Jump to content
FAS Goran
Iron_Floyd

Fiat Nuova Croma 2005. - panorama krov

Recommended Posts

Pozdrav narode,

 

Ukratko, prateci servisno uputstvo uspeo sam da osposobim panorama krov da se konacno ukljucuje i reaguje na komande (ranije nije hteo ni da kalibrise, mrtav). Definitivno mu treba podmazivanje tu nema govora. A pitanje je sledece, da li treba da me brine zvuk kada klikce prilikom zatvaranja, zvuk kao da zupcanik preskace? Nakon kalibracije, drugi put kad je zatvarao sam ga jedva zatvorio, od prilike na svakih 15mm se zatvarao i to uz moju pomoc. Pokusavao sam i sa onim imbus kljucem ali se ista stvar desavala. Znam da je opremljen sigurnosnim sistemom da se u slucaju prepreke vrati u korak unazad, i da u uputstvu pise da kada motor dva puta napravi klik zvuk (kada zatvori prozor u toku kalibracije)  to znaci da je kalibracija gotova. Taj zvuk mi je nekako identican tom zvuku dok sam se mucio da ga zatvorim.

 

Treba li da brinem? Postavicu slike ciscenja i podmazivanja sistema kada ga budem radio sto ce verujem pomoci clanovima ovog foruma u resavanju istih problema. 

 

Srecna vam svima Nova godina i predstojeci praznici!

Share this post


Link to post
Share on other sites

S fiatom nikad dosadno, evo da podijelim jedan sok od jucer s vama vjerujem da ce pomoci nekima.

 

Naime jucer sam sa klincima i zenom isao do njezinih, i stanemo pored ducana i veli mali daj tata otvori krov malo, otvorim i nece se zatvoriti. Problijedio sam odmah, otvara se ali nece da se zatvori, posto nije bilo bas toplo morao sam ga na silu zatvoriti, znaci rukom mu pomoci da se zatvori. Dosao sam doma i u garazi poceo kemijat, otvori zatvori, otvori zatvori, cijelo vrijeme sam rukom morao pomagati, svaki put dok hocu zatvoriti on se varaca u iza, koliko sam shvatio to je neka sigurnosna fora, uglavnom sav se poremetio, navlaka se na pol zatvorila i svaki put sve teze sam ga zatvarao.

 

Otisao sam spavat i danas ujutro dobro sve ispregledam, uzeo sam stolac da se izdignem iznad krova da dobro sve vidim, taj krov ima dve vodilice sa svake strane, naprijed i iza, ove prve vodilice sam i jucer podmazivao ali ove iza ne jer do njih je jako tesko doci to jest jednostavno se ne vidi nista, ali sam uzeo silikon sprej i dobro ih pospricao koliko ide i sve je proradilo. Nakon toga sam odradio reset ili ti ga kalibraciju, dok je u nultom polozaju pritisnuti onaj veliki kotacic, kao na stilu ista stvar, i nakon toga se i navlaka vratila u pocetno zatvoreno stanje, nakon toga sve je radilo.

 

Inace dok sam rukom pomagao zatvoriti krov shvatio sam o kojoj sili se tu radi i zato stvarno svima preporucujem da dobro podmazuju taj krov, te vodilice iza su kljucne jer za njih se ne vide kanalici i mislis sve u redu a ocito su bile suhe ko barut. Inace ovo sa silikonom je samo privremeno bilo da ga osposobim, sad kad dobro zatopli ide temeljito ciscenje i podmazivanje kako spada jer silikon nije dobar, treba kupiti neku dobru finu mast male gradacije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez održavanja neće ništa da radi kako treba, bar  Naročito mehanizam tog tipa gde u predmetne klizače i vođice ulazi prljavština, blato, lišće....

Imam auto sa panoramom već 5god skoro. Ista funkcioniše besprekorno od prvog dana ali samo zato što joj se posveti malo pažnje dva puta godišnje.

Sve što treba je izvaditi lišće i zaostalo đubre koje se nataloži vremenom i posle brisanja krpicom naneti silikon spreja u nekoliko nanosa (on se bar kod mene pokazao kao najbolje sredstvo u te svrhe). Naravno između nanošenja silikon spreja otvarati i zatvarati krov. Gotovo sam siguran da 90% neispravnih panorama to i jeste samo zbog nemarnosti vlasnika i ne održavanja istih. Uvedi sebi kao praksu dva puta godišnje predmetno čišćenje i podmazivanje i problema neće biti nikada.

 

Znači nije do Fiata već do održavanja. Isto riknjavaju i na drugim vozilima;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se s tobom, auto treba odrzavati i inace pazim ali cinilo mi se sve u redu, dosta sam citao o tom krovu i prije ali vecinom sve pise o stilu, nigdje nisam nasao za ta straznje vodilice da mogu zezat, ove naprijed su skroz ok i dobro su bile podmazane, ove ize uopce nisam dozivio jer nisam isao za tim. Znaci ti koristis silikon sprej, jos cu malo prostudirat na netu sta je najbolje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te prednje se i ne prljaju gotovo zato što su faktički u vozilu odnosno kada je ružno vreme uvek su zaštićene od prljavštine i vlage.

Ne znam kako je na Cromi ali na Delti ima gumene pokrivke klizača celom dužinom. Ja ako ima potrebe "zadnju" polovinu izvučem iz ležišta da bih napravio prostora sebi da priđem krpicom i nečim čime ću izvaditi prljavštinu. Nakon toga i podmazivanja vratim kedere na mesto. 

 

Što se silikon spreja tiče nisam našao bolje sredstvo od njega. Sa mašću je problem što se đubre lepi za nju i zahteva dosta više i komplikovanijeg rada na čišćenju i ponovnom podmazivanju.

Sa silikon sprejem toga nema a radi gotovo bešumno.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je je to je to, i croma ima te gumene pokrivke, skoro pa da je to sve isto, ja cu sa krpicom, kompresorom i toplom vodom cim vise toga skinut i ocistit, a onda silikonska mast i jos ako je u spreju super jer ima i toga, antistaticki, i nije ljepljiva kaoobicna mast, podnosi niske i visoke temperature.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja koristim ovaj. Odličan je kako po kvalitetu tako i za nanošenje. Dugačka cevčica olakšava pristup duboko u kanale i omogućava precizno nanošenje bez prskanja okolo.

Screenshot_2017-03-19-16-17-48.thumb.png.25c991099bd4e48160ab6eb723813fb4.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, pa ovako, da ne budem od onih kad nesto poprave zaborave da podele sa ostalima

 

Konacno lepo vreme, po uputstvu sam poskidao sve panele kakobbih mogao da pridjem sa donje strane panorama krova, tj kod motora gde se i cuje preskakanje.

 

Samo da napomenem da sam prethodno kompletan mehanizam ocistio, oprao, podmazao metodom skidanja stakla gde je moglo da se pristupi krovu na svim problematicnim tackama gde je zapinjao i sada ide maltene sam od sebe.

 

Sajle su ispravne, srecom, popustila je slabija komponenta, zupcanik.

 

Postavicu i fotografiju kako izgleda nov cisto kako biste imali predstavu koliko se zapravo pojeo.

 

Uglavnom, u ponedeljak idem kod majstora koji se bavi iskljucivo izradom zupcanika, pa cu updejtovati sta sam uradio.b5c93727fc5aced088d2402490e72367.jpgb9213e3c6c1176b99240ba4ce8245adb.jpg

 

156862033436ee206456ae2bc1274955.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupcanik od od 11$ stigao :) namontiran, radi odlicno :D novi zupcanik je malo deblji, navukao sam ga na sredinu osovine, kao i prethodni sto je bio, tako da ne bi trebalo da bude tog bocnog habanja kao sa prethodnim :)e945d2119bf7502b230b55b95314a7fe.jpgd9bcdbaaa1dbc73c23c49341cad5984e.jpg93b7d376946388e474c875e64d0bad1c.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

dark_respect.gifdark_thumbsup.gif
Kad bude gotovo neki video da vidimo kako radi


I da, video


Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav. Posle zamene akumulatora panorama krov nece da se otvori. Mrtva skroz. Jedino kada pritisnem dugme za otvaranje krova cuje se moror kako u prazno radi. A kada okrenem prekidac nista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako odabir selektora za otvaranje krova ne otvara krov neophodno je izvrsiti proceduru resetovanja. Kada je selektor na poziciji zatvoreno, stisnes ga, drzis 5 sekundi, otpustis i opet stisnes i drzis sve dokle god se krov ne otvori do kraja i ne zatvori do kraja (cuje se klik). Tada je zavrsena inicijalizacija.

Ako ti se cuje da motor radi u prazno, to samo znaci da imas neki veci problem koji nema veze sa akumulatorom, a to je da ti se ili raspalo kuciste gde idu dve sajle koje nalazu na zupcanik motora, ili vec neki problem sa mehanizmom unutar motora. U koliko se cuje samo krrrrr krrrr, to je vec objasnjeno kako se popravlja u par mojih postova iznad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala, letos je normalno radio u medjuvremenu sam menjao akumulator i pre neki dan da otvorim ono ne reaguje uopste ni krov ni zavesa se ne mogu pokrenuti zavesa je uvek otvorena. Probao sam da pritisnem selektor na zatvorenom polozaju cuje se klik i pocne da se cuje motor kako vrti sve dok ne pustim selektor. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao sam sa inbusom da otvorim krov

Otvorio sam ga do kraja bez problema i kada pritisnem selektor za reset krov se zatvori. Prbam opet reset samo se cuje klik i motor kako vrti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo .. 

Sunroof initialisation
Proceed as follows:

turn the ignition key to
ON


turn  knob  fully  counter-clockwise;

press   and   keep   knob   pressed until the sunroof locks, then
release it;

within 5 seconds, press and keep knob pressed; the sunroof will move au-
tomatically, during this stage keep on
pressing the knob;

initialisation will end when the sunroof
stops.

A uputstvo je na 78str  - http://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/other/Croma/100019230.pdf

Mene samo zanima da li je neko imao problem da se na brzinama preko 100kmh cuje kao neko zvizdanje. Panorama nigde ne prokisnjava, lepo radi u svim polozajima i ne preskace.. Neko je skinuo krovne nosace pa su ostale rupe na krovnim lajsnama i ostale su tako prelepljene izolir trakama. Svakako cu naruciti i lajsne i nosace.

Ne znam da li je moguce da ti zvukovi poticu odatle ili ipak na tim brzinama treba bolje da dihtuje panorama.

Jel postoji neki nacin da se bolje "udihtuje" ?

 

Poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Underground meni je to zvizdanje bilo medju prvim problemima dok sam kupio cromu, meni je isto bas zvizdala pa sam mislio da je turbina, doduse ja sam pola toga krivo protumacio u pocetku, i meni su bili skinuti krovni nosaci i od tud ti i dolazi zvizdanje te kojekakve rupe, izolirke sve ti to utjece na zvuk. Uglavnom nako stavljanja nosaca problema nema vise, najvise sam sa cromom dosao do 200 na autoputu i nije se culo, cuje se sustanje ali mislim da je nemoguce to izbjeci, sto se tice zvizdenja toga vise nema. Isto tako citao sam na jednom stranom forumu da je i samo odrzavanje bitno to jest podmazivanje, dok zatvaras krov i ako nije podmazan on pruza otpor i ne nasjedne punom snagom u leziste pa malo pusta zrak, to vizualno ne skuzis ali dok je meni zaglavila panorama radi nepodmazivanja onda sam rukom pomogao da se zatvori i tad shvatio kolika snaga treba da se on zatvori i kako se muci dok nije podmazan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

super ako je do toga .. Meni panorama bas lepo i glatko radi, podmazana je (silikon mast) i cista. Krovne nosace i one siroke lajsne sam nasao danas. Inace krovne lajsne se razlikuju kod modela koji imaju panoramu i siri su.

U subotu skidam sa stranca i montiram kod mene pa pravac autoput.  Interesantan fenomen kod mene je da zvizdi samo preko 100kmh i dok su svi prozori skroz zatvoreni, a cim malo bar odskrinem sve prestane .. Haos ..

Javljam kad namontiram

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam bio do Era Glass servisa i iz drugog puta i vise testiranja ustanovljeno da je ipak problem do slajdera koji se kace na zadnji deo panorame. Zbog toga sama oanorama ne naleze punom snagom na keder sa zadnje strane.

Jos samo kad bih nasao tacan naziv i da li mozda mogu da nadjem po otpadima...

Sutra svakako idem po nosace i lajsne pa cu videti da li mozda ima i njih ...

poz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://m.ebay.com/itm/Sunroof-Repair-Kit-for-RENAULT-SCENIC-2-II-Panoramic-Roof-Set-NEW-/132130147727

Promenio sam samo te plasticne delove na slajderima, i nastelovao srafove na prihvatu sa prednje strane stakla i u autu je tisina i na 190... Mora sve dobro da se podmaze mascu sa ep aditivima.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

99.9% da je identicno. Jer sam za isti porucio kit za 4$ samo te plasticne delove za slajder i to je to :) a inace danas konkretno sam bas na jednom takvom radio nesto oko panorama krova i video sam da su identicni slajderi kao kod mene na cromi. Dok sam pretrazivao ranijih dana po sifri dela, skontao da sam da ista firma radi te panorame i za bmw i jaguara i za bukvalno sve brendove automobila, samo su stakla drugacija, a mehanizmi identicni, znaju samo da se razlikuju duzine sajli u zavisnosti gde je postavljen motor. I naravno nagradno pitanje....da li mozete da verujete da je taj isti slajder za jaguara oko 150 evra? :D a iz iste fabrike je deo izasao...naravno pa ono je jaguar :D ....

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam sa ebay porucio pre par meseci kada je bila akcija u zimskom periodu... Samo kucaj u pretragu sta ti treba..

https://www.ebay.com/p/4-X-Clips-RENAULT-MEGANE-II-Scenic-2-Sunroof-Repair-Set-Sliding-7701209744/2227985493?iid=282639653938&rt=nc

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...