Da su Shelbyjevi automobili vredni kao suvo zlato primer je originalna Cobra 427 iz 1965. godine, koja je na aukciji prodata za čak 4.9 miliona dolara. Prva ponuda je iznosila 1.65 miliona evra, a za svega nekoliko minuta je automobil prodat za 4.9 miliona evra.

 

cobra 01.jpg

 

Cobra je svoj život započela kada je isporučena Shelbyju u januaru 1966. godine, a kao i sve ostale, stigla je bez motora i menjača. U martu je Shelbyjev tim obavio brojna poboljšanja, a nakon toga mu je automobil isporučen u njegov dom u Dalasu u Teksasu. Ispod haube se nalazi Fordov 427 V8 motor uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem. Nekoliko godina kasnije je Shelbyjev prijatelj lakirao automobil u Guardsman plavu boju sa zlatnim nosom. Ipak, osoblje kompanije Shelby American je 2002. godine lakiralo automobil u crvenu boju.

 

Nakon Shelbyjeve smrti 2012. godine, automobil je prodat sada već bivšem vlasniku koji ga je vratio u perfektno stanje i za to platio mnogo novca. Posebna pažnja se posvetila originalnoj boji i kombinaciji motora i menjača. Ova Cobra sa brojem šasije CSX3178 nije jedina koju je Sheby posedovao. Druga sa brojem šasije CSX2000 je prodata 2016. godine za čak 15.5 miliona evra. Bio je to tada najskuplje prodati američki automobil svih vremena na jednoj aukciji. Ipak, suma od 4.9 miliona nije baš sitnica.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni AC Cobra Series 1

 

216560-ac 03.jpg

 

Britanski AC je još prošle godine najavio električnu verziju legendarne Cobre (pod nazivom AC Cobra Series 1 Electric), a u međuvremenu je saopšteno da će isporuke početi pre kraja ove godine. Za pogon ovog dvoseda sa karoserijom od kompozitnih materijala se brine elektromotor sa 313KS i 500 Nm. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h u trajanju od oko 4 sekunde, dok autonomija sa jednim punjenjem baterija od 55 kWh iznosi oko 150 milja (241 km).

 

216559-ac 02.jpg

 

Series 1 Electric će biti napravljen u seriji od po 58 primerka (u čast 58 godina od početka proizvodnje prve AC Cobre), pri čemu košta 138.000 funti (162.900 evra).

 

216561-ac 01.jpg

 

U ponudi je i jači model AC Cobra Series 4 koji raspolaže sa 625KS i 1.000 Nm, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 3.8 sekundi. Cena je naravno veća nego kod slabije verzije i iznosi 168.000 funti (198.250 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Classic Recreations otkrio karbonsku karoseriju Cobre

 

222953-cr 02.jpg

 

U kompaniji Classic Recreations sa sedištem u Oklahomi (SAD), uz saglasnost kompanije Shelby, pripremaju repliku dvoseda Cobra iz 1965. godine čija karoserija je napravljena od ugljeničnih vlakana i teška je samo 40 kilograma. Nije poznato koliko će CR-ova kompletirana Cobra ''Diamond Edition'' na kraju biti lakša od originalne verzije čija masa je iznosila nešto manje od 1.000 kilograma, ali se zna da će entuzijasti iz Oklahome napraviti samo 10 primeraka koji će moći da se koriste samo na stazi.

 

222954-cr 01.jpg

 

Budući vlasnici Cobre, koja bi se sigurno svidela i legendarnom Teksašaninu Carollu Shelbyju, za 1.2 miliona dolara dobiće automobil koji pokreće treća generacija Fordovog 5.0 motora (Coyote) koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 800 konjskih snaga. Za prenos snage na zadnju osovinu je zadužen Tremecov 6-stepeni ručni menjač T56, a za adekvatno kočenje brinuće kočnice kompanije Wilwood. Sa otkrivanjem karbonske karoserije koja neće biti na cevastom okviru, osnivač kompanije Classic Recreations Jason Angel s ponosom je istakao da je mnogo naučio od nesebičnog kreatora originalne Cobre Carolla Shelbyja (koji je uvek insistirao na što više konja u najlakšem mogućem okruženju) čiji potpis će odlikovati kabinu CR-ove najnovije replike.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AC Cobra GT na proleće

 

ac cobra 02.jpg

 

AC Cars je potvrdio da radi na novom sportskom modelu sa dva sedišta baziranom na Cobri, uz najavu da će se njegova premijera održati na proleće 2023. Nazvan je AC Cobra GT, a u najavi se obećavaju performanse koje zaustavljaju srce u kombinaciji sa velikom udobnošću i modernim tehnologijama.

 

ac cobra 01.jpg

 

Iako na ovim slikama izgledati poznato, AC Cars obećava da je ovo bio ''dizajn čistog lista'' koji će doneti ''revoluciju u dizajnu za 61-godišnji model''. Takođe obećava da će automobil biti najnaprednija Cobra ikada napravljena. Ta unapređenja počinju sa 5.0 Coyote V8 motorom iz Forda koji može da ima do 663KS i 780 Nm obrtnog momenta. Motor može da se upari sa 10-stepenim automatikom ili šestostepenim manuelnim menjačem. Što se ostalog tiče, specijalno dizajnirani prostorni okvir je napravljen od ekstrudiranog aluminijuma i ima karoseriju od ugljeničnih vlakana prevučenu preko njega. To rezultira automobilom koji je težak manje od 1.500 kg. AC Cars navodi da će Cobra GT od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrzavati za samo 3.6 sekundi.

 

Automobil će imati međuosovinsko rastojanje od 2.570 mm, što ga čini najvećom AC Cobrom do sada. Kompanija tvrdi da će ponuditi izuzetnu torzionu krutost, pored prefinjenosti i izuzetnih karakteristika upravljanja. Novi model će imati tvrdi krov koji može da se ukloni, klima uređaj, sofisticirani sistem za zabavu i električna stakla. Kompanija obećava i da će za Cobru GT takođe ponuditi širok izbor opcija, kako bi se omogućilo kupcima da prilagode automobil svojim ličnim ukusima. Cene za sada nisu objavljene.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...